De wereld Maleisië

Rondreis van twee weken langs de highlights van mooi Maleisië

Highlight van mooi Maleisië: De Batu grotten

Waar denk jij aan wanneer je aan Maleisië denkt? Eerlijk is eerlijk: Maleisië stond niet heel hoog op ons verlanglijstje. Maar na twee wat duurdere reizen wilden we graag naar Azië, we waren daarbij gebonden aan onze zomervakantie en we konden goedkope tickets vinden richting Maleisië. Na wat onderzoek leek het ons een perfecte bestemming: tropische eilanden, kleurrijke tempels, groene theeplantages en koloniale steden. Kuala Lumpur is natuurlijk een wereldstad om te bezoeken. Dit land is zo divers en multicultureel, dat het lijkt alsof je meerdere landen ineen bezoekt: Maleisië zelf natuurlijk, India, China, Thailand. Hieronder de route en highlights van Maleisië voor een rondreis van 2 weken.

Wat is een geschikt startpunt voor een rondreis langs de highlights van Maleisië?

Wat is een geschikt startpunt is voor een rondreis van 2 weken langs de highlights van Maleisië? Misschien denk je dan aan Kuala Lumpur. Maar ik zeg dan wel rondreis, maar dat hoeft het niet te zijn. Zo boekten wij bij Turkish Airlines multi-city tickets. Wat betekende dat we heen van Amsterdam naar Singapore vlogen (met een zeer betaalbare stop-over van 2 nachten in Istanbul, die uiteindelijk 3 nachten werd door een overboekte vlucht). En terug van Kuala Lumpur naar Amsterdam. Hierdoor hoefden we delen van onze rondreis niet dubbel te doen. De grensovergang naar Maleisië is een eenvoudige die ook veel gebruikt wordt door Maleisische werknemers in Singapore.

Wij waren al een keer in Singapore geweest, dus besloten in het goedkopere Maleisische Johor Bahru aan de andere kant van de rivier en grens te overnachten. Anders is dit je kans om Singapore eens te bezichtigen: een unieke ervaring en heel anders dan Kuala Lumpur!

Eerste highlight van mooi Maleisië: Het tropische eiland Pulau Tioman

Maleisië heeft een aantal tropische eilanden, Langkawi is één van de meest bekende. Maar er zijn er meer. En als je tijdens het luieren op een tropisch eiland niet van een verfrissende bui houdt, dan zal je rekening moeten houden met de moesson. In hun en onze zomer zijn de eilanden aan de Oostkust het beste te bezoeken en in de winter die aan de Westkust.

En omdat we aankwamen in Singapore, was het voor ons het meest logisch om naar Pulau Tioman te gaan. Meer nog: op Pulau Tioman was het seizoen daar dat de zeeschildpadden er eieren legden en dat wilden we meemaken. Ondanks dat het eiland niet onbewoond is, hebben er opnames van expeditie Robinson plaatsgevonden. Dat zegt denk wel genoeg over de natuurlijke schoonheid van het eiland. Het is niet voor niets dat het strand van Juara op mijn lijstje van mooiste stranden ter wereld staat!

Dingen om te doen op Pulau Tioman

Nee, je hoeft niet alleen te luieren op Pulau Tioman. Er zijn ook dingen te doen. Een aantal dingen hangen samen met ons verblijf en die deel ik hieronder met je.

Je kunt dus een bezoekje brengen aan de schildpaddenopvang. Er waren diverse schildpadnesten aanwezig toen wij er waren. Helaas werd er geen nest gelegd toen wij er waren. Maar ze moedigen hier dan ook geen grootschalig schildpadtoerisme aan om de dieren niet te verontrusten. Je ziet ze, of je ziet ze niet. Wel hebben we een schildpaddennest geadopteerd. En toen we terug waren in Nederland kregen we de foto’s van ons uitgekomen nest. Het was bovendien leerzaam: wist jij dat er heel veel zeeschildpadden doodgaan aan plastic en sigarettenpeuken die in de zee gegooid worden? Als vrijwilliger kun je hier ook langere tijd verblijven.

Wandel van Oost naar West, of omgekeerd en kom door de jungle op dit eiland. De wandeling is redelijk aangegeven. Je wandelt door een prachtige groene natuur, en kunt onderweg stoppen om te zwemmen. We zagen een prachtige varaan en veel vogels.

