Bewuster Staycation Tips voor vakantie

Laat jullie inspireren voor jullie staycation. Boek: Expeditie achtertuin

Mooie plaatjes kijken in het boek Expeditie Achtertuin

Reisjournalisten Dirk Wijnand en Bas van Oort kwamen elkaar tegen in een jacuzzi in Zwitserland. Ze hadden de wildste avonturen over de hele wereld beleefd. Maar ze vroegen zich af hoe goed ze hun eigen land kenden, en of je in Nederland net zulke mooie avonturen kunt overleven. En in deze tijd van klimaatverandering en duurzaamheid kwamen ze tot de conclusie dat een jaar lang op expeditie in Nederland een goed idee zou zijn. En toevallig kwam dit boek net op tijd uit voor jullie perfecte staycation.

Of, zoals één van de journalisten zegt wat hij in gemeen heeft met zijn ‘plaatsgenoot’ Jan Wolkers: een expeditie begint zodra je de drempel overstapt!

Cover van het boek Expeditie Achtertuin Exploring the Netherlands
Cover van het boek Expeditie Achtertuin Exploring the Netherlands

27 Expedities voor jullie ultieme staycation

In dit boek van 256 bladzijdes, vinden jullie 27 expedities door heel Nederland, ter inspiratie voor jullie staycation. Het boek is echt om ideeën op te doen. Er staan prachtige foto’s in. Ik vind het een prachtig coffee table book. Lekker doorheen bladeren. En je laten verrassen. De wat minder toeristische plekjes worden uitgebreid behandeld, vooral in afbeeldingen. Zeeuws-Vlaanderen, Leiden, of zwemmen in de Amstel. Plekjes en activiteiten waaraan je normaal minder snel denkt wanneer je denkt aan een vakantie in Nederland. Maar ook De Friese Boezem, die wij ontdekt hebben tijdens onze vaarvakantie in Friesland in mei.

Het boek is ook ideaal wanneer jullie buitenlandse vrienden en familie op bezoek krijgen. Het is namelijk tweetalig: Nederlands en Engels.

Varen op de Friese meren
Even een eigen foto: zo mooi is varen op de Friese meren dus

Vooral inspiratie voor een staycation, geen uitgebreide informatie

Tja, dit boek zou ik echt aanraden voor de inspiratie. Praktische tips staan er niet in. Niet: hoe kom je er, waar kun je overnachten en hoeveel dagen heb je ervoor nodig? Of: welke bezienswaardigheden zijn er eigenlijk? Dus als jullie er zin in krijgen, gebruik vooral andere boeken en internet om meer informatie te vinden. Dit boek bevat ook leuke ideeën voor ieder seizoen, hoe mooi is Nederland als het sneeuwt?

Bas en Dirk maken regelmatig de vergelijking met het buitenland. Zuid-Limburg? Op grijze dagen is het soms net Engeland, de vakwerkhuizen lijken Duits en op een zonnige avond, zou je denken dat je in Toscane bent. Persoonlijk vind ik dat jammer. Nederland is toch uniek, waarom is de vergelijking met andere landen nodig? Aan de andere kant snap ik het wel: om mensen te inspireren met een staycation moet je misschien ook laten zien hoe mooi Nederland is in vergelijking met het buitenland.

Mooie plaatjes kijken in het boek Expeditie Achtertuin
Is het Afrika, of nee, is het toch gewoon Nederland?

Op mijn verlanglijstje

Het boek bracht mij wel op nieuwe ideeën voor expedities in eigen land. Zo wil ik toch wel graag de wisentenwandeling doen in Zuid-Kennemerland om het grootste landzoogdier in Europa te spotten: de wisent. Ik ben geen vroege vogel, maar ik zou nu toch wel graag bij zonsopgang over de Loonse en Drunense duinen struinen. En nieuwe stukken natuurgebied in Nederland ontdekken: de Marker Wadden en de voormalige kalkgroeve van de ENCI buiten Maastricht. Om vervolgens af te sluiten met een wijnproeverij bij het wijndomein van Holset in Zuid-Limburg.

Expeditie Achtertuin naar de Marker Wadden
Wow, dit soort plaatjes inspireren mij om naar de Marker Wadden te willen. Hopelijk wel met iets minder regen.

Koop of leen

Kortom, koop dit boek via bol.com om enthousiast te worden over jullie staycation in Nederland. Of doe als mij en leen hem bij je bieb.

Expeditie Achtertuin Exploring the Netherlands

  • Nederlands 
  • Hardcover 
  • 9789018046262 
  • Druk: 3 
  • mei 2020 
  • 256 pagina’s
  • €35,-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest