Oldtimer buscamper Reistips voor Nederland

De beste 25 campings en camperplaatsen aan zwemwater in Nederland

Camperplaats aan zwemwater Nijkerk aan zee

Heerlijk, eindelijk zomerse dagen in Nederland. Daar wil je natuurlijk volop van genieten met je camperbus. En wat is er dan fijner dan lekker aan het water staan en af en toe een verfrissende duik te kunnen nemen? Hier vind je in Nederland campings en camperplaatsen aan zwemwater, maar liefst 25 stuks waar je vanaf je (vintage) camperbus het meer, de zee of rivier induikt. Of misschien een klein stukje moet lopen. Meestal heb je op deze plekjes veel reisgeluk en gelijk een camperplaats met uitzicht over het water. Ik heb dit lijstje samen met andere camperaars in Nederland samengesteld, dus helaas heb ik (nog) niet overal een eigen foto van. Boek hier campings Nederland.

Camperplaatsen aan zwemwater: Bregeham Natuurrecreatie in Friesland

Dat je veel van deze Nederlandse campings en camperplaatsen aan het zwemwater in Friesland vindt, zal je niet verbazen. Eén daarvan is Bregeham Natuurrecreatie in Friesland, waar ze één van de beste camperplaatsen hebben. Met sanitaire voorzieningen en stroom. Het ligt bij Nationaal Park de Alde Feanen, waar we al eens met een bootje doorheenzijn gekomen toen we de Elfstedenroute voeren. Prachtige plek waar je een verfrissende duik kunt nemen.

Camperplaatsen aan zwemwater Bregeham Friesland

Landgoedcamping Meuleman in Overijssel

Ook al zo’n bijzondere plek die mij werd getipt, en deze vind je in het Twentse Overijssel, is landgoedcamping Meuleman. Hier hebben ze een grote zwemvijver met privéstrand. En ze hebben zwemvijverplekken met zicht op de zwemvijver en het strandje. Die zijn wel erg populair bij gezinnen, dus misschien wat minder geschikt als je zoals ons bewust kindervrij bent.

Maar sowieso staat de natuur hier centraal, wat maakt dat ik deze camping al een tijdje op mijn verlanglijstje heb staan. Vooral omdat we regelmatig naar Twente gaan. De omgeving van Lutterzand is bovendien prachtig. Dit plekje is als camping niet alleen geschikt voor campers en camperbusjes, maar ook voor tenten en caravans.

Erve Meuleman in Twente camping met zwemvijver

Lees hier mijn tips voor bezienswaardigheden in Twente als voormalige local

Camperplaatsen aan zwemwater: Jachthaven ’t Eiland in Gelderland

Jachthaven ’t Eiland vind je in Gelderland. Ze hebben er één van de beste camperplaatsen met uitzicht over het water, namelijk over de Gieseplas, of de Rhederlaag. De naamgeving van deze plas is een beetje verwarrend in Google. Deze camperplaats heeft ook weer sanitaire voorzieningen, dus ook handig voor wanneer je met je kleine camperbus op reis gaat.

En mijn tips voor bezienswaardigheden op de Veluwe

Resort Marina Oolderhuuske in Limburg

Eigenlijk heb je in iedere provincie wel campings aan zwemwater. Bij de Maas en de Maasplassen in Roermond vind je er ook een aantal. Eén van deze beste campings is Resort Marina Oolderhuuske, in Limburg dus. De waterplaatsen op deze camping zijn pal aan de Maas, dus lekker verkoelend op warme dagen en met mooi uitzicht. Deze camping is misschien wat grootschaliger dan wat ik normaal zou kiezen. Maar afkoelen op zwoele dagen is ook fijn!

In het laagseizoen hebben ze hier het ACSI-campingtarief, als je de ACSI-campingcard hebt.

