Noord-Holland Reistips voor Nederland Staycation

De tofste adresjes voor een vakantie in Castricum volgens locals

Zonsondergang op het strand van Castricum

Soms vergeet ik dat ik zelf in best wel een toeristische omgeving woon. Ik vind het heel normaal om in Castricum te wonen, maar misschien ga jij wel op vakantie in Castricum. Een dorp op 5 kilometer van een strand met de leukste strandpaviljoens en een uitgestrekt duingebied. Makkelijk reizen naar Haarlem, Alkmaar en Amsterdam en heel veel andere bezienswaardigheden in deze grote driehoek. Twee grote campings in de buurt: Camping Geversduin en Camping Bakkum. En dan nog eens een groot aantal boerencampings, kleinschalige hotelletjes en bed & breakfasts. Maar of Castricum zelf nou zo’n bruisende hotspot om te bezoeken is? Vergis je niet: er genoeg toffe adresjes en ik deel hier de leukste 17 volgens locals met je. In ieder geval volgens mij en veel anderen die ik ken!

1. Club Zand in Castricum aan Zee

In een lijst met de tofste adressen in Castricum volgens locals, kan het strand natuurlijk niet ontbreken. En dan vooral Club Zand niet! Deze wordt dan ook regelmatig getipt in lijstjes over de mooiste beach clubs in Nederland.

Er zijn vier strandpaviljoens in Castricum aan zee en locals hebben zo hun eigen favorieten. Maar de mijne is Club Zand vanwege de innovatieve keuken en de Ibiza-vibe. Alle strandpaviljoens hebben hun eigen sfeer en uitstraling. Zo gaan jonge ouders graag naar de Deining vanwege het speelhuisje op het strand, heeft Zoomers een meer Balinese uitstraling en is geschikt voor een divers gezelschap. Tot slot is Zeezicht populair bij mijn ooms en tantes en is de laatste jaren opgeknapt en weer helemaal up-to-date. Nee, de traditionele strandtent vind je niet meer in Castricum. En ze blijven ook het hele jaar staan, dus in de winter ook voor je warme choco met appeltaart.

Alhoewel: als je een stuk naar het Noorden loopt, naar de strandopgang die bij camping Bakkum ‘hoort’, dan vind je daar een gemoedelijke, traditionele strandtent met schappelijke prijzen. Die ’s winters nog wordt afgebroken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit bij Bad Noord ben geweest, omdat ik in de zomer nooit zo noordelijk kom.

Club Zand tijdens een vakantie in Castricum

2. Start je dag bij Buna Koffiebar

Buna koffiebar is nog niet zo lang open en zelfs niet alle locals hebben deze hippe koffiehotspot ontdekt. Met wel de lekkerste koffie van Castricum: om ter plekke op te drinken of to go. Natuurlijk ook met havermelk (ik ben erop gewezen dat ik dit eigenlijk haverdrink zou moeten noemen), kokosmelk of wat je maar wilt. Thee kan natuurlijk ook. Met daarbij een lekker taartje, kokosyoghurt, tosti en op vrijdag en zaterdag een soep van de dag als lunch. Veel lekkers is ook nog eens vegan of vegetarisch. Tot slot kun je hier ook mooie producten kopen voor in huis: mooie koffiemokjes, posters en droogbloemen bijvoorbeeld. En af en toe verkopen ze ook de verse biologische boeketten die mijn moeder maakt.

Buna Koffiebar in Castricum

3. Tijdens je vakantie in Castricum shoppen bij Mr & Mrs Brown

Ik ga niet alle winkels in Castricum in dit lijstje noemen, want dat wordt het een ontzettend lange blog. Bovendien ga je niet om die reden op vakantie naar Castricum toch? Ik licht er wel een paar uit die wat extra’s bieden en waar het leuk is om even naar binnen te lopen wanneer je op vakantie bent in Castricum. Omdat je er bijvoorbeeld ook leuke souvenirs kunt kopen (en nee, dan bedoel ik niet koelkastmagneetjes).

