Portugal Reistips Europa Reizen voor 2

De onontdekte kust van Eiriceira: Reis naar authentiek Portugal

Reizen naar Portugal naar het kasteel van Lissabon

Portugal stond al een tijdje op ons verlanglijstje. En is een goede bestemming voor jou om nu ook heel snel op je verlanglijstje te zetten. Of nog beter: een vakantie naartoe te boeken! Waarom je naar dit deel van Portugal zou willen reizen? Nou, de onontdekte kust van Ericeira is mooi en je hoeft deze niet met massa’s andere toeristen te delen. Al kun je juist ook een aantal prachtige toeristische trekpleisters heel goed vanuit dit Portugese plaatsje verkennen zoals Lissabon en Sintra. Tot slot is Portugal één van de meest betaalbare bestemmingen in West-Europa. Ook fijn! Dus ga je mee op reis naar Portugal?

Reizen naar Portugal: kies voor de kust van Ericeira

Ericeira is alles wat je van een Portugees stadje verwacht: witte huisjes met gekleurde tegeltjes, kleine kerkjes en een strandje. En heel slaperig. Toch staat dit dorpje wel bekend als één van de surfhotspots van Portugal. Maar toen wij er in oktober waren, was het heerlijk rustig. Wij sliepen ook nog eens in Valbom. Een piepklein dorpje ten zuiden van Ericeira wat zelfs nog rustiger was. Vanaf het balkon keken we richting de zee en het Praia de Sao Juliao. Daar was wel één strandtentje. Waar je voor een habbekrats witte wijntjes kon drinken en lekkere sandwiches kon eten.

Wat ik je nog meer over Ericeira kan vertellen? Tja, het is erg fotogeniek. En zeer betaalbaar qua restaurants en accommodaties. Een heerlijk stadje om doorheen te dwalen en wat te winkelen. Echte highlights zijn er echter niet. Tenzij je zoals ons een auto huurt. En dan zijn heel veel toffe bezienswaardigheden heel dichtbij, terwijl je zelf heel rustig verblijft. Want Ericeira ligt ongeveer drie kwartier rijden ten noordwesten van Lissabon. Je kunt dus ook heel makkelijk naar Sintra komen. En dan zijn er nog veel andere leuke bezienswaardigheden in de omgeving.

Tijdens reizen naar Portugal bezoek je het meest westelijke puntje van Europa

Het meest westelijke punt van vasteland Europa ligt bij Cabo de Roca. Hier willen jullie niet alleen heen omdat het zo leuk is om te zeggen dat je daar bent geweest. Maar ook omdat de rotskust met hoge kliffen hier zo fotogeniek is. De kliffen zijn wel 100 meter hoog! Neem natuurlijk ook een kijkje bij het monument wat aangeeft dat dit toch echt het meest westelijke punt is en de vuurtoren. Hier in de buurt kun je ook heerlijk gegrilde sardientjes eten: meer dan 7 euro ben je echt niet kwijt voor zo’n overheerlijke lunch.

Het meest westelijke punt van Europa ligt in Portugal bij Cabo da Roca

Dinosaurussporen kun je ook zoeken tijdens reizen naar Portugal

Nu je toch in deze buurt bent: Release your inner Indiana Jones! We gaan nog even niet naar Sintra. Maar wel naar het grote strand: Praia Grande. Wist je dat je tijdens reizen naar Portugal ook op zoek kunt naar dinosaurussporten? Op dit strand staan hun voetsporen in de rotsen gegroefd. Zo’n 115 miljoen jaar geleden liep hier een dinosaurus over het kalksteen en liet hier zijn sporen achter. Deze werden overdekt met sedimenten. Maar miljoenen jaren geleden deden de tektonische krachten hun werk en kantelden deze rosten verticaal. Waardoor de sporen nu weer zichtbaar zijn. En niet van één dinosaurus: maar er zijn zo’n 66 pootstappen in zo’n 11 tracks. Deze sporen zelf zien? Ga dan naar de zuidzijde van het strand en ga met de trappen omhoog. Goed opletten! Heb je nu geen huurauto en verblijf je in Sintra? Dan kun je het oude trammetje uit 1930 naar dit strand nemen. We zagen ‘m wel rijden, zo schattig!

Zoeken naar dinosaurussporen in Portugal
Zoeken naar dinosaurussporen kan dus ook gewoon in Portugal

Sluit je dag af bij de uitgestrekte stranden van Cascais. Als je net zoals ons geluk hebt, zijn er toevallig net surfwedstrijden bezig en dan kijk je je ogen uit. De ideale volgorde vanuit Ericeira is trouwens: Praia Grande, Cabo de Roca en Cascais.