Lees hier mijn tips voor bezienswaardigheden in Zuid-Limburg

Camperplaatsen aan zwemwater: Jachthaven Marnemoende in Utrecht

In Utrecht vind je de beste camperplaats aan zwemwater bij Jachthaven Marnemoende. Aan het water van de de rivier de Oude IJssel, en met alle faciliteiten van de jachthaven zoals sanitair. Lijkt mij dus ook een heerlijk verkoelende plek en dat op steenworp afstand van een toffe stad, want Utrecht is op fietsafstand. Niet in het bezit van een camper? Dan kun je hier avontuurlijke accomodaties huren zoals een kampeervlot en dobberhuisje.

De camperplaatsen aan zwemwater: jachthaven WSV Achter het Veer in Gelderland

In het Gelderse Geldermalsen vind je de jachthaven WSV met een leuke camperplaats. Deze camperplaats heeft sanitaire voorzieningen, dus ook weer handig als je deze camperplaats leuk vindt voor je campervan. En de camperplaatsen liggen deels aan de rivier De Linge. En de andere plaatsen hebben zicht op de vernieuwde jachthaven of de Heemtuin.

Camperplaats aan zwemwater in Roermond: Camper Area

Ga je toch liever naar een camperplaats met zwemwater dan een camping in Limburg? Dan is de Camper Area in Roermond een aanrader. Ook pal aan de Maasplassen. Er zijn douches en toiletten, dus ook weer geschikt voor met je camperbus. Enige nadeel: je mag maximaal 3 nachten op deze camperplek staan.

Watersport camping ’t Loo in Brabant

Tja, op een watersport camping vind je zeker genoeg verkoelende plekjes voor je camperbus op warme dagen! Dus zeker ook op watersport camping ’t Loo in Brabant. De camping heeft ook een jachthaven en camperplaatsen. En ligt vlakbij het prachtige Nijmegen. En aan de Kraaienbergse Plassen, waar je dan lekker kunt zwemmen.

Camperplaatsen aan zwemwater camping 't Loo

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden vlakbij Nijmegen

Camping Brouwersdam in Zeeland vlakbij zee

Stiekem ligt deze camping niet direct aan zwemwater. Maar vlakbij zee heb je in Nederland niet zoveel opties. Maar deze plek werd mij zeker wel getipt met zwemwater aan de kust: Camping Brouwersdam in Zeeland, zoals ze zelf zeggen: op steenworp afstand van zee.

Vakantiepark De Schotsman pal aan het Veerse meer in Zeeland

Normaal zou ik deze camping te grootschalig vinden, omdat het een combinatie is tussen bungalowpark en camping, maar RCN Vakantiepark De Schotsman ligt wel pal aan het Veerse meer in Zeeland. En daar kun je dus ook heerlijk zwemmen vanuit je camperbus. Want ze hebben ook plekken aan het water.

Kamperen aan de Rijn bij Oosterbeeks Rijnoever in Gelderland

Toen camping Oosterbeeks Rijnoever in Gelderland mij getipt werd, wist ik meteen: hier wil ik een keertje overnachten. Want, je mag hier ook een kampvuur maken! Ook hebben ze er een koffiehaven, met koffie van een lokale brander en lekkere snacks en appeltaart. Je kunt hier ook flexwerken als het nodig is. Geen camper? Dan verhuren ze hier ook toffe accommodaties zoals een pipowagen en een boot op de wal. Enige nadeel: deze camping is ook erg kindvriendelijk. Maar wel een plek voor je camper pal aan zwemwater.

De Groene Hart camping in Utrecht aan het zwemwater

De Groene Hart camping bevindt zich aan het riviertje de Kromme Mijdrecht in Utrecht, maar op de grens met Zuid-Holland. Dit is zwemwater, maar je kunt op de camping ook kano’s huren voor een verkoelend avontuur op deze rivier. Je kunt hier ook een leuke hooiberghut huren.

