Groot-Brittanniƫ Reistips Europa Voorbereiding

Een echte Engelse Kerst vieren: tradities om nooit te vergeten

Kerstsokken tijdens een echte Engelse Kerst

Dit verhaal begint niet vorig jaar. Maar 63 jaar geleden met twee Engelse kinderen die op vakantie flessenpost in de Noordzee gooiden. En met een man die deze message in a bottle vond in Castricum aan Zee, mijn opa. De geboorte van een decennialange vriendschap tussen een Engelse en een Nederlandse familie, van generatie op generatie doorgegeven. En met mijn moeder, die ervan droomde een echte Engelse Kerst vieren. In de zomer 2019 ontstond dit plan: waarom gaan we dit jaar niet samen Kerst in Nottingham vieren? Dus dit was onze Last Christmas: een echte Engelse Kerst.

En zo zie je maar hoe belangrijk het is je dromen zo snel mogelijk waar te maken. Want afgelopen jaar overleed David, die ooit samen met zijn zus de fles in zee gooide, aan kanker. En dit jaar hadden we Kerst niet in Nottingham kunnen vieren. Gelukkig hebben wij met mijn ouders en onze tweede Engelse familie vorig jaar een Engelse kerst beleefd om nooit te vergeten. Met tradities die we kennen van films, maar ook met tradities waar wij nog nooit van hadden gehoord.

Vier je deze traditionele Engelse Kerst mee? Ik laat je de vijf manieren zien waarop je dat doet.

Het bord van 50 jaar vriendschap Bakkum-Nottingham, inmiddels al meer dan 60 jaar!
Het bord van 50 jaar vriendschap Bakkum-Nottingham, inmiddels al meer dan 60 jaar! Links de Engelse David die de fles in zee heeft gegooid, daarna zijn vrouw Rita. Rechts mijn moeder Ria wiens vader de flessenpost heeft gevonden.

Voor een Engelsman begint een echte Kerst vieren met een Pantomime

Deze Engelse traditie hadden wij nog nooit van gehoord: panto, of pantomime. Tijdens deze theatervoorstelling gaat het dak eraf. Ieder dorp en stad heeft zijn eigen Pantomime. Bekende soap-acteurs gaan weer terug naar hun hometown om daar een aantal weken op te treden. Voor een echte Engelsman start de Kerst met een bezoek aan de pantomime. Dit is dus zeker Ć©Ć©n van de vijf manieren om een echte Engelse Kerst te vieren.

Als verrassing werden wij meegenomen naar de pantomime Sleeping Beauty in Nottingham Playhouse. Hoewel dit een voorstelling voor het hele gezin is, is het geen kindervoorstelling! Maak die vergissing niet. Grapjes zijn vaak nogal dubbelzinnig en de grootste hits worden gezongen terwijl de hele zaal meezingt… I gotta feeling van de Black Eyed Peas anyone? In een pantomime zitten ook altijd vaste grappige elementen: een lelijke kerel speelt bijvoorbeeld altijd de nanny of een andere flamboyante dame. En de knappe prins wordt gespeeld door een mooie jonge vrouw. En het publiek participeert in de voorstelling. Als de slechterik op het toneel komt roept de hele zaal ‘Boe’… en als er gevaar dreigt voor de hoofdpersoon schreeuwt iedereen in de zaal: ‘Look behind you!’

Hilarische elementen die de hele zaal in een goede sfeer brengen. Een Engelse Kerst is niet per se een nuchtere Kerst, dus we hebben ook erg moeten lachen om sommige andere theaterbezoekers. Wat een feestje en een goede start van onze Kerst in Engeland.

Na de pantomime doken wij ‘jonkies’ Nottingham-stad nog in. Ik kan me voorstellen dat Nottingham je niet echt iets zegt, behalve misschien dan misschien als hometown van Robin Hood. Ik zal nog wel eens een blog schrijven over Nottingham, want het is verbazingwekkend hip. Wat te denken van een cocktailbar vermomd als cv-winkel: The Boilermaker. Je moet het maar weten… Of cocktailbar Hockley waar ze cocktails maakten met de toepasselijke naam ‘message in a bottle’.

