Noord-Macedonië

Mijn 10 aanraders voor een citytrip Skopje, Noord-Macedonië

Stenen brug 15e eeuw Skopje aanraders Noord-Macedonië

In Skopje zijn niet alleen de artikelen in de bazaar fake. Een groot deel van alle grandioze gebouwen en immense ‘historische’ beelden in het centrum van de hoofdstad van Noord-Macedonië is namelijk helemaal niet zo oud. Maar recent gebouwd in het kader van het project Skopje 2014. Dus ook nep. Is dat erg? Niet per se, want ondanks dat mijn brein het wist, lieten mijn ogen zich graag verleiden door al het moois in deze stad. Dus ga lekker naar Skopje, dit zijn mijn 10 aanraders voor een citytrip van een dag.

1. Aanrader Skopje: het centrale Plostad Makedonija plein

Mijn eerste aanrader is toch het Plostad Makedonija plein met alle bijzondere beelden op hoge sokkels, fonteinen en zelfs een triomfboog. Ja, veel van de gebruikte materialen uit 2014 waren goedkoop en bladderen nu al af. Toch straalt dit druk bezochte plein grandeur en elegantie uit. Het intrigeert in ieder geval en houd je brein voor de gek. Zeker als je er via de 15e eeuwse oude stenen brug heen loopt.

Plostad Makedonija plein aanraders Skopje stedentrip voor stellen

2. De National Gallery of Macedonia

De National Gallery of Macedonia vind ik ook echt een aanrader. Niet omdat ik een liefhebber ben van moderne kunst, maar omdat dit museum in een prachtig oud Ottomaans badhuis zit. Een gebouw dat wel echt oud is in Skopje, want dit badhuis stamt uit de 15e eeuw. We betaalden slechts 4 euro toegang met z’n tweetjes (2023), dus of je de kunst dan mooi vindt, is bijzaak. Al zaten er gerust wat mooie werken tussen. Wij kozen er bewust voor om één museum in Skopje te bezoeken, maar zijn nog een aantal andere.

Binnenkant National Gallery of Macedonia

3. Beklim het oude fort voor uitzicht over de stad

Er zijn gelukkig nog meer oude bezienswaardigheden die ik kan aanraden om te bezoeken tijdens een citytrip in Skopje. Beklim het oude fort voor het prachtige uitzicht over de stad en de omringende heuvels. De oudste delen van het fort komen uit de 6e eeuw. De bouw van twee moderne musea op dit terrein lijkt echter gestopt. Die zijn ook tot een soort ruïnes vervallen, maar dan helaas niet van het mooie soort.

Aanraders Skopje oude fort Noord-Macedonië

4. Bezoek de Mustafa Pasha Moskee uit 1492

Oké, na mijn eerdere verhaal verwacht je het misschien niet. Maar er is nog meer ouds wat je in Skopje kunt bezoeken tijdens je citytrip, wat ik ook echt kan aanraden. Zoals de nog in gebruik zijnde Mustafa Pasha Moskee uit 1492, waar we een kijkje mochten nemen. Handig om te combineren met een bezoekje aan het fort, want het ligt vlakbij. We konden gelukkig even een kijkje binnen nemen met hoofddoek om en zonder schoenen. Hoewel het merendeel van de bevolking van Noord-Macedonië inmiddels orthodox christelijk is, heeft de eeuwenoude bezetting door de Turken zeker sporen achtergelaten. Al gaat iedereen hier (in ieder geval voor zover wij konden zien) heel gemoedelijk met elkaar om.

5. Dwaal lekker rond in de oude Ottomaanse bazaar

Ga lekker ronddwalen door de Carsija, de oude Ottomaanse bazaar. Hier vind je fake producten, maar bijvoorbeeld ook goud winkeltjes en alles wat je van een bazaar verwacht. Doe een koffietje bij het hippe Coffee Mola Skopje en laat het leven in de bazaar aan je voorbij trekken. 2 Koffietjes met een glaasje water voor 4 euro.

Hier koop je ook Turks fruit, of doe net als ons en ga op een terrasje smullen van de baklava, wij waren maar 2 euro kwijt met z’n tweetjes. Extra leuk ’s avonds, want dan is het sfeervol verlicht. Al zou ik dan niet te laat heen gaan omdat sommige winkeltjes op tijd sluiten.

6. Aanrader Skopje: Gezellig uiteten bij één van de vele restaurants in het Gjorgji Peshkov-straatje

Uiteten in het gezellige Gjorgji Peshkov straatje waar je geen verkeerd restaurant kan kiezen, volgens de receptionist van het hotel waar wij sliepen. En dan ga je mij natuurlijk vragen: maar waar hebben jullie dan gegeten? Hoe dat heette, ben ik vergeten. Het zit aan het einde van de straat aan de rechterkant. Maar Google maps laat niets zien hier. Het was lekker en er waren optredens met Balkan-muziek. Uiteindelijk betaalden we met z’n tweetjes voor twee gangen €32,-. Perfect! Gelukkig kun je hier dus niet verkeerd kiezen.

