Reistips Europa Spanje

Stedentrip authentiek Jerez: het beste geheim van Andalusië

De tuinen van het alcazar tijdens een stedentrip in Jerez de la Frontera

Move over Sevilla, ik denk dat Jerez de la Frontera alles in zich heeft om de nieuwe bestemming in Spanje voor een stedentrip te worden. Deze stad wordt nog niet overlopen door massa’s toeristen. En tenzij je naar een groot sherryhuis gaat of naar de paardenshow kom je die dus ook niet veel tegen. Wat je er wel hebt? Jerez is de bakermat van de sherry, flamenco en dressuur met Andalusische paarden. En van die eerste twee kun je ook op heel kleinschalige adresjes genieten. Daarnaast heeft deze stad alles wat Andalusische steden zo bijzonder maakt, zoals een prachtig alcazaba. Ik deel mijn allerbeste tips met je voor een weekend stedentrip Jerez.

Stedentrip Jerez of Jerez de la Frontera?

Het is een hele mond vol, maar officieel heet deze stad Jerez de la Frontera. Vertaald is dat Jerez aan de grens. Nu denk je wellicht: welke grens? Maar dan moeten we eeuwen terug in de tijd, toen delen van Andalusië nog bezet werden door de Moren. En hier dus een grens liep die door dit gebied slingert. Je komt de toevoeging ‘de la Frontera’ dus regelmatig tegen bij plaatsnamen. Overigens houd ik het voor dit blog toch maar even gewoon op de afkorting Jerez.

Sherry proeven op stand bij Bodegas Tradicion tijdens je stedentrip in Jerez

Sherry proeven bij Bodegas Tradicion is een vrij exclusieve bezigheid. Niet alleen maken ze hier zeer luxe sherry, de proeverij is ook nog eens kleinschalig. In november waren wij de enige op de Engelstalige tour, maar er was ook geen andere tour. We kregen dus eigenlijk een privérondleiding, een heel verschil met een bezoek aan de grotere sherryhuizen.

Tijdens de tour leerden we veel over sherry wat we nog niet wisten. Zoals dat sherry eigenlijk altijd een blend is, waardoor een oogst nooit echt kan mislukken. En dat sherry alleen gemaakt kan worden van druiven uit de sherry-driehoek rondom Jerez omdat hier een speciaal klimaat heerst. Maar ook dat de Engelsen nogal hun stempel hebben gedrukt op de sherry-business van deze stad. Zo ontdekten we dat de sherrysoort Cream zijn naam ontleent aan een Britse dame die zei: ‘This just tastes like cream’. Wat de Spanjaarden trouwens uitspreken als Cre-am. Wat trouwens een prima drankje is om te bestellen tijdens je lunch in Jerez.

Vervolgens krijg je een proeverij van maar liefst 5 sherry’s. Maak je geen zorgen, je hoeft niet alle glazen leeg te drinken. Dan proef je dat er verschillende sherry’s zijn: van superdroog tot mierzoet. Proeven doe je ook in die volgorde en ook hier krijg je uitgebreide uitleg. Je eindigt met een glas van de superzoete (en lekkere) dessertport Pedro Ximénez, die je mee neemt voor een rondleiding door de eigen kunstgalerij. Je raadt het al, ook hier waren we de enige twee. En mochten we bijzondere kunst bewonderen van onder andere Picasso, Velasquez en Goya.

Een rondleiding en sherryproeverij bij Bodegas Tradicion is niet de goedkoopste optie tijdens je stedentrip in Jerez. Maar wel een heel bijzonder en romantisch uitje voor 50 euro per persoon, inclusief 5 sherry’s (een refill als je het nodig hebt) en lichte tapas.

Ga in het Andalusische Malaga naar het Picassomuseum voor meer kunst van deze meester.

