Reistips Europa Reizen voor 2 Spanje

Reizen naar Ibiza: zie alles met deze 4 routes!

Baai bij Cova de Can Marca Ibiza

Reizen naar Ibiza is één van de tofste dingen die je kunt doen. Want Ibiza staat dan wel bekend als het feesteiland van Spanje, het heeft ook een heel andere kant. Een kant met mooie oude stadjes, een prachtige natuur en hippe restaurants. Toen Tom voor zijn werk regelmatig naar China reisde, besloot ik dus één van die weken alleen naar Ibiza te gaan voor een Spaanse taalcursus.

Lang bleef mijn plan niet onopgemerkt, want mijn moeder begon over een artikel in de Libelle over Ibiza en ook mijn zwangere zus was wel toe aan vakantie. Dus gingen we met z’n drietjes in april naar Ibiza, nog voor het feestseizoen daar los zou barsten. Het zonnetje scheen regelmatig. En door in april in een airbnb in Ibiza-stad te overnachten, was onze reis naar Ibiza ook zeer betaalbaar.

Dit zijn de routes van de 4 dagtrips die we gemaakt hebben om de mooiste bezienswaardigheden van heel Ibiza te verkennen.

Reizen naar Ibiza leent zich ook voor een rustige trip

Dagtrip 1: bezoek vooral de Dalt Villa tijdens een reis naar Ibiza

Je verwacht het misschien niet, maar de oude stad van Ibiza is een prachtige ommuurde oude stad op een heuveltop: een bezienswaardigheid niet te missen wanneer je gaat reizen naar Ibiza. Alle paden daar leiden uiteindelijk naar de kathedraal. En het is ook heerlijk wandelen langs de stadsmuren, het rondje duurt minder dan een uur. Met aan de zeekant prachtige vergezichten. Ik vind dat deze oude stad zich met gemak kan meten met de ommuurde middeleeuwse stad Carcassonne in Frankrijk. De Phoenicians waren de eersten die deze prachtige plek ontdekten, en daarna kwamen nog diverse volkeren. Tegenwoordig is dit vooral een woonwijk met her en der wat bezienswaardigheden, winkeltjes en restaurants. En bijna geheel autovrij.

Een unieke plek die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. ’s Avonds is het hier sfeervol verlicht. Uiteten gaan binnen de stadsmuren is dan heel sfeervol. Maar niet goedkoop. Wij kozen voor de budgetoptie, daarover vertel ik hieronder meer.

Dwalen door Dalt Villa tijdens een reis op Ibiza

Ontbijten, lunchen en borrelen in de oude stad van Ibiza

Binnen de stadsmuren heb je de hippe bar S’Escalinata. Stoeltjes zijn gemaakt door kussens op de stenen trap te leggen. Met lage tafeltjes ervoor is dit de plek om binnen de stadsmuren betaalbaar en sfeervol te ontbijten, lunchen of borrelen en te kijken naar alles wat voorbij komt lopen. Een ander plekje net buiten de Portal de ses Taules-poort uit 1585, als ingang van de oude stad, is het cafe Croissant Show: ook een plek waar je betaalbaar wat kunt eten. En ook hier kun je lekker kijken naar iedereen die richting de oude stadspoort loopt.

De haven van Ibiza

Buiten de stadsmuren van de oude stad, loop je zo richting de havenwijk. Het appartementje dat ik via Airbnb op Ibiza had gehuurd, lag in deze wijk. Dat betekent dat we vanaf het dakterras een prachtig uitzicht hadden over de haven. De ingang van de Airbnb lag aan de Carrer de La Verge, de befaamde bar-straat voor gay’s. Er zijn zo’n 20 barretjes voor deze doelgroep en een aantal winkeltjes en restaurantjes. Omdat het voorseizoen was, waren er niet veel bezoekers van deze barretjes. Meestal waren het trouwens mannen. Maar omdat mijn moeder al 60+ is werd zij iedere dag als een soort Imca Marina (die als geuzennaam moeder der homomoeders heeft) onthaald door de gasten van die week. Mijn zusje was dus zwanger dus werd ook al op handen gedragen door de deze mannen. In deze wijk vind je ook sfeervolle oude vissershuisjes en schattige straatjes.

Verder kun je in deze wijk de meest luxe jachten spotten in de haven, en zijn er ook tientallen winkeltjes en restaurantjes om wat budgetvriendelijker te kunnen eten. Mijn tip: ga voor een lekkere en goedkope lunch naar Mercat Vell: de overdekte markt. Wil je naar het strand, dan kun je vanuit deze plek een mooie wandeling maken naar Talamanca.

