Reistips voor Nederland Staycation

Uitje in de Kerstvakantie: Glühbike of chocobike door duinen en strand in Castricum

(Of door je eigen dorp of stad)

Wat is er nu heerlijker dan met een beker glühwein in je hand in de Kerststemming te komen? Eén van de leukste dingen om op een Kerstmarkt te doen vinden wij. Het was niet voor niets de inspiratie voor de nieuwe Glühwalks in Amsterdam. Alleen laten we realistisch zijn: als je niet in Amsterdam woont, is het niet verstandig om nu in de trein te stappen en daar je glühwein te halen. En dat hoeft ook niet… Want mijn tip voor een uitje in de Kerstvakantie: Glübike door de duinen en strand in Castricum. Of door je eigen dorp of stad. Doe het vooral in je eigen regio, want stay safe en support your locals! Update: op dit moment mag binnen de gemeentegrenzen van Castricum geen alcohol to go meer worden verkocht. Gelukkig is een lekkere beker warme chocolademelk, koffie of thee nog steeds wel mogelijk.

Tijdens een Glühbike of Glühwalk lopen of fietsen jullie van horecazaak naar horecazaak om van jullie glühwein te genieten. Alcoholvrij genieten kan ook, want warme choco met slagroom wordt ook overal verkocht. Een lekker hapje kun je bij de meeste horeca-ondernemers ook kopen: wafels, poffertjes, oliebollen of een meer hartige snack. Een budgetversie kun je doen door je eigen thermosfles Glühwein of warme chocomelk mee te nemen of je eigen snacks. Dan is het niet meer #supportyourlocals.

Proost! Glühbike Castricum tijdens de Kerstvakantie

Glühbike door Castricum als uitje in de Kerstvakantie

Onze Glühbike had als insteek om in de natuur met alle ruimte te genieten van een beker warme glühwein. We hebben dus een fietsroute gemaakt die van het dorp door de duinen naar het strand ging en weer terug. In deze Glühbike zitten vier stops en hij is ongeveer 13 kilometer lang. Wandelen zou dus ook goed kunnen, maar in de duinen van Castricum zou ik dan wel voor onverharde paden kiezen, omdat die veel mooier zijn voor lopen. Dat kan de route iets langer maken.

De Glühbike start schuin tegenover het station. Al raad ik in deze tijd niet aan om met de trein te komen, je kunt wel een OV-fiets op het station huren als je zelf geen fiets hebt. Alle horeca-ondernemers zijn open in de Kerstvakantie. Ook tijdens Kerst, maar dan is het misschien erg druk. Begin op tijd, want de laatste stop op deze route gaat ergens tussen 16.00 en 17.00 al dicht.

Hieronder deel ik ter inspiratie al mijn stops met jou. Organiseer je jullie eigen Glühbike, dan ziet je route er natuurlijk anders uit. Onderaan dit artikel geef ik tips voor dit uitje in jullie Kerstvakantie.

Glühweinstop 1: Bij de Buurvrouw

De eerste stop tijdens onze Kerstvakantie Glühbike was bij de buurvrouw. Steakhouse Bij de Buurvrouw wel te verstaan. Vlak tegenover het treinstation van Castricum. Er stond al gezellig een vuurkorf klaar. De glühwein hier was lekker. En met een dekseltje erop zodat je ermee kunt wandelen en fietsen en Coronaproof niet te lang blijft hangen. Vervolgens fietsen jullie via de spoorwegovergang tegenover Bij de Buurvrouw door het duingebied van Castricum naar het strand.

Glühweinstop 2: Club Zand

Onze favoriete strandtent in Castricum kan natuurlijk niet ontbreken bij onze Glühbike: Club Zand. Geheel Coronaproof bestel je hier de glühwein of warme choco via een app. Om heel eerlijk te zijn was dit ook de lekkerste glühwein van deze route. En toen er ook nog een oliebol van het huis bij werd geserveerd, was ons Kerstgevoel compleet.

