Misschien is het wel de eerste keer dat je op reis gaat met je campervan en vraag je jezelf af wat je eigenlijk moet meenemen in de beperkte ruimte die je hebt? Of heeft de buscamper de hele winter ongebruikt en uitgepakt gestaan en ben je even vergeten wat er ook alweer mee moet? Wij gaan in ieder geval bij de start van het kampeerseizoen vaak eerst een nachtje of weekendje proefkamperen en lopen er dan zelf tegenaan dat we nog wel eens wat vergeten zijn. Daarom voor jou deze inpaklijst campervan, zodat jij niets vergeet wat je niet zou willen missen tijdens je campertrip.
En ja, in een campervan neem je vaak net wat anders mee dan in een grote camper, want zoveel ruimte heb je niet. Aan de andere kant heb je vaak weer iets meer ruimte dan wanneer je met een tent op vakantie gaat, zeker als je net als ons een vast verhoogd dak hebt. Maar omdat je meestal ook vaker verplaatst met een campervan, is het ook handig als het inpakken van je camperbus niet langer dan 10 minuten duurt. Is je camperuitrusting nog niet compleet? Dan geef ik je hieronder ook gelijk handige aankooptips voor accessoires die ons goed bevallen. Ik zou zeggen: print onderstaande lijst uit en vink af bij het inpakken van je camperbus!
Welke papieren moeten op je inpaklijst campervan?
- Paspoort of identificatiebewijs
- Kentekenbewijs
- Rijbewijs
- Europees schadeformulier (of download de app van je verzekeraar)
- Of in sommige landen van bijvoorbeeld de Balkan: je groene kaart!
- Belangrijke telefoonnummers zoals van je bank, zorgverzekering, je zorgpas.
- Manual van je camperbus, zeker wanneer je de campervan nog niet zo goed kent
- Campingkaarten zoals die van de Natuurkampeerterreinen en de CampingCard van ACSI (die laatste voor veel voordeel in het voor- en naseizoen, die heb je snel terug verdient).
- De gratis wegenkaarten die je kunt ophalen als je lid bent van de ANWB. Vooral wanneer je naar een bestemming gaat waar internet wellicht wegvalt, waardoor je navigatie er misschien mee stopt. Je kunt de kaarten van Google Maps ook downloaden voor offline gebruik.
- Cash geld voor in de kluis, zeker wanneer je naar een bestemming gaat waar pinnen minder gebruikelijk is.
Wat moet er op je paklijst campervan voor in de keuken?
- Een percolator voor de lekkerste koffie. Italianen maken zo de lekkerste koffie op gas
- Een lichtgewicht en kleine campingfluitketel. Al zit ik er steeds meer over te denken om een opvouwbare waterkoker te kopen en zo gas te besparen waar we stroom hebben.
- Een Omnia-oven: in een campervan heb je geen plek voor een magnetron, maar plek voor dit handige pannetje waarin je bijvoorbeeld broodjes kan bakken wel! Voor op je paklijst.
- Een campingservies
- Campingpannen
- Een draagbare gasbarbecue, aangezien houtskool op heel veel plekken helaas niet meer mag. Maar mag je wel op houtskool barbecuen op je bestemming, dan kan ik zeker de portable Weber Smokey Joe barbecue aanraden!
- 1 of 2 gasbrandertjes: want als het even kan koken we buiten in plaats van binnen. Ook fijn wanneer je eten kookt met een sterke geur.
- Messen, vorken en lepels
- Soeplepel, slabestek, kurketrekker, blikopener, broodmes, keukenmesjes
- Snijplank
- Onbreekbare campingglazen en bekers
- Afwasmiddel, afwasborstel, theedoeken en klein flesje afwasmiddel
- Handveger om je camper weer schoon te maken, net als allesreinigerdoekjes (dat vind ik prettiger dan een emmer sop maken op de camping 😉
- Opvouwbare afwasteil met hengsels: druk je overal tussen. Of juist een multifunctionele emmer met deksel. Want ik heb gehoord dat als je daar voor het rijden je vuile kleding, wasmiddel en water in doet, na de rit je kleding weer schoon is!
- Heel persoonlijk, maar je favoriete eten en drinken. Meestal nemen we niet teveel mee, want ik vind het leuk buitenlandse supermarkten en voedingsmiddelen te ontdekken. Maar wel voor onderweg, aangezien wegrestaurants zo duur zijn: vaak hebben we wel wat broodjes mee, lekkere smeersels voor erop in de koelkast en kant-en-klare ijskoffie. En de basics die je altijd wel nodig hebt: smeerbare campingboter, fles olijfolie, mini-afbakcroissantjes voor in de omnia-oven en koffie voor de eerste paar dagen. En een paar flessen water voor wanneer het kraanwater niet drinkbaar/lekker is.
Linnen- en beddengoed kan niet ontbreken op je paklijst voor de campervan
Lekker slapen en schoon badderen op je roadtrip? Dan kunnen deze linnen- en beddengoeditems niet ontbreken op je inpaklijst voor de campervan
- Natuurlijk je kussens en dekbed, inclusief alle slopen en overtrekken. Wij hebben alles standaard dubbel in de camper, zodat we altijd klaar zijn voor vertrek.