Over een verblijf op Pulau Tioman

Wij verbleven 4 nachten in een bungalow aan de mangrove van Riverview Resort in kampong Juara. Vanaf de veranda zagen we de makaken spelen. We leenden kano’s om door de mangrove te peddelen waar we uitbuikende pythons in de bomen boven ons zagen. Als we onze snorkelspullen pakten om in de zee aan de andere kant te duiken, zagen we de meest prachtige koralen, vissen en zelfs een haaitje. Helaas is het nu gesloten, maar ik raad een ander verblijf in Juara zeker aan. 4 nachten vonden wij zelf perfect om het eiland te bezichtigen en er een dag te duiken.

Ontdek de rijke historie van Malakka tijdens je rondreis

Hè, er is een Stadthuys? En waarom staan Nederlandse teksten op die eeuwenoude grafzerken. Nee, je bent niet de eerste Nederlander in Malakka, wat in het Maleisisch Melaka heet. Malakka is gesticht door een Sumatraanse prins. In 1511 werd het veroverd door de Portugezen die in 1641 het stokje weer moesten overgeven aan de Nederlanders. Na het einde van de VOC in 1799 is Malakka in 1824 weer overgedragen aan de Engelse. Een koloniaal verleden wat jullie in de meeste bezienswaardigheden zullen terugvinden. En alhoewel de meeste Nederlandse straatnamen vervangen zijn, piept er nog wel eens eentje tussendoor in bijvoorbeeld een hotelnaam. Zo sliepen wij in het Courtyard @Heeren. In een straat waar vroeger de rijke Chinese en Peranakan (in Maleisië geboren Chinezen) handelaren hun prachtige huizen bouwden.

Dingen om te doen in Malakka

Allereerst is Malakka een stad om doorheen te slenteren en van alles te ontdekken. Het oude Portugese A Famosa-fort uit de 16e eeuw met. De St. Paul’s kerk uit 1521, met opvallende oud-Nederlandse grafstenen. Een Nederlandse begraafplaats. In de verte het uitzicht op de straat van Melakka, waar het al die handelaren door de eeuwen heen om was te doen. Tip: verwacht hier geen prachtige blauwe tropische zee en kies dit deel van Maleisië liever niet uit voor je strandvakantie. Het zalmroze Stadthuys dat een replica is van het oude stadhuis in Hoorn, en het oudste Nederlandse gebouw in Azië. Een replica van het paleis van de sultan zoals het in de 15e eeuw gebouwd zou zijn. En alle koloniale huizen langs Aziatische straten.

Eet rojak, een populair gerecht in deze streek en erg lekker. Ga op een boottocht over de Malakka-rivier langs de oude pakhuizen en de kampung Morten. En last but not least: neem in het donker één van de verlichte thema-disco riksja met muziek.

Over een verblijf in highlight Malakka

Hoe leuk ik Malakka ook vond, 1 of twee nachten hier is lang genoeg om door de stad te dwalen en al het lekkers te proeven. Plan het wel ruim in als je maar 1 nacht gaat, want haasten is hier ook zonde. En ja, houd rekening met het regenseizoen. Malakka ligt in het Westen dus heeft het regenseizoen tijdens onze zomer. Wij werden overvallen door een stortregen, waardoor we met spoed ergens parapluutjes hebben gekocht. En we uiteindelijk met een taxi naar het hotel afdropen, omdat we door de straten konden zwemmen met onze sandaaltjes aan.

Een reis langs de highlights van Maleisië is niet compleet zonder Kuala Lumpur

In sommige landen kun je de hoofdstad best links laten liggen. Maar een rondreis van 2 weken door Maleisië vind ik niet compleet zonder bezoekje aan Kuala Lumpur, waar de Petronas Torens staan. De golden triangle met z’n wolkenkrabbers en torens is het meest moderne wat je in Maleisië gaat zien. Om heel eerlijk te zijn, hebben we grote delen van Kuala Lumpur vanwege een heftige middenoor ontsteking vanaf de hop on hop off bus gezien. Wel met de nodige tussenstopjes.

Wat te doen in Kuala Lumpur, highlight van Maleisië?

Nou, laten we dus beginnen met de hop on hop off bus. Dit doen we niet vaak, maar is wel een hele relaxte manier om Kuala Lumpur te verkennen. Om eerlijk te zijn is het rondje best groot en staan er de hele dag veel files op de wegen van deze hoofdstad. Dus hebben we het rondje met de nodige tussenstopjes bij bijvoorbeeld de centrale markt en Chinatown niet eens kunnen afmaken. Afstanden zijn best groot. En als je een bezienswaardigheid als het enorme Merdaka plein vanaf de bus ziet, waar de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957 werd uitgeroepen, zal je zien dat je niet per se de behoefte hebt om daar zelf overheen te lopen. Andere hoogtepunten om vanuit de bus te zien, zijn de Negara moskee, het islamitische kunstmuseum en het Sultan Abdul Samad-gebouw.