Maak tussendoor nog even een lekkere strandwandeling, want Glühweinstop 3 is wel heel erg dichtbij…

Glühbikestop 3: Strandpaviljoen Zeezicht

Deze tussenstop ligt wel heel dichtbij Club Zand. Maar als jullie tussendoor een strandwandeling hebben gemaakt, dan kan een opwarmertje inmiddels geen kwaad toch? Want Strandpaviljoen Zeezicht heeft een gezellige foodtruck met onder andere Glühwein, oliebollen maar ook bijvoorbeeld een patatje stoofvlees. Na alle glühwein en andere zoetigheid, gaat een hartige hap er ook vast in.

Glühbikestop 4: Johanna’s Hof

Door het duin fietsen jullie vervolgens naar Johanna’s Hof. Het pannenkoekenhuis van Castricum. Nu met een kiosk, friettent en koffiewagentje een goede tussenstop voor jullie glühbikestop in de Kerstvakantie. Jullie kunnen ook kiezen voor natuurlijk warme choco, of erwtensoep, poffertjes en pannenkoeken. Ga wel op tijd, want dit adresje sluit helaas al ergens tussen 16.00/17.00 uur, afhankelijk van hoe laat het donker wordt. De Glühwein was hier prima, al kunnen jullie hier dus ook voor wat anders kiezen.

Het is ook mogelijk om hier fietsen te huren, wanneer je de dag van tevoren een e-mail stuurt. Er is er een grote parkeerplaats waar jullie de auto kunnen parkeren. Als jullie dit doen, dan is dit ook een goed startpunt voor jullie glühbike.

Vanaf hier kunnen jullie door het duin weer terugfietsen of wandelen naar Steakhouse Bij de Buurvrouw voor een ingekorte route van ongeveer 10 kilometer. Maar nog leuker: Breidt de route uit met glühbikestop 5.

Glühbike naar restaurant 5: Het Ruiterhuys

Via het bos en de duinen fietsen jullie vervolgens naar Restaurant Het Ruyterhuis. Hier hebben ze een gezellig winterdorpje met take-away maaltijden en natuurlijk glühwein, warme choco, koffie en oliebollen. Hier koos ik voor de warme choco waar gezellig mini- marsmallows op worden gedaan. Ik heb de glühwein natuurlijk wel geproefd, en hij was hier ook weer heerlijk. Maar hoeveel glühwein kun je drinken op een dag?

Op de terugweg van de Glühbike tijdens jullie Kerstvakantie-uitje

Mijn tip: verlaat het Ruyterhuis aan de achterkant. Dit is open voor wandelaars en fietsers en zo voorkom je dat je langs de drukke Heereweg moet fietsen. Helaas kan ik deze route niet intekenen op de kaart, omdat deze weg officieel niet bestaat. Maar fiets lekker door de weilanden over het Jan Miessenlaantje en de Achterlaan en snijdt een stuk van de Heereweg af.

Hoe organiseer je jullie eigen Glühbike of Glühwalk als uitje voor in de Kerstvakantie?

Woon je niet in Castricum of de regio eromheen? Dan raad ik je aan om je eigen route te zoeken om het uitje Coronaproof te houden. Zelf plannen is heel simpel: zoek een aantal leuke horecazaken op waar ze een gezellig kraampje buiten hebben staan en waar ze glühwein verkopen. En plan er een route tussen. En ga met je partner, gezin of een vriend/vriendin genieten van de route. Heb je een mooie route gevonden, deel ‘m dan met de route #glühbike zodat anderen ook van jouw route kunnen genieten.

Wil je toch liever Coronaproof weg tijdens de Kerstvakantie? Dan kan ik je de natuur van Schiermonnikoog, de rust en ruimte daar aanraden. Oh, en ook op Schiermonnikoog zijn er horecazaken waar je goede take-away glühwein kunt kopen voor na je wandeling of fietstocht over het Waddeneiland.