Bezoek het ommuurde Obidos vooral tijdens een reis naar Portugal

Het middeleeuwse stadje Obidos is één van de best bewaarde en meest pittoreske vestingstadjes van heel Portugal. Er zijn veel kerken en een mooi kasteel om te bezoeken en je kunt de stadsmuren rond lopen. Ja, het is toeristisch, maar het doet toch een stuk gezelliger en authentieker aan dan bijvoorbeeld de vestingstad Carcassonne in Frankrijk. Ik vergelijk het liever met Ibiza-stad, waar ook nog veel locals binnen de muren wonen. Het kasteel uit de 12e eeuw bevindt zich natuurlijk in het ommuurde gedeelte. Typisch zijn de witgekalkte huizen die bijna allemaal omlijnd zijn met blauwe, rode of gele strepen.

Een bezoek aan Obidos tijdens een reis naar Portugal

Het paleis van Mafra is een must-see tijdens jullie reis naar Portugal

Toen we vanuit Lissabon naar ons appartement bij Ericeira reden zagen we het al liggen vanaf de snelweg: het paleis van Mafra. Met haar enorme omvang van 37.790 vierkante meter domineert dit bouwwerk de hele omgeving. Het is een combinatie tussen een paleis en een klooster. Gebouwd in de Barokke en de Neoclassicale stijl. En de bouw begon in 1717 en werd afgerond in 1755. En al ga je er niet naar binnen, loop er in ieder geval een stukje omheen om je te verbazen over de afmetingen en de pracht en praal! Helaas zat ik toen in mijn pan-foto-fase (ik had toen nog geen reisblog), maar aan de andere kant is pannen de enige manier om dit hele paleis/klooster foto te krijgen.

Het paleis en klooster van Mafra

Lusitano Love met dit Portugese paardenras

Ben je ook zo dol op paarden? Dan is een reis naar Portugal niet compleet zonder de majestueuze Lusitano’s te hebben gezien, of zelfs bereden te hebben. In Sintra kun je naar de wekelijkse paardenshow bij het Queluz nationaal paleis. Ik kon echter niet ontdekken hoe diervriendelijk deze shows nu echt zijn. Bovendien wil ik wanneer ik de kans krijg liever zelf rijden. Dus ik koos voor een dressuurles bij een echte rijschool. Jeetje, wat een verschil met de manegepaarden die ik normaal rijd. Ik ben verliefd!

In Portugal kun je tijdens je reis paardrijden op Lusitano's

Ik boekte deze les via Portugal Sport and Adventure. En om heel eerlijk te zijn was ik met mijn manegeruiterskills hier volledig niet op mijn plaats. Hoe leuk het ook was, het arme paard! En de arme instructeur. Toch zou ik ooit wel terug willen om hier langer les te krijgen en misschien ook wat beter te worden. Nog meer paardenuitjes op vakantie? Dan is een dagtrip naar de Lippizanerstoeterij in Slovenië ook erg bijzonder. Of paardrijden in de Camargue. Paardrijden op echte Andalusische paarden in Andalusië is ook een aanrader.

Een reis naar Portugal is niet compleet zonder bezoek aan Sintra

In mijn optiek is een reis naar Portugal niet compleet zonder bezoek aan Sintra. Ja, het is een Disney-achtig stadje. Maar dan wel van ongekende schoonheid! Ik heb ergens gelezen dat er 12 paleizen uit verschillende tijdperken zijn in de omgeving en dat zou best wel eens kunnen kloppen. Het staat in ieder geval niet voor niets op de Unesco Werelderfgoed-lijst. We hebben er op basis van onze smaak vier uitgekozen, maar we zouden zo nog een keertje terug kunnen gaan. En dan hebben we ook nog het stadje zelf bezocht om daar lekker te lunchen en gepofte kastanjes te eten. Toen wij er in oktober waren, was het weer wel wat wisselvallig. Ook tijdens onze dagtrip naar Sintra. De volgende 4 kastelen en paleizen hebben wij tijdens onze dagtrip naar Sitnra bezocht.

Bezoek aan Sintra tijdens een vakantie in Portugal

Castelo dos Mouros

Het Morenkasteel (tegenwoordig vinden we dit denk een merkwaardige naam) is in de 9e en 10e eeuw door de Moren gebouwd die destijds deze streek veroverd hadden. Het ligt op een heuvel, omdat het een militair steunpunt was. De kasteelmuren zijn 450 meter lang (dat is toch een stuk korter dan de stadsmuren die we in China zijn tegengekomen). En vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de streek en het paleis van Pena. In ons geval zolang de wolken er niet voor schoven. Dit is echt een ouderwets kasteel en voor ons daarom de moeite waard om te bezoeken in Sintra. Als oudste kasteel van Sintra was dit een romantische inspiratiebron voor alle latere paleizen daar.