 

Vind authentieke flamenco tijdens je stedentrip in Jerez bij Tabanco el Pasaje

We kwamen net vanaf de Costa del Sol waar de toeristische flamencoshows werden aangeboden. Dat wilden we natuurlijk niet voor onze stedentrip in Jerez. Want deze stad wordt gezien als één van de belangrijkste plaatsen voor de flamenco. Dus vroegen we locals voor tips waar je het beste flamenco kunt zien. Dat werd Tabanco el Pasaje in Jerez.

Voor 30 euro per persoon krijg je hier een verplicht tapasmenu, basic maar goed, inclusief 2 drankjes. En een halve liter Fino, een uberdroge sherry. En dan mag je plaatsnemen in een intieme setting, aan één van de 8 tafeltjes. Je zit bijna op het podium en de flamenco hier straalt zoveel passie en emotie uit, echt kippenvel! Achterin de zaal zitten mensen aan de bar mee te klappen en te joelen (kennelijk is het verplichte tapasmenu ook weer niet zo verplicht?). We spraken de danseres na afloop en ze vertelde ons nooit samen te oefenen. Er zijn wel bepaalde ritmes met vaste routines, waarop ze improviseren. Vandaar dat ze barsten van energie en enthousiasme wanneer alles perfect samenkomt!

Er zijn 3 shows per dag, waarvan eentje in de middag en twee in de avond. Reserveren is slim, want het is dus niet heel groot.

De paardenshow met de Andalusische paarden van Jerez

De Andalusische paardenshow van Jerez is beroemd. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel twijfelde om hier heen te gaan. Want al worden de paarden prima verzorgd, het blijft toch heel traditionele dressuur. Maar wel typisch voor Jerez. Want al het geld verdiend met de sherry moest toch ergens heen. De rijkeluiskids begonnen dus met deze Spaanse rijschool.

En het voelt nog steeds dubbel: de paarden zien eruit als topsporters, gezond en gespierd. En ik heb geen sporen zien poeren en zwepen geslagen zien worden. Maar ik kan natuurlijk niet in het hoofd van een paard kijken om te zien of ze het echt leuk vindt om al die ingewikkelde passen te maken. En ja, die passen zijn erg indrukwekkend om te zien. Als voormalig ruiter heb ik daar dan ook wel weer veel respect voor. Zo mooi.

Wil je de show How the horses dance van La Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre zelf zien? De shows zijn er op dinsdag en donderdag om het middaguur. Eén keer per maand ook op zaterdag en van augustus tot en met oktober ook op vrijdag. Ben je er op een andere dag, dan kun je wel het terrein bekijken en ongetwijfeld ook paarden en ruiters die aan het trainen zijn.

Let op: als je online kaartjes koopt, moet je die wel nog verzilveren bij de kassa, ruim voorafgaand aan de show. Zelf hadden we onze kaartjes via Get Your Guide gekocht. De show was in november niet uitverkocht. Overigens is dit wel de grootste toeristische trekpleister van Jerez: we zagen hier veel groepen met excursies.

Spaanse rijschool in Jerez Andalusië

Bezoek het alcazar van Jerez tijdens een stedentrip

Een beetje Andalusische stad heeft een alcazar, een moors paleis gebouwd voor een koning, en Jerez heeft er dus ook eentje. Gebouwd in de twaalfde eeuw, waarvan onder andere de moskee en het badhuis nog te bezoeken zijn. De eerste met de mooie boogvormige poorten en de tweede met de prachtige stervormige lichtgaten in het plafond. Ook de tuinen zijn bijzonder met veel waterpartijen en hoge dennen. Naar verluid is dit het beste voorbeeld van de architectuur van de Almohad in Andalusië.

Een beetje vreemd vond ik het barokke Palacio de Villavicencio dat er later in is ‘geplempt’ toen de Arabieren verdreven waren. Op zich een mooi paleis, maar het deed mij denken aan de mezquita van Cordoba waar later ook een katholieke kerk middenin is gebouwd. Bij het alcazar merk je trouwens goed dat Jerez een stuk minder toeristisch is dan Sevilla: want het is hier helemaal niet druk. Je kunt gewoon midden op de dag foto’s maken met zonder andere toeristen erop! Er is hier trouwens ook een camera obscura die je kunt bezoeken, maar die was gesloten toen wij er waren, omdat het weer niet helder genoeg was.

