Oldtimer buscamper Voorbereiding

How to: Een oud campertje pimpen tot hippe kampeerbus

Tadaa, het eindresultaat van onze gepimpte Westfalia-camper

We kochten een oude Volkswagen T4 met Westfalia camperinrichting. Helemaal uitgewoond van binnen, maar we zagen wel mogelijkheden, alles functioneerde namelijk nog wel zoals je van Westfalia mag verwachten. Maar we wilden de binnenkant wel weer helemaal gezellig, fris en hip maken. Droom je zelf van een oud campertje pimpen? Hieronder lees en zie je precies hoe wij dat hebben aangepakt en helemaal onderaan dit blog zie je natuurlijk ons eindresultaat!

Waarom wilden we een oud campertje pimpen?

Al sinds onze reis door Australië zeiden we tegen elkaar dat we ooit een oud campertje wilden opknappen. Mijn man heeft al die tijd al een zoekopdracht op Marktplaats lopen. Toch kwam het er maar niet van: telkens kwamen er andere mooie reizen op ons pad. Tot dit jaar: de Coronacrisis gooide al onze reisplannen (waaronder Cuba) door de war. Toen maar een andere reisdroom waarmaken: het varen van de Elfstedentocht, wat dus ook zonder vaarbewijs kan. Daardoor begonnen we met een zeilcursus, maar de vervolgcursus zat tijdens onze vakantie al vol op de plekken waar we deze zouden willen volgen.

Wat nu? In ene kwam het plan om een oud campertje te pimpen weer omhoog.

Waar hebben we op gelet bij de aankoop van de kampeerbus?

Om een oud campertje te pimpen, moet je er wel eentje hebben. De zoektocht naar een camper zijn we drie weken geleden begonnen, toen half Nederland ook op zoek was naar een camper. Gelukkig had Tom al een tijdje een zoekopdracht op Marktplaats staan, dus kenden we de markt al wel een beetje. Alleen hebben we besloten ons budget iets op te rekken. Want voor ons eerdere budget kwamen we wel heel veel troep tegen. Zoals een uitgewoond en doorgerookt campertje dat voor festivalbezoek was gebruikt.

Onze criteria waren:

 • Prijs, natuurlijk!
 • Kunnen we er over 3 weken mee op vakantie: dus is de camper APK gekeurd en ingericht als camper? Een bus ombouwen naar camper is leuk. Maar niet haalbaar in drie weken en ook kostbaar. Tom heeft dat ooit samen met een vriend gedaan voor zijn bus en dat duurde een jaar!
 • Is de bus geschikt voor twee en kunnen we er samen in slapen? Tom is 2.01m. Dus hij past niet in alle kampeerbusbedden.
 • Heeft ie een leuke vakantie-uitstraling? Er zijn veel omgebouwde kampeerbussen die toch nog op bedrijfsbussen lijken. Dat had ik zelf liever niet.Vind ik zo ongezellig. En de breedte vonden we ook belangrijk. Samen met de buren delen we een smalle oprit. Daarop kunnen we lekker aan de camper klussen, maar als de camper te breed is, worden onze buren (en wij dus ook) niet blij).

Wil je meer weten over de aanschaf ? Lees dan hier mijn 10 aankooptips voor een tweedehands camperbus.

En dit werd het oude campertje om te pimpen

Uiteindelijk kochten we de tweede camper die we zagen: Een Caribisch groene Volkswagen T4 Westfalia camper uit 1996, een mond vol! Deze bus had een volledige Westfalia-camperinrichting. Alleen oud, gebutst, viezig en alles in 50 tinten grijs. En wat roestplekken aan de buitenkant, maar de bodem en motor zagen er goed uit. Onlangs nog APK gekeurd. Dus niets wat onze vakantie in de weg zou staan. Behalve dan het interieur nog even pimpen dan!

Een oud campertje pimpen: hoe hebben we dat aangepakt?

