Reistips Europa Reizen voor 2 Voorbereiding

Een romantisch weekendje op de gezelligste kerstmarkten van Europa

Kerstmarkt in Hamburg

Zijn jullie ook zo dol op een Kerstmarkt om in de Kerststemming te komen? Romantisch met z’n tweetjes over mooi versierde markten struinen, met een warme glühwein in de ene hand en een tasje met net aangeschafte cadeautjes in de andere. Of elkaar natuurlijk. Ik heb al een aantal Kerstmarkten in verschillende landen van Europa bezocht, waar ik meer en minder enthousiast over ben. En ik deel ze graag met je! Ik ken ze natuurlijk lang niet allemaal, dus ik heb ook andere bloggers gevraagd om tips voor Kerstmarkten. Hieronder een overzicht van de uiteindelijk 18 allerleukste Kerstmarkten in Europa, op volgorde van reisafstand.

Natuurlijk veel Kerstmarkten in Duitsland, die tot de beste van Europa en de wereld behoren. Maar wat van minder bekende Kerstmarkten in bijvoorbeeld België, Luxemburg en Schotland? Kijk snel welke ertussen staan en kies er eentje uit voor een romantisch weekendje Kerstmarkt. Of twee, of drie. Bezoek je in 2021 een stad speciaal voor de Kerstmarkten, kijk dan eerst of en welke kerstmarkten in deze stad doorgaan. En natuurlijk wanneer de Kerstmarkten gehouden worden, en of ze toegangseisen hanteren.

1. De grootste ondergrondse Kerstmarkt ter wereld in Kerststad Valkenburg

Zuid-Limburg is natuurlijk altijd al een prachtige streek voor een weekendje weg. Blogger Linda bezocht de Kerstmarkten van Valkenburg, maar ze heeft nog veel meer tips voor het bezoeken van Kerstmarkten in Nederland:

Een kerstmarkt dichtbij in eigen land bezoeken? Dan is Valkenburg een absolute aanrader; vanaf half november veranderd dit in Kerststad Valkenburg en is er overal wat te zien en doen. Een unieke ervaring zijn de kerstmarkten in onder andere de Gemeentegrot, de grootste ondergrondse kerstmarkt ter wereld, hier is het ook het drukste. Ook de Fluweelenmarkt is zeker een aanrader; naast shoppen kan je hier ook leuke foto’s maken. Een unieke ervaring is Mergelrijk met een 30 meter lange diorama waarin het kerstverhaal wordt uitgebeeld en je meer komt te weten over de geschiedenis van deze omgeving. Ook boven de grond is de stad in de kerstsfeer gehuld en kan je een bezoekje brengen aan Santa’s Village. Naast shoppen is het natuurlijk ook heerlijk om neer te strijken op een van de vele terrasjes. Aan het einde van de dag kan je met de kabelbaan naar de Wilhelminatoren gaan, de grootste verlichte kerstboom van Nederland om te genieten van het uitzicht over de stad.

De kerstmarkt is geopend vanaf vrijdag 12 november tot en met 9 januari 2022. Op dit moment hoef je vrijwel nergens een mondkapje te dragen, maar wordt er wel overal gecontroleerd op de corona qr-code. Voor toegang tot de grotten en de kabelbaan moet je een kaartje kopen en vooraf een tijdslot reserveren.

2. De Kerstmarkt in Magisch Maastricht

Manouk van Groetjes uit Verweggistan bezocht Zuid-Limburg ook in Kerstsfeer, en wel het mooie Maastricht, en toen was het helemaal magisch:

Maastricht verandert elke kerst in een sprookjesachtige stad. Je kunt de beste kerstsfeer vinden tijdens Magisch Maastricht. Het Vrijthof is een kerstlandschap met kraampjes, lekker eten en warme drankjes. Je kunt de overdekte schaatsbaan bezoeken. Of alle kerstlampjes bewonderen vanuit het reuzenrad.

Begin december, vlak nadat Sinterklaas het land verlaten heeft, is er weer een intocht: dit keer komt de Kerstman aan! Een grappige optocht waarbij de Kerstman door Maastricht rijdt. Hij eindigt bij het Huis van de Kerstman op het Vrijthof.

