Voorbereiding

44 Campings voor je eigen kampvuur in Nederland

Camping kampvuur 43 campings in Nederland

Eén van de leukste dingen om te doen op een frisse kampeeravond in het voor- of naseizoen, of om een lange zomeravond nog net wat langer te maken, is het maken van een kampvuurtje op de camping. Op de eigen kampeerplek bij je tent, caravan of (bus)camper: drankje erbij, zak marshmellows en romantisch in de vlammen staren. In dit blog een overzicht van de 44 leukste campings in Nederland waar dit mag, gesorteerd per provincie.

Inhoud van dit blog

Campings in Drenthe waar je een kampvuur mag stoken

Camping Horstmannsbos in Gasselte

Bij camping Horstmannsbos in het Drentse Gasselte mag je een kampvuur maken in de vuurschalen die je tegen een redelijk tarief kunt huren, inclusief de eerste lading hout. Vuurschalen worden niet op zondag bij je kampeerplek gebracht.

Camping ’t Nije Hof nabij Stadskanaal

Persoonlijk vind ik het kampvuurbeleid van camping ’t Nije Hof in Stadskanaal niet heel gastvrij omschreven op hun website, maar het mag wel: ‘open vuur in overleg met beheerder toegestaan, open vuur bij de plaats altijd in vuurschaal vrij van de grasmat.’ Deze camping ligt op de grens van Drenthe en Groningen. En ze organiseren de nodige activiteiten voor een kleinere camping.

Camping d’Olde Kamp in Ansen

Bij camping d’Olde Kamp in Ansen mag je wanneer het weer het toelaat, een fikkie stoken in één van de vuurkorven. Ben je je buscamper, tent of caravan zat? Slaap hier dan eens in een Drentse plaggenhut.

Camping Voscheheugte in Mantinge

Bij camping Voscheheugte in het Drentse Mantinge mag je een kampvuur maken in een vuurschaal. Vuurschalen zijn hier te huur en zakken hout te koop. Heb je geen kampeermiddel, dan kun je hier een retrocaravan huren!

Camping en camperplaats in Flevoland voor een kampvuur

Landgoed Energy Up in Zeewolde, camping met camperplaats

Het hippe landgoed Energy Up in Zeewolde is een camping waar je open vuur mag maken. Neem je eigen vuurschaal en hout mee. Of huur en koop deze voor schappelijke prijzen. Verder draait alles hier om weer opladen, bijvoorbeeld met yoga. Of dus door lekker rondom het kampvuur te gaan zitten. Ze hebben hier ook camperplaatsen.

Campings in Friesland voor een kampvuur

Camping Fraai in Haulerwijk voor een kampvuur tijdens het kamperen

Camping Fraai in het Friese Haulerwijk tipte ik eerder als als camping waar je heel leuk kunt staan met een vintage camperbusje. Maar je mag hier ook een kampvuur maken bij de kampeerplek of op de gezamenlijke vuurplaats.

Camping Vrijhaven in Heeg

Bij camping Vrijhaven in Heeg mag je een fikkie stoken, mits je geen schade toebrengt aan het gras. Een veldkacheltje inclusief een portie haardhout kan via de telefoon of e-mail of bij de receptie worden besteld tegen betaling. Nog meer romantiek? Huur dan een Dutchtub voor bij je plek. En leen een keer de hooikist om op originele wijze te koken. Ik weet uit eigen ervaring dat ook deze camping erg leuk is om met een vintage camperbus te staan!

Boerderijcamping De Omleiding in Feanwalden

Op boerderijcamping De Omleiding in het Friese Feanwalden koop je de zakken haardhout, waarna je de vuurschalen gratis mag gebruiken voor een kampvuurtje op je staplaats.

Minicamping De Wartenster in Warten

Bij Minicamping De Wartenster in Warten hebben ze vuurschalen waarin je een fikkie kunt stoken. Lekker marshmellows roosteren of warm blijven bij het vuur.

