Chillen na een overboekte vlucht
Tips voor vakantie

4 tips voor wanneer jullie vlucht overboekt is

Reizen is niet alleen maar leuk, toch? Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat we stand by werden gezet voor onze vlucht van Istanboel naar Singapore. De vlucht was overboekt. We konden alleen vliegen als andere passagiers niet zouden komen opdagen. Je raadt het al: we vlogen dus een dag later. Daarom heb ik nu wel 4 tips voor een overboekte vlucht.

Overboeking of stand by?

Nog even kort hoe onze overboeking ging. Voor de verandering wilden we eens inchecken op de luchthaven zelf: we waren er om 21.00 uur voor een vlucht die om 1.00 uur zou vertrekken. Mijn man vroeg om extra beenruimte. Toen de grondsteward begon te typen werd mijn man blij, maar ik niet want hij mompelde ondertussen iets over stand by. De vlucht bleek overboekt en ons werd meteen aangeboden om gebruik te maken van de compensatieregeling, die 600 euro per persoon is voor een intercontinentale vlucht. We zouden dan gegarandeerd de volgende dag wel vliegen en een volledig verzorgde dag en nacht krijgen in een hotel. Maar nee: we wilden graag naar Singapore en kozen ervoor om stand by te blijven staan voor het geval dat. Nadat we waren ingecheckt, maar nog net voordat we de douane doorgingen begonnen we te twijfelen. En besloten toch voor de aanbieding te gaan. Gelukkig maar, want de vlucht was zwaar vertraagd en je hebt geen zekerheid dat je dan nog mee kunt.

De 4 tips voor een overboekte vlucht

De 4 wijze lessen gaan er eigenlijk over dat jullie altijd voorbereid moeten zijn op een overboekte vlucht. En deze tips zijn vooral van toepassing op een vervolgvlucht na een overstap of zelfs stop-over.

1. Stop voldoende in je handbagage om een dag te kunnen overleven.

Deze tip lijkt overdreven. Maar op de drukste dag van het jaar kregen we onze koffers die avond niet meer terug. Die zagen we pas 2 dagen later weer in Singapore. Wij hebben altijd voldoende schone kleding mee in de handbagage, en mini-toiletspullen. Als jullie beide koffers kwijt zijn, dan helpt het ook niet om spullen over koffers te verspreiden, zoals wij normaal doen. Dit probleem had wel voorkomen kunnen worden door nog voor het inchecken de aanbieding te accepteren.

2. Geef niet je laatste lira’s uit (of andere lokale valuta)

Geven jullie ook altijd het liefst zoveel mogelijk de lokale valuta uit voor vertrek? In het geval van een overboeking is dat niet altijd handig. Want zonnebrand zat in onze koffer. En de hotelwinkel accepteerde geen creditcards. En de supermarkten van de buitenwijk waarin ons hotel lag, verkochten geen zonnebrand. Door zo’n 2 tientjes over te houden, voorkomen jullie later veel problemen. Gaat jullie vlucht wel door, geef die dan alsnog uit op de luchthaven. Lekker eten, een drankje of een leuk souvenir.

3. Boek zelf een leuk hotel

Gebruik een deel van je compensatie €600,- per persoon voor een intercontinentale vlucht om een leuk hotel te boeken in een gezellige wijk. 5-sterren klinkt leuk, maar is meestal vergane glorie en in een saaie buitenwijk. Verblijf je wel in het aangeboden hotel, kun je een dag leven op kosten van de airline (beweer gerust ook gewoon dat je airline heeft beloofd dat de drankjes erbij in zaten). De reiziger uithangen wordt vaak wel lastig. Bovendien waren we nu afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij: zij regelen alles inclusief transport. Maar dat betekende op zo’n drukke avond ook nog uren wachten voordat we naar het toegewezen hotel konden. Boeken jullie zelf een accommodatie, zorg dan wel dat jullie zeker weten op tijd zijn voor de vlucht die jullie gegarandeerd is.

4 tips om relaxt door een overboekte vlucht te gaan.
44Omdat onze vlucht overboekt was, moesten we nu wel relaxen bij de rooftoppool van ons 5-sterrenhotel

4. Check gewoon op tijd online in

Willen jullie dit alles voorkomen, doe dan niet als ons! We waren de hele dag op stap geweest in Istanbul en waren vergeten online in te checken. Dus dat deden we uiteindelijk pas op de luchthaven. Geen aanrader als je op zo’n drukke dag vliegt.

Ok, uiteindelijk konden we na 2 volle dagen Istanboel wel een rustig dagje bij de rooftoppool gebruiken, nadat we toch nog ergens zonnebrand konden scoren.

Naast de 4 tips voor een overboekte vlucht, hebben jullie ook rechten. Lees daar hier meer over. Willen jullie geen enkel risico lopen op een overboekte vlucht? Ga dan lekker op staycation in Nederland. Bijvoorbeeld door in Friesland te gaan varen.