De haven van Ibiza-stad

Ontdek meer over de rijke geschiedenis van Ibiza

Ibiza wordt dus al millennia lang bewoond. En één van de eerste sporen van leven, of eigenlijk de dood, vind je bij de necropolis Del Puig des Molins. De oudste tombes dateren al uit de 7e eeuw voor Christus. Meer dan 3000 tombes liggen er op deze heuvels. Het idee is dat ooit alle rijke Carthaginians zich na hun overlijden vanuit het hele rijk hier naartoe lieten transporteren omdat ze nogal rare vereisten hadden voor hun graf. Eén daarvan is dat de plek vrij moest zijn van giftige dieren. En er zijn geen schorpioenen en slangen op Ibiza. Na een bezoekje aan het informatieve museum wat hier bij ligt, kun je een gangenstelsel van tombes bezoeken. En dat vond ik stiekem best een beetje spooky. Maar aan de andere kant fascineren dit soort plekjes mij wel altijd.

De tombes van necropolis del Puig des Molins

Dagtrip 2: Bezienswaardigheden tijdens jullie reis naar het Zuiden van Ibiza

Als je toch in het zuiden van Ibiza bent, dan zijn er voldoende mooie plekjes om te bezoeken. Sa Caleta één van de mooiste stranden van Ibiza, een groot deel hiervan is een gay-strand. Maar in het laagseizoen was het erg rustig en een mooi plekje om foto’s te maken. Het wordt aangeraden om jezelf hier een gratis modderpakking te geven met modder van de kliffen, maar toen wij er waren was het daarvoor echt te koud. Sa Caleta heeft ook een archeologische vindplaats. Waar je de eerste sporen van bewoning van Ibiza kunt zien. Tja, die Carthaginians hebben zo’n 2700 jaar gelegen geen slecht plekje uitgezocht om te leven.

Onderweg hier naartoe zijn ook de zoutvlaktes (Salines) de moeite waard om een kijkje te nemen. Hier komt het befaamde Ibiza-zout vandaan. Leuk als souvenir voor jezelf of als cadeautje. Verder zijn er veel leuke strandjes om een kijkje te nemen en gave kronkelweggetjes om overheen te rijden. Zodra je Ibiza-stad uitrijdt kom je al langs het Platja d’en Bossa strand. Een langgerekt zandstrand geschikt voor echte zon- en feestliefhebbers: wij keken hier even ons ogen uit (bijvoorbeeld bij het befaamde Ushuaia Beach Hotel) om daarna weer op zoek te gaan naar het authentieke Ibiza. Hieronder de belangrijkste bezienswaardigheid van het zuiden.

De magische rots Es Vedra

Houd je van mythes en legendes? Dan ga je smullen van de magische rots van Es Vedra! Kwamen de sirenen van Homerus hier vandaan? Lag Atlantis hier ooit? Of is het een landingsplaats voor ufo’s? Wat het ook is, de rots van Es Vedra rijst dramatisch omhoog uit de zee, samen met haar zustereiland Vedranell. En eigenlijk kun je Ibiza niet verlaten zonder selfie van jezelf met Es Vedra. Eén van de meest iconische plaatjes van dit prachtige eiland. En doe gelijk even gezellig een drankje bij één van de beachbars met uitzicht op deze rotsen. In de buurt nog het fotogenieke Torre des Savinar, haast onmogelijk om te vinden met alleen een kaart.

Bezoek Es Vedra tijdens een reis naar Ibiza

Rijd verder langs de westkust om Sant Antoni de Portmany weer terug te rijden naar Ibiza-stad. Onderweg kom je dan langs Sant Rafel. Waar de wereldberoemde club Amnesia ligt. En ook al kom jij voor je rust, toch grappig om even gezien te hebben?

Bezoek één van de vele hippiemarkten op Ibiza

Tijdens het reizen naar de rustigere kant van Ibiza zou ik de hippiemarkten op dit Spaanse eiland niet overslaan. In het voor- of naseizoen heb je niet veel keuze. Dus gingen wij naar die van Sant Jordi, op een oude paardenrenbaan, iets ten zuiden van Ibiza-stad. Deze markt is alleen op zaterdagen open van 8.00 tot 14.00 uur. Eigenlijk is het gewoon een grote vlooienmarkt. Je kunt hier van alles vinden: van vintage tot prullaria. En je kunt hier lekkere hapjes scoren. Niet te lang blijven hangen als je alleen met handbagage naar Ibiza reist.