We hadden 3 weken de tijd om ons oude campertje te pimpen. Dus, wat hebben we allemaal gedaan? Ik neem jullie stapje voor stapje mee en laat het eindresultaat zien!

We hebben besloten het interieur niet te slopen: een Westfalia-camper zit best slim in elkaar en vooral ook degelijk. Dat wil helaas niet zeggen dat alles ook mooi is (vooral na 24 jaar!). Dus we hebben alles een flinke update gegeven. Allereerst hebben we de bus eerst leeggehaald om werkruimte te maken. Deurtjes schilderen en plakken gaat makkelijker wanneer ze uit de camper zijn. En dan kun je er ook niet op knoeien tijdens het schilderen van de rest van de kampeerbus. Oja, ik ben (helaas) niet gesponsord door de bedrijven van de linkjes die ik jullie nu geef. Die linkjes geef ik om jullie te helpen!

Inspiratie en tips voor het opknappen van je camperbus

Met googlen kom je heel veel tips en inspiratie tegen van andere mensen die hun camperbus hebben opgeknapt. Hé, zo ben je hier waarschijnlijk ook gekomen! Maar er waren ook een paar boeken waar ik zelf veel aan heb gehad tijdens het bedenken van wat we wilden en wat de beste aanpak zou zijn: wat werkt wel en wat werkt niet en hoe maak je het mooi?

Schilderen, schilderen en schilderen

Het hele interieur bestond zo ongeveer uit grijs formica. En dat wilden we graag schilderen. Maar hoe? We zijn eerst begonnen alles te ontvetten met water en ammoniak en het ligt opschuren. Daarna hebben we alles, echt alles in de Flexa Multiprimer gezet, als goede grondlaag voor formica. Dat vond het formica ook, want we hadden we twee lagen en een nieuw blik nodig: meer dan 250 ml is dus handig!

Vervolgens zijn we gaan schilderen. Ik had keuzestress, maar gezien de kleur van de ondergrond, besloot ik te kiezen voor de Flexa kleur van het jaar 2020: Tranquil Dawn. En als frisse accentkleur koos ik voor de kleur vintage blue, want dat matcht leuk met de buitenkant van de camper.

Plakken, plakken, plakken

Volgens alle adviezen die we kregen, was één van de makkelijkste manieren om ons oude campertje te pimpen door de deurtjes te beplakken. Wij kozen voor eikenfolie van Plakfolie.nl. Plakken heeft mijn vader gedaan, die meer ervaring heeft met het plakken van folie. Toch was het nog lastig. Het eerste deurtje was net de eerste pannenkoek: mislukt! Tip: koop ruim folie in, want a. het lukt niet altijd goed en dan kun je opnieuw plakken en b. tijdens het plakken vinden jullie vast iets nieuws wat jullie toch ook willen plakken. En kijk goed in de doos, want er zit een handige plaktool in.

Ook het campertafeltje is beplakt, maar dan met marmerfolie voor de afwisseling. Daar heb ik nu wel nog heel veel van over. En dat tafeltje nemen we eigenlijk nooit mee op reis.

Betonlook op het aanrecht

Eén van de lastigste dingen tijdens het pimpen van ons oude campertje, vond ik de keuze wat we moesten doen met het aanrechtblad. Dat was hetzelfde grijze formica en dan ook nog gebutst en gedeukt. Dat hebben we geplamuurd. En dan? Want een aanrechtblad heeft ook nog wat te verduren.

En toen viel het kwartje: een betonlook aanrechtblad. Een betonnen aanrechtblad zou ik thuis wel willen (maar ons huidige aanrechtblad is nog te mooi), dus waarom niet in de camper. Betonlookverf weegt niets en is wel sterk. We kozen voor de milieuvriendelijke betonlookverf van vintage die we kochten bij My Industrial Interior. Zij verkochten namelijk ook proefverpakkingen, genoeg voor ons aanrechtbladje van 0,77m2. We bleven dus niet met grote potten verf zitten naderhand. Gezien de ondergrond kozen we weer voor een grijze primer. De betonlookverf in de kleur Silver Blue/Light Grey voelde alsof ik met marshmellows aan het schilderen was. Zo zag het er ook uit. Het droogt daarna wel heel mooi op. En de paar lagen ecovarnish daarna maken het sterk en waterproof.

