Frankrijk Oldtimer buscamper Reistips Europa Reizen voor 2

Camargue: een campertrip met paarden, flamingo’s en roze zoutmeren

Camargue in Frankrijk bij zonsondergang

Wat doe je wanneer je een week vakantie hebt, met de camper op stap wilt en de zon wilt zien? Juist ja: je rijdt de route du soleil in een rechte streep af om de dichtstbijzijnde Middellandse zeekust van Zuid-Frankrijk te verkennen. Waar je dan uitkomt? In het bijzondere natuurpark De Camargue. Waar we flamingo’s zagen, roze zoutmeren bezochten en waar ik mijn meisjesdroom waarmaakte door op een Camargue-paard langs de zee rijden. Hieronder lees je meer over onze dagen in de Camargue.

Campervan tussen de lavendelvelden in Frankrijk

Nationaal Park De Camargue

Witte wilde paarden, dat is waar ik aan denk wanneer ik denk aan Nationaal park De Camargue. Nou, die zie je genoeg wanneer je door de wetlands van De Camargue rijdt: alleen niet wild. Verder zie je de kenmerkende zwarte stieren, veel flamingo’s en andere bijzondere vogels. Tijdens mijn paardrijdtocht zag ik zelfs nog een ander bijzonder dier, maar daarover later meer. De Camargue is vrij vlak, dus je kunt hier ook eenvoudig fietsen of wandelen. Dat wordt hier veel gedaan. Hieronder een aantal hoogtepunten van onze campertrip naar de Camargue in Zuid-Frankrijk.

Toeristisch dorpje Saintes-Maries-de-la-Mer in de Camargue

We kozen voor een verblijf in het dorpje Saintes-Maries-de-la-Mer in De Camargue voor onze vakantie in Frankrijk, omdat hier een camping aan zee was. Het dorpje zelf bleek ook nog best groot en redelijk toeristisch. En ook druk, ondanks dat we er begin juni waren. Op de ene plek was het zelfs te toeristisch. Maar er waren ook voldoende leuke winkeltjes en restaurantjes. En ijssalons en crepewinkels. Dit zijn mijn tips om in de Camargue te doen.

 dorpje Saintes-Maries-de-la-Mer in de Camargue

Kom van dat kerkdak af

De-Notre-Dame-De-La-Mer kerk steekt als een soort fata morgana ver boven het vlakke land al uit. De intrigerende vorm van deze kerk die al vanaf de 9e eeuw gebouwd werd, maakte dat ik zeker weten een kijkje in deze kerk wilde nemen. In deze kerk staat de verering van de drie Christelijke Maria’s die ooit vanuit Syrië hier aan land kwamen centraal, die Saintes-Maries-de-la-Mer dus hun naam hebben gegeven. Net als de verering van de zwarte Sara. Dit maakt deze kerk een bedevaartsoort voor de Roma. Die hier ook processies organiseren. Dus zeker de moeite waard om hier dan te zijn.

Een hoogtepunt vond ik dat je in deze kerk het dak op mag. En dan bedoel ik ook echt het dak! Ook met lichte hoogtevrees vond ik dit heel goed te doen. Maar trek niet te gladde schoenen aan, zodat je volop van het uitzicht over het stadje en de omgeving kan genieten. En let op de openingstijden van de toren.

Op het dak van de De-Notre-Dame-De-La-Mer kerk

Roze zoutmeren in de Camargue

Roze meren, dat klinkt heel exotisch toch? Ook in de Camargue zijn er al roze zoutmeren, dus ook tijdens een vakantie in Frankrijk kun je heel bijzondere dingen zien. De eerste plek waar je deze kunt zien is Aigues Mortes (op ongeveer een half uur rijden van Saintes-Maries-de-la-Mer): daar staat een zoutfabriek waar je deel kunt nemen aan een betaalde tour en dan deze zoutmeren kunt zien.

Wij kozen ervoor naar Salin de Giraud in de Camargue te rijden. Voordeel: dit is gratis en kun je in je eigen tijd doen. Nadeel: je komt niet dichterbij dan een uitzichtsheuvel, al liepen we wel al langs een roze sloot (ook heel bijzonder natuurlijk al!). Maar van wat wij begrepen hadden, is dat voor Aigues Mortes niet veel anders. Al zagen we op Instagram veel foto’s van influencers die wel met hun voetjes in het water stonden, zij hebben dit waarschijnlijk illegaal gedaan.

De roze kleur van het water wordt overigens veroorzaakt door algen. Het is een natuurfenomeen wat niet altijd zichtbaar is, al is de kans in de zomer wel groot. Tip: kijk op Instagram of de meren op het moment dat jij er bent ook roze zijn.

Roze zoutmeren bij Salin de Giraud in de Camargue

Paardrijden op Camargue-paarden tijdens je vakantie in Frankrijk

Dit is echt mijn meisjesdroom: rijden op Camargue-paarden tijdens een vakantie in Frankrijk. En nu kwam deze droom eindelijk uit. Ik vond het nog wel lastig om een goed diervriendelijk adres te vinden. Want op veel plekken langs de weg zagen we de veelal magere paarden al de hele dag in de warmte gezadeld staan. Na online onderzoek koos ik voor een rit bij Auberge Cavalière du pont des Bannes. Ik was er niet langs geweest, maar ze gaven op de website aan de paarden tussen de ritten af te zadelen en schreven daar ook meer over de achtergrond van de manager. Het zag er goed uit, met goede reviews.