- Een extra oplegmatras. Wij hebben er eentje van Duvalay, speciaal voor een Volkswagen T4 camper. En man, wat ligt dat lekker. Echt een aanrader!
- Een extra deken voor een reis naar koudere oorden en/of een laken voor de warmere oorden
- Net als een vloerkleed voor in de camper. Heel welkom in frissere oorden wanneer je ’s morgens het bed uitstapt op je matje.
- Microvezel handdoeken, want die nemen weinig ruimte in en drogen snel wanneer je de volgende dag weer verder wilt. Die van Buvanha vind ik top voor op het strand, want lekker groot.
- Keukendoeken en theedoeken.
- Washandjes voor de campingdouche of een snelle opfrisbeurt wanneer je geen douche in de buurt hebt
- Een opvouwbare wasmand met hengsels. Natuurlijk, een vuilniszak kan ook. Maar deze mand zet ik onderin de hangkast zodat we daar de vuile was in kunnen doen en hiermee loop je makkelijk over de camping naar de wasmachines.
- Handwasmiddel. Meestal zit er wel wasmiddel bij de wasmachines. Maar als de campingwasmachines buiten gebruik zijn, of je off grid staat, dan kan handwasmiddel handig zijn. De wasstrips van LIV+LINN zijn 100% afbreekbaar, ruiken lekker, lossen goed op en nemen weinig ruimte in.
- De scrubba-waszak is dan weer heel handig voor handwasjes: er passen 2 t-shirts, 2 paar sokken en 2 onderbroeken in. Wasmiddel en water erin en 3 minuten scrubben over het interne wasbord, paar keer naspoelen en klaar. De wasstrips van LIV+LINN kun je hier goed voor gebruiken.
- Een schoenenzak: ja, we hebben een schoenenkastje in onze camper. Maar zodra de oplegmatras opgerold is, komen we daar niet meer goed bij. Dus werd ons leven een stuk eenvoudiger met een compacte schoenorganizer aan de bijrijdersstoel gehangen. Die we wel met de schaar ingekort hebben, anders was ie te lang.
Wat mag voor buiten niet ontbreken op je packing list camperbus?
- Een oplaadbare buitenlamp. Deze hippe campinglamp is er ook met speaker, maar dat is niet zo vriendelijk voor je buren op de camping.
- Hippe, fijne en compacte campingstoelen. Die grote logge 5-standenstoelen krijg je waarschijnlijk niet goed in je camper. Des te meer reden om mooie campingvlinderstoelen te kopen. Tom eet liever rechtop, dus die van ons zien er meer uit als deze campingstoelen.
- Een compacte én inklapbare campingtafel zodat deze nog minder ruimte inneemt.
- Met een camper wil je vaak ergens kort blijven en snel weg kunnen: een handig droogmolentje was je even aan de boom of je fietsenrek hangt is dan veel praktischer dan waslijnen spannen.
- Picknickkleed of nog leuker: een buitenkleed voor onder je tafel. Zo heb je altijd een schone instap naar je camperbus.
- Parasol of makkelijk meeneembaar strandtentje voor schaduw wanneer je een dagje naar het strand gaat.
- Scheerlijnen om je luifel extra mee vast te zetten als het hard waait.
- Levelers, zodat je je camperbus altijd recht kunt zetten en je ’s nachts niet tegen elkaar aan rolt.
- Een buitendouche die je ook kunt gebruiken als waterzak. Altijd fijn wanneer je off grid staat om toch warm te kunnen douchen. Of voor wanneer je de waterkwaliteit uit de watertank van je camperbus niet vertrouwd.
- Ga je naar frisse oorden? Dan is een speciale bustent ook handig om op je paklijst voor de campervan te zetten. Deze zet je makkelijk aan je buscamper en zorgt voor extra droge leefruimte en een droge, warmere instap in je bus.
Voor vermaak zet je dit op je inpaklijst voor de camperbus
- Zware papieren boeken vervang je door een lichte e-reader waarop wel honderden boeken kunnen. Even een investering, maar ik heb mijn water- en stofdichte Kobo e-reader al meer dan 10 jaar. En boeken leen ik vaak via de online bibliotheek.
- Fietsen of een elektrische scooter. Zo hoef je niet iedere keer je campervan van de plek af te halen wanneer je de omgeving wilt verkennen of boodschapjes doen. Wij kiezen wel vaak om onze mountainbikes mee te nemen, net wat meer versnellingen op heuvelachtige plekken.
- Een SUP of opblaasbare kano
- Spelletjes, zoals kaartspelletjes of gesprekskaartjes
- Een spel als Jeux de Boules of het werpspel Mölkky, wat je met z’n tweetjes kunt spelen
- Een camera met zoomlens of verrekijker
Een roadtrip met campervan kan natuurlijk niet zonder playlist. Zoek daarvoor op Spotify naar Roadtrip reisgelukjes!