Helaas is de varnish niet heel sterk. En we hebben het idee dat dit aanrechtblad doordat het zonlicht er soms fel op schijnt door de ramen, heel iets bladdert.

Scroll voor het eindresultaat helemaal naar beneden.

Westfalia-gordijnen gooi je niet zomaar weg, blijkbaar

Nou, ik was wel van plan om de lelijke saaie gordijnen weg te gooien en te vervangen door nieuwe. Mijn moeder zou die naaien. Ze had de oude al afgehaald als mal. En er met pen opgeschreven welk gordijn waar moest hangen. Echter, de originele westfalia-gordijnen zijn enigszins verduisterend. En hebben overal handige drukknopen om ze goed aansluitend te krijgen. Mijn moeder wilde de klus dus toch niet doen.

Maar wat nu? Toen ging ik snuffelen op de website van Caravanity, het boek Happy Campers van Caravanity en Facebookgroepen over het pimpen van caravans voor inspiratie. Uiteindelijk besloten we een Ikea-hack toe te passen. We hebben de vitragegordijnen Alvine Spets van de Ikea over de bestaande gordijnen genaaid (nadat we ze natuurlijk eerst hebben gewassen!). En de buurman complimenteerde ons laatst met de leuke gordijnen. Missie geslaagd!

Pimp je camper met een nieuwe vloer

Met alle respect, maar de vorige eigenaren hadden een tapijtje op de grond liggen. En waar sta je met je camper? Vaak op zanderige plekjes… Ze vervingen het tapijtje regelmatig, maar toch zag het eruit alsof het al net zo oud was als de camper zelf. Wij hebben ervoor gekozen om het tapijtje te vervangen door hip, recyclebaar vinyl van de Kwantum met een Portugese tegel-look. Hiervoor gebruikte we het oude tapijt als mal. Dit lag helaas niet op sommige plekken waar wij ook het vinyl wilden hebben. Dus hebben we het karton van al onze internetbestellingen gebruikt om de mal aan te vullen. Zo konden we het netjes op maat snijden.

Voordat we het vinyl in de camper hebben gelegd, hebben we eerst de vloer 3 keer schoongemaakt. En het vinyl hebben we vastgelegd met dubbelzijdig tapijttape, niet gelijmd.

Schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken

Niet zo glamoreus, maar bij het pimpen van de camper hoort ook het schoonmaken. Sommige vuil ziet er uit alsof het ook al 24 jaar in de camper zit! De hardnekkige kringen in de plankjes van de keuken hebben we weg gekregen door ze gewoonweg te schilderen.

Op Marktplaats hebben we een stoomreiniger gekocht om de bekleding en matten schoon te krijgen. Alle afneembare meubelhoezen hebben we gewassen.

Voor alle kunststof hebben we bij de Action een kunststofreiniger voor auto’s gekocht: dat kleine groene flesje dat naar citroen ruikt. Dat friste het kunststof zeker op. Maar boven de kookplaat was het smeer zo aangekoekt, dat alleen de wonderspons van mijn moeder nog hielp!

Technische problemen oplossen

Oké, we hadden ervoor gekozen om een APK-gekeurd oud campertje te pimpen. Toch hadden we nog wat technische problemen. Gelukkig heeft Tom twee rechterhanden, dus hij kon zelf de gasveer van de achterklep vervangen. Echter, bij aankoop wisten we al dat de dieselpomp iets lekte. Maar toen we de camper na 2 weken verplaatsen, kwam er wel heel veel diesel uit. Gelukkig konden we een garage vinden die nog een dieselpomp had liggen. En die 3 dagen voor onze vakantie nog tijd wilde maken deze te monteren. Nog een gelukje: de pomp zelf bleek nog te repareren en dat was ook nog eens een stuk goedkoper.

