Limburg Reistips voor Nederland

Weekend wandelen in Zuid-Limburg en meer: buitenlands mooi

E-chopper rijden tijdens een weekendje in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg: een gebied dat haast on-Nederlands aandoet. Het wordt wel vergeleken met Toscane, vanwege het glooiende landschap met naaldbomen in de verte. Het kan zich meten met Frankrijk, vanwege de vele wijndomeinen. Op het drielandenpunt in Vaals kun je letterlijk een bezoekje brengen aan buurlanden Duitsland en België. In Valkenburg staat de ruïne van een hoogteburcht bovenop een rots. En tot slot hebben we, net als in Jordanië, in de buurt van Valkenburg grotwoningen gevonden. Dus tijdens een weekend wandelen en meer in Zuid-Limburg kunnen jullie niet alleen naar het hoogst gelegen bos van Nederland, maar ook heel veel andere dingen doen om je alsnog in het buitenland te wanen. Al deze dingen deden we eind februari 2020 nog, dus ze zijn volledig Coronaproof.

Blijf slapen op een heus wijndomein tijdens een weekend wandelen en meer in Limburg

Ja, ook in Nederland hebben we wijndomeinen. En op Domein Holset in Zuid-Limburg, kunnen jullie zelfs heerlijk overnachten tijdens jullie weekendje weg. In de omgeving kunnen jullie natuurlijk prachtig wandelen. Maar de echte attractie van dit Domein, zijn de mousserende wijnen uit eigen wijngaard. Hierdoor waan je jezelf in Frankrijk.

Dan zijn de kamers ook nog eens heel erg mooi, met prachtige uitzichten op het dorp en/of het omringende heuvellandschap. Of eigenlijk is het een dalenlandschap. Want dit landschap is ontstaan door erosie van een hoogplateau. Diezelfde landschappen zie je vanuit de gemeenschappelijke leefruimtes. Die ook mooi zijn en van alle gemakken voorzien, zoals een kitchenette. En in deze coronatijden mogen jullie ook gebruik maken van de volledig ingerichte keuken.

E-chopper rijden door het Limburgse landschap

‘Het is hier net Toscane,’ dat roep je regelmatig uit tijdens een duurzame e-chopperrit. Je rijdt van fietsknooppunt naar fietsknooppunt langs de highlights van de omgeving. Je mag dus op de kleine weggetjes rijden waar auto’s en motoren niet mogen komen. Zonder de moeite van het heuvel op moeten trappen. Ja, het is wel eventjes wennen met die brede banden door de bocht sturen, maar dat maakt het gelijk zo leuk om te doen. En dan voelt het toch een beetje alsof je op de Route 66 in de VS aan het sturen bent.

De e-choppers haal je op bij Scooterverhuur Limburg in Valkenburg of Maastricht. De e-choppers zijn eenpersoons en je zult wel een brommer- of B-rijbewijs moeten hebben om erop te mogen rijden. Een routekaart krijg je mee van de verhuurder, maar je kunt dus ook makkelijk zelf een route verzinnen.

Wij reden van kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg naar Schin op Geul, naar Eys, Gulpen, Scheulder en weer terug naar Valkenburg. Eind februari was het nog fris, dus we waren warm ingepakt en stopten regelmatig voor een warm drankje to go.

E-chopper rijden in Valkenburg

Ga binnen 5 seconden ook naar België en Duitsland tijdens een weekend weg in Limburg

Dat is toch wel uniek: Op het drielandenpunt bij Vaals kun je binnen 5 seconden over de Belgische en Duitse grens lopen. Natuurlijk is dit een beetje kitsch, maar in Coronatijd is het idee om toch even in het buitenland te zijn geweest bijzonder. Rondom het Drielandenpunt is het trouwens mogelijk om een portie Belgische of Duitse snacks te halen: een broodje bockworst of een Belgische wafel. Ook leuk om even te doen.

Ga in het weekend Zuid-Limburg vooral ook naar het Drielandenpunt in Vaals

Weekend wandelen in Zuid-Limburg langs de mooiste uitzichten én het hoogste punt van Nederland

Tja, Zuid-Limburg heeft de meest prachtige uitzichten waar je langs kunt wandelen. Wandel je accommodatie uit en dan heb je waarschijnlijk al een wandeling met een prachtig uitzicht te pakken.

Een andere aanrader is wandelen door het Vijlenerbos, het hoogst gelegen bos van Nederland. Eigenlijk zijn het meerdere bossen, die onder andere bij het hoogste punt vlakbij het Drielandenpunt liggen op 325 meter hoogte. Het laagste punt is 150 meter. Het doet ons denken aan wandelen in het Sauerland. Soms steile klimmetjes, maar wel goed te doen. Routes starten onder andere bij boscafé het Hijgende Hert, waar je het idee hebt bij een Alpenhut te zijn. Persoonlijk vonden we de gele route van 4 kilometer die op de zevenwegenweg start net wat mooier. Omdat daar meer vergezichten waren.

Nog meer uitzicht? Ga dan vooral naar de Wilhelminatoren in Vaals. Met een skywalk op 34 meter hoogte, is dit geen plek voor degenen met hoogtevrees. Toegang tot deze toren is 3 euro per persoon en dus ook nu toegankelijk.

Een andere mooie wandeling met veel uitzichtspunten is de trage tocht Slenaken die reisblogger Marko van Bestemming Buitenlucht maakte. Deze wandeling werd in 2017 uitgeroepen tot mooiste van Nederland. Maar met 17 kilometer helaas nog iets te ver met de blessure die ik nu heb.

