Reistips Europa Spanje

Omgeving Malaga: insider-tips voor een zonnige vakantie in Alora

Je eigen terras bij slapen in een yurt in Spanje

Hoog op mijn bucketlist: slapen in een yurt in Spanje. In het prachtige Andalusië kwam deze droom eindelijk uit! En dan gelijk in een super-de-luxe yurt met alles erop en eraan. Bij Finca Feliz Andaluz, met gastenverblijven met prachtig uitzicht over de stad Alora in de omgeving van Malaga, zelfs vanuit het zwembad. Eigenaren Gerben en Loes lieten ons de mooiste plekjes zien van de regio Malaga waar deze yurt staat en die insider-tips deel ik nu met jou!

Zo is deze finca de perfecte uitvalsbasis voor het wandelen van de Caminito del Rey en andere routes, het bezichtigen van mooie Moorse paleizen en een bezoek aan Malaga-stad. En deel ik de leukste plekjes van Alora met je, want die vind je meestal niet in de reisgidsen. Ga je mee naar deze regio waar de zon altijd lijkt te schijnen?

Slapen in de omgeving van Malaga bij Finca Feliz Andaluz

Mijn eerste tip is de accommodatie van onze vrienden Gerben en Loes (en hun kinderen): Finca Feliz Andaluz in Alora. Dat lijkt misschien bevooroordeeld. Maar ik kan dit prachtige plekje van harte aanraden! We hadden niet verwacht dat het er zo mooi zou zijn, totdat we het met eigen ogen zagen. Fijne lichte kamers, schoon, modern ingericht, koel en met een eigen terras met fantastisch uitzicht.

Het meest bijzondere is wel dat je kunt slapen in een echte Mongoolse yurt, en dat in de omgeving van Malaga. Kun je het jezelf voorstellen? De yurt is van alle gemakken voorzien: er zit zelfs een keuken, badkamer en airco in. De ramen boven kunnen ook fijn open. De yurt heeft slaapplek voor vijf, maar houdt er wel rekening mee dat alle ruimtes open zijn, behalve de badkamer. Je kunt tijdens je overnachting in de yurt dus prima rondjes lopen en verstoppertje spelen. Het meest bijzondere is dat het uitzicht vanaf je eigen terras je compleet overweldigd, zo mooi! Zou je dat ooit zat raken?

Zo ja, dan kun je naar het zwembad. Niet alleen om af te koelen, maar wederom voor een prachtig uitzicht. Vanuit deze hoek kun je namelijk het stadje Alora met z’n Moorse kasteelruïne perfect op de heuvels zien liggen. Ben je dat zat, wacht dan vooral op de zonsondergang, wanneer de natuur een bijzondere lichtshow boven de vallei geeft.

Dingen om te doen in de omgeving Malaga

Binnen drie kwartier rijden van Finca Feliz Andaluz vind je een aantal van de mooiste en wat onbekendere bezienswaardigheden van Andalusië, in de omgeving Malaga. Onze vrienden/eigenaren Gerben en Loes kunnen je daarover de beste tips geven. Aangezien het massatoerisme Alora nog niet heeft ontdekt, is het een goede plek om je onder te dompelen in het echte Andalusische leven. Ik laat je nog wat meer van de omgeving zien.

Bezoek Alora in de omgeving Malaga

Het echte Andalusische leven, dat krijg je wel mee in het stadje Alora dat op 5 minuten rijden van Finca Feliz Andaluz ligt en 45 minuten ten noorden van Malaga.

Hier vind je geen toeristische tapas en je Alora-magneet koop je gewoon bij de lokale sigarenboer. Je vindt dan ook vaak geen omschrijving van Alora in je reisgids. En toch hoef je jezelf er zeker niet te vervelen. Zo kun je er een bezoek brengen aan de op één na oudste kerk van deze provincie, de Nuestra Señora de la Encarnación. Het schijnt heel bijzonder te zijn om voor Pasen hier de Semana Santa mee te maken. En het staat zeker op ons verlanglijstje dit zelf eens mee te maken. Om de hoek van de kerk ligt het kleine stadsmuseum waarin de de eeuwenoude geschiedenis van Alora kunt zien.

Eten en drinken in het Spaanse Alora

Op het plein voor het stadhuis kun je ontbijten met Churros, al vonden wij Nederlanders daar zonder chocoladesaus weinig aan. In Alora kun je ook tapas bestellen, dat is dus niet zoals wij dat noemen tapas. Maar gewoon allerlei gerechtjes a compartir (delen) bestellen. Verder houd men zich in dit deel van Spanje streng aan de siësta. Om 14.00 gaat alles dicht voor de lunch en daarna is het rusten. Met een beetje geluk gaat alles dan weer open om 17.00. En het is ook erg leuk om mee te maken hoe alles in Andalusië ’s avonds weer tot leven komt.