Lekkende dieselpomp van een Westfalia T4 camper
Dit is ‘m dus, die vervelende lekkende dieselpomp. Helaas een bekend kwaaltje van de Volkswagen T4.

En dan nu het inrichten van de oude gepimpte camper

Dat vind ik het leukste, de gepimpte camper weer aankleden. Doelstelling: de camper zo gezellig mogelijk maken. Ik zal jullie niet vermoeien met ieder kussentje, maar wel een aantal highlights benoemen. De bekleding hebben we dus niet vervangen, maar wel gewassen. En met leuke kussentjes en nep-schapenvelletjes wordt saaie bekleding al een stuk leuker.

Letterlijke highlight: de lampjes

Op Caravanity zie ik mensen die in caravans de meest gezellige lampen ophangen. In onze camper is daar helaas geen plek voor. Maar er was nog wel ruimte voor 2 wandlampjes. Dus de zoektocht naar 2 leuke wandlampjes die niet te ver uitstaken met E14-fitting begon. Uiteindelijk slaagden we bij Westwing voor deze twee te leuke wandlampjes. Helemaal camperproof waren ze nog niet. Maar had ik al verteld dat mijn man handig is? Hij heeft er zelf/zelfs een schakelaar op gemaakt. Helaas ben ik vergeten om een foto te maken van de lelijke zwarte leeslampjes die er eerst hingen.

Een Ixxi voor een persoonlijke touch

Onze camper heeft nogal veel ramen en kastdeurtjes. Dus er is niet, zoals bij de gemiddelde caravan veel plek om iets op te hangen. Bovendien kan dat ook klepperen tijdens het rijden. Om de camper een persoonlijk tintje te geven, besloot ik een Ixxi Mini Collage te maken, met kaartjes van 10×10 cm. Als we die anders ophingen, ging dat net passen op één van de weinige beschikbare ‘wanden’.

Veel haakjes en kapstokjes toevoegen

Die Ixxi moet die beschikbare wand wel delen met een kapstokje. Want hoe praktisch de Westfalia-inrichting ook is, ik vond weinig kapstokjes en haakjes om dingen op te hangen. We hebben dus nog twee kapstokjes toegevoegd. Eentje was al klein genoeg om te passen.

Maar we hebben deze verticale kapstok van Ikea nog net op het wandje naast de Ixxi weten te passen (zie hierboven). Tom heeft ‘m wel wat minder diep moeten maken, zodat de bank nog naar achteren kan klappen.

Tadaa! Het eindresultaat van onze gepimpte Westfalia-camper

Wij zijn heel gelukkig met het eindresultaat van onze gepimpte camper:

Alles was net op tijd klaar om twee weken met de camper door Frankrijk te kunnen reizen. Is ons project voor ons gepimpte Westfalia T4 campertje afgerond? Nee, nog lang niet! We weten dat we na onze vakantie nog heel wat roestplekken moeten gaan wegwerken. Dat de vacuümpomp eigenlijk vervangen moet worden. En we willen het dak nog flink oppoetsen, zodat deze ook weer bright en shiny wordt. Maar hé, dat is ook de charme van een oud campertje. Het is ons project. En het is zo tof dit reisgelukje waar te maken, dat dit ook op één staat in mijn reistop-10 2020. Sindsdien hebben we nog meer mooie reizen gemaakt: zoals deze roadtrip langs de Douro in Portugal en een campertrip van Porto naar de Algarve.