Tijdens een rondreis van 2 weken door Maleisië ben je misschien ook wel toe aan shoppen. Ook dan kom je in Kuala Lumpur aan je trekken. Van markten waar het hele aanbod van AliExpress uitgestald lijkt tot de meest luxueuze winkelcentra nokvol met dure merken. Zoals bijvoorbeeld in de Petronas Torens. En de Petronas Torens zijn natuurlijk sowieso leuk om te bezoeken. Met 452 meter hoogte is dit de hoogste dubbele structuur in de wereld. Met een bijzondere vorm, geïnspireerd op islamitische invloeden. Tegen betaling kun je als bezoeker naar de luchtbrug tussen de 41e en 42e verdieping en naar het observatiedek op de 86e verdieping.

Ook het Berjaya winkelcentrum is een bezoekje waard. Het is de grootste in Maleisië met zo’n 1000 winkels. De kwaliteit van de winkels laat, zeker op de hoge verdiepingen, wat te wensen over. Al was het zicht naar beneden wel indrukwekkend, jeetje wat groot! En tot slot is er een indoor achtbaan, nou, dat wil je ook zien toch?

Ontdek vooral ook de omgeving van Kuala Lumpur

Wij hebben KL, zoals ze ook wel wordt genoemd, ook gebruikt als uitvalsbasis voor bezienswaardigheden in de omgeving. Mocht je bijvoorbeeld alleen tijd hebben voor een langere stopover in Kuala Lumpur, dan is dat ook een geschikte optie. Vanuit deze wereldstad kun je makkelijk dagtrips maken, zowel georganiseerd als zelf geregeld. Zelf overnachten we tijdens een rondreis af en toe wat langer op dezelfde plek om de rust in ons reisschema te bewaren. En vanuit KL kun je dan veel van de omgeving zien.

Ga vooral ook naar de Batu-grotten

Vanuit Kuala Lumpur kun je eenvoudig met de metro naar de Batu-grotten. En dat is zeker een aanrader. Dit is een systeem van 3 grotten, waar Hindu’s hun geloof belijden. Gratis kun je naar de tempel-grot. De 272 treden die naar deze grot gaan worden bewaakt door een 42 meter hoog goudkleurig beeld van Lord Murugan, de hindoestaanse god van oorlog en overwinning. Nog meer feitjes: de grootste grot is 400 meter hoog en 100 meter lang, heel indrukwekkend om te zien. De donkere grot is tegen betaling te bezichtigen en bevat kalkstenen passages. Ga liever niet naar de Vila-grot waar je hindoestaanse tekeningen en dans kunt zien, maar ook dieren in te kleine hokjes.

Beter ga je naar één van de restaurantjes onderaan de voet van de grotten. Want daar kun je overheerlijk Indiaas eten voor een fijn prijsje. Zo voorkom je gelijk dat de makaken die rond de trappen rondhangen je zelf meegebrachte lunch of snacks jatten. Een halve dag is genoeg voor deze bezienswaardigheid.

Een dagtrip naar de Cameron Highlands om af te koelen

De Cameron Highlands, de plek die de Britten uitkozen om af te koelen in Maleisië. En dat kun jij ook doen! We waren gewaarschuwd dat de Cameron Highlands overontwikkeld waren, dus kozen ervoor hier niet langer te verblijven maar een dagtrip te maken. Als je erg van hiken houdt is het wel de moeite hier langer te verblijven. Je kunt een auto huren en hier zelf naartoe rijden, of gaan voor een georganiseerde dagtrip. Wij kozen voor dat laatste omdat het best nog een eindje rijden is vanaf Kuala Lumpur.

Het hoogtepunt van ons bezoek aan de Cameron Highlands was het bezoek aan een theeplantage. Wow, wat mooi en groen overal. Ook stopten we bij een prachtige waterval. En een aardbeienkweker waar de Cameron Highlands ook om bekend staan. We gingen naar een kweker met een kunsttuin waar vandaan we een prachtig uitzicht hadden op de bergen, maar ook de ontwikkeling van het gebied zagen. En tot slot gingen we naar een vlindertuin waar we ook wat andere Maleisische dieren zagen, en die zagen er best goed verzorgd uit. Maar om eerlijk te zijn, gingen wij vooral voor de theeplantages en hebben we de rest van de tour er wat achteraan gehobbeld.

