Estland Letland Litouwen Oldtimer buscamper

Campings en camperplaatsen in de Baltische landen: mijn top 12

Campings en camperplaatsen in de Baltische landen Jaunzagari in Letland aan de Gauja rivier

Toen wij met ons camperbusje 19 dagen door Estland, Estland en Litouwen trokkken, hebben we op parels van campings en camperplaatsen gestaan in de Baltische landen. Kampeerplekken waar het hout al klaar lag voor een kampvuur en de barbecue en vaak met fantastisch uitzicht over meer, riviertje, zee en soms een stadje. Camperen in de Baltische Staten is een feestje! Hieronder deel ik de mooiste en de minder mooie (helaas vonden we Litouwen vaak tegenvallen) met je.

Eerst nog even over onze ervaring met campings en camperplaatsen in de Baltische landen

Campings en camperplaatsen in Baltische landen zijn vaak een feestje voor de meer avontuurlijk ingestelde kampeerliefhebber. Grootschalige campings hebben wij nauwelijks gezien. Dat betekent dat we vaak geen faciliteiten als campingwinkel, restaurant of zwembad tegenkwamen. Wel kampvuurtjes, barbecues, sauna’s en zwemmen in riviertjes, meertjes of de zee. Wat wij vaak deden is de dag vantevoren ingevroren afbakkoffiebroodjes halen, om die de volgende ochtend in onze Omnia-oven af te bakken.

Het kampeerseizoen in de Baltische landen is kort. De meeste campings zijn open van juni tot ergens in september. Soms mei. Wel iets om even uit te zoeken als je naar de Baltische Staten afreist. Al mag je ook wildkamperen in de Baltische landen, dus je hoeft er niet op een camping of camperplaats te staan.

Het korte seizoen maken de campings en camperplaatsen in de Baltische landen dan weer goed met lange openingstijden. ’s Avonds laat aankomen is geen enkel probleem op de meeste plekken. Heb je lekker veel tijd om overdag veel te verkennen van deze prachtige landen. Kamperen is niet duur, de meeste plekken vragen tussen de 20 en 30 euro.

Dit is de enige campinggids die ik heb gevonden waar campings- en camperplaatsen in de Baltische landen in staan. Maar denk dan wel aan 1 à 2 pagina’s per land:

1. Camping Jaunzagari in Gauja National Park in Letland

Op camping Jaunzagari in het Gauja National Park in Letland komt alles samen wat reizen met de camper door de Baltische landen zo geweldig maakt. Ruime plekken, met zicht op de natuur en een rivier. Hangmatten hangen al voor je klaar, net als dat de barbecue en picknicktafel al klaar staan op je plek. Je kunt daarvoor fijn gehakt hout pakken. Of grover hout wanneer je de barbecue aansteekt. Als je wilt kun je de sauna huren om daarna af te koelen in de rivier. Tegen een kleine vergoeding brengt de campingeigenaar je naar Cesis zodat je terug naar de camping kunt kanoën. Het nadeel van de gemiddelde camping en camperplaats in de Baltische landen: geen restaurant, geen winkel. Daarvoor moet je toch weer een heel stuk over een zandpad over het dichtstbijzijnde dorpje. Wat toch bijna een kwartier met de auto/camper is. Het sanitair vond ik ook wat basic.

De campingeigenaar rekende 30 euro voor het wegbrengen met onze kayak. De overnachtingen kostten 15 euro per persoon per nacht. Niet de goedkoopste camping van Letland, zeker wel de moeite waard. Ze hebben hier trouwens ook huuraccommodaties.

Campings en camperplaatsen in de Baltische landen Jaunzagari in Nationaal Park Gauja in Letland

Koop hier een 2. Camping Lahemaa in Lahemaa National Park in Estland

Misschien kwam het door de verschrikkelijk mooie zonsondergang over de Golf van Finland, maar wat een mooie camping is Lahemaa in Suurpea! Vrij nieuw en netjes aangelegd. Ook het sanitair was proper. Wederom was er een huursauna. De camping was maar voor eenderde gevuld, wat misschien ook bijdroeg aan het ruimtelijke gevoel. Maar de klep van de camperbus open naar zee, wat een reisgeluk is dat! We hadden een eigen trappetje naar het strand. Hier geen kampvuurplaats en barbecue. We hebben al jaren de Weber Smokey Joe waar we heel blij mee zijn, en die mochten we hier gebruiken! Net als overal in de Baltische landen waar geen barbecueplaats is.

Overdag verse bosbessenplukken en wandelen in Lahemaa National Park en dan genieten bij de camper. Dat maakt dit voor mij toch één van de mooiste campings en camperplaatsen van de Baltische landen. De camping kost ook 30 euro per nacht. Er is wel een soort van campingwinkeltje annex café, maar vrij basic. Bovendien was de eigenaresse er niet en leek er niets verkocht te worden. Trek je de Baltische staten door met een tentje, dan kun je hier ook gebruik maken van de campingkeuken.

3. Camperplaats op de wijngaard van Drubazas in Letland

De camperplaats van wijngaard Drubazas in Letland is ontzettend basic en ontzettend mooi! Alsof je in een sprookjesland terecht bent gekomen. De camperplekken bieden heel veel privacy en mooi uitzicht over de wijngaard, de zwemvijver of het riviertje. Voor 5 euro per persoon per nacht krijg je een droogtoilet (geen douche) en een vuurplaats en houtbarbecue. En zicht op miljarden sterren en zelfs de Melkweg na zonsondergang!

Wijntjes voor bij het eten koop je natuurlijk bij deze wijngaard, maar niet voordat de enthousiaste eigenaar je een aantal wijntjes heeft laten proeven. En ook fruitwijnen, want pas vanaf 2010 mag er in Letland wijn worden gemaakt van druiven. De flessen wijn zijn prijziger, 15 euro per stuk. Je watertank mag je dan weer gratis bijvullen met vers water uit een bron in de bergen.

Dit was echt de mooiste camperplaats waar wij in de Baltische landen hebben gestaan. Een wandelroute die vanaf de camping door de heuvels vertrekt en het zicht op een heuvel waar in de wintersport een mini-skigebied zit, maakte dit reisgeluk compleet.

4. Camping Kiviranna Holiday in Estland vlakbij Tartu

Camping Kiviranna Holiday in Estland is ook weer zo’n camping en camperplaats in de Baltische landen met alles erop en eraan. Meerzicht: check! Vuurplaats: check! Barbecue: check. Huursauna: check! De enige camping waar we ook een zwembad hadden. Je kunt ook zwemmen in het meer maar het duurt heel lang waden voordat het diep genoeg wordt om echt te kunnen zwemmen. In het visseizoen van april tot juni is er zelfs een visrestaurant, maar dan moet je volgens mij wel met een groep van 10 zijn.

Ook deze camping was weer erg rustig. Het kostte ons 25 euro per nacht. En dan krijg je ook nog net sanirair en een campingkeuken. Ook hier verhuren ze trouwens weer accommodaties.

5. Camperplaats van restaurant Koht op het eiland Saaremaa in Estland

De faciliteiten van de camperplaats Koht op het eiland Saaremaa in Estland zijn niet per se van hoge standaard want het is allemaal wat alternatiever. Het uitzicht maakt dat trouwens ruimschoots goed. Wel aanwezig: douche, toilet en zelfs een wasmachine. En sauna om te huren. Hier geen kampvuurplek en barbecueplaats. Maar je mag wel weer je eigen barbecue aansteken. We stonden hier wel weer pal aan zee en konden met een trappetje in zee komen voor een verfrissende duik. Grote pluspunt van deze leuke camperplaats in de Baltische landen: het gezellige restaurant Koht. Kosten: 20 euro per nacht inclusief electriciteit. Deze plek vind je via de app Park4Night.

6. Camperplaats Camping & Yachts in Riga Letland

Geen slechte camperplaats in Riga, Camping & Yachts. Dat klinkt misschien niet zo positief: maar je staat hier helaas op asfalt. Je zitje kun je dan wel weer op gras achter de camper zitten. En van daaruit heb je een panoramisch uitzicht over de Daugava-rivier, de bruggen en de oude stad. Je staat dus op een schiereiland aan de andere kant van de rivier. En dat geeft rust. Maar niet als er een festival gaande is aan de andere kant van de rivier. Neem dus je oordoppen mee! Het sanitair doet ook een beetje aan een festival denken: het zit in van die gebouwtjes met deurtjes van douches en toiletten aan de buitenkant. Begrijp je dan wat ik bedoel?