Mr & Mrs Brown is zo’n winkeltje met wat extra’s, het voelt meer als een conceptstore. Met leuke kleding voor een divers budget, mooie sieraden, woonaccessoires en mooie cadeautjes is dit een heerlijk winkeltje om even rond te kijken. Vanuit Buna loop je hier zo naar toe door de Burgemeester Mooijstraat in te lopen.

4. Nog één winkel dan: conceptstore On-stock

Nog één winkeltje dan… want steek de straat over van Mr & Mrs Brown en je staat bij On-stock. Ook al zo’n leuke conceptstore. De kleding hier is iets meer hippie-vibe. Maar hier vind je vooral leuke sieraden en woonaccessoires. Ik heb hier al veel leuke plantjes, potjes en accessoires gehaald om mijn woonkamer mee op te fleuren. En niet alleen die van mijzelf, want dit is de perfecte plek om leuke cadeautjes voor anderen te scoren. Of een leuk souvenir wanneer je hier op vakantie bent. Of om je camper of caravan mee op te fleuren.

Conceptstore On-stock Castricum

5. Bekijk de duinen en zelfs de zee vanaf uitkijktoren Papenberg

Either you love it, or you hate it. En onder Castricummers roept deze uitkijktoren geïnspireerd op de assymetrische vorm van een golf veel gemengde reacties op. Ik vind deze toren van cortenstaal zelf wel goed geslaagd. Op het hoogste punt van Castricum heb je vanaf hier prachtig uitzicht over de duinen, de zee, de weilanden en het dorp. Het is dan ook even een steile klim naar de top van dit duin. Maar dan sta je wel op een plekje dat een belangrijke rol in de historie speelt. Tijdens de Slag bij Castricum in 1799 werd vanaf dit duin gekeken of de vijandelijke troepen van de Fransen eraan kwamen.

Heb je geen zin in de trap met 149 treden, dan heb ik als Castricummer wel een tweetal cheats voor je: ga via het Hof van Kijk-Uit (zie hieronder) via de achterkant naar deze toren. Ja, ook dan moet je 31 meter klimmen, maar dan een stuk geleidelijker. En dan kun je de trap naar beneden nemen. Een rondje van ongeveer een half uur. En dan kom je ook nog kunstzinnige kabouterhuisjes tegen in het bos.

Een andere weg is via de Diaconieweg, in wat in de volksmond ook wel de Piet Gooiberg wordt genoemd. Ook een prachtige wandeling waarbij je weer aan de achterkant van de toren uitkomt. Deze wandeling duurt ongeveer 40 minuten en houd er rekening mee dat je de Piet Gooiberg ook een klein klimmetje is. En nog één tip: ga vooral rond zonsondergang naar deze uitkijktoren. En let op: voor toegang tot de duinen van het Noordhollands Duinreservaat heb je een duinkaart nodig van de PWN.

Uitzichtstoren Papenberg in Castricum

6. Bewust smullen bij Hof van Kijk-Uit

Nu we toch nog in dit deel van de duinen van Castricum zijn, ga ik je gelijk Hof van Kijk-Uit tippen voor een leuke pauze van iedere wandeling (of fietstocht). Dit unieke voormalige jachthuis op een open plek in het bos is tegelijkertijd ook een dagbesteding. Deze deelnemers begroeten je hartelijk, bedienen je en/of maken lekkere drankjes en gerechtjes voor je klaar.

Ingrediënten komen bij dit restaurantje ook deels uit de eigen moestuin en als er wat over is, kun je hier ook verse groenten kopen voor thuis. Vele wandelingen komen hierlangs, en jullie kunnen vanaf hier ook een historische wandeling maken door het duin.

Hof van Kijk-Uit tijdens een vakantie in Castricum

7. Speuren naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog

Castricum maakte ooit deel uit van de Atlantikwall die de Duitse troepen aanlegden ter verdediging tegen de geallieerden. En in het duingebied bij de Papenberg en Kijk-Uit vind je veel sporen van de Tweede Wereldoorlog, wat niet iedereen weet. Zo ligt de muur onderaan de Papenberg er niet om zand tegen te houden, zoals ik een moeder wel eens tegen haar kinderen hoorde zeggen, maar is die gebouwd om tanks in hun opmars te stuiten. In het bos achter Kijk-uit ligt een oude V2-lanceerinstallatie (nooit gebruikt). Die driehoeken waar in het duin de namen van de paden op staan? Daar zaten de mijnen op het strand ooit aan geankerd.

