Oostenrijk Reistips Europa

Wintersport in Saalbach: mijn ongezouten mening + een tof hotel

Skiën in Saalbach Oostenrijk

Al jaren had ik mijn oog laten vallen op een wintersport in Saalbach, gelegen in het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. Met zelfs aansluiting met het gebied van Zell am See en de gletsjer van Kaprun. Echter, wij gingen in een slecht sneeuwjaar. En dan speelt de grootste manco van het skigebied van Saalbach hier gelijk pijnlijk op als een oude meniscusblessure: hoge toppen ontbreken hier. Bovendien draagt de populariteit van dit gebied dan gelijk bij aan de snel verslechterende condities op de piste. Tenzij je dol bent op skiën op Boekels van slush. Zelfs bij goede sneeuw zit het gebied nog onlogisch in elkaar.

Dit is mijn review van dit skigebied in Tirol en tips om toch het meeste te maken van je week hier. Als je nog gaat… Dan kan ik ons prachtige hotel wel van harte aanbevelen, want dat was heerlijk. Maar daar kun je ook in de zomer overnachten en daar zou ik dan zeker voor kiezen!

De hoogte van Saalbach, of eigenlijk laagte

Saalbach ligt op zo’n 1000 meter hoogte. Hoewel dat niet per se heel laag is, is het aantal plekken waar je boven de 2000 meter kunt skiën op één hand te tellen tijdens je wintersport in Saalbach Hinterglemm. Waar je dus goede sneeuw vind als de sneeuwcondities slecht zijn? Gelukkig zijn er een aantal noordhellingen waar je je geluk kunt proberen. De pistes bij de Zwölferkogel lagen er iets beter bij tijdens onze skivakantie.

Richting Fieberbrunn en Leogang vonden we de pistes ook beter. Waarschijnlijk omdat deze toch minder druk gebruikt worden dan de pistes bij Saalbach Hinterglemm. Maar waar ik normaal in een skigebied favoriete pistes krijg die ik wel een aantal keer wil skiën, heb ik deze tijdens onze week in Saalbach niet kunnen ontdekken. Ik baalde eigenlijk ook dat we niet voor het skigebied van Fieberbrunn gekozen hadden. Ook al ligt dat minder centraal in het gebied, ik had daar een aantal pistes die ik wel supertof vond! Ook het gebied van Leogang was al leuker!

De apres-ski tijdens de wintersport in Saalbach

Tja, dat lees ik ook wel vaak: iedere week in Saalbach Hinterglemm is Dutch Week. En dat klopt eigenlijk wel. En hoewel je gerust ook rustige plekjes voor een apres-ski met een aperolletje in de zon kunt vinden, zijn er ook plaatsen waar het dak vanaf gaat! In Saalbach is dat de Hinterhag Alm. En in Hinterglemm verandert Der Schwarzacher aan het einde van de middag in een Nederlandse feest-enclave. Wel even oppassen voor degenen die nog gaan nachtskiën hier.

Nadeel: de skibus terug naar Saalbach (waarvan de halte toch al aan de andere kant van Hinterglemm ligt) rijdt slechts tot 18.00. Dus kun je het beste een dure taxi naar Saalbach pakken, zeker als je tot het einde van de après-ski wilt blijven. Maar of je nu in Saalbach of Hinterglemm verblijft, als je optimaal van de apres-ski wilt genieten, kun je het beste op loopafstand van de hotspots verblijven.

Wat te doen tijdens een wintersport in Saalbach?

Eigenlijk is dat ook een tegenvaller: bij slechte sneeuw is er weinig te doen in Saalbach. Behalve dan de apres-ski. Toen er voor de zaterdag regen (!) werd voorspelt, vroegen we de lokale VVV om tips. En die hebben ze dan dus niet. Ja, er zijn dingen te doen in de zomer, of bij goede sneeuw. Maar ze moeten hier nog leren anticiperen op de klimaatverandering. Het centrum van Saalbach oogt gezellig, maar heel leuke winkeltjes voor souvenir shoppen zijn er niet. Er is geen mooie uitgebreide wellness, daarvoor moet je naar Kaprun. Gelukkig hadden we wel een erg mooi hotel in Saalbach, met een kleine, maar luxe wellness.