Beklim de minaret van de kathedraal van Jerez

Haha, dat is flauw, de minaret van een kathedraal beklimmen? Toch is dat wat je in Jerez doet. Daar is, net als op zoveel plekken in Andalusië, een oude minaret omgebouwd naar de klokkentoren van de kathedraal. De toren staat dan ook los van de kerk en is apart te bezoeken voor een paar euro. Gelukkig maar, want toen wij ’s morgens bij de kathedraal aankwamen, was deze gesloten vanwege een dienst voor scholieren. Het uitzicht vanaf de minaret was gelukkig wel open.

En later op de middag was de kathedraal gelukkig wel open. Ik wilde namelijk graag het schilderij met het mediterende/slapende meisje van schilder Francisco Zurbarán zien, waarvan het perspectief schijnt te veranderen als je door de zaal loopt. Ik zag het wel, of was het de wens van de gedachte? En ik heb met gevaar voor eigen leven een foto gemaakt, want de suppoost was totaal niet blij toen ze dit zag…

Wel jammer dat we het bezoek niet op één moment kon plaatsvinden, want een combiticket voor een bezoek aan de toren en de kathedraal van Jerez is uiteindelijk wel het goedkoopste.

Slenter door Jerez tijdens je stedentrip

De allerleukste bezigheid tijdens iedere stedentrip? (Ver)dwalen door de stad. En Jerez is daar geen uitzondering op. Onderweg kom je de mooiste plekjes tegen: pleintjes, kerkjes, stadpaleizen en natuurlijk de centrale markt. Zoals de Iglesia de San Miguel met het totaal over de top beeldhoudwerk van aartsengel Michael. Soms zijn de bezienswaardigheden open, soms ook niet. Het blijft authentiek Spanje, dus de openingstijdens zijn vaak een raadsel voor mij.

Verblijf bij La Gitanilla tijdens je stedentrip in Jerez

Hotel La Gitanilla is zo’n plekje dat zich meteen in je hart nestelt. Al is het maar omdat eigenaresse Virginia zo haar best heeft gedaan om een b&b naar haar eigen smaak te maken in deze voormalige stadswoning. Mooie kamers stuk voor stuk individueel ingericht naar wat de kamer volgens haar nodig had, gelegen rondom een binnenplaatsje. Ik zou dit dan ook een kleinschalig boutiquehotel willen noemen, en waarom ook niet?

Misschien niet omdat hier overnachten ook nog eens heel betaalbaar is. Kamers gaan vanaf iets meer dan 60 euro per nacht voor 2 personen. En dan zit er ook nog een fijn ontbijtje op het mooie dakterras met uitzicht op de kathedraal bij. ’s Avonds kun je hier ook genieten van het uitzicht, bijvoorbeeld met een drankje uit de honesty bar.

Viriginia heeft bovendien alles over voor haar gasten, niets is haar teveel. Van tips geven tot restaurants voor je reserveren. Deze plek is met recht een reisgelukje midden in de stad en wat mij betreft dé plek om te verblijven tijdens je stedentrip in Jerez. En ook hier merk je een duidelijk verschil met Sevilla, in Jerez kun je nog op mooie authentieke plekjes verblijven voor een betaalbare prijs.

De leukste restaurants en bars om te eten en drinken in Jerez

In Jerez zijn ook veel plekjes waar je leuk kunt eten en drinken, naast de bovengenoemde sherryproeverij bij Bodegas Tradicion en de flamencoshow met tapas bij Tabanco el Pasaje. Ik heb locals gevraagd om hun geheimtips voor de leukste restaurants, die vind je hieronder.

Wat eet en drink je in Jerez?

