Vakantie 2021, alles is anders dit jaar. Nee, het mag niet van de Nederlandse regering: op reis naar een gebied dat nu op oranje staat. Tenminste, als het geen noodzakelijke reis is. Maar wat nou als je om wat voor reden dan ook toch af wilt reizen naar een oranje gebied, of er doorheen komt op weg naar geel gebied? Het is immers nog steeds een reisadvies en geen reisverplichting. Maar dan zou ik die reis in ieder geval goed voorbereiden. Het is net als door rood heen fietsen. Niemand wil het doen, veel mensen doen het toch als het kruispunt rustig is, maar let dan wel goed op! Je kunt bovendien alleen met een zelf georganiseerde reis naar oranje gebied komen, dus extra zaak om goed te plannen.
Ook tijdens je reis moet je rekening houden met andere omstandigheden dan wanneer je voor Covid-19 reisde. En tot slot kunnen er na afloop van je reis ook bepaalde consequenties zijn. In mijn blog lees je waar je allemaal rekening mee moet houden als jullie besluiten toch naar oranje gebied af te reizen. Let op: maatregelen kunnen wijzigen! En natuurlijk ook de kleurcode van het gebied waar je naartoe reist. Misschien was dat wel geel ten tijde van vertrek (zoals op dit moment Portugal en Ibiza dat zijn). Maar is dat gewijzigd nu jullie er al zijn. Ook dan kunnen jullie nog wat hebben aan mijn tips om toch het meeste uit jullie vakantie 2021 te halen.
1. Voorbereiding van jullie vakantie 2021 naar oranje gebied
Kijk vooral op de website van ons ministerie van Buitenlandse zaken om je vakantie 2021 goed voor te bereiden
De meest betrouwbare en actuele bron voor informatie over de kleurcode van een land, de maatregelen voor het reizen en de coronamaatregelen ter plaatse, kun je vinden bij ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken. Heb je bijvoorbeeld een actuele PCR-test nodig voor een land of gebied? Voor Spanje heb je deze bijvoorbeeld wel nodig wanneer je vliegt of met de boot gaat, maar niet wanneer je over land het land binnenkomt. Dus met de auto heb je die PCR-test niet nodig. Maar verdiep je ook in de Coronamaatregelen ter plaatse. Nu Frankrijk nog een avondklok heeft van 21.00 tot 6.00, wil je daar misschien helemaal niet naartoe op vakantie? En wat te denken van België, waar je in quarantaine moet wanneer je er langer verblijft: al die dagen gaan van jouw kostbare vakantiedagen af, wellicht kies je dan toch liever een andere bestemming?
Ook de reiswijzer van de ANWB geeft veel informatie over reizen
Persoonlijk vind ik de Reiswijzer van de ANWB nog wat overzichtelijker. Deze richt zich op de 24 meest populaire vakantielanden en geeft een overzicht van alle maatregelen die voor reizigers belangrijk zijn. Hier kun je ook duidelijk zien dat ons ministerie van Buitenlandse Zaken liever niet heeft dat we reizen. Maar dat we in veel vakantielanden alsnog wel welkom zijn, mits bepaalde maatregelen in acht worden genomen natuurlijk.
Wat ik ook zo fijn vind aan de website van de ANWB is dat de doorreismogelijkheden duidelijk te vinden zijn. Om naar Spanje te komen, moet je door België en Frankrijk. Zo lees ik daar dat ik bij een verblijf korter dan 48 uur in België geen maatregelen hoef te nemen. En dat ik door Frankrijk mag reizen, mits ik me aan de avondklok houd. Minsten net zo fijn is dat je je kunt aanmelden voor updates in het reisadvies via e-mail of de vakantiehulp-app. Heel handig!
Heb je pechhulp van de ANWB, dan kun je gelijk checken hoe het daarmee zit. Ja, in principe is pakket ook in oranje gebied nog geldig. Echter, ze verzorgen geen diensten waarvoor ze mensen oranje gebied in moeten sturen: geen repatriëring en ze sturen geen vervangende chauffeurs. Ze houden zich aan de maatregelen van de lokale overheid. En Als je door Corona daardoor extra kosten moet maken (zoals langer een auto huren of extra stallingskosten), dan zijn die wel voor eigen rekening.
