Reistips Europa Spanje

Kampeer in een originele Spaanse eco- tipi

Spaanse tipi in een ecovillage in Andalusië

‘Warning hippies have been spotted in this area!’ Je weet gelijk dat je bij een bijzonder plekje in het Spaanse Andalusië bent beland, wanneer je dit bordje ziet staat voor de tipi van ecovillage Global Tribe. Een heel eerlijk en duurzaam overnachtingsplekje. Én ook nog eens een budgettopper, waar je ook met eigen camper, caravan of tent kunt kamperen. Daarbij is het ook nog eens een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan ‘westerndorp’ El Rocio en Nationaal Park De Doñana, die op een kwartiertje rijden liggen. Lees snel meer wat wij van ons nachtje in de tipi en beide bijzondere bezienswaardigheden vonden.

Slapen in een Spaanse tipi bij Global Tribe

Via Campspace vonden we deze Spaanse tipi bij de ecovillage Global Tribe. Ze verbouwen hier gojibessen en je kunt hier dan ook als vrijwilliger werken. Maar je kunt ook een privé tipi, camper-, tent- of caravanplek huren. Alles zeer betaalbaar, want een tipi gaat vanaf 20 euro per nacht. Wil je meedoen met de vegan- of vegetarisch ontbijt, lunch of diner, dan betaal je 6 euro per maaltijd per persoon. Alle groenten van deze maaltijden komen uit de 100% biodynamische groententuin.

De Spaanse tipi staat op de meest duurzame plek waar ik ooit overnacht heb

Wat we ervan vonden? Ik denk dat dit de meest duurzame accommodatie is waar ik ooit geslapen heb. In het toiletgebouw worden je poep en plas apart opgevangen, wat betekent dat je jezelf goed moet positioneren op de bril en je geen wc-papier mag gebruiken (maar water om te spoelen). Onder de douche mag je alleen ecozeep gebruiken, maar gelukkig werd er in de ecoboutique lekkere handgemaakte koffiescrubzeep verkocht.

Op het terrein vind je overal leuke, interactieve kunstobjecten. Zo zie je hier in ieder geval de lynx die je in National Park De Doñana zou kunnen zien. Ga wip-wappen op cowboyzadels en spot de kunstwerken gemaakt op de gebouwen.

Het eten was heel smakelijk en na alle overdadige Spaanse diners, was het voor ons even een mini-detox. De tipi is wel alles behalve een glamping. Het was schoon, maar de hippievibe gold zeker voor de tipi die een beetje naar dreadlocks rook. Hier in november kamperen was fris, maar toen we terugkwamen van het kampvuur lagen er heel lief extra dekens voor ons klaar.

Deze campspace is niets voor jou als je van luxe houdt, maar wel voor jou van de free hugs die we kregen van de oprichters van dit ecodorp! Of zoals ze zelf zeggen: het is geen 5-sterrenhotel maar je valt iedere dag onder de sterren in slaap. En sinds kort hebben ze zelfs een ecozwembad. Toch weer luxer dan je denkt!

Krijg hier 10 euro korting op je eerste boeking bij Campspace

Bezoek ‘westerndorp’ El Rocio vanuit de Spaanse tipi

El Rocio heeft als bijnaam het westerdorp van Andalusië. Dit is niet de plek waar al die westernfilms worden opgenomen. Maar wel het dorp waar alleen zandpaden liggen en veel bewoners per paard reizen. Ieder huisje heeft dan ook een eigen hek om het paard aan vast te maken en iedere wijk z’n eigen paddock. Eerlijk is eerlijk, ik heb echt niet bij ieder huis een paard gezien. Maar het blijft een grappig wanneer er wel een paard voorbij komt. En je rijdt ook zelf door het zand.

En als je uitstapt om hier iets te bezichtigen of foto’s te maken, loop je zelf ook door het mulle zand. Kun je jezelf voorstellen dat je hier woont en al dat zand binnenkrijgt? De bouwstijl van de woningen is trouwens ook zeer markant.

De bedevaart voor Pinksteren in El Rocio

Waar El Rocio om bekend staat is eigenlijk een heiligenbeeldje van de Heilige Maagd. Die werd in de 15e eeuw door een jager in een holle boom gevonden. En staat nu in de kapel. Hierdoor is El Rocio een belangrijk bedevaartsoort, waar in de week voor Pinksteren diverse broederschappen naartoe lopen.