Dan zijn er ook nog bunkers in het duin. Zoals eentje waar nu vleermuizen in zitten. En de meest bekende is de kunstbunker. Die werd eigenlijk voor de oorlog al gebouwd om kunstwerken veilig op te slaan. Meest beroemde gast hier: De Nachtwacht (wel in stukken!). Misschien is de meest heftige herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Castricum trouwens een onzichtbare… want de voetbalvelden onderaan de Papenberg? Daar stond ooit een woonwijk. Maar die is met de grond gelijk gemaakt zodat de Duitsers ruimte hadden voor hun Atlantikwall en schootsveld. Dus als je tijdens je vakantie in Castricum denkt dat er wel heel weinig authentieke woonwijken zijn, dat klopt helaas!

Stuk tankwal in de duinen van Castricum

8. Kip eten op Camping Bakkum tijdens een vakantie in Castricum

Eén van de favoriete plekjes van veel Castricummers om op een zomerse dag te eten, is Camping Bakkum. En dan heel specifiek: een gegrild kippetje. Instant vakantiegevoel. Dat is ook de reden denk ik dat sommige Castricummers hier een koffietje gaan halen, of naar een hippiemarkt gaan (zodra ze weer georganiseerd worden). Sta er ook niet gek van te kijken als je Castricummers ziet die op deze camping kamperen. Sterker nog: als je als Castricummer op deze camping komt, zie je vaak bekenden. Deze camping wordt dan wel Klein Amsterdam genoemd in de volksmond, de locals gaan hier ook graag naartoe. Sta je dus zelf niet op camping Bakkum, dan nog kun je hier een keertje kip eten om deze beruchte en beroemde camping zelf te bezoeken.

9. Eten bij Restaurant Aan het Bosch

Een heel bijzonder etentje? Dan ga ik het liefst naar restaurant Aan het Bosch, wat bij hotel Koningbosch hoort. Hier eten is een culinaire ervaring. Je kunt hier kiezen voor een 4- of 5-gangen Chef’s menu. Je kunt je dieetwensen doorgeven en verder is het afwachten wat je krijgt. Maar ga er maar vanuit dat er iets smaakvols op je bord ligt. Verder ligt dit op een prachtige plek aan de rand van het bos.

Ik heb hier ooit overnacht toen het nog een jeugdherberg was. De kamers hebben inmiddels een flinke upgrade gekregen en ik zou het niet erg vinden om hier een keer te mogen overnachten. Wat mooi! En luxe…

10. Wandelen bij parkeerplaats Diederik

De mooiste duinwandelingen in Castricum maak je helemaal in het noorden van het Noordhollands Duinreservaat, en wel bij parkeerplaats Diederik. Tenminste: dat vind ik zelf. Ik kom hier iedere keer weer nieuwe plekjes tegen, zoals duinmeertjes vol kikkervisjes die ik daarna nooit mee terug kan vinden. Wees gerust, er vertrekken hier ook veel routes, dus je hoeft niet te verdwalen. Sommige routes zijn langer en komen tot de zeereep. Andere routes komen ook door de weilanden en bollenvelden, maar daarvan kun je delen niet lopen tijdens het vogelbroedseizoen.

Heel handig: ben je niet zo digitaal vaardig, dan staat hier ook een automaat waar je een papieren duinkaart van de PWN kunt kopen.