Ik koos voor een rit van 2 uur door de moerassen van de Camargue. De paarden zagen er inderdaad goed verzorgd en doorvoed uit. Het enige nadeel is de grote groep beginners waarmee je rijdt. Want je hoeft geen ervaring te hebben voor deze rit. Maar aangezien Tom niet kon meerijden (want boven de 90 kilo mag je niet op deze paarden), was deze rit voor mij de beste keuze.

En dat was het ook. Wat magisch om op zo’n mooi paard door deze bijzondere omgeving te rijden! We reden dwars door een meer met daarin een flamingo. En onderweg kwamen we veel bijzondere vogels tegen. En zelfs een bever in een beek. Toen we tot slot op de dijk langs het strand reden, was mijn reisgeluk compleet. Tip: trek wel kleding en schoenen aan die vies mogen worden. Met name het rijden door het meer, gaf veel modderspatten.

De leukste adresjes waar we met de camper stonden tijdens onze trip naar de Camargue

Hieronder deel ik de adresjes voor onze vakantie in Frankrijk waar we met de camper stonden, en daarbij de camperplaatsen en campings op de heen- en terugweg. Met uitzondering van onze camperplaats in Breda, want dat was bij vrienden die midden in het Mastbos wonen.

Camping Druivenland strategisch gelegen voor de heen- of terugweg

Op de heenweg stopten we bij camping Druivenland in het Belgische Overijse. Nog voorbij Antwerpen en Brussel, dus de eerste hindernis was genomen. De camping heeft een groot kampeerveld met uitzicht over het glooiende land en late aankomst is mogelijk na een telefoontje of e-mailtje. Het sanitair vonden we wat veroudert, en we moesten cash betalen en hadden munten nodig voor de douche. Wij gaan dit adresje zeker onthouden voor een volgende roadtrip naar het Zuiden. En ze doen mee met het ACSI-tarief in voor- en naseizoen. Yeah!

Camping Druivenland België

Domaine Distaise nog onder Lyon voor een vakantie in Frankrijk

Domaine Distaise is een camperplaats. maar dan wel in een boomgaard met plekjes op het gras. Niet luifel-aan-luifel dus. Beetje weinig sanitair, maar de grotere campers zijn toch al voorzien. Een pre is dat late aankomst mogelijk is en de omgeving prachtig. Ik had mij alleen verheugd op een duik in het zwembad, maar dat was al gesloten. En je mag het alleen gebruiken als de B&B-gasten er niet in liggen. Bij deze camperplaats op de boerderij zit ook een uitgebreide winkel met streekproducten voor een lekkere borrel met hapjes. Ook een adresje om te onthouden dus.

Camperbus op Domaine Distaise

Camping Sunêlia le Clos Du Rhône in De Camargue

Voor de camping in De Camargue hadden we vooral één criterium: aan zee. Daar voldoet Camping Sunêlia le Clos Du Rhône precies aan. Naastgelegen zijn diverse camperplaatsen. Maar die zijn wel luifel-aan-luifel, hebben geen schaduw en begroeiing en ook geen sanitaire voorzieningen. Deze zijn ongeveer 13 euro per nacht, maar met het ACSI-tarief betaal je in het voor- en naseizoen op deze camping nog niet eens het dubbele, Maar dan heb je wel sanitair, schaduw en twee zwembaden. Waarvan één zwembad in een adults-only ligt. Perfect dus!

Maar het is wel een relatief grote camping en de campingwinkel is nogal karig. Maakt niet uit, want in nog geen 10 minuten over een vlak fietspad ben je in het dorpje Saintes-Maries-de-la-Mer. Om eerlijk te zijn vond ik de camping zelf niet één van de beste campings waar ik ooit heb gestaan.

De heenreis voor een vakantie in Frankrijk

We gingen voor een vrije week op en neer naar Zuid-Frankrijk We vertrokken op vrijdag aan het einde van de middag om onze eerste tussenstop voorbij Brussel te maken. Op zaterdag maakten we een flinke rit om nog onder Valence te eindigen op een camperplaats waar late aankomst mogelijk was. Zodat we op zondagmiddag al onze eerste duik in de Middellandse zee konden maken.

Op de heenweg kwamen we ook langs Pont Du Gard en Nimes, deze plekken bezochten we eerder tijdens onze campertrip kris-kras door Zuid-Frankrijk.

Combineren van de Camargue met andere bestemmingen

Ik vond de Camargue een fijne plek om te verblijven. Echter, Tom wilde toch graag ook nog een rotskust verkennen tijdens ons weekje weg in Zuid-Frankrijk. Dus reden we van de Camargue naar La Ciotat via de beroemde Route des Cretes die tussen Cassis en dit stadje ligt.

Twee weken met de camper langs de hoogtepunten van Zuid-Frankrijk

Neem de veerboot naar het Italiaanse Sardinië vanaf Toulouse

Een handige inpaklijst voor je camperbus

Meer informatie over deze streek en de campings

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.