Wil je het nog eenvoudiger, dan heeft de NOS op 3 een handige vakantieplanner-app. Maar de info daar is erg beknopt. Wellicht wel een goed startpunt om te bepalen of je uberhaupt naar een bepaalde bestemming zou willen. Zo kwam ik erachter dat in Spanje de mondkapjesplicht momenteel ook in de publieke ruimte buiten geldt. Dus overal, behalve in je tuin. Dus ook op het strand of in de natuur. Wil je dan toch nog op vakantie naar Spanje?
Ga na of je in (verplichte) thuisquarantaine moet na terugkeer
Wellicht ook belangrijk om van te voren te weten: moet je in thuisquarantaine bij terugkomst? Dan kun je daar rekening mee houden voor je planning door alvast extra vrije dagen op te nemen of je werkgever te vragen of je thuis mag werken. Of wellicht een ander gebied kiezen.
Ja, voor de meeste (oranje) bestemmingen moet je 10 dagen in thuisquarantaine. Die kun je verkorten door na 5 dagen een gratis PCR-test bij de GGD te doen, waarvan het resultaat dan negatief is natuurlijk. Voor sommige landen geldt echter ook het vereiste dat je voor terugkeer naar Nederland ook een PCR-test moet doen. Terug naar Spanje: als ik terug keer uit Spanje moet ik zowel zodra ik terug kom in Nederland een negatieve PCR-test kunnen laten zien, als wanneer ik mijn thuisquarantaine wil verkorten naar 5 dagen.
Wil je precies zien wat de regels voor thuisquarantaine zijn bij jouw terugkeer? Ministerie van Buitenlandse Zaken een handige online tool voor terugkeer naar Nederland ontwikkeld, waarop je dat precies kunt zien. Hier staat ook alle andere benodigde informatie. Vakantie 2021, makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker? Of zoiets?
Met die thuisquarantaine is wel wat geks aan de hand. Voor sommige landen met een oranje reisadvies is deze verplicht en kun je een enorme boete krijgen. Maar voor andere oranje landen is de thuisquarantaine slechts een advies. Meer hierover kun je lezen in het blog van Flitter Fever over de thuisquarantaine. En ook geldt dat wanneer je over land reist, de handhaving lastig is. Want je hoort een verklaring te krijgen van je vervoerder. Maar wat als je je eigen vervoerder bent?
Zijn mijn verzekeringen geldig bij het reizen in 2021 naar oranje gebied?
Check altijd of je verzekeringen geldig zijn wanneer je naar oranje gebied reist. Dit verschilt namelijk per verzekeraar. Heb je verschillende verzekeraars voor je ziektekostenverzekering, reiskostenverzekering en eventueel autoverzekeraar? Neem dan met allemaal contact op. Over het algemeen bieden de meeste verzekeraars geen of beperkte dekking in oranje gebied. Tenzij tijdens de reis de kleur veranderd van geel naar oranje en je niet langer dan noodzakelijk daar blijft.
Beperkte dekking betekent meestal dat alle kosten die gemaakt worden die verband houden met een coronabesmetting voor eigen rekening zijn. Nog een argument om je ook tijdens je vakantie 2021 goed aan de coronamaatregelen te houden. Wij zijn bij Univé verzekerd en daar hebben ze die beperkte dekking. Ook garanderen ze niet de hulp van hun Alarmcentrale. In dit artikel van de Consumentenbond kun je meer lezen, maar het dateert al wel van september 2020. Dus ik zou echt contact opnemen met je eigen verzekeraar.
Ook heb ik gehoord dat het zo zou zijn dat wanneer je een been breekt (dus niet Corona-gerelateerd) maar je door Corona niet in het dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht kunt, je opdraait voor de extra vervoerskosten. Wanneer de ambulance wegens Corona extra schoongemaakt moet worden de meerkosten ook voor jouw rekening zijn, net als de extra maatregelen in het ziekenhuis ter voorkoming van Covid-19. Of en bij welke verzekeraar dit is weet ik niet. Maar nu lijkt een vakantie in 2021 me niet het moment om een hoog risicosport te beoefenen.
Wanneer je pechhulp hebt, zoals van de ANWB, is het verstandig om dat ook uit te zoeken. Zie hierboven voor de link van die van de ANWB.