Ons favoriete restaurant in Alora ligt echter iets buiten het centrum: Gastrotaberna El Lagar. Daar kun je het beste bestellen wat de bediening je aanraadt. Meer restauranttips kun je vragen aan Gerben en Loes.

Het Moorse kasteel van Alora is een echte geheimtip

Nog leuker is het om omhoog te klimmen naar het oude Moorse kasteel, ook al vanwege de schattige straatjes die jullie onderweg tegenkomen. En omdat je er tijdens je overnachting in de yurt al zoveel naar gekeken hebt. Het 9e-eeuwse Moorse kasteel is nog niet grootschalig gerestaureerd: her en der zijn wat metalen trappetjes toegevoegd en zijn delen van de muur aangevuld met cement. Maar dat is het dan ook. Dat geeft wel een bijzondere sfeer. Dat, plus dat de kans groot is dat jullie hier de enige toeristen zijn! Uitgebreid kijken en geen andere mensen op de foto! Dat is bij het Alhambra zo ongeveer onmogelijk.

Paardrijden in Alora

Staat het paardrijden op Andalusische paarden ook hoog op jouw verlanglijstje? Dan kun je dat perfect combineren met het overnachten in deze Spaanse yurt. In Aloraheeft de Deense Tina namelijk een kleinschalige rijstal: Fuego Blanco. Paardrijden kan hier op alle niveaus en verschillende tijdsduren en ze heeft ook een paard geschikt voor wat langere (en dus zwaardere) mannen. Paardrijden doe je door de heuvels van Alora. En ondertussen maakt ze met alle liefde foto’s van jou/jullie die ze je stuurt als herinnering. Geen geklooi dus met je eigen foto en camera. En zo fijn: je wordt ontvangen met vers fruit uit eigen tuin!

Paardrijden bij Fuego Blanco in Alora, omgeving Malaga

Een wijnproeverij in Alora

Zo leuk om onze vrienden te verrassen met een wijnproeverij bij Bodega Perez Hidalgo. Ze hadden daar wel eens wijn gekocht, maar ze wisten niet dat je er ook een wijnproeverij kon krijgen. Met wijntjes van druiven uit de omgeving. En wat kleine snacks erbij. Als ik één nadeel moet noemen is dat de proeverij rond het middaguur is. Of een voordeel, want kun je daarna gelijk met siësta.

We hadden de wijnproeverij geregeld via de Active Triangle, het toerismebureau van de regio. Die reservering was niet helemaal goed doorgekomen, aar we mochten gelukkig wel proeven van de bijzondere wijntjes.

Nog een Moors kasteel bijna voor jou alleen tijdens een vakantie in de omgeving Malaga: het Alcazaba in Antequera

Een tip van Gerben en Loes was om ook een bezoek te brengen aan het stadje Antequera met haar Moorse kasteel en het natuurpark Torcal. Op maandag is veel gesloten in Antequera. Maar gelukkig niet het Moorse kasteel Alcazaba. Dit is absoluut een aanrader om te bezoeken tijdens een vakantie in Malaga. Het kasteel is grotendeels een ruïne, maar dan wel een prachtige, met een bijgehouden tuin en dramatische uitzichten over de regio. Het gehele complex is te bezichtigen inclusief de kathedraal Colegiata de Santa Maria la Mayor. Het uitzicht over de oude Romeinse baden krijg je er gratis bij. Ook hier ademt alles weer historie.

Het mooiste is dat wij ook hier gedurende een groot deel van ons bezoek de enige toeristen waren en dus weer geen enkele moeite hadden om de mooiste foto’s te maken en in alle rust naar de gratis audioguide te luisteren. Ons bezoekje sloten we af met een lunch in het centrum, want het kasteel heeft bijvoorbeeld geen museumcafé. We zagen veel mooie gebouwen, kerken en straatjes in dat centrum. Maar helaas was het ook gesloten. Dat gaf niets, want we reden iets het centrum uit voor een wandeling door bijzondere natuur.

Val van de ene in de andere verbazing in natuurpark Torcal de Antequera in de regio Malaga

Een andere geweldige tip die we kregen was om te gaan hiken in natuurpark Torcal de Antequera. Iets wat je heel goed kunt combineren met een bezoek aan het Moorse kasteel Alcazaba wat ook in Antequerra ligt. Daardoor was het al wat later. Vandaar dat we voor de route van 1,5 kilometer kozen. Vergis je niet, hier wandel je minimaal 45 minuten over. En dat komt niet alleen door alle hoogteverschillen op het rotsachtige pad. Maar ook doordat je van de ene in de andere verbazing valt wanneer je de bizarre kalkstenenformaties langs het pad ziet. Dat krijg je gewoon niet goed op de foto, zoveel diepte als erin zit. Heel tof! Er is ook nog een route van 3 kilometer en die lijkt me zeker de moeite waard, maar daar moet je nog veel langer voor uittrekken. Een tip: trek comfortabele wandelschoenen aan.

