Noorwegen Reistips Europa

Bergensbanen Noorwegen: De mooiste treinreis van Europa in de winter

Bergensbanen trein Noorwegen in de buurt van Voss langs een rivier

Klaar voor de beste treinreis van je leven? De Bergensbanen in Noorwegen staat bekend als één van de mooiste treinreizen in Europa die je kunt maken. En als je deze trip in de winter maakt, dan is het extra genieten. Deze reis van iets meer dan zeven uur gaat tussen Bergen en Oslo en in de winter kom je daarvan minstens 5 uur langs overweldigende besneeuwde, en toch afwisselende landschappen. Waaronder het hoogste bergplateau van Europa. Alle reden om niet aan je mobiel vastgeplakt te zitten, maar aan de ramen van de trein. Behalve dan om regelmatig een foto of video te maken van al het prachtigs dat je ziet. Ik deel met jou de route, de highlights, toffe stops en ticketinfo.

Route van de Bergensbanen Noorwegen van Bergen naar Oslo

De Bergensbanen loopt van Oslo naar Bergen en terug. Onderweg kom je langs vele fjorden, maar ook (bevroren) rivieren, bergen en zelfs het grootste bergplateau van Noord-Europa: Hardangervidda.

Wij startten onze trip in Bergen Noorwegen. Een ontzettend leuke stad in het westen van Noorwegen, aan de kust. Met mooie gekleurde houten huizen in de middeleeuwse wijk Brygge, boottochten door de omringende fjorden en een prachtig uitzicht vanaf de Floibanen. Eén of twee nachten in deze stad is een ontzettend leuke start van je treinsreis met de Bergensbanen. Hier hebben ze een zeeklimaat met veel regen, dus verwacht geen ontzettend winterwonderland hier. Maar zodra de treinreis in de buurt van Vossevangen/Voss met skigebied Voss komt, verandert dat al snel.

Besneeuwd landschap tussen Voss en Finse Noorwegen

Eén van de meest bijzondere plekken langs het spoor vond ik Finse. Daar ligt het hoogste treinstation van Noorwegen, op 1222 meter hoogte. Deze plek kan alleen met de trein, of in de ook zomer wandelend of fietsend worden bereikt. Het uitzicht op het winterwonderland is hier zo mooi! De plek waar ontdekkingsreizigers als Amundsen en Scott trainden voor hun poolexpedities en daar kon ik mij alles bij voorstellen. Hier zijn tegelijkertijd de langste tunnels van het Bergensbanen traject, omdat hier veel lawines waren. En dat is dan weer jammer van het uitzicht. Als je gelukt hebt, zie je hier trouwens grote kuddes rendieren in de winter. Je kunt hier ook langlaufen en skiën op de enige piste van het dorp. Er is hier zelfs een hotel. Wij zagen hier niemand uit- of instappen. Al is hier een hotel en jeugdherberg. Het ligt ook aan de rand van Hallingskarvet National Park.

Uitzicht vanuit de Bergensbanen trein richting Finse

Daarna daal je af richting Geilo. Eén van de grotere en bekende wintersportplaatsen van Noorwegen. Wij stapten hier uit voor een midweek vol winterse activiteiten in Noorwegen. Na Geilo dachten we dat de winterse witte wereld snel zo ophouden. Maar gelukkig niet. Toen we Geilo verlieten met de Bergensbanen Noorwegen, konden we nog uren genieten van besneeuwde landschappen, rivieren en meren. Ik meen zelfs 3 elanden gezien te hebben die een bevroren meer overstaken.

Stops onderweg van de Bergensbanen in Noorwegen

Reis je de Bergensbanen van Bergen naar Oslo, kom je volgende stations tegen:

  • Bergen: leuke start met een citytrip in deze mooie en gezellige stad.
  • Arna
  • Dale
  • Voss -> hier vind je één van de meest westelijke skigebieden van Noorwegen, niet zo sneeuwzeker
  • Myrdal -> stap hier over op de beroemde Flamsbana trein (zie hieronder)
  • Hallingskeid
  • Finse -> het hoogste treinstation van de reis. Overnacht hier in het hotel of de jeugdherberg.
  • Haugastol
  • Uestaoset -> Langlaufloipes. Het bereiken van de top van Folarskardnuten op 1933 is een prestatie.
  • Geilo -> het meest mondaine skiresort van Noorwegen met veel winterse activiteiten
  • Al -> in de zomer is hier één van de beste campings van Noorwegen
  • Gol -> Vanaf hier kun je de bus pakken naar het skigebied Hemsedal
  • Nesbyen
  • Fla -> Stop hier voor berenpark Bjørneparken, helaas hebben ze hier ook meer exotische dieren
  • Honefoss
  • Vikersund
  • Hokksund
  • Drammen -> hier starten de buitenwijken van Oslo. In Drammen vind je wel een klein skigebied.
  • Asker
  • Sandvika
  • Oslo Sentral stasjon -> stop of stap over in de hoofdstad van Noorwegen.