De leukste campings in Gelderland voor een kampvuur

Camping Buitenpost in het Gelderse Twello

Ik heb nu toch een reisgelukje voor je gevonden! Camping Buitenpost in Twello. Want hier mag je inderdaad een kampvuur maken in een vuurschaal op pootjes: die kun je zelf meenemen of huren. Maar ze hebben hier ook een wijngaard en ze verbouwen hop voor bier. En dat kun je hier in de winkel kopen. Jaarlijks organiseren ze ook een wijnfestival. Kun je je het jezelf voorstellen? Zo de camper inrollen vanaf dat festival? Echt een perfect weekendje weg voor twee.

Camping de Grasplas in Vorden

Bij camping de Grasplas in Vorden staan vuurkorven verspreid op het plein en anders kun je er eentje lenen om een kampvuurtje te maken bij je camper. Hout hiervoor kun je bestellen en kopen bij de receptie.

Natuurkampeerterrein De Haverkamp in Voorst

Op natuurkampeerterrein De Haverkamp in Voorst mag open vuur niet. Maar er zijn wel houtkacheltjes te huur bij de receptie, waar ook vuurhout beschikbaar is van de lokale zorgboerderij. Wil je een keertje hangmatkamperen, dan verhuren ze hier zelfs een speciale set. Of neem je eigen hangmat mee. Ze hebben hier speciale plekken voor!

Natuurkampeerterrein Hessenoord in Halle

Bij natuurkampeerterrein Hessenoord in Halle mag je een kampvuurtje stoken in een van de vuurpotten of een speciaal kampeerkacheltje. Wel vragen ze een kleine vergoeding van 5 euro per avond dat je stookt.

Camping Jena in Hummelo

Bij camping Jena in Hummelo is een vuurtje stoken op de kampeerplek is toegestaan, hout is op de camping te koop en een kacheltje voor het branden krijg je daarbij te leen.

Kampeerterrein De Lievelinge in Vuren

Met onze vintage buscamper naar kampeerterrein De Lievelinge in Vuren staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Hier overnachten lijkt mij haast alsof je op een festival staat. En natuurlijk mag je op zo’n hippe camping dus een kampvuurtje op je kampeerplek maken.

Scandinavisch kamperen bij Oetdoor in Haarlo

In Scandinavië is het wat gebruikelijker om kampvuurtjes te stoken tijdens het kamperen. En dat mag dan ook bij Oetdoor in Haarlo, waar ze dit campinggevoel proberen te evenaren. Ze hebben er dan ook natuurlijk een wildernisspa met sauna en hottub.

Landgoed Old Putten in Elburg

Op de camping van Landgoed Old Putten in het Gelderse Elburg kun je vuurschalen en kacheltjes huren om een kampvuurtje op je staplaats te maken. Zak hout zit erbij! Mooi gelegen op de Veluwe!

Camping Oosterbeeks Rijnoever in Oosterbeek

Camping Oosterbeeks Rijnoever in Oosterbeek, tipte ik eerder al als camping aan zwemwater. Maar op dit heerlijke plekje promoten ze zichzelf ook met dat je er nog een kampvuurtje mag maken. Al is er bij slecht weer ook een overdekte ruimte beschikbaar voor kampeerders.

Natuurkampeerterrein ’t Scharvelt in Haarlo

Bij Natuurkampeerterrein ’t Scharvelt in het Achterhoekse Haarlo zijn voor het buitenleven voor elke kampeerplek buitenkachels of vuurpotten beschikbaar.

Camping Siebieverden in Laag Keppel

Bij camping Siebieverden gelegen tussen Doetinchem en Doesburg in, kun je genieten van een houtkacheltje op je eigen staplek.

Landgoedcamping Westerwolde in Assel

Bij Landgoedcamping Westerwolde, bij het dorpje Assel midden op de Veluwe, maak je een kampvuur in één van de vuurschalen die ze op de camping verhuren.