Nog niet genoeg gekregen gezien? Volg dan één van de magische lichtroutes door Maastricht. Vanaf half november kun je de lichtjes volgen langs allerlei bezienswaardigheden in de stad. Behalve de kerstsfeer proef je dus ook wat van de cultuur in Maastricht. Mooie gebouwen en leuke cafeetjes of winkeltjes wisselen elkaar af.

3. Kerstsfeer snuiven in mooi Münster

Eén van de meest gezellige steden met Kerstmarkten op korte afstand van Nederland, is Münster. Je kunt natuurlijk een weekendje naar Münster. Er gaat ook een trein vanuit Enschede, dus kunnen jullie ook prima een dagje gaan en samen gezellig aan de glühwein zonder dat iemand de bob hoeft te zijn. In Münster zijn meerdere Kerstmarkten. Dus jullie kunnen heerlijk van Kerstmarkt naar Kerstmarkt dwalen en ondertussen de prachtige historische stad bewonderen. Toen we nog in Twente woonden gingen we regelmatig naar Münster, ook voor de Kerstmarkten, en het was altijd een mooie stad om te bezoeken. De Kerstmarkten in Münster duren tot en met 23 december.

ancient architecture archway building
Het altijd prachtige Münster (Photo by Pixabay on Pexels.com)

4. Kerstmarkt in Dortmund: groot en gezellig

Rosalyn weet als blogger bij Reizen door Europa natuurlijk veel van ons continent. Nu denk je wanneer je een Kerstmarkt wilt bezoeken misschien niet snel aan Dortmund. Maar Rosalyn weet beter. Zij bezocht de Kerstmarkt van Dortmund, heel handig op korte afstand van Nederland:

Kerstmarkten in Duitsland zijn misschien nog wel leuker dan waar ook ter wereld. De sfeer is nergens zo speciaal als daar. In Dortmund vind je een van de grootste kerstmarkten in het land, en dat niet alleen, ze bogen ook op de grootste kerstboom ter wereld. In Dortmund is eigenlijk maar één echte kerstmarkt te vinden, op wat losse kraampjes na die her en der over de stad verspreid zijn. Maar met zijn ruim 300 kraampjes is de kerstmarkt van Dortmund beslist de moeite waard.

Natuurlijk is het genieten van het typisch Duits eten, maar echt speciaal is de Dortmunder Weihnachtslikör. Op de kerstmarkt kun je die zeker proeven, maar ook bij de lokale slijterij zijn is dit winterse drankje te koop. Naar deze kerstmarkt ga je trouwens niet alleen om lekker te eten en te shoppen, maar ook om te genieten van de muziek. Vaak is er live muziek van bekende Duitse artiesten. In de stemming gekomen? Kook dan alvast dit typisch Duitse eten.

Kerstmarkt in Dortmund

5. Eén van de oudste Kerstmarkten van België: Luik

Jenny van Ik Reis bezocht ook één van de dichtstbijzijnde Kerstmarkten vanuit Nederland maar dan in België, namelijk die van Luik. Eén van de oudste en grootste die tot 31 december plaatsvindt, dus ook leuk is voor de Kerstvakantie:

In het Belgische Luik, net bij Maastricht over de grens, vind je een van de oudste en leukste kerstmarkten van België. De kerstmarkt van Luik bestaat uit maar liefst tweehonderd houten chaletjes met winterse lekkernijen, wooninspiratie, warme wollen sokken en nog veel meer leuke lokale producten. ’s Avonds is de kerstmarkt op zijn mooist: alle kraampjes worden mooi verlicht en de hele straat geurt naar kruidige glühwein en warme chocolademelk.

Op Place Saint Lambert is een heuse sleepiste. Het immense reuzenrad is dé attractie van het jaar. Deze activiteiten maken de kerstmarkt geschikt voor jong en oud. Plan je een weekendje weg naar de kerstmarkt van Luik? In het blog van Jenny vind je meer tips voor een stedentrip in Luik.