Castelo dos Mouros Sintra

Het paleis van Sintra

Maar één paleis dat ten tijde van de Moorse overheersing en dus ongeveer tegelijkertijd met het Castelo dos Mouros werd gebouwd, is het paleis van Sintra. Het één bovenop de heuvel. Het ander laag gelegen als paleis voor de Moorse overheersers. Tijdens de de reconquista (toen het land weer werd veroverd op de Moren), werden beide bouwwerken beschadigd. In de 14e eeuw werd er dus een nieuw paleis gebouwd voor de Portugese koningen. Het gebouw heeft nog steeds Moorse kenmerken. Opvallend zijn de twee schoorstenen boven de keuken.

Het paleis van Sintra

Reizen naar Portugal is zeker het paleis van Pena bezoeken

Het Binnenplaats van het paleis van Pena

De paleistuinen van Quinta de Reguilera

ticket voor Quinta de Reguilera en skip the line

Ondergrondse toren bij de tuinen van Quinta de Reguilera

Reizen naar Portugal is Lissabon bezoeken

Een reis naar Portugal is niet compleet zonder bezoek aan Lissabon. Zonder echte highlights is er genoeg te zien in deze hoofdstad voor 1, 2 of meer dagen. Maar het voordeel is dus dat 1 lange dag ook al voldoende is om veel te zien. Of doe het rustig aan. Ik deel in ieder geval met jou wat we gedaan hebben tijdens onze ene dag in Lissabon: bereid je vast voor op een flinke stadswandeling met de nodige klimmetjes. Wij hebben die dag meer dan 25.000 stappen gezet. Al moet ik eerlijk zijn: we hadden zo nog een dagje gewild. Want Ericeira ligt maar drie kwartier rijden vanaf Lissabon, dus is een perfecte rustige uitvalsbasis voor een dag stad.

Het icoon van Lissabon is Torre de Belem

De Torre de Belem is een stoere toren aan de rand van de rivier de Taag. Gebouwd tussen 1514 en 1520 om de haven te beschermen. Oriëntaas ogende koepels en een rijke versiering leiden de aandacht af van het feit dat deze toren dus eigenlijk een militaire functie had. Je kunt deze toren in om van het tussenplatform en dakterras het uitzicht over de rivier te zien.

Torre de Belem in Lissabon

Dit gebakje wil je niet missen tijdens een reis naar Portugal: Pasteis de Belem

Bladerdeeg, een romige custardvulling met een snufje kaneel gegrild: dat is pastel de Nata. En die worden sinds 1837 gemaakt door Pasteis de Belem. De plek om dit bladerdeeggebakje dus te proeven. Of er zelfs een aantal mee te nemen als souvenir. Bereid je voor op de rij, maar het is zeker de moeite waard als lekkere break van al het sightseeën. Je kunt ze opeten in het café. Of gewoon take-away pastel de Nata in een zonnetje op een bankje in het park, zodat je nog wat kunt besparen op de wachttijd.

En neem dan gelijk een kijkje bij het prachtige klooster van Dos Jeronomos, waar het eeuwenoude oorspronkelijke recept voor de Pasteis de Belem vandaan komt. Alleen de facade is al 300 meter hoog. Enorm dus en prachtig.

Castelo de Sao Jorge

Wij gingen naar Castelo de Sao Jorge voor een prachtig uitzicht op de stad. De fundamenten van dit kasteel stammen al uit de 6e eeuw. En dit is één van de highlights van Lissabon. Ooit was het Moors en het is in 1147 veroverd door de eerste koning van Portugal: Afonso Henriques. Het oorspronkelijke Moorse bouwwerk werd verder uitgebouwd. Er is een fijn café en je kunt in de schaduw even uitrusten van alle klimmetjes naar boven.

Lekker struinen door de Lissabon

Lissabon is een heerlijke stad om doorheen te struinen. Eén van de meest authentieke manieren om dat te doen is met de oude trammetjes die overal door de stad rijden. Tram nummer 28 is beroemd en daardoor ook vaak overvol met lange rijen. Wij hebben er dus voor gekozen om foto’s te maken van de trams en verder te lopen. En regelmatig een te stoppen bij de mooie miradors (uitzichtspunten) in Lissabon voor een drankje of om gewoon van het mooie uitzicht te genieten.