Afhankelijk van je route kun je op bepaalde stations alleen in- of uitstappen. Zo konden wij niet uitstappen in Arna aan het begin van de reis. In Drammen, Asker en Sandvika (de laatste 3 stations) hadden we alleen mogen uitstappen.

In Oslo stapten wij over op de trein naar Sandefjord. Daar nam local Roy van In love with Norway ons een dag mee voor het verkennen van Larvik in de winter.

Geniet van prachtige winterse landschappen vanuit de Bergensbanen Noorwegen treinreis

Advies: reis ‘m van Bergen naar Oslo als je niet wilt stranden wegens een sneeuwstorm

Noorwegen is een ontwikkeld land, maar vergis je niet: de natuur is hier ruig. Een sneeuwstorm ligt altijd op de loer. En het traject tussen Geilo en Bergen is gevoelig voor die barre weersomstandigheden, want dan kunnen er lawines optreden. Dat deel van het traject kan dan worden geannuleerd. En als dat het geval is, liggen de wegen naar het westen er waarschijnlijk ook uit. Toen wij in Geilo waren, werd dat traject ruim 2 dagen geannuleerd. Eén geluk: wij reisden van Geilo naar Oslo, dus van west naar oost. En die trein reed wel.

Uitzicht vanaf de Bergensbanen richting de Flamsbana

Gaat de Bergensbanen Noorwegen ook over de Flamsbana?

De Flamsbana in Noorwegen werd door Lonely Planet uitgeroepen tot de mooiste treinrit van de wereld: in een uur trein je van Myrdal naar Flamsa. Het is een toeristisch uitstapje en relatief prijzig (rond de 50 euro retour). Eén van de grootste misverstanden is dat de Bergensbanen ook over het spoor van de Flamsabanen gaat. Dat is niet zo. Wel passeer je met de Bergensbanen het station van Myrdal, waar je kunt overstappen op de Flamsbana.

In de winter zou je dit goed moeten uitzoeken als je wilt overstappen, want dan rijdt de Flamsbana beperkt. En op Myrdal station, en in de omgeving, is niets te doen. Zelfs het café is dicht in de winter. Toen wij de Bergensbanen namen, stapte hier dan ook niemand in of uit. Wel zijn er hotels in eindpunt Flam, dus je zou een extra nacht in Flam kunnen overwegen om de Flamsbana tijdens de winter te doen en een goede aansluiting op de Bergensbanen te krijgen, zodat je deze tijdens daglicht kunt doen.

Station Myrdal overstap op de Flamsbana Noorwegen

Tickets voor de Bergensbanen in Noorwegen

Wij betaalden in januari 2024 398 Noorse kronen voor een enkele reis voor twee personen om van Bergen naar Geilo te komen met de Bergensbanen Noorwegen. En vervolgens begin februari 398 kronen om weer verder te reizen naar Oslo. Kaartjes koop je rechtstreeks via vy.no en boek ze (ruim) vantevoren voor de beste tarieven.

Er gaan vijf Bergensbanen treinen per dag tussen Bergen en Oslo, in de winter vier. Eén van deze treinen is een nachttrein. Je spaart dan een overnachting uit (die in Noorwegen al snel op rond de 100 euro komt), maar dan mis je de prachtige uitzichten onderweg. En een slaapcoupe kost ook zo’n 100 euro voor twee.

Besneeuwd landschap met bevroren rivier vanuit de Bergensbanen trein

Nog wat praktische informatie over de Bergensbanen in Noorwegen

Aan boord van de Bergensbanen heb je een restauratiewagon. Bewaar je kartonnen beker voor een refill met koffie, thee of warme choco voor de helft van de prijs. Je krijgt een toegewezen plek. Tijdens onze reizen was de trein vrij leeg. Waardoor we alle vrijheid hadden om telkens te verplaatsen naar de kant van de trein met het mooiste uitzicht! Aan boord van de Bergensbanen trein mag je per persoon twee grote bagagestukken meenemen. Toch vond ik het wel handig om mijn fluffy wintersportbagage in de compression packing cubes van Sunflake te vervoeren.

Dit vind je vast ook leuk

Met de trein naar de piste in de Zwitserse Jungfrau Joch

Onze ervaring met de nachttrein op wintersport naar Oostenrijk

11 onvergetelijke winterse activiteiten in Levi Fins Lapland

Besparen op een wintervakantie in Noors Geilo

Tips van een local voor een wintese trip naar Noors Larvik

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.