De slechte verbinding van de Ski Alpin Card-gebieden

Koop je een meerdaagse skipas voor Saalbach Hinterglemm, dan koop je gelijk een pas voor Ski Alpin Card-gebieden. Deze is geldig bij Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, de Schmittenhöhe in Zell am See, the Kitzsteinhorn en Maiskogel in Kaprun en de Hinterreit lifts in Maria Alm en de Naglköpfl in Walchen. Die laatste twee kun je meteen vergeten, want dat zijn twee kleine gebiedjes ver van Saalbach. Waarom zou je dat doen. Wel is het relatief eenvoudig om vanuit Saalbach naar Zell am See te komen. En van daaruit naar de gletsjer van Kaprun. Eindelijk goede sneeuw, maar wat voor onderneming het is, deel ik hieronder met je, want de verbindingen zijn ook weer niet zo logisch.

Van Saalbach naar Zell am See met de ZellamseeXpress

Wil je vanuit Saalbach naar Hinterglemm naar Zell am See, dan neem je eerst de skibus naar Viehhofen. Die vertrekt vanaf de Schönleitenbahn in Saalbach. Ja, dat kan betekenen dat je hier al moet overstappen. Tenzij je toevallig bij de Schönleitenbahn overnacht, of zoals ons in Jausern.

Als je geluk hebt, is de dalafdaling na Viehhofen wel open. Dan zou je al skiënd naar de ZellamseeXpress kunnen. Tof! Maar die was niet open is ons geval. Je kunt de dalafdaling trouwens niet een tweede keer doen, want er is hier geen lift omhoog. Logisch he… Maar in Saalbach zijn er wel meer afdalingen waar je met de lift waar je net bent aangekomen niet eens aan dezelfde kant op kunt als de piste waar je net vanaf bent gekomen. Maar dat was even een zijstapje.

Want de ZellamseeXpress is een prima lift. Zonder dalafdaling trouwens. Vanaf het middenstation moet je altijd met de lift naar beneden. Tenzij er genoeg sneeuw is voor de rode sneeuwroute, een ongeprepareerde piste. Het middenstation is alleen bereikbaar met een rode piste en die zag er vrij pittig uit. Wil je helemaal met de skilift terug, dan moet je op tijd bij de ZellamseeXpress II zijn. Mis je deze, zit er niets anders op dan om naar Zell am See terug te skiën. En dan gaat er alleen 1 keer per uur een reguliere bus, geen skibus.

Het is echter wel de moeite om bij Zell am See te skiën. De pistes lang en de moeite waard. Skiën met uitzicht op het meer is ook prachtig. Zell am See is ook zeker een sfeervol dorp, gezelliger eigenlijk dan Saalbach. Het ligt wel op slechts 750 meter hoogte. Dus nog minder sneeuw en op de dalafdaling al vroeg in de ochtend pap..

Van wintersport in Saalbach naar de hoog gelegen gletsjer van Kaprun

Het is even een onderneming tijdens je wintersport in Saalbach: naar de gletsjer van Kaprun, zodat je eindelijk ruim boven de 2000 meter kunt skiën op de Kitzsteinhorn, eindelijk goede sneeuw. Maar je moet dan wel via Zell am See gaan. Dat kan dus niet per skibus, je moet door het gebied van de Schmittenhöhe in Zell am See skiën. Wat geen straf is, maar wel tijd kost.

