Noord-Holland Reistips voor Nederland

Wandelroute uitstippelen Castricum: langs 4 restaurants in de Kennemerduinen

Culinaire wandelroute uitstippel Castricum

Niets is fijner dan een wandeling door de natuur, toch? Met onderweg een aantal stops bij leuke en lekkere restaurants? Daarom heb ik een wandelroute door de Kennemerduinen van Castricum voor je uitgestippeld, mijn eigen woonplaats. Stops zijn er maar liefst bij 4 leuke adresjes. Lees je snel verder voor de route?

Praktische informatie over de wandelroute in Castricum

Lengte van de wandeling is 8,2 kilometer. Er zijn twee logische startpunten: of bij het station van Castricum (wat handig is als je met de trein komt, of bij de grote parkeerplaats van De Hoep, een interessant museum waar je veel kunt leren over waterzuivering en de duinen (helaas nu gesloten). Ik deel de route zoals je deze vanaf het station in Castricum zou lopen. Onderaan dit reisblog staat het routekaartje. Let op: je hebt vanaf 18 jaar een duinkaart nodig om in het duingebied van Castricum te mogen wandelen of fietsen. Die koop je hier eenvoudig online voor een dag, week, jaar of zelfs 3 jaar.

Je kunt starten waar je wilt, en de route zowel met als tegen de klok inlopen. En je mag natuurlijk zelf beslissen of en wat je ergens besteld. Hopelijk overbodig om te melden: houd je aan de geldende Corona-maatregelen. Voor je eigen gezondheid en om de ondernemers niet in de problemen te brengen. Heb je trouwens meer zin om te fietsen, dan kan ik je de culinaire fietstocht door duinen en strand van harte aanbevelen. In de winter is hier een speciale glühbike-editie van.

Culinaire stop 2: Hof van Kijk-Uit

Hof van Kijk-Uit is een voormalig jachthuis op een mooi open plekje in het bos. Met dus een fijn terras tussen de bomen. Een deel van de mensen die hier werkt doet dit als dagbesteding en er zijn ook vrijwilligers. Dit is dus een heel fijn en duurzaam plekje. Let op: restaurant Hof van Kijk-Uit is niet iedere dag open. Ik adviseer je voor de actuele openingstijden op hun Facebookpagina te kijken, want het kan wisselen.

Hoe je hier komt? Vanaf de achterkant van het station volg je de parkeerplaats naar rechts. In de bocht/t-splitsing sla je linksaf en loop je tot aan de begraafplaats. Ga dan rechtsom over het fiets-/wandelpad om de begraafplaats heen en wandel de Oude Schulpweg af naar het Westen. Dan in het restaurant van Hof van Kijk-Uit aan het einde van dit boomrijke laantje aan je linkerhand (verwar het niet met het schattige peperkoekhuisje waar je tegenaan loopt met dezelfde naam). Onderweg kom je trouwens al allemaal schattige kabouterhuisjes tegen, dus goed opletten als je hier naartoe wandelt.

Culinaire stop 3: Pannenkoekenhuis Johanna’s Hof

Pannenkoekenhuis Johanna’s Hof is de huiskamer van veel families met jonge kinderen in Castricum. En dus onderdeel van deze uitgestippelde wandelroute door de duinen van Castricum. Elke dag is de kiosk vanaf 9.00 uur geopend voor coffee to go en gebakjes en van 12.00 tot 18.00 uur is het terras open. Johanna’s Hof staat natuurlijk vooral bekend om de pannenkoeken en poffertjes. En met grote speeltuin en kinderboerderij is dit adresje vooral geschikt als je eens met kinderen op stap bent. En tip: met een mondkapje op mag je hier gebruik maken van het toilet.

Hoe je hier komt? Wandel vanaf Hof van Kijk Uit naar het Noorden, richting PWN startpunt de Zanderij. Volg vanaf daar de blauwe route en/of de bordjes naar De Hoep. De Hoep en Pannenkoekenhuis Johanna’s Hof delen een grote parkeerplaats, wat dit een geschikt startpunt maakt wanneer je de culinaire wandelroute Castricum vanaf hier uitstippelt.