Hier staan kost 25 euro per nacht, na 2 nachten wordt het tarief €22,50. Wij vonden 24 uur in Riga voldoende, al had een dag langer ook leuk geweest.

7. Camping Rugimi in Letland aan zee

Camping Rugimi aan de westkust van Letland vond ik een bijzondere plek. Er is een open veld, maar er zijn ook plekjes tussen de bomen. Ik denk dat dit stiekem één van de grootste campings was, waar wij geweest zijn, tijdens onze reis langs de campings en camperplaatsen van de Baltische landen.

Ik vond het best een leuke plek, zo op 100 meter lopen van zee. Al vond ik het jammer dat we geen zeezicht hadden. Hier maakten we ook kennis met het fenomeen: kamperen in de kofferbak van je stationwagen. Het is een wat alternatievere camping. Voor 21 euro per nacht is het wel jammer dat je nog een euro moet betalen wanneer je de sleutel voor de warme douches ophaalt. De toiletten zijn droogtoiletten.

Aan zee is het hier trouwens prachtig én erg rustig. De enige manier om hier te komen is via zandpaden. De dichtstbijzijnde supermarkt is 5 kilometer verderop en er zijn hier geen restaurants of strandpaviljoens. Neem je eigen voorraaden mee als je deze kant op gaat.

8. Camperplaats in de jachthaven van Kaunas in Litouwen

Een bijzondere plek, zo in de jachthaven van Kaunas. We kwamen hier in het donker aan en moesten even zoeken naar wat nou de camperplaats was? In ieder geval oversteken naar een schiereilandje om uiteindelijk in mul zand te belanden met de camper. Dit moest het dan maar zijn. Of niet? We hebben hier uiteindelijk gratis gestaan, maar of dat de bedoeling was? De voorzieningen waren zo basic, met dixies, dat we zelf besloten dat gratis goed genoeg was.

Wel hadden we een prachtig uitzicht over het meer waar we pal aan stonden. Na een blik op het water geworpen te hebben, besloten we wel er geen duik in te nemen, ondanks het warme weer. Prachtige plek dus, voor wie niet veel nodig heeft. Geen kampvuurplaats of barbecue hier. Neem je eigen mee. Bij de jachthaven vind je trouwens wel een restaurant met terras. Ook dit plekje vonden we via de app van Park4Night.

9. Downtown Forest Hostel & Camping in Vilnius Litouwen

Downtown Forest Hostel & Camping weet zichzelf goed te verkopen. Maar de camperplaatsen zijn niet veel meer dan een soort parkeerplaats rondom het hostel, dat gelegen is in een soort bos. Het leukste is dat dit hostel vlakbij het oude centrum van Vilnius ligt, je kunt er makkelijk naartoe fietsen, en wandelen denk ik ook wel.

Het vervelende was dat ik ze op Campspace had gespot en ze daar nog plek hadden voor diezelfde dag. Ik heb daarom niet geboekt. Maar toen ik bij de receptie wilde inchecken hadden ze geen plek. Balen, want dit was de enige plek op fietsafstand die ook nog eens redelijk leuk leek. Maar weet je wat: op Campspace was de plek nog beschikbaar, dus toch geboekt voor 28 euro per nacht. En toen kregen we alsnog een plekje. Niet het beste plekje, maar wij konden lekker Vilnius in en daar de stad ook ’s nachts onveilig maken. De volgende dag kun je gratis koffie ophalen bij de bar van het hostel, die konden we goed gebruiken. Verder gebruik je de faciliteiten van het hostel, de toiletten en douche.

Krijg 10 euro korting op je eerste boeking op Campspace!

10. Camping Slenis vlakbij Trakai in Litouwen

Camping Slenis ligt aan de andere kant van het meer van Trakai in Litouwen. Dat betekent dat je vanaf het strandje op de camping het kasteel ook ziet liggen. Het meer is heerlijk om in te zwemmen! Waarom deze camping dan toch zo laag scoort? Ik vind de camping niet zo mooi opgezet met één ruim veld. En vanaf dat veld kun je het meer niet of nauwelijks zien helaas. De camping was erg rustig, waardoor je toch niet bij elkaar naar binnen aan het koekeloeren was.