Camperplaatsen aan zwemwater De Galgenwaard in Utrecht

Ik kan heel weinig informatie vinden over deze camperplaats aan zwemwater bij recreatieterrein De Galgenwaard. Deze ligt op de grens tussen Utrecht en Gelderland aan het riviertje De Linge. Direct aan de oever zijn er camperplaatsen. Het ziet er wel leuk uit, maar of er sanitaire voorzieningen zijn? Er zijn toiletten in de buurt, en die blijven ’s nachts open, terwijl het terrein wel wordt afgesloten voor overige bezoekers van het recreatiepark. Parkeren is hier gratis, maar als je hier met de camper blijft overnachten op een camperplaats, dan betaal je daar wel voor.

Camperplaatsen aan zwemwater Galgenwaard

Camping Heerenzijl in Friesland

Ja, eindelijk weer in deze lijst, de een camping in Friesland aan zwemwater: Heerenzijl. Deze boerencamping bevindt zich aan de Terkaplesterpoelen. En ben je het zwemmen zat, dan kun je hier (vaarbewijsvrije) sloepjes huren, zeilboten en SUP’s.

Camping Vrijhaven in Friesland

Dan gelijk maar even door naar een andere camping in Friesland aan zwemwater: Vrijhaven. Twee jaar geleden stonden we hier toen deze camping nog Watersportcamping Heeg heette. Dat zegt denk ik wel genoeg over de mogelijkheid om verkoeling te zoeken op deze camping op warme/hete/zomerse dagen. Destijds konden we helaas niet op de Romeo & Julia camperplaats pal aan het zwemwater staan. Jammer, want dat lijkt me de perfecte plek voor een romantische camperreis voor twee. Vooral als je de Dutchtub erbij kunt huren.

Deze camping is ook een hippe camping voor tweedehands en vintage camperbussen

Camper op Friese watersportcamping Vrijhaven

Camping Poelzicht in Friesland

En dan nog een camping in Friesland aan het zwemwater: Poelzicht. Er is een zwemplaats met zwemsteiger. Je kunt er ook motorboten huren en Canadese kano’s.

Een camperplaats aan zwemwater in Groningen: Borgerswoldhoeve

In Groningen vind je ook een camperplaats aan het zwemwater in Borgerswoldhoeve. Er zijn maar liefst 110 plekken verdeeld over twee velden. Dat lijkt vrij massaal, maar volgens mij valt dat door de groene ligging reuze mee. En ze zeggen zelf met mooi uitzicht over het water, wat dus wel een verkoelende camperplek moet zijn op warme dagen. Het enige nadeel: ze zeggen zelf dat ze erg veel kinderen aantrekken op de camperplek.

Stadscamping Schoonhoven in Zuid-Holland aan het zwemwater

Bij Stadscamping Schoonhoven in Zuid-Holland kampeer je pal aan de uiterwaarden van de Lek. Met mooi uitzicht op het water en de schepen. Dus de ultieme camping aan Zuid-Holland aan het zwemwater. En er is ook nog een wielercafe en eetgelegenheid. Geen camper? Ze verhuren hier ook bijvoorbeeld een tinyhouse en een pipowagen.

Camperplaatsen aan zwemwater: de Zuiderkluft in Giethoorn, Overijssel

De Zuiderkluft in Giethoorn is niet alleen een jachthaven, ze hebben hier ook camperplaatsen met zwemwater aan de jachthaven. En je kunt hier dus kennelijk ook zwemmen. Giethoorn is natuurlijk sowieso een leuk dorpje om een bootje te huren voor de nodige verkoeling op warme dagen. De jachthaven heeft een sanitairgebouw, dus ook geschikt voor met je (tweedehands) buscamper.

Camperplaatsen aan zwemwater: ’t Schaartven in Noord-Brabant

In Noord-Brabant vind je ook camperpark ’t Schaartven aan het zwemwater van deze zwemplas. Klaar met zwemmen? Dan zijn er veel wandel- en fietsroutes in natuurgebieden in de buurt. Alle camperplaatsen liggen aan of vlakbij het zwemwater. Er zijn sanitaire voorzieningen. En tot slot is er een natuurveld, dat heeft geen elektriciteit.