Het wandelen van de Caminito del Rey in de regio Malaga

Eén van de meest beroemde wandelingen van Spanje is de Caminito del Rey. Deze spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding omdat er vroeger veel ongelukken gebeurden op dit pad bovenin een kloof. Na een grootschalige rennovatie is het gelukkig heel erg veilig om de Caminito del Rey te wandelen. Dat wil niet zeggen dat wanneer je, zoals mij, hoogtevrees hebt, de plankenpaden op een hoogte van 50 tot wel 100 meter je geen knikkende knieën en draaiende maag geven.

Willen jullie het Caminito Del Rey-pad lopen, dan moet je dat wel lang van tevoren boeken, want het aantal wandelaars is gelimiteerd. Wij boekten pas 3 dagen van tevoren (in juni) en toen waren er alleen nog plekjes beschikbaar midden op de dag. Nu is het in Andalusië in de zomer het heetst aan het einde van de dag. Dus boek in ieder geval niet voor dan. Nog meer tips: parkeren in de buurt is een crime, dus kom ruim om tijd. Het is ook minimaal een kilometer lopen naar het startpunt, dus kom op tijd. Neem eten mee, want bij het startpunt staan alleen automaten voor snickers en fris. Er zijn trouwens wel restaurants voor de tunnel, maar dan moet je daar maar net staan met de auto. En daar nog tijd voor hebben. Dus nogmaals, kom op tijd!

Praktische tips voor het wandelen van de Caminito del Rey

Aan het einde van de wandeling kun je wel verse broodje en drinken kopen. Maar dan ben je al wel even onderweg. Want de totale wandeling is 7,7 kilometer en kost je zo 2,5 uur inclusief wachttijden en uitpuf-tijden. De wandeling an sich is niet zwaar, maar de temperaturen lopen wel op, dus een pauze in de schaduw is wel fijn. Je wandelt bijna 3 kilometer in de kloof zelf. Eerst over een lager plankenpad op zo’n 50 meter hoogte. Dan kun je even wennen. Dan kom je in de prachtige Hoyo Vallei waar je tussen de bomen wandelt.

En dan mag je het volgende plankenpad op, wat een stuk hoger is en eindigt met de beroemde hangbrug op 100 meter hoogte. Daar staat een rij voor, dus dan kun je jezelf er vast op verheugen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me halverwege de hangbrug bedacht dat het wel mee viel en toen kon Tom nog snel een foto van mij maken.

En ik ben ontzettend blij dat ik de Caminoto del Rey tijdens onze vakantie in de buurt van Malaga toch gelopen heb. Het is echt zo mooi! En met mijn hoogtevrees (eerlijk is eerlijk, ik ben er wel voor behandeld geweest) voelde het echt als een overwinning op mijzelf. Dus dubbel genieten! En konden we uitpuffen in de bus terug richting de auto.

Organisatie van de caminito del Rey op z’n Spaans

Sorry, nog 1 ding: het gaat wel op z’n Spaans. Aan de ene kant wordt je verplicht om een veiligheidshelm te dragen vanwege vallende stenen. Aan de andere kant wordt de grote parkeerplaats die een einde moet maken aan alle parkeerproblemen nog steeds niet in gebruik genomen. Vanaf het einde van de route kun je met de bus terug naar de auto (als je die net als ons aan de Noordkant hebt geparkeerd). Maar je moet wel cash op zak hebben om die bus te betalen. En je wil wel met de bus, want terug gaat er niet zo’n mooie route. De Caminito zelf is namelijk eenrichtingsverkeer, heel logisch. Ga het doen: het kost je 10 euro per persoon (plus de bus) en dan heb je een onvergetelijke ervaring.

Of nog makkelijker: boek een wandeling met gids voor de Caminito del Rey

Nog twee wandelingen in de regio Malaga

Was je te laat met het boeken van de Caminito del Rey, of heb je toch teveel last van hoogtevrees? Dan zijn er nog meer mooie wandelingen die je kunt maken in de buurt van El Chorro en de Caminito del Rey en dus in de buurt van de Spaanse yurt. Zo zijn de buurt van de Caminito diverse miradors waar je naartoe kunt wandelen voor mooi uitzicht. Voor alle Spaanse wandelingen geldt dat deze niet altijd goed staan aangegeven. Maar probeer maar gewoon hoever je komt. Hieronder licht ik 2 wandelingen in de regio Malaga voor je uit.