Camping kampvuur Domaine de Chateau du Dieupart

Campings in Groningen voor een kampvuur

Natuurcamping Fleremaheard in Sebaldeburen

Bij natuurcamping Fleremaheard in Sebaldeburen kun je tegen een kleine vergoeding haardhout kopen, waarmee je een kampvuur kunt maken bij de overdekte vuurplaats of in de vuurschalen bij de kampeerplaats.

Camping Luna in Kropswolde

Bij de kleinschalige camping Luna in Kropswolde mag je kampvuur maken in de beschikbare vuurschalen. Bij slecht weer kun je echter ook terecht in de orangerie met keuken en houtkachel. Klinkt ook als een fijn plekje!

Camping De Watermolen in Opende

Ook camping De Watermolen in Opende bevindt zich op de grens van Friesland en Groningen. Ook hier mag je een kampvuurtje stoken in een vuurschaal, die wel aan wat eisen moet voldoen die je op de campingwebsite kunt terugvinden. Je kunt hier ook een vuurschaal huren, die geleverd wordt met een kruiwagen vol hout.

Campings en camperplaatsen in Noord-Brabant waar een kampvuur mag

Natuurkampeerterrein Buitenhof Hilvarenbeek

Bij natuurkampeerterrein Buitenhof in Hilvarenbeek hebben ze kleine houtkacheltjes voor bij je camper, tent of caravan. Verder is het een natuurrijke en duurzame camping met (zwem)vijver.

Natuurkampeerterrein De Duiventoren in Dorst

Bij natuurkampeerterrein De Duiventoren in Dorst mag je of op de gemeenschappelijke vuurplaatsen een fikkie stoken, of een kampvuur maken op je eigen kampeerplek in een vuurkorf. Ook verkopen ze hier hout voor vuur.

Camping De Heksenheuvel in Someren

Op camping De Heksenheuvel in het Brabantse Someren staat een vuurkorf die mag worden aangestoken met lekker weer. Een ander pluspunt van deze camping is het privé-sanitair. En de verwarmde recreatieruimte bij slecht weer.

Op de minicamping Hoeve De Knol in Holthees

Op de minicamping van Hoeve De Knol in Holthees, op de grens van Noord-Brabant en Limburg, mag je of bij je buscamper een vuurkorf aansteken, of gebruik maken van de gemeenschappelijke vuurplaats in het midden van het terrein. Er zijn maximaal 15 plaatsen, dat klinkt echt knus.

Camping Namasté in Berlicum

Bij camping Namasté in het Brabantse Berlicum, vlakbij de stad Den Bosch, verhuren ze vuurschalen en vuurkorven waar je een fikkie mag stoken. Daarnaast verkopen ze hout per kruiwagen.

Camping de Speeltol in Drongelen waar kampvuur bouwen mag

Bij camping de Speeltol in Drongelen mag je gewoon nog een vuurtje stoken, met marshmellows en popcorn, zoals ze zelf zeggen. Ze hebben er ook een zwembad.

Boerencamping De Tienmorgen in Beers

Bij boerencamping De Tienmorgen in het Brabantse Beers zijn vuurkorven te huur met brandhout, zodat je extra kunt genieten van het kampeergevoel.

Natuurkampeerterrein De Vlagberg in St. Anthonis: bij winterkamperen

Op natuurkampeerterrein De Vlagberg bij het dorpje St. Anthonis mag je een kampvuurtje maken wanneer je er komt winterkamperen. Hoe romantisch is dat!? Deze camping is van Staatsbosbeheer en ze hebben er ook zelfs kampeerplekken met privé-sanitair!

Campings en camperplaatsen in Noord-Holland waar je een kampvuur mag maken

Natuurkampeerterrein Amstelkade in Wilnis

Bij natuurkampeerterrein Amstelkade in het Noord-Hollandse Wilnis mag je een kampvuur stoken in een vuurkorf. Zakken hout die gekloofd zijn door mensen van de dagbesteding hier, koop je hier ook. Wel zorgen dat je een lidmaatschapspas hebt van Natuurkampeerterreinen. Ook die koop je hier voor een klein bedrag.

Camping Het Bos Roept in Slootdorp voor een kampvuur

Camping Het Bos Roept in Slootdorp heb ik al vaker getipt. Zo hebben ze een geweldig gezellige kas waar je heerlijk overdekt kunt chillen als je gaat kamperen met slecht weer. Maar als het gewoon fris is, dan kun je hier gewoon gebruik maken van de vuurschalen en een fikkie stoken bij je camper, caravan of tent.

Campings in Overijssel waar een kampvuur mag op de kampeerplaats

Erve Punte in Losser

Bij het natuurlijk gelegen Erve Punte in Losser kun je niet alleen kamperen. Maar ook een vuurkorf huren, inclusief mand met brandhout. Wel in overleg en afhankelijk van het weer. Ook kun je hier verse eitjes van de kippen kopen. Top plekje dus.

Lees hier mijn 10 tips voor een trip naar Twente

Camping Joxhorst in Broekland voor een kampvuur

Vlakbij Raalte vind je camping Joxhorst in Broekland. En hier kun je een vuurschaal huren om zelf een fikkie te stoken. En er is een zwemvijver.

Camping Kallumaan van Netl in Kraggenburg

Een hippe camping is Kallumaan van Netl in Kraggenburg. Daar vinden ze een kampvuurtje stoken passend bij het echte campinggevoel. Gebruik hiervoor de potkacheltjes die bij de kampeerplekken staan. Echter, ze gaan het aantal kacheltjes wel verminderen. En sporen je aan de kacheltjes die er zijn vooral met je buren voor de gezelligheid. Ook is er een kampvuur op het vuurtorenstrand.

Natuurkampeerterrein De Klashorst in Diffelen

Op natuurkampeerterrein De Klashorst in Diffelen hebben ze houtkacheltjes te leen. Deze kacheltjes kunnen niet gereserveerd worden. Wat op dat moment beschikbaar is staat onder de afdak op het erf. Vergeet het kacheltje niet terug te brengen. Ook verkopen ze hier hout en aanmaakmateriaal.

Natuurkampeerterrein De Rietkraag in Lemelerveld

Bij natuurkampeerterrein De Rietkraag in Lemelerveld kun je houtkacheltjes huren om een vuurtje te maken op je staplaats. Zelf meegebrachte kacheltjes mogen niet worden gebruikt. Oh, en ze hebben hier ook een houtgestookte pizza-oven!

Camping Twilhaar in Haarle

Bij camping Twilhaar in Haarle mag je een kampvuur maken. Het liefst hebben ze wel dat je dit bij de gemeenschappelijke vuurplaats doet. En op de staplaats zelf is vuur alleen toegestaan in een vuurschaal op hoge pootjes, zodat geen schroeiplekken in het gras komen. En er zijn natuurlijk vuurregels waaraan je jezelf moet houden.

Campings in Utrecht waar je een fikkie mag stoken bij je camper

Natuurcamping De Boerderij in de gemeente Oudewater

Bij Natuurcamping De Boerderij in de gemeente Oudewater krijg je zelfs gratis hout voor je vuurkorf. Ik weet niet zeker of je de vuurkorf hier kunt lenen, of dat je deze zelf moet meenemen. Maar dat is iets om even uit te zoeken als je op deze camping in Het Groene Hart wilt staan. Unique selling point: schaapjes mogen worden uitgelaten en eventueel naast de kampeerplek geplaatst

Buitengoed De Boomgaard in Bunnik

Buitengoed De Boomgaard in Bunnik is zo’n heerlijk centraal gelegen camping. Gezellig terras met een hip restaurant. En: je mag hier dus een kampvuurtje stoken in een vuurschaal. Die kun je zelf meenemen, of huren voor 25 euro. Ook verkopen ze hier zakken hout voor een schappelijke prijs. Een leuke camping voor met je vintage camperbus.

