Noord-Holland Reistips voor Nederland Staycation

Fietsroute Castricum plannen: een unieke culinaire tocht

Culinaire fietsroute plannen door de duinen

Overal verschijnen ze: de stadswandelingen langs horeca-ondernemers. Maar wat als je nou een natuurmens bent? Er geen stad in de buurt is waar ze zo’n route langs restaurants aanbieden? Je liever je lokale horeca steunt? En liever fietst dan wandelt? Dan maak je toch je eigen fietsroute? Ik heb dat alvast gedaan voor Castricum: de culinaire fietsroute Castricum plannen. Waarbij je langs 5 verschillende restaurants fietst, terwijl je door de Kennnemerduinen en zelfs langs het strand komt. Bike and bite. Met take-away of zoals het nu weer mag: lekker even een pauze op het terras.

Geen fiets in Castricum? Ik heb ook een wandelroute voor je uitgestippeld door het bos en de duinen waarbij jullie langs 4 take-away restaurants lopen. Maar hieronder geef ik je nog meer tips, zoals voor fietshuur.

Tips om de culinaire fietsroute Castricum te plannen

Onze fietsroute heeft als insteek om in de natuur met alle ruimte te genieten van een lekker hapje en drankje. Ik heb een fietsroute gemaakt die van het dorp door de duinen naar het strand gaat en weer terug. In deze route zitten vijf stops en hij is ongeveer 18 kilometer. Je kunt de route fietsen wanneer je wilt, wel is niet alle horeca langs de route iedere dag open. De openingstijden staan hieronder bij alle tussenstops, zodat je voor jou het beste moment kunt kiezen om deze route af te leggen. Je kunt de route zowel linksom als rechtsom fietsen. En al begint de route die ik hier omschrijf in het dorp, je kunt de route op ieder willekeurig punt starten. Zo kun je dus ook je eigen culinaire fietsroute plannen.

Kom je van buiten Castricum met de auto met fietsdrager, dan kun je onder andere goed parkeren bij het station in Castricum of bij Restaurant het Ruiterhuys om daar de route op te pakken. Op het strand is ook mogelijk, maar daar is wel betaald parkeren.

De route komt dus in de buurt van het station. Daar kun je heel goed een OV-fiets op het station huren als je niet uit Castricum komt en niet zelf je fiets wilt meenemen. Of huur een fiets bij Tuut Tuut. Let op: je hebt vanaf 18 jaar een duinkaart nodig om in het duingebied van Castricum te mogen wandelen of fietsen. Die koop je hier eenvoudig online voor een dag, week, jaar of zelfs 3 jaar. Of anders bij kaartautomaten die bij diverse ingangen het natuurgebied staan. Kom je met de e-bike? Een gratis oplaadpunt staat bij het Dorpsplein in het centrum van Castricum, bij culinaire stop 1.

Onderaan dit artikel geef ik nog meer tips voor dit lekkere uitje. Dit is alvast de route op een kaartje en nu deel ik eerst alle vijf de stops met je.

Culinaire stop 1: Buna Koffiebar

De eerste stop die ik gepland heb voor de Culinaire Fietsroute Castricum is bij Buna Koffiebar. Dit hippe koffietentje is in Coronatijd open gegaan en vind ik echt een aanwinst voor Castricum. Niet alleen keuze uit allerlei lekkere koffies, ook met veganmelk, maar ook hebben ze allerlei lekkere zelfgemaakte zoete en hartige hapjes to go. Normaal gesproken is Buna open op dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.00 tot 16.00. Extra openingstijden vind je op hun Instagram.

Vanaf Buna fiets je de Dorpsstraat af richting de spoorwegovergang. Steek deze over. Neem de eerste weg naar rechts: De Puikman. Rijd die weg af tot het tweede fietspad aan je linkerhand. Fiets dan om de begraafplaats heen de Oude Schulpweg af naar het Westen. Aan het einde van de Oude Schulpweg vind je tussenstop 2 al.

Culinaire stop 2 tijdens de fietsroute: Hof van Kijk-Uit

Aan het einde van de mooie Oude Schulpweg vind je aan de linkerkant de tweede stop voor lekkere take-away of een plekje op het bosrijkste terras in Castricum. Misschien heb je onderweg al een kabouterhuisje in het bos gespot?

Hof van Kijk-Uit is een voormalig jachthuis op een mooi open plekje in het bos. Een deel van de mensen die hier werkt doet dit als dagbesteding en er zijn ook vrijwilligers. Dit is dus een heel fijn en duurzaam plekje. Ook restaurant Hof van Kijk-Uit is niet iedere dag open. Momenteel kun je op woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 coffee to go halen in de boskiosk. Op vrijdag en zondag kun je van 10.00 tot 12.00 coffee to go halen uit de boskiosk. En op deze twee dagen is het terras geopend van 12.00 tot 17.00 voor koffie, soepen, frisdranken en lekkere taartjes. Ik adviseer je voor de actuele openingstijden op hun Facebookpagina te kijken, want het kan wisselen.

