Groot-Brittannië Reistips Europa Voorbereiding

Route voor een korte motorreis naar Schotland

Onderweg op motorreis naar Schotland

Een motorreis naar Schotland is de mooiste reis die ik ooit heb gemaakt met de motor. We hadden maar 4 nachtjes, maar ook dan kun je Schotland goed verkennen met de motor. Want zowel de eerste als de laatste nacht sliepen we aan boord van de veerboot, waardoor we onze tijd in Groot-Brittannië zo goed mogelijk konden benutten. En ja, deze trip was alles wat je je voorstelt bij een motorreis door Schotland: bijzondere natuur, indrukwekkende kastelen en ja, heel veel regen. Daarom geef ik je onderaan nog tips wat je moet meenemen op motorvakantie naar Schotland. Dit was onze route.

Dag 1: van Newcastle naar Loch Lomond tijdens de motorreis naar Schotland

We namen de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle. Perfect, want zo kwamen we op tijd in Engeland aan en hadden we de hele dag nog om naar het Schotse Loch Lomond te rijden, waar ons hotel in de buurt lag. Zonder stops is dat drie-en-een-half uur rijden. Ik zou natuurlijk Reisgelukjes niet zijn, als ik ook van deze rit niet iets bijzonders probeerde te maken. Dat deden we door vanaf iets buiten Newcastle een deel van de route langs Hadrian’s Wall te rijden.

Hadrian’s Wall werd rond 122 na Christus gebouwd door de Romeinen om de ‘barbaren’ uit het Noorden buiten te houden. 117 kilometer lang, liep dit huidige Unesco-werelderfgoed dwars door het hele eiland. Als een soort voormalige grens, dus de perfecte plek om onze motorreis door Schotland te beginnen. Je kunt de muur namelijk nog voor een deel volgen en het is fantastisch deze langs de weg te zien slingeren als een soort Europese Chinese muur.

Vervolgens reden we langs het Schotse Glasgow naar Wynden, waar ons hotel lag, The Winnock.

Dag 2: Verken de hooglanden tijdens je motorreis door Schotland

Op dag 2 reden we het mooiste deel van onze motortrip door Schotland, door de highlands. Wow, sturend langs lochs, kastelen en mysterieuze eilandjes in de mist. Want ja, het regende deze dag regelmatig. Maar dat droeg ook bij aan de sfeer van het land. Af en toe maakten we een tussenstop bij een cafeetje voor een warme sticky toffee pudding en een flinke kop thee. En natuurlijk een bezoekje aan een kasteel.

Deze dag verkenden we het gebied ten noordwesten van Loch Lomond. Bijzonder is dat je hier weinig mensen, dorpjes en andere tekenen van leven tegenkomt. Dus als je een plekje ziet voor een pauze, meteen pakken! Je kunt de route op deze dag zo lang maken als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat het asfalt in dit deel van Schotland tijdens je motorreis soms meer op patchwork lijkt, waardoor rijdens soms vermoeiend is. En dat je de volgende dag weer een lange dag rijden voor de boeg hebt.

Dag 3: rijd via Stirling en Edinburgh naar Newcastle om de nachtboot terug te nemen

Tja, ik zei toch al dat dit een korte, maar zeer indrukwekkende, motorreis door Schotland is? Want als je deze route volgt, rijd je alweer terug naar de nachtboot die van Newcastle naar IJmuiden vaart. Deze keer via Stirling, waar je het kasteel hoog boven het stadje ziet uittorenen.

Helaas geen tijd voor een tussenstop in Edinburgh. Maar daar kom je wel langs als je deze noord-oostelijke route terug pakt. Er is gelukkig wel genoeg tijd voor een tussenstop bij Alnwick Castle, het kasteel van Harry Potter. Tenminste: vanaf hier is het 45 minuten rijden naar de ferry, dus kun je goed inschatten hoeveel tijd je nog hebt voor een bezoek aan dit kasteel voordat je de veerboot moet halen. Ondanks het stormachtige weer op deze dag hadden wij gelukkig genoeg tijd voor een tussenstop bij dit imposante kasteel.

Wat neem je mee op motorreis naar Schotland?

Wij maakten deze motorreis door Schotland eind september. En zoals altijd is het weer in Groot-Brittannië erg wisselvallig. Warm en waterdicht zijn sleutelwoorden. Wat je dus aantrekt op de motor is een goed waterdicht gevoerd motorpak en waterdichte warme motorhandschoenen en motorlaarzen. Je zou zelfs het meenemen van een extra regenpak kunnen overwegen.

Verder raad ik aan om het volgende mee te nemen op motorreis naar Schotland: thermokleding en een extra dikke trui en pantoffels om op te warmen als je in het hotel aankomt. Een hotelkamer met bad of wellness boeken is geen overbodige luxe wanneer je een motorreis naar Schotland maakt. Maar dan heb je wel een onvergetelijke motorvakantie achter de rug.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.