Over een verblijf in Kuala Lumpur

Ik zou aanraden om 4 nachten in wereldstad Kuala Lumpur te verblijven. Tenzij je besluit de dagtripjes die wij hebben gemaakt niet te doen, of daar ter plaatse te willen overnachten. En waar overnacht je? In Kuala Lumpur heb je een keur aan betaalbare en luxere hotels met een zwembad op het dag waar vandaan je de Petronas torens kunt bewonderen. Wij verbleven in het Somerset Ampang en hadden daar een zeer aangenaam verblijf, al droeg de gratis upgrade naar een luxe appartement daar vast aan bij. Zelfs met een wasmachine, hoe welkom is dat tijdens een rondreis van 2 weken langs de highlights van Maleisië!

Sluit je tweeweekse rondreis langs de highlights van mooi Maleisië vooral af in Georgetown

Wat je ook doet: ga in ieder geval naar Georgetown op Penang: een geweldige, multiculturele en levendige stad. Met op iedere straat een tempel, er zijn moskeeën, foodmarkets, street art, shophouses etcetera. Wij zijn wellicht een beetje bevooroordeeld. Want toen wij er waren, vierden de Chinezen het hungry ghost festival. Zij vieren dan dat de geesten van onder andere hun voorouders even terug op aarde zijn. Die komen terug om te eten, drinken en kunst te bewonderen. Zo zagen wij een Chinese opera speciaal voor de geesten opgevoerd, er stonden dus geen stoeltjes voor levende bezoekers om een kijkje te nemen. Overal op straat werden als offer grote zakken nepgeld verbrand. Heel bijzonder om mee te maken.

Op een terrasje ontmoette we een groepje sikhs uit India en de Islamitische Maleisische vrouw van één van hen. We moesten vooral biertjes meedrinken uit hun kan en verschillende pittige nootjes proeven en praten over het leven. Kortom: wat een multiculturele en gastvrije stad.

Dingen om te zien in Georgetown

Georgetown staat bekend om z’n streetart, wat toch wel één van de highlights is van iedere rondreis door mooi Maleisië. Vaak de mooiste installaties waar je ook leuk mee op de foto kunt. Ga in een riskja zitten, spring maar achter op de fiets of stap op de motor. De streetart laat een stukje heden, verleden en toekomst zien en weerspiegelt het multiculturele karaker van de stad. En tijdens het speuren naar het volgende kunstwerk kom je door de leukste straatjes. Er komt steeds meer bij, dus je maakt vast een foto die wij nog niet hebben.

Een highlight van mooi Maleisië: streetart in Georgetown

Ga vooral ook naar de Cheong Fatt Tze Mansion. Dit huis van de Chinese koopman die ook wel bekend staat als de Rockefeller van het Oosten, heeft als bijnaam Blue Mansion. Ga voor een rondleiding, of verblijf zelfs in het boutiquehotel.

De Kapitan Keling moskee is een andere bijzondere bezienswaardigheid. Deze is gebouwd door de eerste Indiase kolonisten en de islamitische bouwstijl is dan ook Indiaas geïnspireerd. De moskee heeft slechts één minaret. Verwacht aan het einde van de rondleiding nog een gesprek over het Islamitisch geloof en een Engelse vertaling van de Koran.

Eten, shoppen en ronddwalen. In Georgetown zijn er genoeg leuke boetiekjes en souvenirwinkels om niet met lege handen naar huis te gaan. Mooie zilveren oorbellen, notitieboekjes etc. Hier vind je echt mooie en leuke spullen. Wandel af en toe eens een tempelcomplex binnen om je daar te vergapen. En dan is de streetfood hier ook nog eens geweldig. Vergeet vooral niet de rojak te proeven: een salade van fruit en groente met stukjes pinda, sesamzaad, pepers en een dressing.

Wandel tegen de mooiste tempels aan in de straten van Georgetown

Bezienswaardigheden op de rest van Penang

Georgetown ligt op het eiland, of eigenlijk tegenwoordig schiereiland, Penang. En dat eiland is zeker de moeite waard om één of twee tripjes overheen te maken. Wij deden dit zelf met een gehuurde scooter en dat was goed te doen. Let wel op: als je geen motorrijbewijs hebt, ben je niet verzekerd wanneer de scooter meer dan 50 cc heeft! De mooiste stranden van Maleisië vinden jullie helaas niet op Penang, want dan zou het helemaal een droombestemming worden. Rijdt langs watervallen, de jungle in het binnenland, neem een kijkje bij de unieke drijvende moskee of zoek verkoeling op het strand. Of ga naar één van de volgende bezienswaardigheden buiten de stad.