Een fikse wandeling naar de Arabische trappen bij El Chorro

Deze wandeling kan heel erg pittig of iets minder pittig zijn. Afhankelijk van waar je startpunt is. Wij startten zelf bij het station van El Chorro. We deden ongeveer 2,5 uur over de wandeling naar de Arabische trappen bij El Chorro. We hadden wel een flink tempo te pakken. Een deel van de route loop je door naaldbos. Zodra je boven de bomen uitkomt is het uitzicht over de vallei fenomenaal. Gerben en Loes van Finca Feliz Andaluz kunnen je uitleggen hoe je een kortere wandeling maakt naar deze trappen.

Niemand weet hoe oud deze stenen trappen precies zijn, maar men denkt dat de Moren deze trappen als handelsroute hebben gebouwd. Neem voldoende water en eten mee, want er is verder niets vanaf het station.

Een kleine wandeling naar de ruïnes van Bobastro

Deze kleine wandeling van ongeveer 20 minuten geeft je prachtig uitzicht en brengt je naar de ruïnes van Bobastro, die overal in deze regio bekend staat. In de 9e eeuw kwam de rebellenleider Umar ibn Hafsun hier met zijn rebellen in opstand tegen het kalifaat van Cordoba. Tijdens de wandeling leer je meer over deze opstand die toch bijna 50 jaar duurde. En je kunt hier niet verdwalen!

Het is helaas wel onduidelijk wanneer de ruïnes te bezoeken zijn. Wij hadden geluk dat het open was, terwijl onze vrienden er al een paar keer langs gereden zijn toen het toch dicht zat. Maar dan is het alsnog de moeite waard om door te rijden naar Mirador Tajo Encantada bovenop de berg.

Bezoek vooral ook Malaga wanneer je in de omgeving overnacht

Dat lijkt me echt best wel heel logisch: Malaga bezoeken tijdens een vakantie in de omgeving van Malaga. Ik zal eerlijk zeggen: het was niet meteen een stad waar ik een beeld bij had of altijd al graag heen wilde. Toch sloten we onze reis in de regio Malaga af met een bezoekje aan deze hoofdstad. En ja, de stad heeft ons aangenaam verrast. Vanuit Alora kun je Malaga-stad makkelijk bezoeken met de trein, dan hoef je niet na te denken over parkeren. Lees hier meer over de bezienswaardigheden voor een vakantie in Malaga.

In dit blog vergelijk ik een stedentrip Valencia versus Malaga

Meer over overnachten in de omgeving van Malaga

De omgeving van Malaga ligt op zo’n 2500 kilometer van Nederland. Het is dus minder geschikt om voor een korte vakantie naartoe te rijden. Maar heel geschikt om op te nemen in een roadtrip door Europa, zoals wij hebben gedaan tijdens ons campertrip langs de Douro en de route die we daarna naar de Algarve reden. Waarna we heerlijk genoten van een paar dagen luxe door te slapen in een yurt in Spanje.

We reden vervolgens 4 dagen terug naar Nederland, waar we met onze camper een tussenstop maakten bij San Sebastian, de Franse Westkust en Versailles. Zo maakten we ook de terugreis interessant en leuk voor onszelf. Voor een korte vakantie kun je vliegen op Malaga.

De zomers in Andalusië zijn heet. Dat maakt dat de Spaanse yurt geschikter is om in te overnachten tijdens een mooie lentevakantie, nazomertrip of om te overwinteren. Ga je in de zomer, pas je dan aan aan de locals. En ja, die houden siësta van 14.00 tot 17.00, in ieder seizoen trouwens. Heerlijk om bij het zwembad in de schaduw een boekje te lezen. Al zit er ook airco in de luxe yurt.

Nog meer om te doen in Spanje en Andalusië

Ga je langer naar Andalusië, dan kun je ook de hoogtepunten van Andalusië verkennen. Of ga lekker een paar dagen naar de kust van de Costa del Sol. Lees hier van Marcella de 7 tips voor Sevilla. Meer zien van Spanje? Ontdek dan ook de rustigere kant van feesteiland Ibiza. Of ga op een romantische trip naar de Costa Daurada en Salou.

Bereid je vakantie naar de regio Malaga in Andalusië goed voor:

Ook in Nederland kun je overnachten in een yurt mét wellness retreat en hottub

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

6 Reacties

  1. De regio staat al erg lang op mijn verlanglijstje! En wow, die yurt ziet er wel super uit!

    1. Leuk, hopelijk kun je snel een keertje heen!

  2. Wat een fijne en uitgebreide blog is dit. Vele tips en alhoewel ik helemaal geen plannen heb om naar Spanje te gaan, krijg ik er wel helemaal zin in.

    1. Wat leuk om te lezen! Hopelijk toch snel een keertje!

  3. De blog is enthousiastmakend! De omgeving is prachtig en ik eb er weer nieuwe wandelingen bij voor mijn volgende bezoek, dankjewel!

    1. Wat lief, dankjewel Arnt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.