Familiecamping Strandbad Edam in Noord-Holland

Voor zo’n waterrijke provincie als Noord-Holland zijn er niet veel campings en camperplaatsen aan zwemwater getipt. Maar eindelijk eentje: familiecamping Strandbad Edam. Je kunt hier zwemmen, surfen en varen en de camping heeft uitzicht over het IJsselmeer. Verder kun je trekkershutten huren. Ook hier kun je in het voor- en naseizoen voor het ACSI-tarief terecht.

Stadscamping Deventer in Overijssel aan de IJssel

Nog een stadscamping in deze lijst van campings aan zwemwater. En wel de stadscamping bij mooie stad Deventer. Met de veerboot ga je zo de stad in. Maar je kunt hier dus ook zwemmen in (de uiterwaarden) van de IJssel. Deze camping gaat zeker op mijn bucketlist: overdag genieten van de natuur en aan het einde van de middag en avond lekker Deventer in.

Camperplaatsen aan zwemwater: Jachthaven Nieuwboer in Utrecht

Camperplaatsen aan zwemwater en jachthavens gaan dus goed samen. Ook hier in Bunschoten-Spakenburg in de provincie Utrecht bij de camperplaats van Jachthaven Nieuwboer aan het Eemmeer en op loopafstand van Spakenburg. Met sanitaire voorzieningen weer een prima plek, ook voor een campervan.

Camping de Turftente in Overijssel

Ook in Overijssel zijn stiekem genoeg overnachtingsplekken voor de camper aan zwemwater. Zoals camping de Turftente in de Weerribben. Een knusse camping met maar 15 plekken voor tenten, caravans en kleine campers (maximaal 2800 kilo). Gelegen aan doorgaand vaarwater.

Camperplaatsen aan zwemwater: Nijkerk aan Zee in Gelderland

Camperpark Nijkerk aan Zee in Gelderland ligt aan de randmeren van Flevoland. Zelf hebben we een keertje geprobeerd om hier te staan, maar we waren te laat en je kunt niet reserveren. Het is wel één van de camperplaatsen aan zwemwater, maar het water blijft lang ontdiep en rook niet al te fris toen wij er waren. Gelukkig zijn er dus sanitaire voorzieningen. Ook kun je er eten bij restaurant het Strandhuys, wat een gezellig plekje is. Al vonden wij de prijs-kwaliteit verhouding van de keuken niet super.

Camperplaats aan zwemwater Nijkerk aan Zee 2

Meer tips voor campings en camperplaatsen aan zwemwater?

Zo, dat waren 25 campings en camperplaatsen aan zwemwater. Maar heb ik nog leuke campings en camperplaatsen aan zwemwater in Nederland gemist? Deel ze gerust hieronder met andere camperaars!

Boek hier campings Nederland

Hier vind je de mooiste kleinschalige kampeerplekken aan zee

Dit vind je vast ook leuk

Mooiste campings en camperplaatsen in de Baltische Staten, vaak ook aan zwemwater

De leukste campings van Sardinië, vaak aan zee!

De leukste campings in Nederland voor tweedehands en oldtimer camperbusjes

Toch slecht weer? Hier kun je in Nederland overdekt kamperen

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

5 Reacties

 1. Lidy Oord zegt:

  Camping en camperplaatsen op het eiland van Maurik met verschillende strandjes

 2. Petra zegt:

  Camperpark ’t Schaartven in Overloon heeft een mooie zwemplas met strand.

 3. Erg mooi die camperplaatsen aan het water edoch is er nog één die zeker niet mag ontbreken, Toppark ’t Hulsbeek in Oldenzaal

 4. Sylvia zegt:

  Camperplaats Oldambt Midwolda, ook leuk!

 5. Wilma Janssen zegt:

  Camping Oan’e Poel Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.