Bezoek één van de hippiemarkten op Ibiza

Dagtrip 3: Verken het noorden tijdens jullie reis naar Ibiza

Onze middag naar het Noorden van Ibiza begon met een hippe lunch en slenteren langs de winkeltjes van het sfeervolle plaatsje Santa Gertrudis. Dit plaatsje ligt midden op het eiland, dus niet aan zee. Natuurlijk moesten we de lunch proberen bij het vegan Wild Beets. Hier probeer je superfoods, raw foods en vegan gerechten. Voor prijzen die je bij een vergelijkbaar trendy plekje in Nederland ook zou betalen. Bezoek de 18e eeuwse kerk en shop voor leuke souvenirs en bezoek wat lokale galeries.

Rijd door naar Cova de Can Marca. Deze grot is spectaculair verlicht en tijdens de rondleiding van een half uur krijg je te horen hoe smokkelaars deze grotten vroeger gebruikten voor hun illegale praktijken. Ben je niet van de grotten? Dan is het sowieso de moeite waard om hier naartoe te gaan, vanwege de prachtige kliffen in dit gebied.

Cova de Can Marca op Ibiza

Reis verder naar Portinatx. De wegen hier slingeren mooi door de heuvels heen, dus dat is fijn rijden. Maak weer een tussenstop op een fijn strandje voor een drankje of meer. Op de terugweg kun je in het stadje Balàfia de mooie kerk bezoeken. Of dat kun je doen als je terugreist van jullie tripje naar het oosten van Ibiza waarover ik hieronder meer vertel.

Dagtrip 4: bezoek het oosten van Ibiza tijdens jullie reis

Een andere middagtrip die wij tijdens onze reis maakten was naar het (noord)oosten van Ibiza. Deze trip startten we in het dorpje Santa Eulària des Riu en wel op bij Puig de Missa. Tweede keer dat je dit woord tegenkomt, dus even korte uitleg: Puig is Catalaans voor berg of heuvel. Op deze 52-meter hoge heuvel trokken de inwoners van dit stadje zich terug bij dreiging door piraten. De kerk op deze heuvel is dus versterkt met een toegangspoort en verdedigingstoren. En je hebt een mooi uitzicht over een deel van het eiland vanaf hier.

Puig de Missa Ibiza
Puig de Missa Ibiza

Misschien is het je al opgevallen: naast de paar grote plaatsen die Ibiza heeft, zijn de rest van alle plaatsjes wat slaperig Een mooi dorpje, een oud kerkje en een handjevol terrasjes. Ik schreef toch: de rustige kant van Ibiza! Zo belandden we vanwege het mooie witte kerkje in het dorpje Sant Carles de Peralta. Even een drankje op het lokale terras en genieten van het chille leven op Ibiza. Onderweg ergens pootjebaden op één van de stranden hier. En dan op de terugweg naar Ibiza-stad nog een tussenstop maken in het bergdorpje Balàfia met de schattige witte Sant Llorenc-kerk en dan heb je een leuke middag gehad.

Kerkjes op Ibiza bezoek je overigens niet voor alle pracht en praal. Maar juist voor de schoonheid van hun eenvoud. Wit gestuukt, vaak versterkt omdat ze een dubbelfunctie hadden als verdedigingswerk. Dus weinig opsmuk, maar wel klein en schattig.

Volg een Spaanse taalcursus

Voor de echte reiziger is het leren van Spaans een aanrader. Als gekeken wordt naar moedertaalsprekers, dan is Spaans de tweede meest gesproken taal ter wereld. Op het Chinese Mandarijn na. En met name als je zelfstandig door Zuid-Amerika reist, is het handig om een woordje Spaans te spreken. Zoals ik tijdens onze rondreis door Mexico, Guatemala en Belize ontdekte (voor Belize volstaat Engels). Sinds die tijd probeer ik dus meer Spaans te leren. Bijvoorbeeld met de app Duolingo of de gratis BBC-cursus Mi Vida Loca. Maar Spaans leren in Spanje was wel echt een bucketlistdingetje. Tickets naar Ibiza waren goedkoop en natuurlijk wilde ik graag een keertje naar dit eiland.

Dus ik boekte een Spaanse taalcursus van een week bij Instituto de Idiomas Ibiza. Omdat mijn moeder en zus meekwamen, boekte ik zelf een appartement op loopafstand in Ibiza stad. Ga je alleen, dan wil je misschien wat meer gezelligheid hebben van de andere cursisten en kun je via de taalschool een appartement boeken. ’s Morgens krijg je les en ’s middags kun je mee met de taalschool op excursie. Maar ook dat deed ik samen met mijn familie. Waar we zoal heen gingen?

Meer weten over reizen naar Ibiza?

Wanneer je in Ibiza-stad verblijft, kun je de stad prima te voet verkennen. Wil je verder het eiland over, huur dan een auto of scooter. Door het heuvelachtige terrein neemt reizen wel wat meer tijd in beslag. Wil je veel zien, raad ik dus aan om toch een auto te huren. Dit deden wij ter plaatse (want geen hoogseizoen) bij de K10 rent a car voor een paar tientjes per dag. We hebben de auto drie dagen gehuurd en deze parkeerden we ’s avonds gratis bij de Ikea in Ibiza-stad.

Als je naar Ibiza gaat voor de bezienswaardigheden, dan lijk je aan een week wel genoeg te hebben om alles te zien. Zelfs met een taalcursus in de ochtend. Je hebt het wellicht al door: Ibiza is geen eiland van enorme highlights en bucketlistdingen (tenzij je dus wel voor de clubs gaat). En dat zorgt ervoor dat je alles lekker relaxt kunt verkennen. Waar we helaas geen tijd voor hadden was een dagtripje naar het zustereiland Formentera, wat vooral bekend staat om de prachtige stranden en natuur. Ik had ook nog wel graag naar de spa met prachtige infinity pools van het hotel Hacienda Na Xamena gewild… oké, daar overnachten zou nog beter zijn, maar niet heel budgetproof. Al is een dagje in de spa dat ook niet. Maar wel bucketlistmateriaal, zo mooi.

Het weer? In april hadden we de meeste dagen een lekker zonnetje. Geen strandweer. Al zijn er genoeg hotels met zonneschermen waarachter mensen toch liggen te zonnebaden. En die komen dan ook best bruin terug. Maar wij hebben ons echt gericht op de bezienswaardigheden van Ibiza en af en toe een terrasje gepakt.

Pootje baden tijdens een reis naar Ibiza

Ik ging dan wel naar Ibiza om Spaans te leren… Maar je hoeft echt geen Spaans te spreken op dit eiland. Iedere keer als mijn moeder en zus mij hoopvol aankeken om in het Spaans iets te bestellen, bleek de ober vele malen beter Engels te spreken dan ik Spaans.

Is Ibiza budgetproof?

Is Ibiza budgetproof? Een verblijf op dit Spaanse eiland kun je echt zo duur maken als je zelf wilt. Boek zelf een vlucht en appartementje en dan hoeft het niet duur te zijn, zeker in het voor- of naseizoen. En ja, je kunt naar chique clubs en restaurants. Maar als je naar ‘gewone’ restaurantjes gaat, dan kun je voor normale prijzen eten. En misschien is het dan een paar euro duurder dan het vasteland van Spanje, maar dan ben je wel op Ibiza. De restaurantjes die ik in dit artikel heb genoemd serveren maaltijden voor fijne prijzen.

Zelf sliepen wij dus in een Airbnb in de Havenwijk van Ibiza, die buiten het hoogseizoen zeer betaalbaar was. Basic, maar ik zie dat er inmiddels wel een hottub op het dakterras staat. Gebruik vooral de link in het rechtermenu als je de eerste keer Airbnb met korting wilt boeken. Ga je met een grotere groep? Lees dan meer over een huis huren op Ibiza bij Sandra van Woty.nl.

Nog een budgettip voor reizen naar Ibiza

Wil je een budgettip: wist je dat je op Ibiza ook kunt kamperen? Er zijn verschillende campings: van feestcamping tot wat rustiger gelegen. Veerboten naar Ibiza vertrekken onder andere vanuit Valencia en Denia. En het staat zeker nog op mijn verlanglijstje om met ons gepimpte tweedehands camperbusje de trip naar Ibiza te maken. Je hoeft dus niet per se te vliegen naar Ibiza, je kunt het ook onderdeel maken van een Spaanse roadtrip. De tickets richting Ibiza zijn echter vaak zo goedkoop dat je daar helemaal niets mee bespaard. Het is waarschijnlijk zelfs duurder, maar wel tof!

Wil je meer lezen over reizen naar Ibiza? Lonely Planet heeft een erg handige pocketguide over Ibiza die je makkelijk wegsteekt in een klein tasje of jaszak.

Wil je meer lezen over een vakantie naar Spanje? Dan is de romantische kant van Salou aan de Costa Daurada iets voor jou! En lees vooral meer over de onbekendere parels van de prachtige regio Malaga. En de hoogtepunten van Andalusië.

Uitzicht vanaf de jachthaven van Ibiza naar Dalt Villa
Uitzicht vanaf de jachthaven van Ibiza naar Dalt Villa

En, wat vind jij van deze reis naar Ibiza? Heb ik je geïnspireerd toch eens deze kant op te gaan?

Dol op eilanden in de Middellandse Zee? Dan is deze twaalfdaagse reis langs de hoogtepunten van Sardinië ook iets voor jou.

Reizen naar Ibiza Dalt Villa

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.