Deze camping heeft wel wel voorzieningen als een huursauna en een heel bescheiden winkeltje voor snacks. En iets dat leek op een restaurant, maar dat leek op de feestdag dat wij in Trakai waren niet open. Terwijl het toch hoogseizoen was. Dus wanneer het wel open is? Op deze camping ook geen kampvuurplaats of barbecue. Niet per se wat je dus verwacht van een camping of camerplaats in de Baltische landen. Wat deze camping ons kostte weet ik niet meer precies, iets boven de 20 euro per nacht. Deze camping heeft trouwens ook huuraccommodaties.

11. Camping Nidos op National Park Koerse Schoorwal in Litouwen

Camping Nidos op de Koerse Schoorwal in Litouwen krijgt gemengde reviews. Niet zo gek, want als het hier vol staat, sta je hutje mutje op klein plekken. Maar in deze laatste week van augustus/eerste week van september stond het hier bij lange na niet vol en hadden we genoeg privacy. Wel veel bomen hier, dus af en toe zoeken naar een plekje in de zon. Ook veel plek voor je hangmat. Je kunt hier een sauna met indoor zwembad huren.

Dit is wel de duurste camping en camperplaats van de Baltische landen: het kostte ons 36 euro per nacht inclusief electriciteit. Hier geen gratis barbecues en hout, die moet je hier huren. De meest bizarre ontbrekende feature op deze camping: geen deurtjes of gordijntjes voor de douchehokjes. De camping ligt wel midden in de natuur: je kunt hier prachtige wandelingen en fietstochten maken. We zagen zelfs herten en een vos Gescheiden door een flink hoog duin van het dorpje Nida, dat betekent dat je een flinke klim moet maken voor je boodschappen. Veel restaurantjes in de buurt!

12. Wildkamperen in de Baltische Staten bij het meer van Platelai in Litouwen

In de Baltische landen mag je wildkamperen. Sterker nog, rondom het meer en nationaal park van Platelai is dat 1 van de weinige opties. Ja, we vonden er 1 camping, maar daar was geen toilet of sanitair. Dus waarom zou je daar voor betalen?

Het regende echter al de hele dag toen we aankwamen bij dit prachtige meer. En we hadden die ochtend al ons vochtige wasgoed van de waslijn moeten afhalen. En dat was nog niet gedroogd. De wildkampeerplekken zagen er mooi uit. Op 1 plek waren zelfs dixi’s. Maar het vooruitzicht om tussen de natte was te moeten slapen was weinig aanlokkelijk. Dus kozen we hier uiteindelijk voor een schattig bungalowtje. Daar lieten we de natte was drogen.
Overigens hadden niet alle wildkampeerplaatsen hier zulke goede faciliteiten. Op 1 plek trok ik de deur van een toilet open om spontaan te gaan kokhalzen! Brrrrr!

Geen camping of camperplaats in de Baltische landen in Tallinn?

In de Estste hoofdstad Tallinn hebben we er niet voor gekozen op een camperplaats of camping in de Baltische landen te staan. De reden? De camperplaatsen vlakbij het centrum die we in de app Park4Night vonden zouden erg onveilig zijn. Op ongeveer een half uur met de trein vanaf Tallinn zou er wel een fijne camping zijn, maar wij wilden toch echt graag ook het nachtleven van Tallinn ontdekken, dus op loop-, fiets en stepafstand van het centrum overnachten. Uiteindelijk verbleven we in een hotel met privé-wellness vlak buiten de oude stad en dat was na anderhalve week in onze camper ook geen straf.

Dit vind je vast ook leuk

De route van onze 19 daagse roadtrip door de Baltische landen

Route voor een roadtrip door Litouwen

Route voor een camperreis door Letland

Route voor een rondreis door Estland

Bezienswaardigheden voor een dag in Vilnius

Zien en doen tijdens 24 uur in Riga

Bezienswaardigheden voor een dag in Tallinn

25 campings en camperplaatsen aan zwemwater in Nederland

De leukste campings voor vintage camperbusjes in Nederland

Overdekt kamperen in Nederland met slecht weer

Mijn reviews van campings op Sardinië

Ook een mooie camperreis van de gebaande paden: De Balkan

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.