7. Bezoek de kathedraal van Saint Clement of Ohrid

We fietsten langs de kathedraal van Saint Clement of Ohrid en besloten meteen een kijkje te nemen in dit bijzondere bouwwerk. De bouw van deze kathedraal startte pas in 1972. En het bestaat alleen uit koepels en bogen, wat het een uniek bouwwerk in moderne Noord-Macedonische architectuur maakt. Ook van binnen bijzonder met de schilderingen en iconen. Niet per se heel mooi, wel uniek!

kathedraal van Saint Clement of Ohrid aanraders Skopje hoofdstad Noord-Macedonië

8. Aanrader in Skopje: slaap voor 50 euro in een hotel!

Wij gingen met de camper naar Skopje. Maar er was geen officiële camperplaats in Skopje. En de parkeerplaats waar we wel zouden kunnen staan volgens Park4Night, voelde niet vertrouwd. Dus kozen we ervoor voor 50 euro een nachtje in het knusse hotel Kanet Skopje te slapen. Waar we veilig de camper gratis naast het hotel konden parkeren. Luxe? Nee. Maar gastvrij en fijn genoeg.

Overigens zijn hotels in Noord-Macedonië niet duur. Een camperplaats is maar de helft goedkoper. Wat bij de Macedoniërs wel eens tot gefronste wenkbrauwen leidde: ‘Waarom slaap je dan toch in een camper?’

9. Aanrader voor Skopje: ga er fietsen!

Durf je het aan? Ga dan gerust fietsen door Skopje. In de stad liggen diverse (soms wat onlogische) fietspaden. De stad is zo compact en relatief vlak dat fietsen er makkelijk gaat. Mits je het niet erg vindt dat een fietspad soms ineens ophoudt te bestaan. Ik ben er maar één keer bijna van afgereden. Dus dat valt best mee.

Fietsen in Skopje hoofdstad Noord-Macedonië

10. Ga lekker en goedkoop lunchen bij Teeny Tajni in Skopje

Heel uitgebreid lunchen met z’n tweetjes doe je voor 20 euro bij het hippe en populaire Teeny Tajni in Skopje. We aten hiervoor allebei een avocadotoast, hadden twee drankjes per persoon en een cookie to go. Of drink hier aperols voor 4 euro per stuk. Ja, Noord-Macedonië en haar hoofdstad Skopje zijn niet duur voor een citytrip!

Maaike van Reisgelukjes reisblog op Plostad Makedonija plein in Skopje

Skopje of Sofia of Belgrado?

Eén van de meest gestelde vragen op Google is of je Skopje, Sofia of Belgrado zou moeten bezoeken? Toevallig heb ik alledrie de steden bezocht, waarvan Skopje en Belgrado in dezelfde reis. Belgrado is wel flink groter dan Skopje. Waarbij Skopje toch nog wat meer ‘echt oude’ bezienswaardigheden heeft. Met name de Ottomaanse bazar was heel sfeervol om te bezoeken en dat mist Belgrado. Ook in vergelijking tot Sofia is Skopje heel erg knus, ook weer vanwege de bazaar. Maar ook omdat ze nog compacter is.

Tegelijkertijd maakt dit ook dat Skopje zich nog beter leent voor een combitrip dan alleen een stedentrip naar deze stad. Belgrado zou je jezelf wat langer kunnen vermaken. Sofia zou ik, net als ons, combineren met een wintersport in Bulgarije.

Skopje of Sarajevo of Belgrado?

Tijdens onze rondreis door de Balkan bezochten we van de 5 landen 3 hoofdsteden: Skopje, Sarajevo en Belgrado. Vergelijk je Skopje met Sarajevo, dan denk ik dat ze qua bezienswaardigheden en grootte vergelijkbaar zijn. Maar Sarajevo heeft natuurlijk wel een recente donkere geschiedenis, vanuit de start van de Eerste Wereldoorlog en de Balkanoorlog. Terwijl dat in Noord-Macedonië niet tastbaar is. En Sarajevo is levendiger vonden wij. Van de drie hoofdsteden was Sarajevo toch wel onze favoriet voor een stedentrip.

Turks fruit in de oude Ottomaanse Bazaar aanraders Skopje

Meer over onze citytrip naar Skopje

Wij combineerden onze stedentrip naar Skopje met een roadtrip door Noord-Macedonië en zelfs een rondreis door 5 Balkan-landen. Wij vonden Skopje een gezellige, knusse stad. Maar binnen 24 uur hadden we wel alle belangrijke aanraders voor Skopje wel gezien.

Toen we klaar waren vertrokken we dus via een toeristische route naar het meer van Ohrid. Ik zou een citytrip naar de aanraders van Skopje dan ook zeker met andere highlights van Noord-Macedonië combineren. Zoals Ohrid. Skopje heeft een gematigd landklimaat: verwacht warme zomers en koele winters. Wij waren zelf in mei in Skopje en dat was perfect qua temperaturen en zon.

Het prijsniveau van Skopje en Noord-Macedonië is laag. Reken ongeveer op de helft van de prijzen in Nederland. Dat maakt een citytrip in Skopje heel aantrekkelijk.

Andere interessante blogs over onze rondreis door de Balkan

Route van een 4-weekse rondreis door de Balkan

Route voor 4 dagen in Noord-Macedonië

10 Aanraders voor een stedentrip naar Belgrado

Mijn tips voor een citytrip naar Sarajevo

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.