2. Om rekening mee te houden tijdens je vakantie 2021
Eigenlijk kun je dat hierboven al wel afleiden. Maar tijdens je vakantie 2021 is het belangrijk om flexibel te zijn, net als wij vorig jaar tijdens onze camperreis door Zuid-Frankrijk moesten zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een geel gebied oranje wordt terwijl je er zit: dan is je repatriëring wel geregeld en ben je beter verzekerd, zolang je niet langer blijft dan strict noodzakelijk. Een aantal tips:
- Houd je aan de Coronamaatregelen ter plaatse. Voorkom dat je Corona krijgt om problemen met terugkeer, verzekering etc te voorkomen. Voorkom zo ook boetes van je vakantieland.
- Meld je aan voor de updates van het reisadvies van de ANWB (zoals ik hierboven heb beschreven). Heel erg handig dat je kunt zien wanneer maatregelen strenger worden. Of laten we eens van het positieve uitgaan: het gebeurt ook dat maatregelen versoepelt worden waardoor al je voorbereiding niet meer nodig is!
- Misschien ben je nog wel op reis gedurende de invoering van de CoronaCheck-app en wordt het reizen daardoor wel een stukje makkelijker. Mits je 1 inenting hebt gehad, net negatief getest bent op Corona óf het afgelopen half jaar Corona hebt gehad. Zorg dat je de documentatie hierover op orde hebt, zodra je dit goed kunt verwerken zodra de app live gaat. Je kunt ‘m nu alvast downloaden op je smartphone om data in het buitenland te besparen.
- Strand je ondanks je goede voorbereiding toch in een gebied dat al oranje was toen je er heen ging. Pech. Dit is je eigen probleem. Zolang je op het vasteland Europa blijft, zullen er vast veel mogelijkheden blijven om terug te komen. Of zoek een geel eiland uit, er is genoeg keuze!
3. Zaken om rekening mee te houden na je vakantie 2021 in een oranje gebied
Eigenlijk heb ik bij de voorbereiding al beschreven waar je rekening mee moet houden na je terugkeer in Nederland. Zoals ik al eerder schreef, heeft onze overheid een website met een tool om te plannen wat je moet doen bij terugkeer in Nederland. Ze geven aan dat het gebruik van die tool anoniem is en er geen gegevens worden opgeslagen.
Soms wordt er voor terugkeer naar Nederland al om een PCR-test gevraagd. Je kunt via de tool ook een lijst met testlocaties in het buitenland vinden. Daar zul je dan voor moeten betalen. Tja, en dan de 5 tot 10 dagen thuisquarantaine. Gelukkig is de test die je na 5 dagen bij de GGD kunt doen wel gratis.
Meer tips over reizen naar oranje gebied
Moet je wel of niet reizen naar een oranje gebied in 2021? Wat is een noodzakelijke reis? Waar loop je meer kans op besmettingen: op een plek waar je veel bekenden ontmoet of ergens waar je afstand houdt tot onbekenden? En als deelname aan topsport of aan het Eurovisie songfestival als noodzakelijke reizen worden aangemerkt, waarom mag je dan als gewone burger niet je (onbetaalde) hobby reizen uitoefenen? Ik heb er even geen mening over. Ik vind wel dat je jezelf bewust moet zijn van de risico’s en mogelijke consequenties wanneer je afreist naar een oranje gebied. En ik weet niet of ik het op social media zou delen. Er zijn zoveel meningen, dus je krijgt wellicht ook nare reacties?
Overigens hebben we per 1 jullie de nieuwe Coronacheck-app. Dat verandert natuurlijk niets aan het reizen naar oranje gebied. Maar wel handig om je voor te bereiden, want die introductie verloopt nog niet vlekkeloos. Kijk op wereldreizigers.nl voor meer informatie over de internationale QR-code.
Wat vind jij? Zou je wel of niet afreizen naar een oranje gebied?
Zoek je dan toch liever een onbezorgde maar unieke vakantie waarbij je jezelf geen zorgen hoeft te maken over reisadviezen? dan is het varen van de Elfstedentocht zonder vaarbewijs misschien iets voor jou?
Oh wat super handig! Ben bang dat we hier nog wel even last mee houden…
Daar ben ik ook bang voor… al kunnen we momenteel binnen Europa nog best veel reizen maken.