Tadaa, het eindresultaat van onze gepimpte Westfalia-camper
Tips voor vakantie

Mijn reisgeluk: een oud campertje pimpen

Helemaal passend bij mijn reisblog vind ik het niet. Maar ik ben er de afgelopen tijd heel druk mee geweest, zo druk dat ik minder tijd had voor mijn blog. En we gaan er straks natuurlijk wel mee op reis. Dus neem ik jullie toch mee in wat ik de afgelopen weken heb gedaan: Een oud campertje pimpen.

Waarom wilden we een oud campertje pimpen?

Al sinds onze reis door Australië zeiden we tegen elkaar dat we ooit een oud campertje wilden opknappen. Het reizen met een camper geeft hetzelfde gevoel als het varen met een boot: de reis is al je bestemming. Mijn man heeft al die tijd al een zoekopdracht op Marktplaats lopen. Toch kwam het er maar niet van: telkens kwamen er andere mooie reizen op ons pad. Tot dit jaar: de Coronacrisis gooide al onze reisplannen (waaronder Cuba) door de war. Begonnen met een zeilcursus, maar de vervolgcursus zat tijdens onze vakantie al vol op de plekken waar we deze zouden willen volgen.

Wat nu? In ene kwam het plan om een oud campertje te pimpen weer omhoog.

Waar hebben we op gelet bij de aankoop van de kampeerbus?

Om een oud campertje te pimpen, moet je er wel eentje hebben. De zoektocht naar een camper zijn we drie weken geleden begonnen, toen half Nederland ook op zoek was naar een camper. Gelukkig had Tom al een tijdje een zoekopdracht op Marktplaats staan, dus kenden we de markt al wel een beetje. Alleen hebben we besloten ons budget iets op te rekken. Want voor ons eerdere budget kwamen we wel heel veel troep tegen. Zoals een uitgewoond en doorgerookt campertje dat voor festivalbezoek was gebruikt.

Onze criteria waren:

  • Prijs, natuurlijk!
  • Kunnen we er over 3 weken mee op vakantie: dus is de camper APK gekeurd en ingericht als camper? Een bus ombouwen naar camper is leuk. Maar niet haalbaar in drie weken en ook kostbaar. Tom heeft dat ooit samen met een vriend gedaan voor zijn bus en dat duurde een jaar!
  • Is de bus geschikt voor twee en kunnen we er samen in slapen? Tom is 2.01m. Dus hij past niet in alle kampeerbusbedden.
  • Heeft ie een leuke vakantie-uitstraling? Er zijn veel omgebouwde kampeerbussen die toch nog op bedrijfsbussen lijken. Dat had ik zelf liever niet.Vind ik zo ongezellig. En de breedte vonden we ook belangrijk. Samen met de buren delen we een smalle oprit. Daarop kunnen we lekker aan de camper klussen, maar als de camper te breed is, worden onze buren (en wij dus ook) niet blij).

En dit werd het oude campertje om te pimpen

Uiteindelijk kochten we de tweede camper die we zagen: Een Caribisch groene Volkswagen T4 Westfalia camper uit 1996, een mond vol! Deze bus had een volledige Westfalia-camperinrichting. Alleen oud, gebutst, viezig en alles in 50 tinten grijs. En wat roestplekken aan de buitenkant, maar de bodem en motor zagen er goed uit. Onlangs nog APK gekeurd. Dus niets wat onze vakantie in de weg zou staan. Behalve dan het interieur nog even pimpen dan!

Een oud campertje pimpen: hoe hebben we dat aangepakt?

We hadden 3 weken de tijd om ons oude campertje te pimpen. Dus, wat hebben we allemaal gedaan? Ik neem jullie stapje voor stapje mee en laat het eindresultaat zien!

We hebben besloten het interieur niet te slopen: een Westfalia-camper zit best slim in elkaar en vooral ook degelijk. Dat wil helaas niet zeggen dat alles ook mooi is (vooral na 24 jaar!). Dus we hebben alles een flinke update gegeven. Allereerst hebben we de bus eerst leeggehaald om werkruimte te maken. Deurtjes schilderen en plakken gaat makkelijker wanneer ze uit de camper zijn. En dan kun je er ook niet op knoeien tijdens het schilderen van de rest van de kampeerbus. Oja, ik ben (helaas) niet gesponsord door de bedrijven van de linkjes die ik jullie nu geef. Die linkjes geef ik om jullie te helpen!

Schilderen, schilderen en schilderen

Het hele interieur bestond zo ongeveer uit grijs formica. En dat wilden we graag schilderen. Maar hoe? We zijn eerst begonnen alles te ontvetten met water en ammoniak en het ligt opschuren. Daarna hebben we alles, echt alles in de Flexa Multiprimer gezet, als goede grondlaag voor formica. Dat vond het formica ook, want we hadden we twee lagen en een nieuw blik nodig.