Vanuit Zell am See moet je nog een heel stuk met de skibus. Wij hebben ervoor gekozen om op de heenweg rechtstreeks naar de liften naar de gletsjer te gaan. Maar aangezien dat nog langer duurt, had ik achteraf spijt dat we niet naar de eerdere Maiskogel-lift zijn gegaan. Op de terugweg wel gedaan, maar daar kregen we gelijk weer de papperige dalafdaling voor de kiezen. Want het dorp Kaprun ligt heel laag. Leek mij ook niet per se een heel gezellig dorp. Al zag de apres-ski er wel gezellig uit. En er is een hele grote wellness.

Maar niet voor ons. Want na wat afdalingen op de gletsjer en een bezoek aan de bezoekerscentrum en verschillende uitzichtpunten was het tijd om terug te haasten naar Saalbach. We begonnen onze terugweg dus al rond 14.30. In de skibus dachten we dat de Schmittenhohebahn in Zell am See de meeste kans zou geven om nog op tijd terug te komen. Daarvoor moesten we weer van skibus wisselen. En toen we eindelijk bovenkwamen, hadden we nog één stoeltjeslift nodig en die ging om 16.30 uur stipt dicht. Dus dat werd weer helemaal afdalen naar Zell am See en wachten op de reguliere bus.

Een dag skiën op de gletsjer van Kaprun werk het beste als je meteen om 8.00 uur uit Saalbach vertrekt en niet pas rond 9.00 uur. Maar wij zijn alle vier niet van die heel vroege vogels…

Saalbach bereiken met de nachttrein voor een wintersport

Wij gingen met de TUI Ski Express nachttrein op wintersport in Saalbach. De trein gaat dan rechtstreeks van Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal naar de grote Oostenrijkse skigebieden. Voor Saalbach kun je dan uitstappen in Saalfelden of Zell am See. Wij stapten uit bij die laatste, omdat we daar meer dingen zagen om te doen voor op de terugweg, net als meer faciliteiten. Ons hotel gaf gratis transfers aan treinreizigers. Dat was zeker een bonus.

Omdat Saalbach zo onlogisch in elkaar zit: niet alle pistes hebben een ‘eigen’ skilift en het kan zelfs zo zijn dat je moet overstappen van bus, miste ik eigen vervoer wel. Ik kan mij voorstellen dat ik in een skigebied dat echt ‘ski in, ski out’ is, eigen vervoer totaal niet had gemist!

Het grote pluspunt van Saalbach: Haus Jausern

Ik was wel helemaal fan van ons hotel in Saalbach: Haus Jausern. Hippe inrichting, heerlijk ontbijt en diner, attent personeel en een fabuleuze wellness. Met aan de ene kant een ijswak en aan de andere kant een verwarmd buitenzwembad in de sneeuw. Nou ja, helaas was er dus niet heel veel sneeuw. Daardoor werd het wat lastig om naar de dichtstbijzijnde skilift te skiën cq langlaufen.

Ook zegt Haus Jausern met een knipoog op de eigen website dat ze ‘ski in’ zijn. En dat klopt, want er loopt een blauwe piste achter het hotel langs. Om op die piste te komen moet je wel eerst naar Saalbach centrum skiën, de weg oversteken en kun je daar pas de lift omhoog nemen. Wil je jouw skidag dus op deze piste afsluiten, wat wij normaal altijd doen, moet je de route goed uitmikken aan het einde van de dag! Dat is ons niet vaak gelukt…

Gelukkig is Haus Jausern ook een geweldig hotel voor stellen in het voor- en naseizoen en in de zomer. Ga poedelen in de wellness, genieten van het prachtige uitzicht en boek een massage. Lijkt mij heerlijk! Ik zal hier alleen niet snel meer op skivakantie gaan.

Ga naar Saalbach met deze aanbieders

Als Nederlander is het meestal het voordeligst om een pakketreis te boeken naar Saalbach in Oostenrijk (of iedere andere wintersport). De volgende aanbieders, bieden reizen naar Saalbach aan:

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.