De gerechten om te proeven in Jerez de la Frontera? Ossenstaart, gezouten tonijn, varkenswangetjes en hemels spek. Dat laatste is geen varkensvlees, maar Tocino de cielo is een heerlijk dessert gemaakt van al het eigeel dat ze overhielden nadat het eiwit was gebruikt tijdens de productie van sherry. Aangezien dit op sommige menukaarten vertaald wordt als heavenly bacon, kan ik mij voorstellen dat dit niet aantrekkelijk klinkt. Tip, bestel waar het kan de media of 1/2 ration. Dan krijg je halve porties van alles, dan kun je meer bestellen en meer proeven. A compartir, om te delen, noemen ze dat ook wel in Spanje. De porties zijn dan iets groter dan bij tapas.

Bij het dessert drink je natuurlijk een port gemaakt van de Pedro Ximénez druif. Als wijn kan ik je zeker een witte wijn uit het nabijgelegen Cadiz aanraden. Wees vooral duidelijk wanneer je wijn bestelt in Jerez: bestel je een fino, dan krijg je de superdroge sherry, die ik persoonlijk wat van spiritus vind weghebben. Als dat je smaak is, prima. Anders kun je beter duidelijk een ‘vino blanco’ (zeg bino blanco, witte wijn) of ‘vino tinto’ (rode wijn) bestellen.

Restaurant Quince Arrobas vlakbij de Spaanse rijschool

Bij restaurant Quince Arrobas in Jerez draait alles om het Iberico varken. Sorry als je vega of vegan bent, dan is dit niet de beste geheimtip voor je stedentrip in Jerez. Maar wel een dikke tip van locals. Ondanks dat dit vlakbij de Spaanse rijschool ligt, kom je hier weinig buitenlandse toeristen tegen en wel veel Spanjaarden. Veel succes dus met bestellen van de Spaanse menukaart. Nouja, bestel gewoon wat, want het is gewoon lekker. Je kunt altijd bijbestellen als het te weinig is.

Lunchen bij authentiek Las Banderillas in het centrum

Lunchen bij Las Banderillas in Jerez is nogal een overweldigende ervaring: toen we er wegliepen was Tom zelfs blij dat we de rust in stapten. Je wordt hier omringd door Spanjaarden die volop aan het genieten zijn van hun lunch en de goede gesprekken met hun tafelgenoten. Wij kregen een plekje aan de bar en werden als toeristen goed in de gaten gehouden door het personeel. In positieve zin, want ze hielpen ons om te bestellen en er chocola van te maken. Niet letterlijk, want het eten is hier hartig. Naast veel vlees staat er ook veel groente op het menu. Hier probeerden we ook de varkenswangetjes (lekker) en de ossenstaart (te vet naar mijn smaak) en spoelden dit weg met een Cream (weet je nog, die middelzoetesherry die je uitspreekt als Cre-am) voor €1,60. Lunchen hier is niet alleen ontzettend authentiek maar ook nog eens ontzettend budgetvriendelijk.

Bar & Restaurante Albores is het hippe restaurant van Jerez

Zodra je binnenloopt bij Bar & Restaurante Albores in Jerez valt al op dat dit vrij hip is voor Spaanse begrippen. Wel met goed eten, waaronder de gezouten tonijn waar Jerez om bekend staat. Ook het lokale dessert Tocino de cielo staat hier op de kaart en moesten we natuurlijk proberen. Het personeel is supercorrect. We hadden allemaal media rations besteld. Toen de jonge ober ons vroeg of we schone borden wilden, zeiden we dat het niet nodig was. Een ouder ober griste later zonder vragen onze borden weg. Tja, daarna kwam het rundvlees en dat wil je inderdaad niet op een vis-bord. We hopen niet dat de ober op z’n kop kreeg. Toch ga je als Nederlander nog steeds niet failliet als je hier eet. 80 euro inclusief alle drankjes voor twee personen.