Vervolgens zijn we gaan schilderen. Ik had keuzestress, maar gezien de kleur van de ondergrond, besloot ik te kiezen voor de Flexa kleur van het jaar 2020: Tranquil Dawn. En als frisse accentkleur koos ik voor de kleur vintage blue, want dat matcht leuk met de buitenkant van de camper.

Plakken, plakken, plakken

Volgens alle adviezen die we kregen, was één van de makkelijkste manieren om ons oude campertje te pimpen door de deurtjes te beplakken. Wij kozen voor eikenfolie van Plakfolie.nl. Plakken heeft mijn vader gedaan, die meer ervaring heeft met het plakken van folie. Toch was het nog lastig. Het eerste deurtje was net de eerste pannenkoek: mislukt! Tip: koop ruim folie in, want a. het lukt niet altijd goed en dan kun je opnieuw plakken en b. tijdens het plakken vinden jullie vast iets nieuws wat jullie toch ook willen plakken. En kijk goed in de doos, want er zit een handige plaktool in.

Ook het campertafeltje is beplakt, maar dan met marmerfolie voor de afwisseling. Daar heb ik nu wel nog heel veel van over.

Betonlook op het aanrecht

Eén van de lastigste dingen tijdens het pimpen van ons oude campertje, vond ik de keuze wat we moesten doen met het aanrechtblad. Dat was hetzelfde grijze formica en dan ook nog gebutst en gedeukt. Dat hebben we geplamuurd. En dan? Want een aanrechtblad heeft ook nog wat te verduren.

En toen viel het kwartje: een betonlook aanrechtblad. Een betonnen aanrechtblad zou ik thuis wel willen (maar ons huidige aanrechtblad is nog te mooi), dus waarom niet in de camper. Betonlookverf weegt niets en is wel sterk. We kozen voor de milieuvriendelijke betonlookverf van My Industrial Interior. Zij verkochten namelijk ook proefverpakkingen, genoeg voor ons aanrechtbladje van 0,77m2. We bleven dus niet met grote potten verf zitten naderhand. Gezien de ondergrond kozen we weer voor een grijze primer. De betonlookverf in de kleur Silver Blue/Light Grey voelde alsof ik met marshmellows aan het schilderen was. Zo zag het er ook uit. Het droogt daarna wel heel mooi op. En de paar lagen varnish daarna maken het sterk en waterproof.

Westfalia-gordijnen gooi je niet zomaar weg, blijkbaar

Nou, ik was wel van plan om de lelijke saaie gordijnen weg te gooien en te vervangen door nieuwe. Mijn moeder zou die naaien. Ze had de oude al afgehaald als mal. En er met pen opgeschreven welk gordijn waar moest hangen. Echter, de originele westfalia-gordijnen zijn enigszins verduisterend. En hebben overal handige drukknopen om ze goed aansluitend te krijgen. Mijn moeder wilde de klus dus toch niet doen.

Maar wat nu? Toen ging ik snuffelen op de website van Caravanity en Facebookgroepen over het pimpen van caravans voor inspiratie. Uiteindelijk besloten we een Ikea-hack toe te passen. We hebben de vitragegordijnen Alvine Spets over de bestaande gordijnen genaaid (nadat we ze natuurlijk eerst hebben gewassen!). En de buurman complimenteerde ons laatst met de leuke gordijnen. Missie geslaagd!

Pimp je camper met een nieuwe vloer

Met alle respect, maar de vorige eigenaren hadden een tapijtje op de grond liggen. En waar sta je met je camper? Vaak op zanderige plekjes… Ze vervingen het tapijtje regelmatig, maar toch zag het eruit alsof het al net zo oud was als de camper zelf. Wij hebben ervoor gekozen om het tapijtje te vervangen door hip, recyclebaar vinyl van de Kwantum met een Portugese tegel-look. Hiervoor gebruikte we het oude tapijt als mal. Dit lag helaas niet op sommige plekken waar wij ook het vinyl wilden hebben. Dus hebben we het karton van al onze internetbestellingen gebruikt om de mal aan te vullen. Zo konden we het netjes op maat snijden.

Voordat we het vinyl in de camper hebben gelegd, hebben we eerst de vloer 3 keer schoongemaakt. En het vinyl hebben we vastgelegd met dubbelzijdig tapijttape, niet gelijmd.

Schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken

Niet zo glamoreus, maar bij het pimpen van de camper hoort ook het schoonmaken. Sommige vuil ziet er uit alsof het ook al 24 jaar in de camper zit! De hardnekkige kringen in de plankjes van de keuken hebben we weg gekregen door ze gewoonweg te schilderen.