11. Eten bij Brutaal tijdens je vakantie in Castricum

Restaurant Brutaal zit nog niet zo heel lang in Castricum en is meteen één van mijn favorieten geworden. Goed eten, leuke thema’s en een fijn terras aan een dorpsplein. En je kunt hier al vanaf de lunch terecht. Wat ik hier verder nog over ga vertellen? Het hele pleintje hier is gezellig geworden. Er zitten nog twee kroegjes (en Buna koffiebar waar je eerder al over las). Dus hier is altijd wat te doen. Zoals lekker Aperol Spritz drinken op het terras bij café de Balustrade of Johnny’s, dat is ook altijd fijn voor het vakantiegevoel, toch?

Het lijstje van tips zou nog veel langer kunnen worden, want er zijn veel restaurantjes te vinden in Castricum: Italiaans, sushi en zelfs eentje met een Michelinster en een ander met een Bib Gourmand. Dus ik beperk me nu voor dit lijstje van hotspots, maar je kunt hier nog veel meer vinden als dit niet je smaak is. Onderaan dit blog vind je nog de nieuwste hangout van Castricum.

Aperol spritz drinken bij de Balustrade voor het ultieme vakantiegevoel

12. Tijdens je vakantie in Castricum meer leren over de duinen bij Bezoekerscentrum De Hoep

Ieder Castricums kind wordt door zijn ouders één of meerdere keren meegenomen naar Bezoekerscentrum De Hoep. Het is een interessant en gratis museum en was in mijn jeugd al ontzettend interactief. Je leert er van alles over de drinkwaterzuivering die in het Noordhollands Duinreservaat plaatsvindt en over het ecosysteem in de duinen. Of je nu kind bent of niet, altijd leuk om een keer een kijkje te nemen. En je kunt hier ook een route ophalen langs de sporen van de Tweede Wereldoorlog waar ik eerder al over schreef.

Bezoekerscentrum De Hoep tijdens een vakantie in Castricum

13. Ramai’s foodtruck om verantwoord te snacken (maar nu even niet)

Ook zo’n leuke nieuwe aanwinst in Castricum: Ramai’s foodtruck met streetfood om verantwoord te snacken. Groenten zijn onbespoten en alles wordt zo biologisch ingekocht. Zoveel mogelijk verpakkingsvrij. Biologisch vlees en duurzaam gevangen vis. Bestellingen krijg je mee in een biologisch afbreekbare verpakking. Ramai zegt zelf: ‘Ik wil niet beweren dat alles op mijn menukaart supergezond is, maar qua oorsprong en voetafdruk is het eten in ieder geval guilt free.’

Mijn favoriet is de duingrazerburger van lokaal vlees. Er zijn natuurlijk ook vegavarianten. Dus de groentenbeignets, daar word ik ook heel blij van. Ramai heeft helaas besloten zich voorlopig even op een andere baan te storten. Hopelijk gaat hij in mei 2022 wel weer open. En laten we hopen dat deze foodhotspot in Castricum dan weer open gaat. Houd zijn website en socials goed in de gaten.

Ramais Foodtruck in Castricum

14. Bezoek tijdens een vakantie heuse street-art in Castricum

Sinds kort heeft het ‘keurige’ dorp Castricum ook street-art. Zelfs niet alle locals weten dit al. Eén van de bewoners van de Overtoom vond de witte muur naast haar huis namelijk wel heel saai. In deze straat zit ook een winkel voor kunstenaars en één van die kunstenaars werd gelijk getriggered om er dan een mooie kattenmuur van te maken. Zij maakte samen met andere kunstenaars een opzet en samen met Castricummers werd dit ingekleurd tot street-art vol met katten. Dit zit trouwens om de hoek bij het tweede adresje van de lijst: Buna Koffiebar.

Streetart in Castricum met de kattenmuur

15. Wandel in de tuin van Kapitein Rommel

In de jaren 50 van de vorige eeuw kocht een gepensioneerde Kapitein een stukje grond in Castricum om daar lekker te tuinieren. Dat stuk kwam braak te liggen, totdat in de jaren 90 een groep vrijwilligers hier weer een groen paradijsje van maakten: een natuurtuin meets ontmoetingsplek. Bewonder kunst, leer meer over de planten in deze tuin of drink een kopje kruidenthee op het terras. Dit RUST-punt is doordeweeks en overdag geopend. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Dus neem vooral een kijkje op de website van de tuin van Kapitein Rommel als je tijdens jullie vakantie in Castricum deze plek wilt bezoeken.