6. Romantische en authentieke kerstmarkt in Osnabrück

Delicia, blogger voor Tiny Tweaks bezocht de Kerstmarkt van Osnabrück:

Zie, hoor en proef de sfeer van de Kerstmarkt in Osnabrück. Romantisch en authentiek noem ik het. Beklim de toren van de Mariakerk en overzie de gehele Kerstmarkt. Met het ca. 100 jaar oude carrousel voor het raadhuis en de ruim zes meter grote functionerende notenkraker. Hoor overal stemmige muziek. De grootste speeldoos ter wereld laat levensgrote afbeeldingen van het kerstverhaal zien, op muziek van 25 verschillende kerstliederen. Er is een winterdorp met lokale specialiteiten en handwerk. Verder veel kraampjes met kerstcadeautjes, maar ook meer dan 500 winkels in de prachtig versierde binnenstad met zijn kronkelende steegjes. En proef de Duitse kerstmarkttradities: koop voor 2 euro statiegeld een mok en laat die (her)vullen met Glühwein. Neem ook geroosterde amandelen en kaasgrillworst!

Geopend van 15 november tot en met 22 december 2021, dagelijks van 12.00 – 21.00 uur. Niet in de gelegenheid om te gaan? Lees dan tips voor omgaan met fomo!

Weet je trouwens dat je Osnabrück ook heel goed met een rechtstreekse trein vanuit Amsterdam kunt bezoeken?

7. Kerstmarkt voor de indrukwekkende Dom van Keulen

Nog een stad met de prachtigste Kerstmarkten om te bezoeken is Keulen. Daar kun je heel goed komen met een internationale trein, ongeveer 2,5 uur vanaf Utrecht. Maar Keulen is ook een fijne stad om een nachtje te blijven slapen. Wij sliepen in het historische Hopper Hotel St. Josef in een voormalig klooster op loopafstand van het centrum en alle Kerstmarkten. Vooral de Kerstmarkt op het plein voor de Dom is belachelijk mooi én natuurlijk gezellig. Maar er zijn er nog 6, van groot tot klein. Die bij het Chokolademuseum van Lindt is ook leuk om te bezoeken, al is het maar om een warme chocolademelk in het Grand Café van het Lindt-museum te drinken.

Oja, en neem vooral ook de tijd om overdag even naar de Dom te gaan. Een indrukwekkende kathedraal van 157 meter hoog!

Kerstmarkt in Keulen

8. In Durbuy zijn de sfeervolle Kerstmarkten zelfs open tijdens Kerst

Reisblogger Marcella Molenaar bracht een Kerst door in België en kwam er toen achter dat Durbuy zelfs tijdens de Kerstdagen een gezellige Kerstmarkt heeft:

Een paar jaar geleden vierden wij Kerst in een huisjespark middenin de Ardennen. Zonder verwachtingen bezochten wij op Eerste Kerstdag de kleinste stad ter wereld, Durbuy. Wat werden we verrast! Er is jaarlijks een sfeervolle kerstmarkt, de winkels zijn open en bij de restaurants is het een vrolijke boel. Het middeleeuwse stadje is van zichzelf al prachtig, maar met Kerst is het er extra sfeervol vanwege alle versieringen. Het centrale plein staat vól kraampjes met lekkernijen en er hangt een vrolijke sfeer. Langs het plein vind je restaurants waar je uit kijkt op alle gezelligheid. Wil je even wat rust, dan duik je de knusse straatjes van het stadje in. Ook hier vind je volop versieringen, knusse hoekjes en leuke winkeltjes, maar die heb je lekker voor jezelf!

9. Luxe Kerstmarkten in Luxemburg

Na een aantal jaren Duitse Kerstmarkten te hebben bezocht, werd het voor ons tijd voor wat anders. Op aanraden van vrienden kozen we voor de Kerstmarkten van Luxemburg. Ook in deze stad worden meerdere Kerstmarkten gehouden, wat het heerlijk maakt om door deze kleine hoofdstad te dwalen tussen de verschillende Kerstmarkten. Ik vond er niet eentje per se uit springen, behalve misschien de Lëtzebuerger Chrëschtmaart op Place d’Armes. De Kerstmarkten lijken hier behoorlijk op de Duitse.