Vier een echte Engelse Kerst tijdens een bezoekje aan de Kerstmarkt

Kerstmarkten, in Nederland niet echt een traditie. Maar in de ons omringende landen wel. En in Engeland gelukkig ook. En terwijl Nederlandse Kerstmarkten niet gezellig zijn, zijn ze dat in Engeland wel. In Nottingham was er Ć©Ć©n Kerstmarkt op een centrale plek: het oude marktplein voor het prachtige oude Nottingham City Council.

Het middelpunt van de Kerstmarkt was dan weer de ijsbaan. Verwacht verder net als in Duitsland veel gezellige kraampjes: eetkraampjes, barretjes en winkeltjes. Het verschil met Duitsland is dat er bijvoorbeeld een chocolademelkkraam van Cadbury is en het eten Engels is en er bijvoorbeeld chutneys zijn. Ook zijn er in vergelijking tot een Duitse Kerstmarkt veel exotische eetkraampjes. Lees verder over de leukste Kerstmarkten in Europa.

Een echte Britse Kerst: kijken naar de Queen’s Kerstspeech

Volgens mij speecht onze koning ook tijdens de Kerst. Maar om heel eerlijk te zijn, ik heb het denk ik nog nooit gezien en met mij vele anderen denk ik. Maar zo niet de Queen’s speech tijdens het vieren van een echte Engelse Kerst. Op Eerste Kerstdag zaten we dus allemaal klaar voor de televisie om naar the Queen Mum te kijken. Ze had het over een tamelijk hobbelig jaar. Ik denk niet dat ze doorhad wat 2020 in in petto zou hebben voor haar familie en de rest van de wereld.

Een echte Britse Kerst: luisteren naar de Queen's speech

Een echte Kerstwandeling hoort natuurlijk ook bij een traditionele Engelse Kerst

In Engeland gaat het niet anders dan hier: er wordt veel en lekker gegeten tijdens de Kerst. En al die calorieĆ«n moeten er ook weer af worden gewandeld. En dat is ook niet anders dan in Nederland. Behalve dan dat wij in Nottingham wandelden bij Batman’s house. Niet echt natuurlijk. We wandelden bij Wollaton Park. In 2011 vonden hier opnames plaats van de film Batman: The Dark Knight Rises. Het landhuis figureerde als de laatste Wayne Manor. Dus onze vrienden noemen het landhuis liefkozend Batman’s house. Herken je het?

Maar de historie gaat verder dan dat: gebouwd in 1580, een archeologisch meesterwerk van die tijd. Binnenin vind je tegenwoordig een natuur-historisch museum. Of eigenlijk ook al sinds 1926. Maar wij hebben eromheen gewandeld, lekker geluncht bij het restaurant Ć©n zijn op zoek gegaan naar de vele herten die je hier kunt vinden.

Wat ons wel opvalt: Engelse wandelpaden zijn in de winter vaak erg drassig. Dus neem gewoon fijn waterdichte wandelschoenen of laarzen mee die kant op.

Krijg je eigen Kerstsok tijdens het vieren van een traditionele Engelse Kerst

De traditie van de Kerstsok schijnt eigenlijk uit het leven van Sint Nicolaas te komen: hij gooide gouden munten in de sokken die boven de haard te drogen hingen zodat de dochters van het gezin toch een bruidsschat hadden om te gaan trouwen. Hoe populair Sinterklaas ook is, deze traditie hebben we niet in Nederland, maar wel in Engeland.

En onze vrienden vonden het superleuk om ons een eigen Kerstsok te geven. Officieel gevuld met kleine cadeautjes Ć©n een mandarijn. Of in ons geval: Terry’s Chocolate Orange. Superverslavend! Jammer dat we die niet in Nederland kennen.

Na het Kerstdiner met beide families pakten we nog meer pakjes uit onder de Kerstboom. Voor de open haard natuurlijk. Natuurlijk hadden we van tevoren zoveel mogelijk uitgevist wat de Engelse Kersttradities zijn, zodat we ons konden aanpassen. Maar we hadden gemist dat hier ook de Kerstkaarten werden overhandigd. Een traditie die wij ook niet kennen, want in Nederland gaan Kerstkaarten altijd van tevoren met een Kerstpostzegel op de post! Het voelde even akward dat wij dat niet wisten en geen Kerstkaarten konden terug geven. Want we kregen ook Kerstkaarten van familie en vrienden van onze vrienden die we ook goed kenden. Als we dat hadden geweten hadden we een stapeltje Kerstkaarten gegeven om terug te geven.