De tuin van Rommel in Castricum

16. Ontdek de nieuwste hangout van Castricum: Restaurant Carter

Carter Castricum is de nieuwste hangout in het dorp. Hier hebben ze een modern Frans bistromenu geïnspireerd door hippe restaurants in New York en Londen. Dat betekent dat je hier niet alleen voor een erg smakelijk diner of lunch terecht kunt, maar eindelijk weer een grand-café-achtige plek in het dorp waar je ook terecht kunt voor een borrel met goede wijnen en een groot aanbod van cocktails en mocktails. En dan zitten ze ook nog eens in het Huis met de kogel: in 1799 sloeg hier tijdens een oorlog een kanonskogel in. Wat het dus gelijk een historische bezienswaardigheid van Castricum maakt.

17. Bij een vakantiedag in Castricum hoort natuurlijk een ijsje bij…

In Castricum kun je op heel veel plek ijs krijgen. Maar het meest blij wordt ik zelf van vers schepijs. En dat kun je in Castricum op twee verschillende plekken krijgen, en nog wel in dezelfde straat: De Burgemeester Mooijstraat. Je hebt in Castricum dan ook team Marx ‘O Larry’s en team De Roset. En ik kan natuurlijk niet voor jou bepalen in welk team je hoort.

De Roset maakt banketbakkersroomijs met grote chunks en je krijgt hier ook nog eens enorme bollen. Bestel je hier een hoorntje, dan krijg je onderin slagroom. Bij Marx ‘O Larry’s is het ijs meer verfijnd van smaak, hier geen chuncks en de bollen hebben een normaal formaat. Ook hebben ze hier altijd een ijsje van de week en een ijsje van de maand om je mee te verrassen. Maar misschien moet je gewoon beiden proberen tijdens een vakantie in Castricum?

IJsje van Marx 'O Larry's Castricum
IJsje van Marx ‘O Larry’s Castricum

Meer over een vakantie in Castricum

Castricum heeft natuurlijk een heel groot duingebied wat zeker de moeite waard is om te verkennen tijdens een vakantie. Ik heb een culinaire wandelroute langs restaurantjes in het duingebied en een fietsroute langs restaurantjes in de duinen en op het strand. In de lente en zomer kun je er tulpen en andere bloemen plukken bij Pluktuin Bakkum.

Wat zijn nu leuke overnachtingsplekjes in Castricum? Voor mij als Castricummer is deze vraag lastig te beantwoorden. Zelf koesteren we goede herinneringen aan het kleinschalige en romantische hotel waar wij getrouwd zijn én onze huwelijksnacht doorbrachten: Hotel Het Oude Raadhuis in Castricum. Overnachten hier is echter niet goedkoop, al slaap je dan wel in een monument uit 1911. Een budgetvriendelijkere optie die vrienden van ons goed is bevallen, is Slapen bij de Buurvrouw. In Castricum zijn geen grote hotels van ketens, maar kleinschalige hotels en Bed&Breakfasts. Er zijn dan wel weer twee enorme campings, maar door hun ligging in het bos en duin voelen ze helemaal niet zo groot aan. En de faciliteiten zijn er hip. Daarnaast zijn er veel boerencampings in deze omgeving.

Ook onvergetelijk: die ene keer dat we het Noorderlicht zagen op het strand van Castricum!

Nog meer weten over een vakantie in Castricum? Stel je vragen hieronder gerust! Of als je zelf nog tips hebt, deel ze hieronder!

Meer inspiratie voor weekendjes weg aan de kust? Lees dan mijn artikel over een romantisch verblijf bij de Seinpoststelling in IJmuiden, over een weekendje in het Noord-Hollandse Groet, of vakanties naar Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog. Of lees mijn tips van locals voor een weekendje Twente, een streek waar ik 18 jaar heb gewoond en nog steeds regelmatig kom.