Wel maakten we juist hier voor het eerst kennis met een typisch Duits Kerstmarkt drankje: feuerzangenbowle. Hierbij wordt glühwein verrijkt met een rum-geïnfuseerde suikerstaaf die wordt geflambeerd. Dat je drankje wordt geserveerd terwijl ie in de brand staat, dat is wel cool, maar je kunt pas beginnen met drinken als het vuur uit is! Het drankje is vernoemd naar de tang die bij de bereiding wordt gebruikt. Maar in mijn fantasie met mijn gebrekkige kennis van het Duits heet dit drankje vooral zo omdat je vast gaat zingen als je er teveel van drinkt.

Luxemburg is natuurlijk wel een luxe stad. De Kerstmarkten zijn niet per se duur om te bezoeken, maar de rest van de stad eromheen is dat helaas wel. We besloten daarom twee nachtjes in een Airbnb-kamer bij iemand in een appartement te slapen, maar dat doen we niet meer. Ik wilde Tom dolgraag overdag meenemen naar de Kazematten, maar die waren helaas dicht in de winter. Op de terugweg maakten we wel een prachtige wandeling in het Mullerthal, om even bij te komen van al het feestgedruis op de Kerstmarkten. De Kerstmarkten in Luxemburg duren tot 2 januari, wat dit ook een leuke bestemming maakt voor de Kerstvakantie.

Kerstmarkten in Luxemburg

10. Een Kerstmarkt op iedere hoek van de straat in rauw Hamburg

Hamburg, waarschijnlijk ook geen stad waar je aan denkt voor het bezoeken van Kerstmarkten. Jammer, want deze rauwe Havenstad heeft heel veel mooie en interessante plekjes. Kimber van Reisgenie bezocht de leukste Kerstmarkten in Hamburg met een pikant randje:


Het Duitse Hamburg barst in december van de kerstmarkten. Op vrijwel elk plein, hoe klein ook, vind je wel een aantal kramen. De Rathausmarkt is de grootste en de bekendste kerstmarkt in Hamburg. Het plein voor het stadhuis wordt omgetoverd tot een winterwonderland inclusief verlichte kerstman in arreslee die de hele dag over het plein zoeft. Een andere kerstmarkt die je eigenlijk niet mag missen is de Santi Pauli markt. Hier komen veel jongeren op af en het voelt hier bijna als een festival. Qua aanbod is het ook heel wat anders dan de traditionele kerstmarkten: pikante kerstboomversieringen en afbeeldingen van naakte kerstmannen zijn hier eerder regel dan uitzondering. Bijzonder, maar zo grappig om eens gezien te hebben.

Kerstmarkt in Hamburg

11. Bucketlist Kerstmarkt in Hyde Park London

Tegenwoordig kun je ook heel handig met de trein naar hartje Londen. Al zijn wij ook fan van de nachtboten die varen tussen Hoek van Holland en Harwich, waardoor je uitgerust aan de andere kant van de Noordzee aankomt. Ineke van Stout Writings was een geluksvogel die de Kerstmarkten in Londen meemaakte:

In Londen is elk jaar een ontzettend knusse en gezellige kerstmarkt te vinden in het welbekende Hyde Park. Het heet ‘Winter Wonderland’. Het park staat dan vol met kraampjes en kermistoestellen. Zin in schaatsen? Dat kan op de opgezette schaatsbaan in het park. Alles is versierd, er klinkt kerstmuziek en het is daardoor echt een romantisch uitje om samen te ervaren.

Waar vind je nog meer kerstmarkten in Londen? Je kunt onder andere terecht bij: South Bank Centre Winter Market, Selfridges Christmas Market, Leicester Square Christmas Market en Christmas by the river in London Bridge City. Overal vind je de traditionele kraampjes met lekkers, Kerst foods en winterse producten. Vanaf half november is heel Oxford street in kerstsfeer en prachtig verlicht. Harrods is echt een winkel die je niet moet overslaan, want hier komt alles tot leven met kerst!