Uitgegeten? Vanaf Hof van Kijk-Uit rijd je rechtdoor naar het Westen. Je fietst langs een open vlakte en gaat aan het einde mee met de bocht naar links. Dan neem je vervolgens het eerste fietspad naar rechts: je fietst dan nog steeds op de Oude Schulpweg. Aan dit pad ligt aan je rechterhand het Boetje van Kees. Daar kun je vogels spotten in en rond het duinmeer. Uitgekeken? Aan het einde van het pad sla je af naar rechts en fiets je door het waterwingebied naar de Zeeweg. Je gaat linksaf waar je een flink klimmetje te wachten staat over de kluft. Stal je fiets aan het einde voor de derde stop van deze happen en trappen fietstocht.

Tussenstop 3 tijdens de culinaire fietsroute: Strandpaviljoen Zeezicht

Loop voor tussenstop 3 even het strandplateau op en weer af lopen naar het strand. Het eerste strandpaviljoen aan de linkerkant is Strandpaviljoen Zeezicht. Daar staat een gezellig foodtruck met een wisselende kaart. Zo heb ik er al wel eens een patatje stoofvlees gegeten, een broodje carpaccio of garnalenkroketjes. Met erbij een fijne chai latte of aperol spritz. Zoals je al doorhebt: de menukaart van de foodtruck wisselt vaak, dus een goede reden om nog eens terug te komen! En het terras is nu ook nog open. En als je er toch bent? Misschien even lekker het strand op wandelen? Want ‘B.E.A.C.H. = Best Escape Anyone Can Have’ toch? Zeezicht is elke dag open vanaf 9.00. Lekker op het terras met zeezicht.

En het trappen en stappen gaat nog verder. Wandel terug naar je fiets en ga het duin weer af, yeah! Onderaan het duin steek je de Zeeweg over naar links. Fiets langs de duinen verder. Totdat je het tweede fietspad naar rechts tegenkomt (de eerste is eigenlijk een pad naar camping Bakkum): De Herderslaan. Dan rijd je min of meer rechtdoor tot aan de N512. Daar sla je rechtsaf. Dan kom je na een klein stukje fietsen de borden tegen van de volgende stop.

Fiets naar culinaire tussenstop 4: Het Ruiterhuys

Via het bos en door de Kennemerduinen ben je dus naar Restaurant Het Ruyterhuis gefietst. Hier is de take-away next level met een prachtige tent die aan een festival doet denken. Het leuke is dat deze tent nu is omgetoverd tot een gedeeltelijk overdekt en verwarmd terras. Dus ook fijn adresje op dagen dat het weer wat minder mooi is. Bij dit restaurant kun je zowel maaltijden, lunch als lekkere drankjes to go krijgen. En hele lieve lammetjes aaien en andere diertjes bekijken!

Mijn tip voor als je verder fietst: verlaat het Ruyterhuis aan de achterkant. Dit is open voor wandelaars en fietsers en zo voorkom je dat je langs de drukke Heereweg moet fietsen. In plaats daarvan fiets je door de prachtige polder en tussen de schaapjes. Helaas kan ik deze route niet intekenen op de kaart, omdat deze weg officieel niet in Google bestaat. Maar fiets lekker door de weilanden over het Jan Miessenlaantje en de Achterlaan, en snijdt zo een stuk van de drukkere Heereweg af. Zodra je daar uiteindelijk wel uitkomst, sla je linksaf.

Aan het einde van de Heereweg kom je bij een Rotonde. Steek die over en ga rechtsaf. Fiets een stukje de Zeeweg af en sla linksaf de Oude Parklaan in. Volg deze totdat je bij de Duinenboschweg komt. Fiets deze af tot aan de spoorwegovergang. Deze steek je over, dan ga je naar rechts. En dan vrijwel meteen linksaf de Burgemeester Mooijstraat in. Waar je al vrij snel een vrij groot ijsje ziet staan, en wel van de vijfde stop…

Fiets naar jullie dessert bij tussenstop 5: Een ijsje van Marx O’Larry’s

Een beetje culinaire route eindigt natuurlijk met een lekker dessert bij dé ijssalon van Castricum: Marx O’Larry’s. Deze ijssalon is in de lente en zomer iedere dag open van 10.00 tot 21.00 uur, maar check het dus even op hun facebookpagina. Hier hebben ze altijd een smaak van de maand, zoals bijvoorbeeld Duo Penotti, red velvet of oranje tompouce. Ook verkopen ze hier koffie to go, voor als niet iedereen van ijs houdt. Of lekkere zoetigheden voor bij de koffie: truffels en Hemelse brownies.

Toch meer zin in een hartige afsluiting? Of genoeg gegeten zodat je voor ’s avonds eigenlijk alleen een borrelplankje wilt? Om de hoek van de Burgemeester Mooijstraat vind je Steakhouse Bij de Buurvrouw. De take-away hier is onderdeel van de uitgestippelde culinaire wandeling door de Kennemerduinen van Castricum.

Hoe plannen jullie een eigen culinaire fietsroute?

