Duurzamer op reis Staycation Voorbereiding

Reisboek Expeditie Achtertuin: Vol inspiratie voor een staycation in eigen land

Mooie plaatjes kijken in het boek Expeditie Achtertuin

Reisjournalisten Dirk Wijnand en Bas van Oort kwamen elkaar tegen in een jacuzzi in Zwitserland. Ze hadden de wildste avonturen over de hele wereld beleefd. Maar ze vroegen zich af hoe goed ze hun eigen land kenden, en of je in Nederland net zulke mooie avonturen kunt overleven. En in deze tijd van klimaatverandering en duurzaamheid kwamen ze tot de conclusie dat een jaar lang op expeditie in Nederland een goed idee zou zijn. Een interessant idee! Dus lees hier mijn review van het Reisboek Expeditie Achtertuin.

Of, zoals één van de journalisten zegt wat hij in gemeen heeft met zijn ‘plaatsgenoot’ Jan Wolkers: een expeditie begint zodra je de drempel overstapt!

Cover van het reisboek Expeditie Achtertuin
Cover van het boek Expeditie Achtertuin Exploring the Netherlands

27 Expedities voor in je Achtertuin

In het reisboek Expeditie Achtertuin zitten 256 bladzijdes met 27 expedities door heel Nederland, ter inspiratie voor jullie staycation. Het boek is echt om ideeën op te doen. Er staan prachtige foto’s in. Ik vind het een prachtig coffee table book. Lekker doorheen bladeren. En je laten verrassen. De wat minder toeristische plekjes worden uitgebreid behandeld, vooral in prachtige foto’s. Zeeuws-Vlaanderen, Leiden, of zwemmen in de Amstel. Plekjes en activiteiten waaraan je normaal minder snel denkt wanneer je denkt aan een vakantie in Nederland. Zoals bijvoorbeeld ook De Friese Boezem, die wij ontdekt hebben tijdens onze vaarvakantie in Friesland in mei 2020.

Het boek is ook ideaal om in de kast te hebben staan wanneer jullie buitenlandse vrienden en familie op bezoek krijgen. Het is namelijk tweetalig: Nederlands en Engels.

Vooral inspiratie voor een vakantie in eigen land

Tja, dit boek zou ik echt aanraden voor de inspiratie. Praktische tips staan er niet in. Niet: hoe kom je er, waar kun je overnachten en hoeveel dagen heb je ervoor nodig? Of: welke bezienswaardigheden zijn er eigenlijk? Dus als jullie er zin in krijgen, gebruik vooral andere boeken en internet om meer informatie te vinden. Dit boek bevat ook leuke ideeën voor ieder seizoen, hoe mooi is Nederland als het sneeuwt?

Bas en Dirk maken regelmatig de vergelijking met het buitenland. Zuid-Limburg? Op grijze dagen is het soms net Engeland, de vakwerkhuizen lijken Duits en op een zonnige avond, zou je denken dat je in Toscane bent. Persoonlijk vind ik dat jammer. Nederland is toch uniek, waarom is de vergelijking met andere landen nodig? Aan de andere kant snap ik het wel: om mensen te inspireren met een staycation moet je misschien ook laten zien hoe mooi Nederland is in vergelijking met het buitenland. En ik merk dat ik mijzelf ook steeds vaker schuldig maak aan dit soort vergelijkingen. In deze tijden willen we toch gewoon het buitenland-gevoel ervaren?

Op mijn verlanglijstje

Het boek bracht mij wel op nieuwe ideeën voor expedities in eigen land. Zo wil ik toch wel graag de wisentenwandeling doen in Zuid-Kennemerland om het grootste landzoogdier in Europa te spotten: de wisent. Ik ben geen vroege vogel, maar ik zou nu toch wel graag bij zonsopgang over de Loonse en Drunense duinen struinen. En nieuwe stukken natuurgebied in Nederland ontdekken: de Marker Wadden en de voormalige kalkgroeve van de ENCI buiten Maastricht. Om vervolgens af te sluiten met een wijnproeverij bij het wijndomein van Holset in Zuid-Limburg, wat we inmiddels ook een keertje hebben gedaan. Nouja, de wijnproeverij nog niet. Maar wel het overnachten op dit unieke plekje.

Reisboek Expeditie Achtertuin: De Marker Wadden
Wow, dit soort plaatjes inspireren mij om naar de Marker Wadden te willen. Hopelijk wel met iets minder regen.

Koop of leen het reisboek Expeditie Achtertuin

Kortom, koop dit boek via bol.com om enthousiast te worden over jullie staycation in Nederland. Of doe als mij en leen hem bij je eigen bibliotheek.

Een jaar later gingen ze trouwens op onderzoek in de steden van Nederland en schreven daarover het boek Urban Exploring. Van de ENCI-afgraving vlakbij Maastricht die nog steeds op mijn verlanglijstje staat tot aan het Zaanse HEMbrugterrein.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.