Kerstmarkt in Londen

12. Exotisch eten op de Kerstmarkt van Nottingham

Nog een Engelse Kerstmarkt. Tijdens de typisch Engelse Kerst die wij in Nottingham vierden, bezochten we namelijk ook de Kerstmarkt in deze Engelse stad. Het is er eentje: een grote schaatsbaan met er omheen veel kraampjes, barretjes en eetkraampjes voor het oude Nottingham City Council . Naast traditioneel Engels eten, zijn de smaken hier vrij werelds: van raclette tot peking eend. Oh, en dan was er ook nog warme chocolademelk van Cadbury. Leuk om een avondje door te brengen óf om te combineren met een andere leuke Engelse Kersttraditie: het bezoeken van een Pantomime. De Christmas Market van Nottingham duurt tot en met 31 december, dus een Oud & Nieuw doorbrengen in deze stad is ook leuk.

13. Franse Capitale de Noël Straatsburg

Tessa en Frank van Happy Tenting bezochten het Franse Straatsburg in Kerstsfeer:

Het is een eindje rijden vanuit Nederland, maar zeker de moeite waard voor een weekendje weg: Straatsburg. Dat is normaal altijd al – prachtige stad! – maar in de aanloop naar kerst helemaal. Straatsburg noemt zichzelf al sinds 1992 ‘Capitale de Noël’ en dat is erg goed te zien: rondom de kathedraal staan meer dan 300 chalets opgesteld. Er hangt een magische sfeer, de hele binnenstad is verlicht en op het place Kléber staat een 30 meter hoge kerstboom. In de chalets worden vooral veel houten handgemaakte artikelen aangeboden, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Ook zijn er veel lekkernijen uit de Elzas te koop, in Straatsburg zijn de Duitse en Franse cultuur perfect gemixt. Denk hierbij aan ‘Bredele’ koekjes en natuurlijk glühwein. Het is heerlijk om door deze stad te struinen, alleen al omdat iedereen zó zijn best heeft gedaan op de versieringen!

Als ik je nog een tip mag geven? Wij hebben tijdens een doorreis ooit een prettig verblijf gehad in de bijzondere kamers van Boutique Hotel Villa d’Est in Straatburg, op zo’n 20 minuten lopen van het centrum.

Kerstmarkt Straatsburg
Kerstmarkt Straatsburg

14. Kerstmarkt hoofdstad Berlijn

Berlijn is niet alleen de hoofdstad van Duitsland, maar ook de Kerstmarkt hoofdstad van de wereld wat mij betreft. Deze stad barst uit z’n voegen van de Kerstmarkten, waarvan een aantal van de mooiste en beste Kerstmarkten ter wereld. Ook een aantal van de slechtste trouwens. Maar daar hebben we het niet over. De meest sfeervolle, met mooie kraampjes met goede spulletjes en lekker eten, bezochten wij op de Gendarmenmarkt. Een andere sfeervolle Kerstmarkt, waar we de heerlijke bratapfelwein ontdekten, was de Kerstmarkt bij het paleis van Charlottenburg. Zo mooi en gezellig daar. Het was daar heel normaal om praatjes te maken met de andere Duitse bezoekers. Heel gezellig dus.

Het leuke aan de Kerstmarkten in Berlijn is dat sommige nog tot en met 31 december gehouden worden, dat wordt een gezellige trip in de Kerstvakantie. Kijk wel goed welke dat zijn en of ze in 2021 wel georganiseerd worden en onder welke maatregelen als je gaat. Gelukkig is Berlijn verder ook erg leuk en interessant om te bezoeken voor en tijdens de Kerstmarkten.