Gezellig een drankje doen bij bar La Moderna tijdens je stedentrip in Jerez

We werden door de Nederlandse gids Caroline in Jerez uitgenodigd om een drankje te komen doen bij La Moderna. Zij had voor ons ook een schat aan informatie over Jerez en het leven in Spanje. Sowieso was het leuk om haar beter te leren kennen. Ooit voor de liefde voor Spanje hier naartoe verhuisd en later haar Spaanse man leren kennen. La Moderna is een leuke plek voor een drankje en een hapje, al is het maar vanwege het stuk oude stadsmuur wat in de bar verwerkt is. Ik zou het zelf niet gezellig genoeg vinden voor een hele maaltijd.

Het lekkerste ijs van Andalusië bij Heladeria Margarita La Fresca in Jerez

Lekker ijs in Andalusië, ik vind dat je daarvoor eigenlijk in Italië moet zijn. Nouja, meestal vind ik de kwaliteit hier tegenvallen voor een streek waar de zon zo vaak schijnt. Heladeria Margarita La Fresca is hier de uitzondering op. Leuke en hippe smaakjes, waaronder de lokale smaak Tocino de Cielo, zijn hier te krijgen. En ook nog eens lekker. Net als de coffee to go.

Praktische informatie over een stedentrip naar Jerez de la Frontera

Wijzelf bezochten Jerez als stedentrip tijdens onze roadtrip door Andalusië in november. De temperatuur was prima overdag. De avonden waren iets frisser, dus een dun jasje is dan fijn om mee te hebben. Hoewel de meeste dagen toen zonnig waren, hadden we in Jerez wat meer pech. In Jerez zal je zelden temperaturen onder de 15 graden meemaken.

We kwamen vanaf de Costa del Sol, waarna we langs de Costa del Luz en Cadiz naar Jerez reden. Vanaf Cadiz is het een half uur rijden naar Jerez, we hebben dus een korte tussenstop bij deze kustplaats gemaakt. En ik ga graag nog eens uitgebreider naar Cadiz met onze camperbus.

Ga je voor een weekendje op stedentrip, dan is vliegen naar Jerez de snelste optie. Er zijn alleen geen directe vluchten vanuit Nederland. Vlieg dan op Sevilla, wat een uur rijden is, leuk om te combineren zodat je beide steden kunt vergelijken. Twee nachtjes in Jerez is voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad te bewonderen, zoals je hierboven kunt lezen.

Je kunt er ook voor kiezen op Malaga te vliegen, dan is het twee uur rijden naar Jerez. Malaga is ook een mooie stad om te bezoeken in Andalusië, vooral ook omdat wat mij betreft Malaga het nieuwe Valencia is, wat tegenwoordig ook overspoelt wordt met Nederlandse toeristen.

Laatste tip, tenzij je fan bent: mijdt Jerez gedurende de MotoGP. Eind februari, begin maart vindt in het Jerez Festival plaats en dan is dit wel de place to be, want dan staat alles in het teken van de geliefde flamenco. De Paasweek in Andalusië is ook een ding, en dan is het waarschijnlijk ook vrij indrukwekkend om de stad tijdens alle processies te bezoeken.

Wat denk jij: verkies jij een stedentrip Jerez ook boven Sevilla?

Zelf koos ik voor onze roadtrip door Andalusië deze keer voor de Groene Reisgids Andalusië van Michelin, omdat deze net wat meer achtergrondinfo geeft. Deze reisgids is Nederlandstalig, maar momenteel alleen tweedehands te verkrijgen bij Bol.com. Wellicht heeft een andere boekhandel wel een nieuwe voor je.

Dit vind je vast ook leuk:

Dichterbij huis een stedentrip van de gebaande paden in het Belgische Mechelen

Bezoek 4 Friese Elfsteden in één weekend

Bezoek de onbekendere Portugese kust van Eiriceira

Een stedentrip naar de Estse hoofdstad Tallinn

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.