En nu op reis met je gerenoveerde camperbus

Meer over reizen met een camperbus

Hier heb ik alvast een overzicht voor je gemaakt van de leukste campings in Nederland voor tweedehands campers. Of lees onze ervaringen met campings op Sardinië. Onze camperreis langs de Douro was ook een hoogtepunt. Net als de trip van Porto naar de Algarve. Of de trip met de camper kris-kras door Zuid-Frankrijk.

Of lees meer over wat je niet mag vergeten op de paklijst voor je campervan te zetten. Waaronder deze 13 hele handige accessoires voor in de camper. Of de leukste (kerst)cadeautjes voor camperaars.

Waar we nog over twijfelen is het verhuren van onze camper, om een deel van de kosten terug te verdienen. Want dat kan bijvoorbeeld heel goed via Paul’s Campers. Wat vind jij van dit project? Inspireert het jullie om eindelijk ook een oude kampeerbus te kopen? De oude eigenaren noemden hun kampeerbusje Meester Kikker, maar wij hebben haar als werktitel omgedoopt tot Das Grune Gefahrte. Of heb jij een betere naam?

Wat natuurlijk ook erg gaaf is, is het ombouwen van een camperbus, waarover je meer kunt lezen bij Wereldreizigers. Of lees het boek dat Liesbeth Uithol over haar 7 maanden durende reis met een camperbus door Europa schreef: ‘Reizen, Werken & Opvoeden: Te Gek of Gekkenwerk?’

Ik ben heel benieuwd: wat zijn jouw plannen om je camperbus op te knappen? En wat heb je inmiddels al gedaan?

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

22 Reacties

 1. Super gaaf zeg! Wij willen dit over een jaar of 2 ook gaan doen. Eerst maar eens sparen, haha..

  1. Reisgelukjes zegt:

   Gaaf Raïssa! Ben heel benieuwd wat jullie er tegen die tijd van gaan maken 🙂

 2. leuk om te zien en te lezen! Wij hebben ook net een camper gekocht dus ben wat aan het rondkijken voor inspiratie 🙂 Leuke kleuren!

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Eline,
   Leuk om te horen! Heel benieuwd wat jullie ervan gaan maken 🙂
   Groetjes Maaike

 3. Heel tof geworden! Hier ook zeker een droom!

  1. Reisgelukjes zegt:

   Dankje Michelle! Laat je me weten als je het ooit gaat doen? Ben heel benieuwd! Groetjes Maaike

 4. Daan zegt:

  Mooi project! Wij gaan onze VW T4 komend weekend pimpen en gaan zeker gebruik maken van je tipjes! Vraagje: je kan de kastjes toch ook schilderen ipv beplakken met folie? Waarom hebben jullie ervoor gekozen om ze te beplakken met folie?

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Daan,
   Wat leuk! Ik ben benieuwd naar jullie resultaat! De reden dat we ze beplakt hebben met folie is heel simpel: we wilden graag houtlook. Mijn ervaring is bovendien dat verf toch altijd iets beschadigd. Hoe goed alles ook in de primer zit. Maar schilderen is wel makkelijker dan plakken!

   Groetjes Maaike

 5. Rianne de Bree zegt:

  Wat ontzettend leuk om te lezen hoe jullie je camper hebben gepimpt. Ziet er echt geweldig uit! Wij hebben ook een T4 Westfalia (uit 1991) met precies hetzelfde jaren 90 interieur en zijn helemaal geïnspireerd door jouw verhaal en foto’s. Ben wel benieuwd hoe je die vloer zo strak hebt gekregen. Heb je die rails er later uitgesneden? Of dat al vantevoren in de mal meegenomen? Wij hebben nog helemaal geen ervaring met klussen maar willen het wel gaan proberen. Wat zou je aanraden om mee te beginnen? Ik dacht zelf de vloer, maar dat is misschien best lastig, al levert dat wel gelijk veel zichtbaar resultaat (als het lukt:-) In elk geval heel fijn om je tips te lezen! Groetjes, Rianne

  1. Hoi Rianne, tof dat we jullie kunnen inspireren. De rails zijn niet meegenomen in de mal, maar later uitgesneden nadat de vloer lag. Persoonlijk zou ik de vloer als laatste doen, zodat ie niet beschadigd en onder de verf komt te zitten. Maar inderdaad, als je stapje voor stapje wilt beginnen, dan heeft het verwijderen van de vieze vloerbedekking het meeste effect. Veel succes en laat je me weten hoe het gaat met jullie pimpplannen?