Praktische spullen voor op je packing list, vooral voor de oldtimer campervan
Heb je net als ons een oldtimer/youngtimer camperbus, dan kunnen een aantal praktische zaken ook niet ontbreken op je packing list. Maar voor een nieuwere campervan ook het overwegen waard om mee te nemen. Want op de camping zul je altijd zien dat je kleine klusje tegenkomt.
- Ducktape en tyraps
- Motorolie
- Ruitenwisvloeistof
- Basis gereedschapsset
- Als je net zoals ons een achterklep hebt: een uitstelhaak, zodat je de achterklep open kunt zetten, terwijl deze toch op slot zit en het toch kan doorluchten.
- Je laders en laadsnoeren, van mobieltjes, horloges, e-readers, campinglamp etc.
Inpaklijst campervan voor je persoonlijke verzorging en kleding
Ik vind persoonlijke verzorging heel… persoonlijk. Daarom geef ik niet teveel inpaktips voor deze categorie. Een lekkere warme trui is altijd een goed idee. Want met een campervan leef je meer buiten dan met een grote camper. Je gaat kamperen met je camperbus, dus een paar doucheslippers zou ik zeker niet vergeten. Een multifunctionele sjaal die je kunt omslaan als het koud is, je een kerk/moskee/tempel bezoekt of een spontane picknick houdt, is ook handig om mee te nemen. En tot slot: een nette/feestelijke outfit naast een campingkloffie en strandoutfit vind ik ook fijn om bij mij te hebben wanneer we toch een keer chiquer uit eten gaan of hippe cocktailbar bezoeken.
Daarnaast neem ik mijn verzorgingsspulletjes zelf liever mee in een beautycase, want die kan ik overal en nergens neerzetten in het sanitairgebouw zonder te gruwen. Daarnaast vind ik van die totebags van gehaakte netjes erg handig om mijn handdoeken en kleren in mee te nemen als ik ga douchen. Of voor theedoeken, afwasborstel en afwasmiddel wanneer we gaan afwassen op de camping.
Oké, toch nog een paar spullen die je volgens mij niet moet vergeten (maar ook ter plaatse vaak wel kunt kopen:
- Antimug
- Prikweg
- Zonnebrand
- Pleisters
- Pijnstillers
- Keeltabletten (Trachitol is mijn favoriet en die verkopen ze niet in alle landen)
- Oordopjes voor wanneer je op een lawaaiierige plek staat, ook al zijn het maar vogels en een harde wind of branding.
- Slaapmasker: voor wanneer je met de achterklep open slaapt vanwege het mooie uitzicht of de warmte.
- Toiletpapier, want dat hebben ze niet standaard op alle campings…
Packingcubes helpen mij overzicht houden in mijn kleding wanneer we langere tijd op reis gaan. Truien bij truien, t-shirts bij t-shirts etc. Heb ik wat nodig, hoef ik alleen de juiste packing cube te pakken en hoef ik niet alles overhoop te halen. Bij Sunflake verkopen ze hele stevige packingcubes, zelfs compression cubes.
Kijk ook goed naar de verplichtingen van de landen waar je naartoe en doorheen reist
Nog een tip, waar ik ook niet altijd aan denk: onderzoek de verplichtingen in de landen waar je doorheen reist. Het ANWB landenoverzicht heeft een betrouwbaar overzicht van 130 landen en wat je verplicht in de camper moet hebben. Bijvoorbeeld een alcoholtest in Frankrijk, of een bord op je fietsendrager in Italië. Of denk aan je veiligheidsvest, gevarendriehoek en EHBO-kit. En als ze weer van toepassing zouden worden, de coronamaatregelen per land.
Nog meer aankooptips voor op je inpaklijst campervan
Onderstaande spullen zijn vooral erg leuk om mee te nemen onderweg. Voor een extra knusse home-away-from-home op je roadtrip:
Belangrijkste tip: pak ieder jaar je camper opnieuw in en bedenk kritisch wat je nog mee wilt nemen: iets een jaar niet gebruikt zonder goede reden? Dan hoef je het waarschijnlijk niet meer mee te nemen.
Altijd handig om het overzicht te houden: dit zijn de beste 3 packing cubes van 2024
Heb jij nog inpaktips voor campervans? Laat ze hieronder aan mij en anderen weten!
Nog meer handige accessoires voor in de campervan
De beste kerstcadeaus voor iemand met een campervan
Aankooptips voor een oldtimer campervan om een miskoop te voorkomen
Zo pimp je jouw oldtimer campervan
Overdekt kamperen in Nederland: zo blijf je warm en droog
Vergeet ook niet om je huis goed achter te laten tijdens je vakantie, zoals je planten water geven tijdens je vakantie
Goed om te weten welke spullen ik niet mag vergeten bij het voorbereiden van mijn vakantie! We gaan voor het eerst met de caravan weg en ik weet niet zo goed hoe ik het beste kan gaan inpakken. De lijst ga ik in ieder geval bewaren voor volgend jaar.
Ik hoop dat je er iets aan hebt Richard, alvast veel plezier!