De Engelse traditie van Kerstsokken haal je makkelijk zelf in huis

Een echt Brits Kerstdiner met kalkoen en veel puddings

Ik dacht altijd dat kalkoen iets Amerikaans was. Maar nee, ook de Britten zijn dol op gevulde kalkoen. Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook heel lekker vond. Natuurlijk met de nodige bijgerechten. Zoals Yorkshire pudding met jus. Jus? Ja, want een Engelse pudding lijkt niet op onze pudding. Yorkshire pudding is namelijk een soort bladerdeegbakje waar je vleesjus in gaat. De showstopper was de Christmas pudding. Die was dan wel zoet, maar ook vast. En die werd natuurlijk ook aangestoken voor het eten.

Tijdens het eten trokken we ook aan elkaars Christmas Crackers. Ja, ook dat doen ze dus echt. Nooit geweten hoe je zoiets gebruikt. Maar je houdt je eigen knalbonbon vast en met gekruiste armen ook die van je buurman of buurvrouw en dan trek je ze open. En dan vallen de kleine maffe cadeautjes eruit. We kregen papieren kroontjes, balondieren en goocheltrucjes. Ook zitten er briefjes in met grapjes en spreuken die je vervolgens aan elkaar voorleest.

Wow, wat bijzonder om deze Kerst meegemaakt te hebben met onze tweede Engelse familie en mijn ouders. Al helemaal bijzonder omdat dit de laatste Kerst was van David.

In English, in case they are reading this: Dear Rita, David, Stuart, Ellie, Ian, Clare and the boys, we are so greatful we were welcome spending Christmas 2019 with you! It was a december to remember.

63 years of friendship between two families

Hoe vier ook jij een traditionele Engelse Kerst?

Wil je ook een echte Engelse Kerst vieren? Ik kan je geen hotels aanraden, want wij sliepen bij onze vrienden. Overigens zou ik je een verblijf bij hen graag willen aanraden: een prachtig huis met een open haard op de logeerkamer. Maar helaas staat deze niet op Airbnb. Wat ik je wel kan aanraden? Neem de veerboot vanuit Hoek van Holland of IJmuiden om je reis naar de andere kant van de Noordzee iets duurzamer te maken.

Het moeilijkste om een echte Engelse Kerst te vieren: je moet ervoor zorgen dat je een jarenlange oprechte vriendschap opbouwt met een Engels gezin om een uitnodiging te krijgen.

Heb je dat (nog) niet? Dan kun je ook thuis een traditionele Britse Kerstmis vieren met deze tips. Bereid een keer een kalkoen volgens Engels recept. Maak er een Engelse Christmas Pudding (wel op tijd beginnen!) of bestel er eentje. Kijk met z’n allen naar de Kerstspeech van onze Koning, of nog beter, die van Queen Elizabeth. Doe dit jaar kleine Kerstcadeautjes in Kerstsokken. En vergeet de Christmas Crackers niet voor een beetje humor aan tafel!

Dit zijn leuke cadeautips voor reizigers voor in de Kerstsokken.Andere tips voor december? Vier Oud & Nieuw eens in Ć©Ć©n van deze toffe wereldsteden.

Wil je meer lezen over mij? Kijk dan hier.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

4 Reacties

  1. Stefanie zegt:

    Ooh wat fijn om te lezen over een gezellige, warme kerst met bijzondere tradities.
    Dankjewel om dit te delen šŸ™‚

  2. […] 2019 vierden we Kerst bij onze Engelse vrienden in Nottingham. In februari 2020 waren we alweer terug. De reden was minder leuk, een uitvaart. […]

  3. Wat leuk!
    Vooral mooi om te lezen hoe jullie traditie ontstaan is.
    En een fijn artikel om te lezen.

    1. Reisgelukjes zegt:

      Hoi Bea,
      Fijn dat je het artikel leuk vond om te lezen. Bijzonder he!
      Groetjes Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.