 6. Daan zegt:

  Hoi Maaike,

  Erg tof verhaal om te lezen. Wij zijn ook begonnen met het pimpen van onze T4. Ik heb een vraag omtrent de tafel. Wat heb je met de randen van de tafel gedaan? Gezien het feit natuurlijk schuift in de houder onder de bank, ben ik bang voor snel nieuwe beschadiging. Heb je deze randen geverfd en enkel het midden blad gewrapt of hoe heb je dit aangepakt? Zou je wellicht een foto kunnen posten?

  Thanks voor je leuke verhaal en je antwoord!

  Groet, Daan

 7. Daan K zegt:

  Hoi Maaike,

  Mega vet! Vraagje; heb je de randen van je tafelje ook geverfd? Ik ben beetje bang dat het snel weer beschadigd na het opbergen onder het bed. Wij gaan onze T4 ook pimpen!

  Groetjes,

  Daan

  1. Hoi Daan, ja die hebben we ook geverfd en ja, dat beschadigd snel. Om heel eerlijk te zijn hebben we nu een hoog poefje van Fatboy gekocht dat we als tafeltje gebruiken als we toch een keertje binnen eten: een bamboe-armlegger van Ikea er overheen en dat werkt prima. Is gelijk een extra stoeltje als er visite is.

 8. Audry zegt:

  Hoi Daan, ook wij gaan onze t4 mooier maken. We leggen een nieuw zeiltje op de vloer om het frisser te maken. Onze vloerbedekking is echt ranzig! Ik zie dat jullie de hele bank eruit hebben gehaald. Ik vind dat wel een beetje spannend. Hoe hebben jullie dat aangepakt?

  Groetjes Audry

 9. Geweldig, wat een project
  Ik heb ook een busje gekocht,wil ook graag de vloer met zeil beplakken,goeie tip met plakband en een mal maken… vraagje hoe heb je dit bij de schuifdeur gedaan, lijkt of t vastzit onder de strip klopt dat? Wens je heel lang heel veel plezier met de bus.
  Weet jij waar ik leuke stickers voor de buitenkant kan krijgen, beschilderen lijkt me ook leuk maar toch iets te spannend.. groeten van Irene bos

  1. Hoi Irene, sorry voor mijn late reactie. Ja, we hebben het zeil bij de schuifdeur iets ruimer gemaakt. En de dorpel gelift voor het plakken.
   Helaas geen ideeën voor stickers. Heb je al naar het wrappen van campervans gekeken?
   Groetjes Maaike

 10. Marlinka Wams zegt:

  Wauw wat leuke en wat een leuke tips. Wat is ie prachtig geworden! Zo anders! Net eigenaresse geworden van Krekel, een groene T4. Inspiratie te over! Dank je wel!!

  1. Wat tof Marlinka! Dankjewel! Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat doen met Krekel. Leuke naam ook.

 11. Carla zegt:

  Wat gaaf!!!
  Ik heb het vorig jaar dezelfde camper zelfs dezelfde kleur gekocht. En ben ook van plan deze te pimpen.

  1. Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan gaat maken! En tof kleurtje he ?

 12. Nu ben ik heel nieuwsgierig. Je schrijft dat jou man ruim 2 meter is. Hoe groot is jullie bed nu dan?

  1. Hoi Miranda,
   Het bed in de camper is 1.25 breed en 1.95 lang. Maar gelukkig kunnen zijn voeten uitsteken, want het is een lengteslaper! In de breedte is het lekker knus 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest