Belize De wereld

Bezienswaardigheden Belize: het beste van de Caribbean én Centraal-Amerika

Het strand van Half Moon Caye in Belize

Belize staat niet bij veel Nederlandse reizigers op het netvlies. Onterecht, want er zijn veel bijzondere bezienswaardigheden in het Belize. Het toerisme staat er eigenlijk nog in de kinderschoenen en dat maakt het zo charmant in vergelijking met buurland Mexico. Soms voelt het meer Caribisch dan Centraal-Amerikaans en het heeft dan ook het beste van beide werelden. En wanneer jullie er zelfstandig doorheen reizen, kunnen jullie je redden met Engels. Ik geef je straks natuurlijk nog wat praktische informatie. Maar nu eerst: de 5 mooiste bezienswaardigheden én dus redenen om beautiful Belize te bezoeken.

1. De meest bijzondere bezienswaardigheid in Belize: De ATM-grotten (Actun Tunichil Muknal)

Dit is de meest bijzondere bezienswaardigheid in Belize: de onderwereld die de Maya’s kenden als Xibalba. Tijdens een tour door de ATM-grotten zwem, waad en klauter je een uur door een ondergrondse rivier. Vervolgens klim je op een grote rots en moet je op je sokken verder naar de grootste schat: de grotkamers waar de Maya’s 1000 jaar lang offers hebben gebracht. Niets anders dan een geel lijntje op de grond scheidt je van potscherven en skeletten van mensen die ook geofferd waren. Met een huis-, tuin- en keukentrap ga je naar de hoogste grotkamer. Op de terugweg nam de gids ons lange Nederlanders mee langs een rots genaamd de guillotine. En een rots waar de Maya’s bloedoffers brachten. Vul de rest verder maar in. Deze tour is niets voor mensen die bang zijn in het donker, of claustrofobisch.

Waar vind je dit nog?… in Belize dus!

Deze tour toont precies aan dat het toerisme in Belize nog in de kinderschoenen staat. In een ontwikkeld land zou deze grot vol archeologische bezienswaardigheden allang gesloten zijn voor het grote publiek en mag je de replica bezoeken. Is dit jammer? Helaas zijn camera’s verboden sinds een toerist zijn camera op een schedel heeft laten vallen… Zegt dat genoeg? Ik weet dus niet zo goed wat ik ervan moet vinden dat je deze grot nog steeds mag bezoeken. Het is nog steeds geen UNESCO-werelderfgoed, een predicaat wat het volgens mij verdient om het beter te beschermen. Eerlijk is eerlijk: ik zal het nooit vergeten als het hoogtepunt van ons bezoek aan Belize.

2. Duik in of vlieg over de Blue hole: een bezienswaardigheid in Belize van wereldformaat

Een plek die door Jacques Cousteau in de top-5 van mooiste duikplekken ter wereld is gezet, vind je in Belize: The Great Blue Hole. De grootste in zijn soort. Dit is toch wel één van de belangrijkste bezienswaardigheden voor duikers in Belize. Kunnen jullie niet (goed) duiken, dan is het mogelijk om er overheen te vliegen. Je kunt er ook snorkelen: maar er is dan niet veel meer onder je te zien dan een blauwe diepte.

De bodem van The Great Blue Hole ligt op 124 meter diepte. Onmogelijk om te zien. Een normale PADI-duiker komt daar nog niet eens bij in de buurt. Met je PADI duik je tot 42 meter diep, waar je tussen de stalactieten door zwemt. Terwijl wij dat deden kwamen rifhaaien van 2 tot 3 meter lang ons tegemoet. Dit is één van de meest spannende duiken die ik ooit heb gemaakt. Maar zoals eerder gezegd, je kan hier ook gewoon overheen vliegen en ook dan is het een indrukwekkende Belizaanse bezienswaardigheid.

En de rest van het grootste koraalrif op het Noordelijk halfrond

Na een duik- of snorkeltour in de Blue Hole ga je meestal nog naar Half Moon Caye om bij te komen van alle adrenaline: daar zagen we roodpootgenten. En we maakten nog twee minder inspannende duiken te langs de Half Moon wall en bij het Aquarium. Daar is ook meer onderwaterleven te zien dan in de Blue Hole: naast haaien onder andere ook pijlstaartroggen, kogelvissen en alen. Dit alles is onderdeel van de Belize Barrier Reef Reserve System, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het grootste rif van het Noordelijk halfrond. Dit is een heerlijke excursie om nog wat verder weg te komen van het vasteland van Belize, want het vasteland is ongeveer 2 uur varen. Dit is dus ook een heel belangrijke bezienswaardigheid van Belize.

Je kunt hier dus in ieder geval mooi snorkelen. En wandelen langs de roodpootgenten en mangroves. En genieten van de prachtige verlaten stranden. De echte liefhebber blijf hier om te kamperen, dat kan ook goedkoper wanneer je je eigen spullen meebrengt. En zoek dat vantevoren goed uit! Het strand van Half Moon Caye staat in ieder geval in mijn top-5 van mooiste stranden ter wereld!

3. Ga chillen op Caye Caulker

Vakantie in Belize is heel mooi, maar soms ook hard werken. Vroeg opstaan voor een excursie of om te duiken. Lange reistijden staand in de bus, omdat je graag goedkoop heen en weer wilt reizen.

Caye Caulker is dan het perfecte plekje om weer bij te komen. En om dat enigszins betaalbaar te doen, want sommige van de andere Cayes zijn niet geschikt voor een kleiner reisbudget.

Je hoeft je niet te vervelen op Caye Caulker

Caye Caulker is de plek om alle vrienden die je in de rest van Belize hebt gemaakt weer te ontmoeten, onder het genot van een cocktail of kreeft (on a budget). Of waar de rastafari barkeeper je toevallig voorstelt aan het stel waar je morgen mee gaat duiken. Heel laidback. Het eiland ben je in maximaal 2 uurtjes over gefietst. Toch zijn ook hier bezienswaardigheden van Belize te ontdekken: vooral veel snorkel- en duikexcursies, maar ook kitesurfen wordt hier steeds meer gedaan.

Snorkelen met haaien, roggen en schildpadden

En tijdens de snorkelexcursies vanaf Caye Caulker naar Ray Alley zie je het onderwaterleven van Belize met eigen ogen. Je zwemt gewoon tussen de pijlstaartroggen, verpleegsterhaaien en schildpadden! Ook hier geldt weer dat het toerisme nog weinig regulatie kent: de schipper van de zeilboot die wij hadden gehuurd voor onze snorkelexcursie met vrienden bleek tot onze schaamte best dronken. Hij was wel heel vriendelijk, al had ik het idee dat de kapteins van de andere boten ons uitlachten. Maar ook dat is Belize: je moet er dan zelf ook maar heel hard om lachen en zelf een slok rumpunch nemen.

Grootste nadeel van Caye Caulker? Er zijn geen mooie zandstranden. Je ligt op een pier, of een hangmat boven het water.

4. Zwemmen met zeekoeien is de attractie van Belize

Nou, daar hoor je toch nooit iemand over: snorkelen met zeekoeien en er zijn ook niet zoveel plaatsen ter wereld waar dit kan. Maar echt: zet dit op je bucketlist, want dat is zo cool! Een beetje schuw zijn ze wel, dus je hebt geen garantie op het afstrepen van deze bezienswaardigheid in Belize. Vanaf Caye Caulker heb je keuze uit de volgende twee excursies wanneer je zeekoeien wilt zien:

  1. Maak een boottrip naar de mangroven waar je ze gegarandeerd ziet, maar je de boot niet uit kunt om met ze te snorkelen
  2. Ga op snorkeltrip naar een gebied waar ze veel zitten en je gaat heel hard duimen dat die opzet lukt.

Wij kozen voor dat laatste. Op deze bezienswaardigheid in Belize heb je dus geen garantie. De eerste zeekoe verdween meteen (want schuw). De hele plek was vergeven van de Chinese, Japanse en Amerikaanse cruiseschip-passagiers die aan enorme wokkels door het water werden getrokken. Onze gok: naar de rand van het rif te snorkelen in de hoop daar meer kans te hebben.

Net toen we op wilden geven, zagen we een zeekoe drijven. We bleven rustig dobberen, totdat hij bijna op ons knalde. Toen we besloten terug naar de boot te zwemmen, kwam er nog een zeekoe aan. En ze begonnen met een intrigerende paringsdans, net alsof we middenin in een National Geographic documentaire zaten. Na een paar minuten besloten we om ze maar wat meer privacy te gunnen.

5. Verrassende bezienswaardigheden van Belize in het binnenland

Hier kozen we er dus niet voor om oude Maya-steden te bezoeken (die er dus wel zijn), maar we al genoeg in Guatemala en Belize hadden gezien. In de buurt van San Ignacio besloten we in de jungle andere Belizaanse bezienswaardigheden te bezoeken.

We sliepen daar in een boomhut bij de Parrot Nest Lodge. Een bijzondere ervaring midden in de natuur. Zo hadden de honden van de eigenaar een leguaan van 1.5 meter lang gevangen, scharrelden de agouti (een soort grote cavia) in de tuin en genoten we ’s avonds van de natuurlijk verlichting van vuurvliegjes. Tuben konden we vanuit de achtertuin, samen met de honden van de lodge.

Tijdens een relaxdag gingen we mee naar Rio on Pools, mooie watervallen waar we konden zwemmen en springen. Ook gingen we naar een zweverige commune waar ze geen alcohol dronken, maar wel blowden. Wij hielden het bij de kombucha. Het werd ons wel duidelijk dat er in Belize wel meer dan één of twee verstokte hippies rondlopen. Laidback.

Nog wat praktische informatie over reizen in Belize

Het zal je inmiddels duidelijk zijn: Belize is geen standaard vakantiebestemming, maar heel tof wanneer jullie een chille plek zoeken. Een kruising tussen Spaanstalig Centraal Amerika en een Caribisch land.

Hoe kom je eigenlijk bij de bezienswaardigheden van Belize?

Nu denken jullie vast: Leuk, maar hoe komen we eigenlijk in Belize? Rechtstreekse vluchten gaan er niet. En vliegen naar Belize is vaak prijzig: je vindt niet van die goede deals als wanneer jullie op Mexico of Guatemala vliegen. En dat is dan ook mijn advies: doe als ons en combineer deze vakantie met Guatemala (in) en Mexico (uit). Wij vlogen relatief goedkoop retour op Cancun in Mexico en maakten een rondreis door deze drie landen. Terug naar Mexico gingen we per boot. Vergeet niet dat je een vertrekbelasting en een Protected Areas Conservation Tax moet betalen. Wij moesten in de laatste haven de hele pier af en op rennen op zoek naar een pinautomaat, om deze nog cash (!) te kunnen voldoen: 37,50 Belize dollar per persoon.

Vanuit Belize reisden wij naar Tulum in Mexico, wat één van de nationale parken van dat land is. Lees bij Wereldreizigers meer over de nationale parken in Mexico.

Met een beetje geduld is Belize goed te bereizen met openbaar vervoer en natuurlijk de veerboten om naar de eilanden te komen. Voor het vervoer in de omgeving, kun je toch makkelijker gebruik maken van georganiseerde tours, of soms heb je het reisgeluk dat je guesthouse je ergens kan afzetten. Taxi’s zijn relatief duur.

Sleeping Police Woman, zo heten drempels in Belize
Ook dit verkeersbord is eigenlijk al een bezienswaardigheid in Belize. Sleeping Police Woman, zo heten drempels hier.

Andere praktische tips voor de bezienswaardigheden Belize

Voordeel van het bezoeken van de bezienswaardigheden in Belize: je kunt je eigenlijk overal met Engels redden in dit land. Een verademing na Mexico en Guatemala. Visum krijg je aan de grens: mits je paspoort nog geldig is en je een terugvlucht hebt geboekt (vanuit een Belize of een ander land in de regio. Inentingen zijn nodig, maar ik raad je aan dat even af te stemmen met een reisarts. Helaas kan ik ons hostel met tweepersoonskamers op Caye Caulker niet met jullie delen, het is gesloten.

Nog één vreemd ding van Belize: Er werd ons een aantal keer door locals of Amerikaanse medereizigers gevraagd of we interesse hadden in drugs. Dat gebeurt ons eigenlijk nooit. Drugs zijn dan ook redelijk gewoon in dit land. Alhoewel bezit tot 10 gram legaal schijnt te zijn, hadden wij er geen belangstelling voor en ook geen zin om risico te lopen. Maar voor sommige Amerikaanse toeristen is dit wel de aantrekkingskracht van deze verborgen parel van Centraal-Amerika.

Nog meer informatie over reizen naar de bezienswaardigheden Belize?

Verder heb ik de Lonely Planet Central America on a shoestring gebruikt voor het plannen van onze reis. Een heel nuttig naslagwerk om de prijs van het reizen door Belize ook fijn te houden.

Aangezien je bij een vlucht met overstap meer kans hebt op een overboekte vervolgvlucht, lees hier hoe je jezelf daarop kunt voorbereiden.

Eefje van Travelaway heeft ook nog leuke tips voor Caye Caulker, waaronder leuke beach bars op dit tropische eiland.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.