Ooit was Penang Hill een trendy oord voor de elite van de stad. Met 821 meter hoogte is dit een plek om even bij te komen van de hoge temperaturen. En volgens de Lonely Planet ook om te genieten van het mooie uitzicht. Echter, vanwege de jaarlijkse bosbranden op Sumatra konden wij daar wegens de smog helaas niets van zien. Wel tof om met de kabelbaan door de jungle en het park omhoog te gaan. En we zagen de Hindustaanse tempel en moskee op de top. Bovendien is het altijd leuk om de parkcultuur van zo’n grote stad mee te maken.

Een bezoek aan de Kek Lok Si tempel is goed te combineren met een bezoek aan Penang Hill. Deze grootste tempel van mooi Maleisië staat ook bovenop een heuvel. Maar ook hier kom je deels met een kabelbaan. De bouw van deze tempel begon in 1883 en is nog steeds niet afgerond. Een bijzonder gezicht is de pagode van de tienduizend Boeddhisten die ruim 30 meter hoog is. En die, hoe kan het ook anders, gevuld is met tienduizend Boeddhabeelden. Natuurlijk kochten we hier ook een gebedslintje om op te hangen en de bouw van de tempel te steunen.

Eén van de meest bizarre bezienswaardigheden als highlight van Maleisië: snake temple

Eén van de meest bizarre highlights van mooi Maleisië, en waar ik ooit ben geweest, is Snake Temple. Dat is de Engelse bijnaam, want deze Chinese tempel in het zuiden van Penang heet natuurlijk heel anders. En aangezien wij de tekens op de borden niet snapten verdwaalden wij hopeloos met ons scootertje. Totdat we drie keer langs hetzelfde café kwamen: ‘Where are you going?’, riepen jongens naar ons. ‘Snake temple’, zeiden we. Waarna de jongens met ons meereden.

We reden door wat obscure steegjes en hoopten dat we er niet in werden geluisd. Maar nee, we stonden uiteindelijk voor snake tempel en voordat we de jongens ook maar een fooi konden geven, waren ze al weg. Ik ben zelf een beetje bang voor slangen, dus Tom ging eerst even binnen verkennen. Gelukkig hingen de groefkopadders apathisch over hun kapstokjes heen, dus ik kon met een gerust hart naar binnen. Beetje vreemd was het wel. Deze gifslangen worden dan wel gemolken, maar hebben hun giftanden nog wel.

De legende is dat de slangen de tempel in 1850 introkken toen deze gebouwd was. Ze zouden bedwelmd raken door de wierook. Of dat zo is weet ik niet, maar feit is wel dat deze tempel met zijn bijzondere bewoners een bedevaartsoord is voor onder andere gelovigen uit China, Singapore en Taiwan. Of het heel diervriendelijk is weet ik ook niet, al hebben ze er wel een fokprogramma aan gekoppeld. Ga alleen niet op de foto met de pythons bij de uitgang, want die zijn er echt alleen voor de show.

Eén van de meest bizarre highlights van mooi Maleisië: snake temple

Over een verblijf in Georgetown

Georgetown is een bestemming waar jullie je met gemak 4 nachten kunnen vermaken. Zeker als jullie ook de omgeving van Penang gaan verkennen. Batu Ferringhi is de badplaats van Penang. Al kozen wij ervoor om in het koloniale Georgetown te verblijven. In het Royale Chulan hotel, in het hart van de oude stad die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Een hotel met een zwembad om in af te kunnen koelen. En wat altijd heerlijk rook na een dagje in de plakkerige warmte en drukte van de stad. Betaalbare luxe.

Mocht je het budget hebben, dan weet ik zeker dat een verblijf in het Cheong Fatt Tze Mansion ook een highlight is van Maleisië tijdens je rondreis van twee weken.