Op Marktplaats hebben we een stoomreiniger gekocht om de bekleding en matten schoon te krijgen. Alle afneembare meubelhoezen hebben we gewassen.

Voor alle kunststof hebben we bij de Action een kunststofreiniger voor auto’s gekocht: dat kleine groene flesje dat naar citroen ruikt. Dat friste het kunststof zeker op. Maar boven de kookplaat was het smeer zo aangekoekt, dat alleen een roze wonderspons van mijn moeder nog hielp!

Technische problemen oplossen

Oké, we hadden ervoor gekozen om een APK-gekeurd oud campertje te pimpen. Toch hadden we nog wat technische problemen. Gelukkig heeft mijn man twee rechterhanden, dus hij kon zelf de gasveer van de achterklep vervangen. Echter, bij aankoop wisten we al dat de dieselpomp iets lekte. Maar toen we de camper na 2 weken verplaatsen, kwam er wel heel veel diesel uit. Gelukkig konden we een garage vinden die nog een dieselpomp had liggen. En die 3 dagen voor onze vakantie nog tijd wilde maken deze te monteren. Nog een gelukje: de pomp zelf bleek nog te repareren en dat was ook nog eens een stuk goedkoper.

Lekkende dieselpomp van een Westfalia T4 camper
Dit is ‘m dus, die vervelende lekkende dieselpomp. Helaas een bekend kwaaltje van de Volkswagen T4.

En dan nu het inrichten van de oude gepimpte camper

Dat vind ik het leukste, de gepimpte camper weer aankleden. Doelstelling: de camper zo gezellig mogelijk maken. Ik zal jullie niet vermoeien met ieder kussentje, maar wel een aantal highlights benoemen. De bekleding hebben we dus niet vervangen, maar wel gewassen. En met leuke kussentjes en nep-schapenvelletjes wordt saaie bekleding al een stuk leuker.

Letterlijke highlight: de lampjes

Op Caravanity zie ik mensen die in caravans de meest gezellige lampen ophangen. In onze camper is daar helaas geen plek voor. Maar er was nog wel ruimte voor 2 wandlampjes. Dus de zoektocht naar 2 leuke wandlampjes die niet te ver uitstaken met E14-fitting begon. Uiteindelijk slaagden we bij Westwing voor deze twee te leuke wandlampjes. Helemaal camperproof waren ze nog niet. Maar had ik al verteld dat mijn man handig is? Hij heeft er zelf/zelfs een schakelaar op gemaakt. Helaas ben ik vergeten om een foto te maken van de lelijke zwarte leeslampjes die er eerst hingen.

Een Ixxi voor een persoonlijke touch

Onze camper heeft nogal veel ramen en kastdeurtjes. Dus er is niet, zoals bij de gemiddelde caravan veel plek om iets op te hangen. Bovendien kan dat ook klepperen tijdens het rijden. Om de camper een persoonlijk tintje te geven, besloot ik een Ixxi Mini Collage te maken, met kaartjes van 10×10 cm. Als we die anders ophingen, ging dat net passen op één van de weinige beschikbare ‘wanden’.

Een Ixxi voor in de gepimpte camper
Een Ixxi voor in de gepimpte camper

Veel haakjes en kapstokjes toevoegen

Die Ixxi moet die beschikbare wand wel delen met een kapstokje. Want hoe praktisch de Westfalia-inrichting ook is, ik vond weinig kapstokjes en haakjes om dingen op te hangen. We hebben dus nog twee kapstokjes toegevoegd. Eentje was al klein genoeg om te passen.

Maar we hebben deze verticale kapstok van Ikea nog net op het wandje naast de Ixxi weten te passen (zie hierboven). Tom heeft ‘m wel wat minder diep moeten maken, zodat de bank nog naar achteren kan klappen.

Tadaa! Het eindresultaat van onze gepimpte Westfalia-camper

Wij zijn heel gelukkig met het eindresultaat van onze gepimpte camper:

Is ons gepimpte Westfalia T4 campertje klaar? Nee, nog lang niet! We weten dat we na onze vakantie nog heel wat roestplekken moeten gaan wegwerken. Dat de vacuümpomp eigenlijk vervangen moet worden. En we willen het dak nog flink oppoetsen, zodat deze ook weer bright en shiny wordt. Maar hé, dat is ook de charme van een oud campertje. Het is ons project.

Wat vind jij van dit project? Inspireert het jullie om eindelijk ook een oude kampeerbus te kopen? De oude eigenaren noemden hun kampeerbusje Meester Kikker, maar wij hebben haar als werktitel omgedoopt tot Das Grune Gefahrte. Of heb jij een betere naam?