Stop 4 voor deze uitgestippelde wandelroute in Castricum: De Oude Keuken

Ja, ik zei toch dat ik een culinaire wandelroute in Castricum voor je zou uitstippelen? Dus ik heb nog een vierde tussenstop voor je: De Oude Keuken. Deze ligt in een bijzonder mooie woonwijk in Castricum, midden in de duinen. Voorheen was dit allemaal het terrein van een GGZ-instelling, die inmiddels flink is ingekrompen. Maar als tiener werkte ik regelmatig op zondag in de instellingskeuken en die is nu verbouwd tot het restaurant de Oude Keuken. Gevestigd in een prachtig historisch pand, is het ook nog eens een sociale onderneming met bijzondere leerwerkplekken. Hier kunnen jullie smullen van verschillende (take-away) gerechten en drankjes. Van lekkere gebakjes en scones, tot overheerlijke soepen, quiches en broodjes. Wij kozen voor de lekkere scones van Fermento, een portie die we goed konden delen! De Oude Keuken is iedere dag geopend vanaf 10.00 uur voor take-away. Het terras opent daarna van 12.00 tot 18.00 uur.

Hoe jullie hier op een mooie manier naartoe lopen? Steek bij Johanna’s Hof de Zeeweg over en sla rechtsaf. Duik bij de eerstvolgende mogelijkheid het bos aan je linkerhand in. Steek het fietspad over en vervolg je weg. Ga bij het wildhek rechtsaf richting Zeeweg. Sla voordat je bij de Zeeweg komt af naar links en steek de open vlakte over. Neem het olifantenpaadje naar links. Als jullie aankomen bij de Haagscheweg, sla dan rechtsaf het wandelpaadje van de Haagscheweg naar de Zeeweg in en steek de Zeeweg over. Dan zie je daar de bordjes met ‘Oude Keuken’ erop staan en volg die route.

Terug naar het beginpunt van de culinaire wandelroute Castricum

Vanaf de Oude Keuken loop je weer terug naar Steakhouse Bij de Buurvrouw. Hoe? Volg de turfmolm paden langs de Oude Trambaan. Oude Trambaan? Ja, in 1912 werd er een paardentram aangelegd omdat men het toch wat ver vond om iedere keer te lopen van station Castricum naar het terrein van Duin en Bosch (zoals dit terrein vroeger heette). Maar jij vindt het vast niet ver, anders was je niet aan deze wandelroute van 8 kilometer begonnen toch? Tot slot wandelen jullie via het wandelpad naast de Duinenboschweg in een rechte streep terug naar het station, of naar Steakhouse Bij de Buurvrouw. Aan je rechterkant zie je de landerijen van tuinders, met onder andere bloembollen.

Culinaire stop 1 van de uitgestippelde culinaire wandelroute in Castricum: Steakhouse Bij de Buurvrouw

Jullie kunnen de culinaire route starten of eindigen bij Steakhouse Bij de Buurvrouw in Castricum. Laat je niet foppen door de naam ‘steakhouse’. Want ze hebben hier ook gewoon koffie to go. Maar ook belegde broodjes voor de lunch op een nieuw terras met een heuse Vespa-tafel en heaters voor frisse dagen. Je kunt besluiten hier de wandeling af te sluiten en dan take-away gerechten afhalen, zoals een lekkere borrelplank, salade of (mocht je dan toch nog flinke trek hebben) een hoofdgerecht. Openingstijden zijn iedere dag van 12.00 tot 19.30 uur. Wil je hier je culinaire avontuur starten, begin dan niet te vroeg aan deze wandeling.

Heb je de route gelopen? Laat me hieronder weten wat je ervan vindt! Ik ben heel benieuwd!

Routekaart culinaire route Castricum

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

34 Reacties

 1. Wat een handige blog! Ik ben op dit moment een weekendje in Noord-Holland en weet nog niet waar ik morgen ga wandelen. Deze gooi ik in de groep.

  1. Reisgelukjes zegt:

   Wat leuk! Hebben jullie de wandeling nog gelopen Jenny?

 2. Superleuk gedaan! Helaas zitten mijn bezoekjes aan Noord-Holland er voor de komende tijd even op, anders had ik dit zeker gedaan. 🙂

  1. Reisgelukjes zegt:

   De volgende keer dan Kirsten!?
   Groetjes Maaike

 3. Hé, wat een leuk idee zeg! Het ziet er heerlijk uit en dat nodigt weer uit om te gaan wandelen. Echt ervan afvallen zal ik wel niet, want ik zou me he-le-maal vol eten aan die heerlijke scones! haha

  1. Reisgelukjes zegt:

   Haha Mirre, nee, afvallen doe je niet met deze wandeling. Maar misschien kom je er ook niet van aan 😉

 4. Anne zegt:

  Heel leuk idee! Vandaag werd ik getipt door koffiebar Buna. Snel maar dit leuke rondje uitproberen. Is er misschien ook een GPX van de route, nav de afbeelding?