Support your locals & stay safe tijdens het Glühbike-uitje in de Kerstvakantie

Open deur: maar houd je wel aan de coronamaatregelen, blijf niet hangen en zoek de drukte niet op. Want we willen de horeca-ondernemers steunen en Covid-19 niet verder verspreiden. Als we ons niet aan de maatregelen houden, is de kans natuurlijk groot dat de horeca-ondernemers de deuren moeten sluiten voor take-away glühwein en warme choco. Het is toch leuker als anderen ook kunnen genieten van dit uitje in hun Kerstvakantie en we allemaal gezond blijven terwijl we toch zoveel mogelijk genieten!

Geniet van de duinen in Castricum tijdens jullie uitje in de Kerstvakantie

18 Reacties

 1. Wat een ontzettend tof idee! Dol op Gluhwein én het strand, dus een ideale combinatie. 😉

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Kirsten, fijn he! 🙂
   Groetjes Maaike

 2. Yvonne zegt:

  Wat een leuk idee, dat noem ik nog eens denken in mogelijkheden. 🙂 Wij waren tot gisteren in de buurt, maar hebben andere dingen gedaan.. inmiddels weer thuis, wie weet maken we hier in de omgeving nog zo’n wandeling.

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Yvonne, altijd fijn in de buurt van bos, strand en duin! Benieuwd of je nog een Glühwalk in je omgeving gaat doen. Deel je dan de route? Groetjes Maaike

 3. Ik had al van de Glühweinwalk in Amsterdam gehoord, maar deze vind ik nog veel leuker! Lekker sportief, op het strand en uitwaaien maar. Fijn dat je ook op zoveel plekken glühwein kunt halen 🙂

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hey Jacoba, dankjewel voor je compliment! Ben benieuwd of je ‘m ook gaat doen! Ik hoop dat het in januari ook mogelijk blijft, want ik kan me voorstellen dat iedereen nu druk is en het weer werkt momenteel ook niet mee… Groetjes Maaike

  2. Nog nooit van zo een manier van Glühwein drinken gehoord maar dat kan alleen maar leuk zijn he. Ik hou er ook van en dit jaar hebben we er geen gedronken. Wij doen dat normaal met vrienden rond een kampvuur maar door Corona mocht dat nu niet.

   1. Reisgelukjes zegt:

    Hoi Jacoba, ja, dat is jammer! Hopelijk lukt het nog deze winter!
    Groetjes Maaike

 4. Super leuk artikel met een lekker positieve vibe over wat er wel nog allemaal kan in deze tijd. Zou leuk zijn als ze dit erin houden volgend jaar 🙂

  1. Reisgelukjes zegt:

   Ja, ik hoop dat het in januari ook nog kan! Dat zou wel wat positiefs brengen voor 2021 🙂

 5. Wat een leuk idee! Ik hou alleen niet van Gluhwein, dus ik ga voor de warme choco 😉 Leuke route!

  1. Reisgelukjes zegt:

   Oh, maar die is ook heel lekker op deze route Linda!

 6. Kelly zegt:

  Wat een leuk idee zeg! Ik vind Glühwein best lekker voor één glaasje, maar dan zou ik toch echt naar de chocomelk overstappen hoor. Anders val ik meteen van de fiets, haha.

  1. Reisgelukjes zegt:

   Snap ik Kelly, dat is ook niet de bedoeling. Gelukkig is warme choco ook lekker. Vooral met slagroom 🙂

 7. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar wat een leuk idee! Lijkt me heerlijk om te doen! Ik houd wel van gluhwein 😀

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Aniek, ja, echt een aanrader! Groetjes Maaike

 8. Klinkt als een heel tof uitje! Leuke foodtrucks zijn er ook in Castricum te vinden. Extra leuk om er wat af te halen!

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hoi Marcella, dat is zeker leuk! Groetjes Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest