Noord-Holland Reistips voor Nederland Reizen voor 2 Staycation

Weekendje weg aan zee: bijzonder overnachten in een haven

de Seinpoststelling in IJmuiden

Rauw aan zee, dat is hoe IJmuiden zichzelf neerzet. Maar wist je dat het ook romantisch IJmuiden is? Want je kunt er namelijk overnachten op een uniek plekje met uitzicht over zee, strand en de pieren. In een voormalige seinpost. Gelegen op een duin naast een vuurtoren, heeft dit 1-kamer hotel alles voor een heel bijzonder weekendje weg aan zee. Lekker boten kijken en tot rust komen! Maar als jullie dit leuke overnachtingsplekje toch willen verlaten, dan is er genoeg te doen in IJmuiden en omgeving.

Overnachten bij de Seinpoststelling tijdens jullie weekendje weg aan zee

Zoeken jullie een bijzondere overnachting voor jullie weekendje weg aan zee? Zoek dan niet verder, want de Seinpoststelling in IJmuiden is de plek voor jullie. Een plek midden in de haven: tussen de vuurtoren en het haven controle centrum. IJmuiden noemt zichzelf Rauw aan Zee en dat klopt dus ook voor dit plekje. Vanbuiten ziet dit eruit als industrieel erfgoed. Maar van binnen is dit een heel knus en zeer schoon 1-kamer hotel. Het verblijf hier is contactloos: de sleutels komen uit een sleutelkluis. Maar wacht: het ontbijtje voor de volgende dag staat al klaar in de koelkast. Net als een flesje wijn! Het is dus ook een bed & breakfast, maar wel met een do-it-yourself-ontbijt.

Toen deze seinpost geen functie meer had, namen de ouders van Bob het over om er een atelier van te maken. Het werd alleen dus een 2-persoonsaccommodatie. Vol met kleine details en kunst van hen. Er is dus zowel in als buiten het appartement veel te zien. Want er komen ook constant boten voorbij gevaren. De verrekijker staat al voor je klaar! En die bootjes kun je ook heel relaxt vanuit de hangmat bekijken. Kortom, dit plekje is echt een romantisch reisgelukje voor 2. En inmiddels overgenomen door Bob en Melissa, die dus een heel bijzonder plekje runnen.

Bootjes kijken tijdens een weekendje weg aan zee

Tja, een verblijf in de Seinpoststelling leent zich prima voor het spotten van boten tijdens een weekendje weg aan zee. Dat kan gewoon vanachter de ramen, waarbij je de boten de pier ziet binnenvaren. Ook de cruiseship terminal ligt pal voor je neus. Maar het is ook erg leuk om het havengebied in te lopen of te wandelen, waar de betekenis van IJmuiden Rauw aan Zee al snel duidelijk wordt! Met de app Marine Radar wordt spotten nog leuker omdat jullie dan onder andere kunnen zien wat de boot vervoerd, waar deze vandaan komt en waar die heen gaat.

Samen bootjes kijken vanuit de Seinpoststelling in IJmuiden

Verse gebakken vis eten bij de Kop van de Haven

In IJmuiden zit een grote visafslag. Dus wat is er lekkerder dan een vers visje eten in de haven? Want dat hoort toch wel echt bij een weekendje weg aan zee. Locals doen dat het liefste bij het restaurant de Kop van de Haven. Je hoeft daarvoor niet bij het restaurant te gaan zitten, nee, juist niet. Maar haal lekker je kibbeling, lekkerbekje of inktvisringen af bij de balie, met of zonder friet en lekkere sauzen. En ga buiten zitten, meer bootjes kijken en meer bedrijvigheid.

Gebakken vis eten in de haven van IJmuiden

Heerlijk Sushi eten tijdens een weekendje weg aan zee

Hoe verser de vis hoe beter toch? En als IJmuiden zich toch rauw aan zee noemt. dan krijgen wij tijdens een weekendje weg aan zee heel veel trek in… sushi! Voor het uitzicht hoef je zeker niet weg uit de Seinpoststelling, dus we wilden sushi afhalen. En dat komt goed uit, want één van de beste sushirestaurants van Nederland zit in IJmuiden, namelijk Hokkai Kitchen. Deze stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Maar wat blijkt? Deze is alleen open van woensdag tot en met zaterdag. Dus werd het sushi van Sushi Point. Ook prima hoor. De IJmuidense bezorger keek trouwens haar ogen uit bij ons plekje, ze vond het prachtig. En ze wist niet dat er een B&B zat. Zo zie je maar, het is echt een bijzondere plek.

Wandelen aan het strand

IJmuiden ligt aan zee, dus je kunt er ook heerlijk wandelen aan het strand. Moet je wel wat verder lopen, want het dichtstbij gelegen strand van de Seinpoststelling is het kleine strand. En daar kun je niet zulke lange wandelingen maken. Slechts een klein stukje verder lopen en je bent op het IJmuiderstrand. Een persoonlijke favoriet is het hondenstrand in IJmuiden omdat we daar wel eens afspreken met vrienden met honden. Dan gaan we zitten bij strandpaviljoen High Tide. Zo’n heerlijke strandtent zonder pretenties, maar wel met lekkere drankjes en snacks. En laten we eerlijk zijn: een weekendje weg aan zee kan niet zonder strandwandeling, toch?

Genieten aan het strand van IJmuiden

Wandelen op stand bij buitenplaats Beeckestein

Wat verder van zee, officieel in Velsen, liggen er een aantal landgoederen. De vroegere buitenhuizen van rijke families die in de zomer de stad ontvluchten. Bijzondere en mooie groene plekjes zijn dat, met mooie landhuizen om te bezoeken. Eén van de bekendste is buitenplaats Beeckestein. Voor de deur van dit landgoed vertrekken diverse wandelroutes van verschillende lengtes die helemaal of gedeeltelijk over deze buitenplaats gaan. De 2 routes die alleen over het landgoed gaan zijn maximaal 2,6 kilometer lang. De andere routes zijn langer. En komen ook langs andere plekjes in de IJmond.

Wandelen bij buitenplaats Beeckestein

Oud-Velsen

Wist je dat je in deze regio een goed verscholen geheim vindt? Oud Velsen. In dit stukje dorp ben je eigenlijk de uitzondering wanneer je niet in een Rijksmonument woont. Heel erg leuk om doorheen te fietsen of wandelen. Een groot deel van dit dorp werd afgebroken tijdens de verbreding van het Noordzeekanaal. Gelukkig is er genoeg over om (van de buitenkant) te bezichtigen. Helemaal uniek is de Engelmunduskerk uit de 12e eeuw. Oorspronkelijk is deze kerk in de 8e eeuw gesticht door Willibrordus en is daarmee één van de oudste kerken van Nederland. Iets wat niet veel mensen weten. Bijzonder he! Van binnen was deze niet open toen wij er waren, maar er zijn regelmatig exposities en optredens in de Engelmunduskerk.

Straatjes in Oud-Velzen

Eten bij Plantage Rococo

Heel erg lekker eten doe je bij Plantage Rococo, gelegen op de voormalige buitenplaats Waterland. Een bijzonder mooi restaurant in een voormalig landhuis, met een bijzondere menukaart. Wij hadden er afgesproken met vrienden met een hond en die zijn er dus niet welkom, zo uitbundig gedecoreerd is het hier. Maar gelukkig kregen we wel een plekje in de kelder. En dat klinkt erger dan het is, want we voelden ons nu hoe het huispersoneel zich in de 17e eeuw gevoeld moest hebben. Het was nog steeds authentiek, maar wel minder uitbundig en mooi (we hadden het leuk gevonden om in ruil voor de minder mooie setting een drankje van het huis te krijgen ofzo, maar dat zat er helaas niet in).

Op het terrein ligt ook een prachtig park. Daar hadden we graag willen wandelen, maar het was niet duidelijk of dat wel met hond mocht. Want hier zit veel flora en fauna. Wil je hier wandelen, moet je dat bovendien melden bij de receptie omdat ze een beperkt aantal bezoekers per dag willen toelaten. Terecht.

Blokarten

De brede zandstranden in IJmuiden en omgeving zijn een prima plek om te blokarten. Dit wordt dan ook aangeboden op de stranden van IJmuiden en Wijk aan Zee. Zelf gingen we blokarten bij Outstanding Events op het strand van Wijk aan Zee, met een leuke kortingsactie van de Albert Hein. 2 voor de prijs van 1, dus het perfecte actieve uitje voor stellen. Is het heel spannend? Je hebt zelf het touw in handen om te beslissen hoe snel je gaat. Tom kwam dus iedere paar rondes voorbij gezeild terwijl hij keihard ‘slakkie’ riep!

Bezoek de grootste sluis ter wereld en bezoekerscentrum SHIP

Neem het pontje naar de overkant van het Noordzeekanaal voor nog twee leuke bezienswaardigheden. In IJmuiden wordt namelijk de grootste sluis ter wereld gebouwd. En daar staat een bezoekerscentrum bij, SHIP: Sluis Haven Informatie Punt. In dit gratis museum kun je alles leren over de bouw van deze sluizen, wat er bijvoorbeeld wordt gedaan om zout water zoveel mogelijk te lozen, wat verschillende beroepen in de haven zijn en wat voor soort duurzame producten er in het havengebied worden bedacht. Op dit moment kun je trouwens wel over de nieuwe sluizen fietsen en wandelen, maar met de auto nog niet. Vandaar het pontje, wat natuurlijk ook niet kan ontbreken tijdens een weekendje weg aan zee.

Bezoek SHIP in IJmuiden tijdens een weekendje weg aan zee

Beeldenpark Een Zee van Staal

Een andere bezienswaardigheid aan de andere kant van het Noordzeekanaal is beeldenpark Een Zee van Staal. In 1999 was Wijk aan Zee Europees cultureel dorp van het jaar. 11 kunstenaars uit 11 landen kregen toen de opdracht een beeld te maken voor dit park. Natuurlijk van staal ter beschikking gesteld door de staalfabriek erachter. Tja, het is een imposant gezicht met de fabriek van Tata Steel erachter. Maar niet teveel nadenken over wat die allemaal uitstoot, maar hopelijk wordt dat nu eindelijk snel anders!

Beeldenpark een Zee van Staal tijdens een weekendje weg aan zee

Weekendje weg aan zee

Vanuit IJmuiden ben je snel in mijn woonplaats Castricum, waar jullie je ook prima kunnen vermaken met deze tips van locals voor Castricum. In Nederland zijn er bovendien genoeg andere leuke plekjes voor een vakantie aan de kust. Die hebben niet allemaal zo’n mooi uitzicht als de Seinpoststelling, maar zijn ook genieten. Ga voor een meer low budget vakantie aan de kust bijvoorbeeld naar een vakantiehuisje in Groet. Of ontdek één van de Waddeneilanden zoals Vlieland of Schiermonnikoog.

Meer inspiratie voor een romantisch weekendje weg in Nederland?

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

2 Reacties

  1. Eerlijk is eerlijk wij zouden niet zo snel aan IJmuiden denken voor een weekendje weg. Pech voor ons, zo blijkt uit je verhaal, wat een heerlijke plek om even een paar dagen uit te waaien, vooral het beeldenpark lijkt ons erg interessant.

    1. Het kan nog steeds Eva! IJmuiden is altijd leuk om even te zoeken en niet ver weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.