Al lijkt het mij ook heel tof om Lissabon per tuk-tuk te verkennen!

Of ga met Bajabikes op fiets tours in Lissabon

Wandelen door de straten van Lissabon met de oude trams

Eindig je reis naar Portugal in een fadobar

Eindig jullie reis naar Portugal of dag in Lissabon in een fadobar. Laat je verrassen en ontroeren door de muziek. Met bijpassende tapasachtige hapjes en drankjes is dat een avond om van te genieten! Nee, niet iedereen houdt van fado, maar ik zou het gewoon doen. Het is zo’n leuke, typisch Portugese avond. Voor mij is dit een must voor reizen naar Portugal. Wij hadden het reisgeluk dat er een magische maan boven de stad stond, waardoor we na afloop van ons diner nog wat foto’s van de stad vanaf één van de miradors konden maken.

Lissabon by night verlicht door de maan

Boek een hotel in Lissabon via de eerlijke boekingssite Moonback

Meer over reizen naar Portugal

Reizen naar Portugal gaat het makkelijkste per vliegtuig. Maar per auto is het ook geschikt voor een langere roadtrip. Vanaf Utrecht is Ericeira ongeveer 2200 kilometer rijden. Je komt dan door België, Frankrijk en Spanje. Voor een relaxte roadtrip ga je overigens langer dan een week weg. Een mooie manier om hier naartoe te rijden is langs de Douro-rivier in Portugal.

Reizen in en naar Portugal is heel betaalbaar. Zoals ik al schreef, betaal je voor een bord vol gegrilde sardientjes slechts 7 euro, waardoor het zalig is daarmee te lunchen. Of natuurlijk met andere soorten vis. Op goedkope plekken krijg je een witte wijn voor slechts 1 euro. Ons appartement kostte €245 euro voor 7 nachten. En dan hadden we zelfs zeezicht (in de verte) vanaf ons balkon en een knus en schoon appartement. (via homeaway). Ik zie wel dat de prijzen inmiddels wat gestegen zijn, maar voor €60,- per nacht vinden jullie nog steeds wel een heel geschikt appartement. Over de prijzen van vliegtickets durf ik op dit moment geen uitspraken te doen.

Wist je dat het vasteland van Portugal een uur tijdsverschil heeft met Nederland? Houd daar dus rekening mee met de planning van je reis. Ondanks dat Portugees wel wat weg heeft van Spaans (of omgekeerd…) kun je beter Engels spreken tegen een Portugees. Spanjaarden zijn niet zo populair in Portugal. Een paar woordjes Portugees leren zijn leuk. Bom dia betekent goedendag. ‘Obrigado’= bedankt. ‘De nada’ betekent: graag gedaan (of eigenlijk geen moeite en dat is precies hetzelfde als in het Spaans).

De beste reistijd voor een trip naar deze kust van Portugal

Vanwege de verkoelende zeebries die hier staat, is het hoogseizoen ook geschikt voor een trip naar Eiriceira en omgeving. Maar in het voor- en najaar is het hier ook prachtig met veel kans op zon. Wij gingen zelf in oktober deze kant op. Ga je nazomeren, houd er dan wel rekening mee dat de Atlantische oceaan regelmatig voor regendagen zorgt. Vergeet qua kleding dus geen laagjes in te pakken en neem ook een paraplu of regenjas mee. Aan de andere kant hebben we ook tijd in de zon op het strand doorgebracht, dus het kan alle kanten op!

Heb je nog vragen over reizen naar Portugal? Stel ze dan gerust hieronder. Heb ik je kunnen inspireren voor een trip naar de onontdekte kust van dit land? Of is een camperroute in een week van Porto naar de Algarve meer jouw ding? Of maak je liever een roadtrip langs de Douro-rivier naar Porto?

Boek hier je reis naar Portugal

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

3 Reacties

  1. WOW! Wat heb je je website mooi aangepast zeg, complimenten. Portugal is een land waar ik nog nooit geweest ben, maar ook niet zo hoog op mijn lijstje stond. Als ik dit zie moet ik dat toch maar eens gaan aanpassen haha. Lissabon lijkt me een hele mooie stad.

  2. Verder dan Lissabon ben ik nog niet gekomen in Portugal (heerlijke stad!). Daar moet echt verandering in komen, want er is nog zoveel moois (natuur en cultuur) te zien daar…

    1. Ja, Portugal is zeker de moeite waard! Lissabon is prachtig natuurlijk, maar er is zoveel moois!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.