We hebben gehoord dat er dan één miljoen tot anderhalf miljoen mensen in dit niet al te grote plaatsje zijn. Het moet een hele happening zijn om dit mee te maken. Maar het lijkt mij dan ook erg druk hier, want zoveel faciliteiten zijn er ook weer niet. Ik twijfel zelf nog of ik dit een keer wil meemaken

Ermitage de la Virgen del Rocio

Wanneer je El Rocio ook bezoekt, de ermitage de la Virgen del Rocio is altijd de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Wij vielen met onze neus in de boter. Er was veel levendigheid op het plein voor de kerk (mag je iets een plein noemen als er alleen zand ligt?) en veel mooi aangeklede mensen. Wat bleek, er was een bruiloft in de kerk. Als je gaat trouwen in Spanje is het de bedoeling dat je iedereen uitnodigt, dus ook dit is een hele happening.

Gelukkig konden we het beeldje van de heilige maagd nog wel van een afstand bewonderen. Ze is wel echt heel klein. Beetje Manneke Pis.

De Spaanse tipi als uitvalsbasis voor Nationaal Park De Doñana

Het kantoor van Nationaal Park De Doñana ligt in El Rocio. En om bij de daadwerkelijke ingang van het park te komen rijdt je een flink stuk door El Rocio over de zandwegen. Je ziet dus sowieso iets van het dorp. We deden de tour die om 8.00 uur vertrok. Maar dan moet je dus al om 7.30 uur aanwezig zijn. Helaas geen ontbijt voor ons vanaf de Spaanse tipi, want de hippies daar houden van uitslapen.

We konden de avond ervoor wat kopen bij het biologische winkeltje van het ecodorp. Want de bakkers en restaurantjes in El Rocio zouden nog niet open zijn volgens Google Maps, behalve eentje die open leek. Uiteindelijk bleek het restaurantje tegenover het parkkantoor als enige wel heel vroeg open voor koffie en simpele broodjes: El Rincón heet dat.

Over ons bezoek aan Nationaal Park De Doñana in Andalusië

Er zijn twee startpunten voor een tour door Nationaal Park De Doñana in Andalusië. Wij startten dus bij El Rocio. Een tour door Nationaal Park De Donãna begint al vroeg zoals ik al aangaf en duurt 4 uur. Je gaat dan met een gids in een 4×4 bus. Wij hadden een heel kundige en jonge gids, dus dat was leuk. Onderweg maakten we nog een stop waar we naar sporen van dieren speurden. Als je heel veel geluk hebt, zie je een lynx. Wij zagen vooral heel veel herten. En een uil en lepelaars. Ook leuk. We reden van bosachtig gebied naar het moeras.

Persoonlijk vond ik het best leuk om te bezoeken, maar niet spectaculair. Ben je in de buurt, zou ik zeker wel mee gaan met de tour. Of wanneer je een doorgewinterde vogelaar bent. Of wanneer je graag alle UNESCO-werelderfgoederen van je lijstje wil afstrepen, want dat is het ook nog eens. Anders zou ik het bewaren voor wanneer je voor de tweede, derde of vierde keer in Andalusië bent.

Dit vind je vast ook leuk wanneer je de Spaanse tipi in Andalusië tof vindt

Ons verblijf hier was onderdeel van onze rondreis door Andalusië in november. We kwamen hier na onze 48 uur in Andalusische stad Jerez de la Frontera. Hierna reisden we door naar Sevilla.

Ook leuk, slapen in een luxe yurt in het Spaanse Alora. Of misschien het andere uiterste, maar ga ook naar de best bewaarde geheimen van de Costa del Sol.

Ik was zelf heel blij met mijn groene reisgids Andalusië van Michelin. Van een eerdere reis had ik de Lonely Planet, maar ontdekte dat ik die toch wat beperkt vond, aangezien dit onze derde keer in Andalusië was. Ik zocht wat meer details en nadat ik meerdere reisgidsen over Andalusië had vergeleken, kwam ik toch op deze uit:

Of ga in Nederland op wellness retreat in een yurt met hottub

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.