Meer over een rondreis van twee weken langs de highlights van Maleisië

Ik hoop dat het al uit het voorgaande is gebleken. Maleisië is een land waar je jezelf als Westerse toerist prima thuis kunt voelen. Je kunt je goed redden met Engels. Ook is het vasteland van Maleisië een betaalbare bestemming, al kun je het natuurlijk zo luxe maken als je zelf wilt. De faciliteiten zijn redelijk, behalve dan de toiletten. Zelfs in de meest luxueuze winkelcentra zijn de wc’s buiten en stroomt er water over de vloer. Het zijn gelukkig niet de meest smerige toiletten die ik ooit heb meegemaakt, dat viel wel mee. Ik vind Maleisië dan ook een prima bestemming voor beginnende reizigers. Mochten jullie nu met meer dan twee zijn, bijvoorbeeld met kinderen? Maleisië is ook een ontzettend kindvriendelijk land, zoals je kunt lezen in het blog dat Lizette van Habla Mama hierover heeft geschreven.

Tolerant en multicultureel Maleisië

De Islam is de officiële godsdienst van Maleisië, van de bevolking is ongeveer 55% moslim . Maar alle geloven hebben een plaatsje in Maleisië. En als je niet Islamitisch bent, val je niet onder de Islamitische wetten. Zo stond er bij de ingang voor een badplaats een groot bord met alle geboden waar je jezelf als moslim aan zou moeten houden. En die dus beboet werden, zoals alcohol drinken. Maar daar stond ook bij dat het alleen voor moslims was. Als niet moslim kun je dus prima een cocktailtje drinken. Restaurants van Islamitische eigenaren verkopen geen alcohol, maar je mag het dan wel zelf meenemen. Wij kunnen best even zonder, dus besloten die restauranteigenaren te respecteren door wat anders te drinken.

Het geeft wel aan hoe in dit land alle geloven en culturen samenleven. Al vielen ons de campagnes van de Maleisische overheid ook op: one people, one country. Ze doen er dus ook echt hun best voor.

Vervoer langs de highlights van Maleisië in twee weken

Jullie kunnen ervoor kiezen om een auto te huren in Maleisië, het land is redelijk eenvoudig zelf te bereizen. Maar gezien onze route langs de highlights van Maleisië, waar we een auto niet altijd handig vonden en het feit dat we onze rondreis door Maleisië gecombineerd hebben met Thailand, kozen wij voor ander vervoer. De combinatie van bus, trein, metro en vliegtuig. En natuurlijk de huurscooter.

Deze highlights van Maleisië combineren met andere bestemmingen en landen

Een rondreis langs de highlights van mooi Maleisië is eenvoudig te combineren met andere landen. Wij zijn zelf tussendoor naar Thailand geweest, voor de jungle en nog een tropisch eiland aan de op dat moment drogere Oostkust.

Het land is ook goed te combineren met Sumatra en of Borneo. Je kunt ook naar Maleisisch Borneo gaan, wat vooral bekend staat om haar natuurpracht. Zelf hebben we daar niet voor gekozen omdat het duiken daar relatief duur is. Maar Janet ging daar op zoek naar wildlife bij de Kinabatangan Rivier.

Of ga naar Bunaken National Park in Indonesië, waar The Salty Beach Bums hebben gedoken.

Jullie kunnen er ook voor kiezen om jullie langer te vermaken in Maleisië zelf, er zijn genoeg hoogtepunten in het land zelf. Jullie kunnen namelijk ook op het vasteland van Maleisië een groot junglegebied bezoeken: de Taman Negara. Dus in plaats van twee weken langs de highlights van Maleisië is drie weken ook een optie.

Jacomijn heeft trouwens nog veel meer tips voor bezienswaardigheden in Kuala Lumpur, waar ze al een aantal keer is geweest. Wist jij dat er bijvoorbeeld een zwembad achter de Petronas Towers zit?

En niet te vergeten: Maleisië kan heel goed gecombineerd worden met een paar dagen Singapore. Nu hebben we eerder al 10 uur in Singapore doorgebracht op doorreis naar Australië, waarbij we een fietstour deden. Hebben jullie langer de tijd? Claudia van Ctheworld heeft reistips voor een stopover in Singapore.

Scooterrijden op Penang
Scooterrijden op Penang

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

3 Reacties

  1. […] je een rondreis in Maleisië maken? Er zijn zoveel mooie plekjes te […]

  2. Leuk om die bekende plekken eens terug te zien! wij zijn hier ook geweest, alleen Tioman hebben wij toen niet bezocht. Ik vond Langkawi en de Perhentians ook prachtig. En Borneo is echt een hoogtepunt

    1. Reisgelukjes zegt:

      Hoi Linda,
      Nee, Tioman is ook niet heel bekend onder reizigers. Maar wel een goed alternatief als het regenseizoen bij Langkawi is.
      Groetjes Maaike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.