Voorbereiding

Boekreview: Buiten bereik – Reis naar het einde van Rusland

Boekreview Lotte Lola Vermeer Buiten bereik Reis naar het einde van Rusland

Een land waar de meesten van ons voorlopig niet naartoe zullen reizen: Rusland. Schrijfster Lotte Lola Vermeer kwam er in eerste instantie ook alleen maar virtueel, met Google Maps. Waar ze in Rusland ontdekte dat de lange blauwe lijnen abrupt stoppen in the middle of nowhere. Gefascineerd door wat daar gebeurd, ging ze juist daarnaar op zoek, de onbekende plekken van dat land. Toen je nog naar Rusland kon reizen. Daarover schreef zij het boek Buiten Bereik en dit is mijn review.

Na ruim twee jaar dagelijks digitaal in Rusland rond te banjeren, vond ik dat ik erheen moest. Ik boekte een vlucht naar Moskou. – Lotte Lola Vermeer

Het leven van de gewone Rus in Rusland

Lotte gaat al couchsurfend door Rusland. Wat betekent dat ze veel contact heeft met de gewone Rus. Voor zover deze Engels spreekt. En anders gaat de communicatie vooral met handen, voeten en een mengelmoes aan talen. Met een lege telefoon belandt ze niet bij haar couchsurf-hosts maar bij Dimi en Marsja in de woonkamer. Wat precies de bedoeling is weet ze niet, wel dat ze te eten krijgt: mayonaise met boter, ketchup en pasta, vermalen tot roze brei. En is het echt de bedoeling dat ze met z’n drieën in één bed gaan slapen? Lotte weet het niet, het enige wat ze hoort is rana rana, terwijl er nog een andere man in een tijgerslip de keuken inloopt.

Op zoek naar de bijzondere plekken van Google Maps in Rusland

Wat Lotte Lola Vermeer het meest intrigeerde waren de gekke plekken van Google Maps in Rusland en die probeert ze dan ook op te zoeken. Zo gaat ze in Kolomna op zoek naar een brug die er wel of niet is. Het feit dat er ze dezelfde plek in Google Maps vaak in meedere jaren bezoekt (kende jij deze functie al), draagt vaak bij aan de verwarring. Maar zo gaat ze in dit stadje ook op zoek naar een vrouw die ze op Google Maps heeft gezien. Die natuurlijk niet op die plek zat en onvindbaar bleek.

Rusland buiten bereik

Helaas is Rusland momenteel buiten ons bereik. Maar inderdaad: Google Maps brengt Rusland iets dichterbij. Want de plekjes waar Lotte Lola het over heeft, zijn gelukkig nog steeds te bezoeken via Google Maps. Het had leuk geweest als er meer foto’s in het boek hadden gestaan, maar dat prikkelt ook wel weer de fantasie.

Net als het taalgebruik van Lotte Lola. Interessante verhalen, afgewisseld met zelfverzonnen reviews en slechte vertalingen van Russische teksten maken dat ik toch regelmatig mijn fantasie aan het werk moet zetten.

Maar al met al een heel vermakelijk boek, wat ik met veel plezier heb gelezen. Want je kunt vanalles vinden van de Russische politiek (vind ik ook), het blijft een intrigerend land met een rijke geschiedenis en een bijzondere huidige cultuur.

Boekreview Lotte Lola Vermeer Rusland binnenzijde

Toch een beetje Russische cultuur snuiven? Reis naar de Baltische Staten

Met de camper hebben wij een rondreis gemaakt door de Baltische Staten. Deze landen zijn natuurlijk gedurende delen van hun geschiedenis bezet geweest door de Russen. En een deel van de bevolking van deze landen is ook nog steeds Russisch, dat betekent dat je hier toch ook wel een beetje Russische sfeer kunt snuiven. En soms letterlijk een voetje in Rusland kunt zetten.

Meer over onze camperreis van 3 weken door de Baltische Staten

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.