Camping kampvuur Buitengoed De Boomgaard Utrecht
Ook wij kamperen wel eens met vrienden met kinderen. Buitengoed De Boomgaard is zo’n camping waar iedereen zich dan vermaakt!

Buitenleven kamperen in Vinkeveen

Nog zo’n plek waar je een kampvuur bij je camper mag maken, is Buitengoed Kamperen in het Utrechtse Vinkeveen. Zorg wel dat je een vuurvaste ondergrond hebt en hout is hier eventueel te koop. Deze camping tipte ik al in mijn blogs over camperplaatsen en campings aan zwemwater en campings met goede slecht weer faciliteiten. Zorg wel dat je een natuurkampeerterreinkaart hebt.

Natuurcamping Fazantenhof in Hollandsche Rading

Mits je jezelf aan alle regels houdt, mag je op natuurcamping Fazantenhof in Hollandsche Rading een kampvuurtje maken. Dus wel in een vuurschaal of vuurkorf, die je eventueel ook kunt huren bij de receptie.

Mijn tip voor een toffe camping in de Ardennen waar je kampvuur mag maken

Eén camping in de Ardennen is inmiddels mijn favoriet, omdat het makkelijk aan te rijden is vanuit Nederland, je er aan de rivier de Ambleve staat én je er kampvuurtjes mag maken in de oude vrachtwagenvelgen die her en der op de camping staan: Domaine Chateau de Dieupart. Tip: pak je kans zodra je zo’n velg op een lege staplaats zie staan. Er zijn namelijk minder velgen dan kampeerplekken. Hout kun je bij de bar kopen.

Over campings waar je kampvuur mag maken

De meeste campings en camperplaatsen waar je een kampvuur mag maken, vragen wel of je dit met beleid wilt doen. Vaak in een vuurschaal, of een vuurkorf op een stoeptegel. Vaak worden deze ook verhuurd en kun je er hout kopen. Wel goed om even uit te zoeken voordat je gaat.

Bovendien kan beleid veranderen. Nu mag je op bovenstaande campings een fikkie stoken, maar dat kan veranderen. Als dat zo is, laat mij dat weten. Ik doe mijn best deze lijst actueel te houden. Daarnaast kan het zijn dat de overheid tijdelijke restricties geeft in verband met droogte en brandgevaar. Dan mag het natuurlijk ook niet.

Misschien ken je nog andere leuke campings én vooral camperplaatsen waar je een kampvuur bij je buscamper mag maken? Tip mij deze vooral hieronder!

Veel campings waar je kampvuur mag maken zijn natuurkampeerterreinen

Tot slot zijn veel van bovenstaande campings natuurkampeerterreinen. Om hier te mogen staan, heb je een groen boekje nodig van de natuurkampeerterreinen. Deze kost rond de 15 euro per jaar. Vaak kun je deze ook op de camping zelf kopen als je deze nog niet hebt. Is wel iets om na te vragen bij de camping waar je heen gaat, want dit bieden ze niet allemaal als service aan. Ga je met je (bus)camper, check dan wel of deze niet te lang is voor het terrein.

Natuurcampings zijn niet per se natuurkampeerterreinen. En in dat geval heb je dat groene boekje ook niet nodig.

Dit vind je vast ook interessant

25 Campings en camperplaatsen aan zwemwater in Nederland

De leukste Nederlandse campings voor je oldtimer buscamper

Campings en camperplaatsen in de Baltische Landen, waar een kampvuurtje eigenlijk altijd mag

De camperelfstedentocht

Overdekt kamperen in Nederland bij slecht weer

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.