Kerstmarkten in Berlijn

15. Inclusieve Kerstmarkten in München

Robin van Simpel Duurzaam ontdekte de diversiteit van Kerstmarkten in de laatste Duitse stad van dit overzicht, en dus ook de meest ver weg gelegen (maar zeker de moeite waard): München. Zij leerde daar ook het winterse drankje Feuerzangenbowle kennen ;-):

In de winter zijn er kerstmarkten in alle soorten en maten te ontdekken in München, of Christkindlmärkte zoals ze daar heten. Het centrale Marienplatz heeft een traditionele kerstmarkt, Stephansplatz een heuse “Pink Christmas” waar iedereen zichzelf mag zijn en de Wittelsbacher Platz organiseert een middeleeuwse kerstmarkt met ouderwetse lekkernijen. Mijn favoriete kerstmarkt is echter Tollwood, georganiseerd op het Oktoberfest-terrein, dat meer weg heeft van een festival dan van een kerstmarkt. Het staat vol met leuke kraampjes, die allerlei mooie en kunstzinnige dingen verkopen, en het toffe is: bijna alles is lokaal en duurzaam gemaakt! Er zijn stalletjes met heerlijk eten en ze weten zich wel raad met warme winterdrankjes. Mijn favoriet: Feuerzangenbowle. Neem een mok glühwein, leg daarboven op een tangetje een klontje suiker, giet daar rum overheen en steek het aan. Geloof me, daar warm je van op!

Update 16 november 2021: de grote Kerstmarkt op de Marienplatz is helaas afgelast wegens Coronamaatregelen. De andere Kerstmarkten lijken vooralsnog door te gaan.

Kerstmarkt Munchen

16. Een typisch Schotse Kerstmarkt in Edinburgh

Ook Gina van Reisdromen bezocht een Kerstmarkt aan de andere kant van de Noordzee, en wel die in het prachtige Edinburgh. Ook naar Edinburgh hoef je niet te vliegen, want wist je al dat er ook een veerboot tussen IJmuiden en Newcastle vaart? En vanaf Newcastle is het nog maar 2,5 uur met de auto naar deze Schotse stad.

‘De sfeervolle kerstmarkt in Edinburgh vindt elk jaar plaats van eind november tot het eerste weekend van januari. Het inluiden van de kersttijd in deze Schotse hoofdstad is elk jaar weer een feestelijke gebeurtenis en tijdens een bezoek aan de kerstmarkt(en) in Edinburgh beland je in een explosie van lichtjes, schattige houten kraampjes en echte winterse vibes. De grootste kerstmarkt ligt in en om de Princess Street Gardens, hier vind je tientallen kraampjes en een aantal kermisattracties. Op het St Andrew Square kun je rondjes schaatsen op de ijsbaan en in George Street vind je een traditionele Schotse markt, met allerlei lokale producten. Stiekem vind ik deze nog leuker dan de grote kerstmarkt, want het is toch net wat authentieker. Je kunt er terecht voor leuke cadeautjes en genieten van allerlei lekkere hapjes en drankjes. Wanneer je het echt te koud krijgt duik je gewoon een gezellige pub in! Slàinte! (Proost! ;))’

Kerstmarkt in Edinburgh

17. Romantisch weekendje op de Kerstmarkten van Praag

Praag is een prachtige, romantische stad. Collega-reisblogger Elisa van Flitter Fever is er talloze keren geweest. Onlangs schreef ze een uitgebreid artikel over haar favoriete adresjes in Praag.

Rondom de feestdagen is Praag zeker een bezoek waard. De oude binnenstad wordt altijd mooi verlicht en de handgemaakte houten kerststal uit de mottenballen gehaald. De grootste kerstmarkten zijn te vinden op het Oude Stadsplein en het eveneens grote Wenceslasplein. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere kerstmarkten. Uiteraard staat er op iedere markt een grote versierde kerstboom.

Op de kerstmarkten zijn veel leuke spullen, eten en drinken te koop. Denk aan handgemaakte souvenirs, warme sjaals, dikke sokken, sloffen, etc. Opwarmen doe je met een Tsjechische lekkernij, zoals de Trdelnik, een soort bladerdeegrol met suiker. Zoals in veel andere Europese steden worden de kerstmarkten eind november geopend, en in Praag na Drie Koningen weer afgebroken.