Woon je niet in Castricum of de regio eromheen? Dan raad ik je aan om je eigen culinaire fietsroute te plannen. Zelf plannen is heel simpel: zoek een aantal leuke horecazaken op waar ze een take-away kraampje buiten hebben staan en waar ze lekkere hapjes verkopen. En plan er een route tussen. Ga met je partner, gezin of een vriend/vriendin genieten van de route.

Wil je toch liever weg en ergens anders een culinaire fiets- of wandelroute houden? Dan kan ik je de natuur van Schiermonnikoog, de rust en ruimte daar aanraden. Oh, en ook op Schiermonnikoog zijn er horecazaken waar je lekkere take-away kunt kopen voor, na of tijdens je wandeling of fietstocht over dit Waddeneiland.

Support your locals & stay safe tijdens deze route

Open deur: maar houd je wel aan de coronamaatregelen bij het culinaire fietsroute plannen. Blijf niet hangen en zoek de drukte niet op. Want we willen de horeca-ondernemers steunen en Covid-19 niet verder verspreiden. Als we ons niet aan de maatregelen houden, is de kans natuurlijk groot dat de horeca-ondernemers hun terrassen of zelfs deuren weer moeten sluiten.

Laat je me hieronder weten of je de route hebt gefietst en wat je ervan vond? Ik ben erg benieuwd!

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

22 Reacties

 1. Wat een ontzettend tof idee! Dol op Gluhwein én het strand, dus een ideale combinatie. 😉

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Kirsten, fijn he! 🙂
   Groetjes Maaike

 2. Yvonne zegt:

  Wat een leuk idee, dat noem ik nog eens denken in mogelijkheden. 🙂 Wij waren tot gisteren in de buurt, maar hebben andere dingen gedaan.. inmiddels weer thuis, wie weet maken we hier in de omgeving nog zo’n wandeling.

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Yvonne, altijd fijn in de buurt van bos, strand en duin! Benieuwd of je nog een Glühwalk in je omgeving gaat doen. Deel je dan de route? Groetjes Maaike

 3. Ik had al van de Glühweinwalk in Amsterdam gehoord, maar deze vind ik nog veel leuker! Lekker sportief, op het strand en uitwaaien maar. Fijn dat je ook op zoveel plekken glühwein kunt halen 🙂

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hey Jacoba, dankjewel voor je compliment! Ben benieuwd of je ‘m ook gaat doen! Ik hoop dat het in januari ook mogelijk blijft, want ik kan me voorstellen dat iedereen nu druk is en het weer werkt momenteel ook niet mee… Groetjes Maaike

  2. Nog nooit van zo een manier van Glühwein drinken gehoord maar dat kan alleen maar leuk zijn he. Ik hou er ook van en dit jaar hebben we er geen gedronken. Wij doen dat normaal met vrienden rond een kampvuur maar door Corona mocht dat nu niet.

   1. Reisgelukjes zegt:

    Hoi Jacoba, ja, dat is jammer! Hopelijk lukt het nog deze winter!
    Groetjes Maaike

 4. Super leuk artikel met een lekker positieve vibe over wat er wel nog allemaal kan in deze tijd. Zou leuk zijn als ze dit erin houden volgend jaar 🙂

  1. Reisgelukjes zegt:

   Ja, ik hoop dat het in januari ook nog kan! Dat zou wel wat positiefs brengen voor 2021 🙂

 5. Wat een leuk idee! Ik hou alleen niet van Gluhwein, dus ik ga voor de warme choco 😉 Leuke route!

  1. Reisgelukjes zegt:

   Oh, maar die is ook heel lekker op deze route Linda!

 6. Kelly zegt:

  Wat een leuk idee zeg! Ik vind Glühwein best lekker voor één glaasje, maar dan zou ik toch echt naar de chocomelk overstappen hoor. Anders val ik meteen van de fiets, haha.

  1. Reisgelukjes zegt:

   Snap ik Kelly, dat is ook niet de bedoeling. Gelukkig is warme choco ook lekker. Vooral met slagroom 🙂

 7. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar wat een leuk idee! Lijkt me heerlijk om te doen! Ik houd wel van gluhwein 😀

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Aniek, ja, echt een aanrader! Groetjes Maaike

 8. Klinkt als een heel tof uitje! Leuke foodtrucks zijn er ook in Castricum te vinden. Extra leuk om er wat af te halen!

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Marcella, dat is zeker leuk! Groetjes Maaike

 9. G. Mooij zegt:

  Leuk idee! Sinds het begin van de “coronatijd’ hebben wij niet anders gedaan dan fietsen en wandelen in deze regio en dit gaan we zeker ook weer proberen! Zijn er ook punten waar je het toilet kan gebruiken tijdens deze routes?

  1. Zeker, wat een goede vraag! Tijdens de fietsroute kun je gebruik maken van de toiletwagen op het strand. Voor de wandelroute zijn er helaas geen toiletten.

 10. Severine zegt:

  Hoi! We kunnen weer lekker gluhwein wandelen denk ik. Prachtig weertje voor. Heb je toevallig ook een gpx bestand hiervan?? Groetjes Severine uit Utrecht (die nu voor paar dagen in Bakkum is)

  1. Hoi Severine, wat leuk! Nee, ik heb er geen gpx bestand van. Veel plezier, groetjes Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.