In deze omgeving lijkt soms wel Portugal met al die miradors met uitzicht over het Limburgse landschap. Ik overdrijf hier natuurlijk een klein beetje. Daarom door naar het volgende punt van iets wat je echt niet zo verwachten in Zuid-Limburg.

De rotswoningen bij Valkenburg

Wist je dat je voor rotswoningen niet hoeft af te reizen naar Petra in Jordanië? We hebben ze ook gewoon in Nederland en wel vlakbij Valkenburg in Geulhem aan de Geulhemmerweg. Het plateau gaat hier een aantal meters steil naar beneden. En in de 18e eeuw maakten blokbrekers hier hun woningen. Blokbrekers waren de vakmannen die blokken kalksteen uitzaagden en uitbraken.

In 1976 zijn een aantal van deze woningen gerestaureerd. Je kunt er normaal ook een rondleiding door de rotswoningen krijgen, maar vanwege de Coronamaatregelen nu even niet. Die rondleiding lijkt mij heel interessant dus hopelijk komt dat ooit nog. Vooral omdat het niet de meest toeristische attractie is, maar je wel een deel van het gangenstelsel van 25 kilometer bezoekt. Indrukwekkend toch! Voor nu: we hebben geprobeerd door de raampjes naar binnen gegluurd. De conclusie is, Zuid-Limburg je zal er maar wonen!

Ga vooral langs de talloze kastelen tijdens een weekend wandelen in Zuid-Limburg

Kastelen vind je overal in het Limburgse land, het lijkt wel alsof je in de Franse Loirevallei bent. Limburg is één van de Nederlandse provincies met de meeste kastelen. Vanaf een heuveltop zie je dan ook vaak wel ergens een kasteel, klooster, ruïne en/of versterkt huis. En dat nodig altijd weer uit tot ontdekken!

Tijdens ons bezoek aan Zuid-Limburg brachten we een bezoek aan de altijd indrukwekkende kasteelruïne van Valkenburg. Het is een voor Nederland zeldzame hoogteburcht en daardoor heb je meteen het gevoel in het buitenland te zijn. Het kasteel torent boven Valkenburg uit. De ruïne stamt grotendeels uit de 14e eeuw! Momenteel is de kasteelruïne zelf dicht, maar door omhoog te gaan naar Restaurant de Hasselderhof, kwamen we toch nog dichtbij voor een mooi zicht op de ruïne.

Een ander prachtig kasteel dat we hebben bezocht is Schaloen, bij Oud-Valkenburg. Een kasteel dat dateert uit de 16e tot 19e eeuw en omgeven is door een slotgracht. Tegenwoordig is er een hotel en restaurant gevestigd in dit kasteel. Helaas zijn de kamers niet in het sprookjesachtige hoofdgebouw. Dat lijkt me helemaal romantisch! Ook een prachtig landgoed voor een wandeling.

Een ander kasteel dat we van buiten hebben gezien is Vaalsbroek. Dit kasteel werd vanaf 1761 verbouwd om het te moderniseren. Tegenwoordig zit er ook een hotel bij het kasteel, maar we konden het niet laten om een foto te maken op het bordes, want het hek stond open. Ook hier geldt: geen kamers in het kasteel zelf. Maar wel een prachtig landgoed om overheen te wandelen.

Maar er zijn nog zoveel meer kastelen en historische plekjes om te ontdekken tijdens een weekend wandelen en meer in Zuid-Limburg.

Reisgelukjes

Hoe scoort een weekendje Zuid-Limburg op de reisgelukjes-barometer? Is het een romantische bestemming voor adultproof reizen voor twee? Ja, dat is het zeker! Is het een duurzame bestemming? Ja, als jullie hier naartoe reizen als alternatief voor verre buitenlandse bestemming, dan is het zeker duurzaam. En is het een betaalbare bestemming? Ja, voor Zuid-Limburg geldt zeker dat je het zo duur kunt maken als jullie zelf willen, aan de reiskosten zal het in ieder geval niet liggen. Veel activiteiten zoals wandelen zijn gratis, of kosten weinig.

Vinden jullie Zuid-Limburg toch nog te ver weg voor een weekendje wandelen en meer, dan kan ik ook de zeven heuvelen bij Nijmegen aanraden. Ook dat gebied doet haast on-Nederlands aan, waardoor jullie je even in het buitenland wanen. Ben je wat langer in Zuid-Limburg? Dan heb je misschien ook iets aan de bezienswaardigheden in Zuid-Limburg die Amy van home made adventures heeft bezocht. Ga net als Marcella iets meer noordelijk in Limburg wandelen bij Nationaal Park de Meinweg. Of wandel in een uurtje van België naar Duitsland in het smalste stukje Nederland zoals Lizette van Reismuts deed.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

4 Reacties

  1. Wij zijn al een aantal keer in Zuid-Limburg geweest, maar dankzij jouw artikel hebben we weer wat nieuwe inspiratie op gedaan voor een volgend bezoek. Zeker de tour met de e-chopper lijkt me tof! Is eens wat anders dan fietsen of wandelen….

    1. Wat leuk om te horen! Ja, er is genoeg te doen in Zuid-Limburg. Iedere keer weer wat anders!

  2. Die trage tocht lijkt me wel een sportieve beleving

    1. Haha, dat is het misschien ook wel! Maar wel mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.