Rainbow Dragon expositie Bali Behind the Scenes Tropenmuseum Amsterdam - Reisgelukjes
Reistips voor Nederland Staycation

3 redenen voor een staycation in Amsterdam én 5 luxe hotels met toffe deals

Amsterdam, één van de mooiste hoofdsteden ter wereld! Echter, als Nederlander laten we deze stad vaak links liggen als toeristische bestemming. Want druk en duur. Nou, niet deze zomer! En dat is de perfecte reden om in 2020 op staycation in Amsterdam te gaan.

Deze zomer start het toerisme in Mokkum voorzichtig op. Het is nog niet druk bij attracties. En terwijl in de rest van Nederland campings, vakantiehuisjes en hotels zijn volgeboekt, zijn er in onze hoofdstad nog voldoende accommodaties voor jullie beschikbaar. En die hotels hebben vaak interessante staycation-aanbiedingen, waardoor zelfs vijfsterren-hotels binnen budget vallen. Dus klinkt dat toch niet aantrekkelijk: een staycation in Amsterdam met een goede aanbieding? Eindelijk tijd dus om die luxe hotels van jullie verlanglijstje te bezoeken. Ik deel er vast 5 met jullie. (Okura, here we come!)…

Staycation: Als wij niet naar Bali kunnen, dan bezoeken we het wel in Amsterdam

Voordat ik mijn top-5 met jullie deel… Er is genoeg interessants om te doen in Amsterdam op dit moment. Voor een goed overzicht kijk op iamsterdam.com. Ik vind één van de leukste dingen de tentoonstelling Bali – Behind the Scenes – van het Tropenmuseum. We kunnen nu niet zo makkelijk op verre exotische vakantie. Toen ik deze tentoonstelling bezocht, was ik meteen weer terug op dit Indonesische eiland. Zoveel mooie en bijzondere herinneringen!

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Bali Behind the Scenes Rainbow Dragon Made Bayak
Rainbow dragon van Made Bayak. Een tweekoppig monster, net als plastic afval.

Nu gaat deze tentoonstelling niet alleen over de mooie kanten van Bali. Er is ook aandacht voor de explosieve toename van het toerisme. Het aantal hotels op Bali is sinds we er in 2011 zelf waren, meer dan verdubbeld. En dat brengt een afvalprobleem met zich mee. Ook is het aantal rijstvelden zo afgenomen dat rijst tegenwoordig geïmporteerd moet worden.

Ook geeft de tentoonstelling aandacht aan Balinese gebruiken die je normaal niet snel ziet. Bijvoorbeeld ceremonies waarbij tanden worden gevijld, crematies of wanneer een baby na 10 maanden voor het eerst zijn/haar voetjes op de grond mag zetten. Een mooie tentoonstelling om te bezoeken als jullie ooit op Bali zijn geweest of daar eigenlijk wel naartoe zouden willen. Ik wilde eigenlijk meteen nog een keer.

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Kunst Bali Behind the Scenes Tropenmuseum
Prachtig kunstwerk op de expositie Bali- Behind the scenes- van het Tropenmuseum

Hoe het was om het Tropenmuseum te bezoeken in Covid-19-tijden? We moesten ons bezoek van tevoren reserveren. Alles was goed geregeld. De exposities waren niet druk bezocht, dus we konden goed afstand houden tot de andere bezoekers. Via Groupon vonden we zelfs een aanbieding met 50% korting (beperkt geldig): daar stond alleen dat je niet hoefde te reserveren, maar gezien alle Coronamaatregelen hebben wij dat wel gedaan. Zijn jullie ooit eerder in het Tropenmuseum geweest? Alleen het pand en het erachter gelegen schaduwrijke terras van café de Tropen (geen kaartje nodig) zijn al een bezoekje waard tijdens jullie Staycation in Amsterdam!

Voor echte chocoholics op staycation in Amsterdam: Tony’s Chocolonely Chocolate Bar

De Tony’s Chocolonely Chocolate Bar is pas sinds 1 juli open. En de Google reviews zijn niet denderend. Maar chocoholics en Tony-fans die we zijn, wilden we het toch een kans geven. Gelukkig maar! Bediening was vlot. Drankjes waren lekker: espresso opgegoten op een chocoladeblokje: dat wil je toch bij een Chococafé?

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Koffie bij Tony's Chocolonely Chocalte bar
Tony’s Chocolonely Chocolate Bar: espresso en cappucino met extra chocolade
Staycation Amsterdam - Reisgelukjes Tony's Chocolonely Chocolate Bar: haverburger met marshmellows
Tony’s Chocolonely Chocolate Bar: mega haverburger met marshmellows en choocaladesaus!

Staycation Amsterdam: Where to sleep?

Laatst deelde ik al 10 Nederlandse Airbnb’s met jullie waar jullie deze zomer nog betaalbaar kunnen overnachten, waaronder in Amsterdam. Maar wat denken jullie van het super-de-luxe Amsterdam? Van die vier- of vijfsterren-hotels waar jullie normaal honderden euro’s moeten betalen voor één nachtje. Nu, kunnen jullie daar voor maximaal een paar honderd euro overnachten, terwijl ze vaak leuke arrangementen hebben onder het mom van staycation of opstarten.

Dit is dus jullie kans om deze droom voor luxe van de bucketlist af te strepen. Hieronder deel ik 5 Amsterdamse chique hotels met jullie. Nog steeds niet goedkoop, maar eindelijk (iets) betaalbaarder zijn. Op Pinterest staan nog veel meer interessante aanbiedingen voor jullie.

1. Welcome back deal: Concious Hotel Westerpark

Er zijn meerdere Concious Hotels in Amsterdam. Maar ik weet uit eigen ervaring dat je superlekker kunt slapen in het viersterren Conscious Hotel Westerpark. En met een Welcome back-deal, kunnen jullie hier in augustus voor slechts €83,- per nacht overnachten. In hun eco-vriendelijke kamers slaapt dat vast extra lekker!

Hier tegenover ligt trouwens ook een Tony Chocolonely-store en ontbijten doen jullie superlekker bij De tegenovergelegen Bakkerswinkel. Voor superlekkere wijntjes en eten raad ik het vlakbij gelegen restaurant Compartir aan.

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Deal Concious Hotel
Staycation Amsterdam: deal van het Concious Hotel Westerpark (Foto: Tripadvisor)

2. Summer offer in het Ambassade hotel

Next level overnachten jullie in het 4-sterren Ambassade hotel. Met recht een sterrenhotel, want als buitenlandse schrijvers het over Amsterdam hebben, hebben ze het ook vaak over dit hotel. De inrichting is bijpassend: zeer klassiek. De summer offer waar jullie hier gebruik van kunnen maken is luxe. Voor 179 euro slapen jullie in een grachtenpand aan de Herengracht, in de populaire 9 straatjes. Inclusief 3-gangen diner en glas cava. Dat is toch genieten? Moet ik hier nog tips voor geven? Jullie slapen midden in het centrum…

Staycation Amsterdam - Reisgelukjes - Summer Deal Ambassade Hotel
Eén van de uitbundig gedecoreerde kamers in het Ambassade Hotel in Amsterdam

3. Staycation in The Dylan

Stond de Dylan in Amsterdam al tijden op jullie bucketlist, vanwege haar 5-sterren luxe? En willen jullie op een doordeweekse dag naar onze hoofdstad? Dan boeken jullie deze op-en-top luxe staycation al voor 199 euro, inclusief 50 euro restauranttegoed en ontbijt. In het weekend kost ditzelfde arrangement 100 euro meer. Maar net als hierboven overnachten jullie in de 9 Straatjes, maar dan aan de Keizersgracht.

Eén van de prachtige kamers voor een staycation in The Dylan Amsterdam - Reisgelukjes
Eén van de prachtige kamers voor een staycation in The Dylan Amsterdam
(Foto: Tripadvisor)

4. Datenight for 2 in The Hyatt Regency

Datenight for 2, zo vermarkt het superdeluxe vijfsterren Hyatt Regency haar Staycation. Volledig opladen met een exotisch Indonesisch 3-gangen diner voor 2 en een late check-out (na het inbegrepen ontbijt). En dat alles voor 250 euro per nacht.

Het Hyatt Regency ligt in de prachtige Plantagebuurt. Van daaruit is het makkelijk om een bezoek te brengen aan het Tropenmuseum, of de Hermitage. Daar kunnen jullie je momenteel vergapen aan een tentoonstelling over de prachtige en exorbitante juwelen aan het Russische hof. Voor de hele Coronacrisis zijn wij bij deze tentoonstelling geweest. Daarover later een keer meer. Een andere attractie die in deze wijk op mijn bucketlist staat is De Hortus Botanicus. Daar kunnen jullie de zomeravonden bezoeken met allerlei extra activiteiten zoals yoga, tuincollege’s en muziek in de kas. Daarvoor, daarna of tijdens toch nog honger, dan kan ik Dignita Hoftuin aanraden voor brunch, lunch of taart!

Prachtige lobby van het Hyatt Regency Amsterdam voor jullie Staycation - Reisgelukjes
Prachtige lobby van het Hyatt Regency Amsterdam voor jullie Staycation
(Foto: Hyatt Regency Amsterdam)

5. A trip to Japan in het Okura hotel

Tot slot: een overnachting in het Okura hotel staat toch wel bij veel Nederlanders op het verlanglijstje. En dan wel in combinatie met een etentje daar. Dat kan deze zomer met het Staycation-pakket van het Okura-hotel waarmee ze beloven jullie gelijk mee te nemen naar Japan, zonder dat jullie ooit een grens hoeven over te steken of een vliegtuig in te stappen. Normaal redden jullie het niet om voor €299,- met z’n tweetjes op reis te gaan naar Japan.

Om in de Japanse stemming te komen krijgen jullie een origami en chopstick-workshop. En een driegangendiner op jullie kamer, dat tegen betaling te upgraden is naar een diner in één van de twee restaurants of zelfs een sake workshop. Het hotel heeft een wellness met zwembad, jacuzzi, sauna en gym. Jullie worden lekker in de watten gelegd.

Take a trip to Japan in het Amsterdamse Ocura hotel - Reisgelukjes
Ga deze zomer op reis naar Japan in het Amsterdamse Okura hotel (Foto: Okura Hotel)

En een bonus staycation: Hotel W

Ik gooi ‘m er gewoon in… want wat een leuk extraatje: een hotel met een rooftop pool. Wisten jullie dat wat je normaal in exotische steden als Shanghai, Singapore of Barcelona vindt, ook gewoon in ons koude kikkerlandje bestaat. Zwemmen met uitzicht op Koninklijk Paleis Amsterdam, het kan gewoon. En ook dit vijfsterren-hotel heeft een luxe staycation-deal met onder andere ontbijt op bed, welkomstcocktails bij het zwembad en €50,- om te besteden aan roomservice of in de spa.