Kerstmarkt in Praag

18. Romantische Weinachtsmarkten in Wenen

Jacoba van Op reis met Co had het reisgeluk de prachtige Weinachtsmarkten van Wenen te bezoeken:

Wenen is een van de meest sprookjesachtige steden in Europa en dat gevoel wordt in de wintermaanden alleen maar sterker. Op veel plekken kun je gluhwein drinken en prachtige kerstmarkten bezoeken.

De mooiste en grootste kerstmarkt in Wenen vind je bij het Wiener Rathaus (het stadhuis). Dit is niet een klein kerstmarktje, maar voelt bijna aan als een kerststad. Er ligt een grote ijsbaan, er is een reuzenrad en overal hangen mooie gekleurde lichtjes. Er zijn winkeltjes en je kunt overal glühwein en lekkere hapjes kopen. Op deze kerstmarkt kan zowel jong als oud zicht urenlang vermaken. Tip: neem contant geld mee, je kunt bijna nergens pinnen.

Meer leuke dingen om te doen in Wenen.

Wist je trouwens dat je tegenwoordig ook met een nachttrein naar Wenen kunt reizen? Dus niet vliegen, maar al slapend die kant op. Spaar je gelijk een hotelovernachting uit. Al vind ik de nachttrein op dit moment nog wel prijzig.

Kerstmarkt in Wenen

19. Smullen op de Kerstmarkt in Budapest

In Budapest kun je niet alleen een geweldige jaarwisseling vieren, maar ook de mooiste Kerstmarkten bezoeken, net als Cindy van Backpackfever deed:

Voordat we er echt een bezoekje brengen, zijn we al een aantal keer langs de Kerstmarkt bij de Sint Stefanusbasiliek gelopen. We kunnen de lekkere geuren die ons tegemoet komen niet langer weerstaan. Bovendien is het al lang lunchtijd dus het perfecte moment om de lokale lekkernijen uit te proberen.

Locals en toeristen staan in rijen te wachten om de traditionele langos te proeven. Een gefrituurd brood met een topping van kaas, room, worst en groente. Ook de goulashsoep vindt gretig aftrek op deze koude zaterdag in december. De Kerstmarkt bij de Sint Stefanusbasiliek is er één voor echte smulpapen. Je vindt er vooral veel eten en drinken.

Het is tevens de plek om een gesprek aan te knopen met de locals. Overal staan lange tafels waar je gewoon bij wildvreemden kunt aanschuiven en tijdens het eten een gezellig praatje kunt maken. Het is er beregezellig. Hier kom je helemaal in de Kerststemming!

Nieuwsgierig geworden naar Boedapest in december? Lees dan vooral ook Cindy’s blog over haar stedentrip Boedapest.

Kerstmarkt in Budapest

Meer over Kerstmarkten en de Kerstvakantie

Dit jaar bezoeken wij ook weer een Kerstmarkten, maar dan in een stad die niet in bovenstaand lijstje staat… Wil je weten welke stad? Volg Reisgelukjes dan ook op Instagram. Na ons bezoek ga ik ‘m ongetwijfeld toevoegen aan bovenstaande lijst.

Zoals je ziet duren sommige Kerstmarkten langer dan andere. Dat maakt sommige steden heel leuk om ook in de Kerstvakantie te bezoeken voor hun Kerstmarkten. Wat ook heel tof is: Oud & Nieuw vieren in een buitenlandse stad, waarvoor bloggers de 18 leukste steden tippen. Bijvoorbeeld in Kopenhagen, waar de Kerstmarkt in Tivoli gezellig blijft staan in de Kerstvakantie en er op oudjaarsavond een spectaculaire vuurwerkshow is.

Blijf je in Nederland, dan is het leuk om de culinaire fietsroute in Castricum te rijden, die we vorig jaar in de Kerstvakantie omdoopten tot een glühbike met glühweinstops bij diverse restaurantjes in het dorp, de duinen en op het strand.

Een echte Kerstmarktfan gaat natuurlijk met deze trolley op stap:

Of zet zo’n vrolijke muts op naar de Kerstmarkt:

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

16 Reacties

 1. Wat een mooie verzameling Maaike! Leuk om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Straatsburg staat nog op mijn wish list. Heb daar veel goede verhalen over gehoord. Maar ik denk dat als het even kan, het dit jaar toch weer Münster wordt met mijn moeder. Altijd gezellig!