Meer inspiratie voor leuke weekendjes in Nederland?

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

20 Reacties

 1. Het depot strandvonderij aan de Maatlat in Limmen is zeker een bezoekje waard. Strandvondsten, aanspoelen en een bijzondere nautische verzameling en informatie over strandingen bij Castticum en kustbescherming. Voor afspraak bezoek en info contact Dirk Bakker

  1. Wat leuk! Is dit hetzelfde als het strandvondstenmuseum wat eerst op de Zanderij zat? Dan vind je het vast ook leuk om mijn blog over een Engelse Kerst te lezen over een vriendschap met een Engelse familie die al meer dan 60 jaar bestaan door flessenpost op het strand van Castricum!

 2. Hoe is het om in Castricum te wonen met jonge kinderen? Zijn er veel jonge mensen? Wij vinden Castricum e.o. erg leuk en zijn ons aan het oriënteren 😉

  1. Wij hebben zelf geen kinderen. Maar wel veel familie en vrienden om ons heen met kinderen. Het is hier prima wonen voor jonge mensen en gezinnen. In sommige wijken/straten wonen wat meer jonge gezinnen en andere zijn juist wat rustiger.

 3. Super tof zoveel leuke hotspots in je eigen woonplaats! Ik woon zo dichtbij maar ken er maar weinig van. Daar gaan we verandering in brengen 😉 Alleen al dat laatste ijsje lijkt me meer dan de fietstocht waard haha

  1. Dat lijkt me een heel goed idee!

 4. Heel herkenbaar, vergeten dat je eigen omgeving ook heel mooi en toeristisch is. Ik vind die sporen uit de oorlog wel interessant. Ik heb zelf in de vesting van Hellevoetsluis gewoond, waar ook de halve vesting is afgebroken voor de Atlantikwall. Bijna niemand die het weet, maar het had destijds wel enorme impact. Ik wist niet dat dat ook in Castricum speelde.

  1. Ja, Hellevoetsluis is ook prachtig. Maar ik wist niet dat daar de helft van de vesting is afgebroken in de oorlog. Bizar!

 5. Wat een leuke hotspots zijn dit. Ben in Castricum nog maar 1 keer geweest en wat daar toen bezig met het fotograferen van een bruiloft. Misschien een keer terug gaan zonder te werken want veel leuke plekjes zo te zien 🙂

  1. Ja, ik vind het zeker een aanrader! Zon, zee, strand en gezelligheid!

 6. De meeste adresjes ken ik, want ik woon vlakbij Castricum. We wandelen er vaak in het duingebied . De uitkijktoren heb ik nog niet gezien, die zet ik op mijn lijstje!

  1. Heerlijk wandelen in de duinen he! De uitkijktoren is zeker een aanrader om te wandelen, want de natuur eromheen is ook prachtig!

 7. Leuk, die uitkijktoren (en de omgeving) stond al op m’n lijstje, maar is er nog niet van gekomen.
  Ik was gisteren toevallig ook nog aan zee.

  1. Hopelijk de volgende keer dan toch een bezoek aan Castricum!

  2. Monique zegt:

   Ik vind dat je het leukste en gezelligste terras vergeet in castricum, bij mooi weer en regen kun je er heerlijk zitten en genieten van het lekkere eten.
   Restaurant Gewoon bij Roon. Een echte aanrader.

   1. Hoi Monique, ja het is zo lastig kiezen in Castricum. Er is zo veel! Dus dank voor je tip!

 8. Wat een heerlijke tips! Castricum is voor ons prima te doen voor een leuk dagje weg. Ik heb er vooral gewandeld, maar vind deze tips ook wel heel fijn. Zo’n ijsje klinkt ook wel erg lekker op een mooie zomerse dag. Binnenkort ga ik ook weer een dagje richting Castricum, een vriendin van mij neemt mij nog voor mijn verjaardag (in juli haha) mee uit lunchen en daarna gaan we lekker wandelen

  1. Dat heeft even geduurd ja … weet je al waar jullie gaan lunchen?

 9. Leuk artikel over Castricum! ☻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.