  1. Dankje Anne, wat leuk dat Vincent je heeft getipt. Help me even: wat is een gpx? Groetjes Maaike

  2. Leida zegt:

   Vandaag de route gelopen! Duidelijke beschrijving en heerlijke eettentjes op de route. Dikke aanrader voor een leuk dagje in de buitenlucht!!

   1. Wat leuk dat je de route hebt gelopen en dat ie je goed bevallen is. Tof om te horen!

 5. Wat een leuk idee! Ook de perfecte lengte voor zo’n wandeling, niet te kort en niet te lang 🙂 Dank voor de tip.

  1. Ja, is zeker de perfecte lengte. Want dan houd je voldoende tijd over om onderweg ook nog te eten!

 6. Oeh, ik krijg helemaal trek van jouw blog. Moet ook nog een erg mooie wandeling zijn, volgens mij. Dat wordt lekker happen en stappen als ik eens in de buurt ben.

  1. Haha, mijn doel bereikt 🙂

 7. Oh ik houd van deze concepten.. zo leuk dat je dit nu overal ziet. Zelfs als alles weer lekker ‘onbezorgd’ open is, mogen ze dit er wel in houden hoor.

  1. Absoluut, dit is echt tof om te doen! Beetje honger krijgen onderweg ook 🙂

 8. Goed idee, leuk bedacht. En dit is vast op veel meer plekken een optie, met een beetje uitzoekwerk vooraf. Goed om te onthouden. Hoewel wij ook vaak bij wandelen wel een picknick meenemen, omdat de kids dat erg leuk vinden om te doen. 🙂

  1. Ja, picknicken is ook heel leuk om onderweg te doen! Maar deze wandeling is echt bedoeld om de horeca te supporten. En ja, met een beetje uitzoekwerk kun je dit vast op heel veel plaatsen doen!

 9. Wat een leuk idee! Ik had hem al op je Insta voorbij zien komen en wat toen al enthousiast, echt leuk namelijk om eens te doen. Ik vind de omgeving van Castricum sowieso al prachtig om te wandelen

  1. Ja, je kunt hier prachtige wandel- en fietstochten maken!

 10. Wat een ontzettend leuke en lekkere route heb je gemaakt. Deze maand ben ik op pad in eigen provincie (Noord-Holland), dus deze route sla ik op voor als ik in de buurt van Castricum ben. Happen en stappen, de ideale combinatie als je het mij vraagt!

  1. Hoi Marcel, ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt zodra je ‘m hebt gelopen!

 11. Ik ga voor de pannenkoeken! Wauw, daar heb ik ineens heel veel zin in. Superleuk!

  1. Oh, daar krijg ik nu ineens ook heel veel zin in Kirsten!

 12. Heel leuk om te lezen! Helaas kom ik niet snel in noord- Holland. Wij hebben ook van die amuse wandelingen in zuid- Limburg. Is een beetje vergelijkbaar denk ik 🙂

  1. Ja, die klinken ook erg lekker Chayenne!

 13. Ow, heerlijk! Wat een leuke en lekkere route.

  Ik zag deze week verschillende culinaire routes tegen op FB, ik heb er nog geen enkele gevolgd rondom mijn woonplaats.

  1. Misschien straks met hemelvaart?

 14. De Hoep is een bekende plek waar ik vroeger wel geweest ben. Weet je of dit duingebied toegankelijk is voor honden?

  1. Hoi Marcella, honden zijn aangelijnd welkom. Op het strand in de lente/zomerperiode niet. Dan kun je beter naar het hondenstrand in IJmuiden. Ik hoor van hondenbezitters dat dat heel leuk is. Groetjes Maaike

 15. Leuke wandeling! Mijn ouders wonen in Castricum, dus ik wandel er regelmatig en op een aantal van de plekken die je noemt kom ik ook wel eens. Maar ik heb ze nog nooit ‘aan elkaar’ gewandeld…

  1. Dan ben ik benieuwd of je dat nog een keertje gaat doen en zo ja, wat je van die wandeling vindt!

 16. Klinkt heel leuk! Weet je of m’n hond ook deze route mee mag wandelen?

  1. Honden zijn welkom, maar alleen aangelijnd! Ik kan niet voor alle horeca spreken, maar aangezien alles nu take-away is, komt dat wel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.