  1. Hoi Cindy, leuk dat je hebt meegeschreven aan het blog over de leukste Kerstmarkten van Europa! Münster is zeker gezellig en mijn verlanglijstje van steden met Kerstmarkten om te bezoeken wordt hier alleen maar langer van ;-)!

 2. Mandy zegt:

  Ik zal ze helaas dit jaar moeten missen maar ik ben dol op kerstmarkten. Ik ben vaak ook rond kerst in andere landen maar sinds corona niet meer, ik was in Engeland, polen en Hongarije. Super leuk! En verder veel kerstmarkten in de buurt en in Duitsland

  1. Hoi Mandy, altijd gezellig he! Jammer dat je ze dit jaar moet missen, maar dan hopelijk volgend jaar weer, toch?

 3. Het is een leuk artikel geworden! Ik ben zelf op de kerstmarkten van Londen en Praag geweest. En in Rome, maar dat stelde helemaal niks voor met 10 kraampjes of zoiets. Wij zoeken nog een bestemming voor deze kerst, dus handige inspiratie dit!

  1. Leuk om te horen! Laat je me nog even weten wat het wordt? Veel plezier alvast!

 4. Ik ben dus echt nog nooit op een Kerstmarkt geweest! Ben echt geen winter- en al helemaal geen kersttype. Maar.. ik heb besloten het dit jaar te proberen. Wie weet, ben ik dan helemaal om. Leuke suggesties doe je hier. Wij hebben gekozen voor de Kerstmarkt in Colmar, daar lijkt me de plaats zelf al heel erg mooi, dus mocht het toch niks voor ons zijn.. haha..

  1. Colmar lijkt me ook prachtig. Ik vind zelf de combinatie erg leuk: overdag sightseeing en ’s avonds naar de Kerstmarkt. Ik hoop dat het jullie ook gaat bevallen!

 5. Wij waren vorig jaar in Valkenburg, maar toen was die ondergrondse kerstmarkt helaas gesloten. Verder ben ik wel eens op kerstmarkten geweest, maar ik vind het niet echt het leukste om te doen.
  Janet onlangs geplaatst…Het leed dat de aftakeling heet #3 mijn heupoperatieMy Profile

  1. Hoi Janet, ja ieder zo z’n ding natuurlijk! Ik vind het vaak wel leuk om te combineren met een citytrip in de winter. ’s Avonds ook nog wat gezelligheid!

 6. Leuk artikel Maaike en tof dat ik een bijdrage mocht leveren! Wij waren al eens nét te vroeg voor de kerstmarkt in Münster en in Valkenburg was er vorig jaar met kerst geen markt helaas. Ik vind persoonlijk de kerstmarkten in Duitsland vaak wel wat té druk, die in Bremen was echt zo vol…!
  Marcella onlangs geplaatst…11x De leukste reisspellen!My Profile

  1. Leuk dat we eindelijk eens hebben kunnen samenwerken! Durbuy met Kerst lijkt mij erg sfeervol! Gaan jullie dit jaar nog? In Lille is de markt er nog met Oud&Nieuw

 7. Ik moet eerlijk bekennen dat ik normaal niet zo van de Kerstmarkten ben, maar ik denk dat ik dit jaar toch maar eens met Mehtap een Kerstmarkt ga bezoeken. De ondergrondse Kerstmarkt in Valkenburg lijkt me wel wat.

  1. Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt! Het lijkt mij ook een bijzondere Kerstmarkt op die historische plek. Laat je me weten hoe je het vond?

 8. Kelly zegt:

  Ik ben fan van kerstmarkten…zo gezellig. Dit jaar hoop ik weer te kunnen gaan, maar dan wel op een doordeweekse dag want de weekenden zijn altijd veel te druk. Keulen, Essen, Oberhausen en Düsseldorf heb ik al eens gezien.

  1. Wat leuk! Ik ben ook benieuwd naar Essen en Dusseldorf. Ik hoop dat het je gaat lukken dit jaar te gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest