Gelderland Reistips voor Nederland

Weekendje camperen Zeven Heuvelen: verrassend on-Nederlands

Romeinse overwinningszuil in museum Het Valkhof

De Zeven Heuvelen in Nijmegen is een prachtige, haast on-Nederlandse omgeving voor een weekendje camperen in eigen land. Je kunt je er ook prima vermaken als je geen wandelfanaat bent of geen e-bike/racefiets hebt. De heuvels lenen zich namelijk ook prima voor een enigszins relaxt weekend. Wij sliepen met ons campertje bij boerderij-camping Nederrijkswald pal aan de Zevenheuvelenweg. De eigenaresse tipte ons hoe we op onze gewone fietsen op de heenweg juist gebruik konden maken van de zeven heuvelen (whoehoe!) en op de terugweg de Zevenheuvelenweg konden vermijden (whoehoe 2!).

Met bewoning vanaf de Romeinse tijd is Nijmegen één van de oudste steden van Nederland. Jullie kunnen hier dus genieten van zowel cultuur als een prachtige heuvelachtige omgeving. Hieronder toon ik je een aantal highlights van Nijmegen en de Zeven Heuvelen.

Ons campertje op het camperveld van boerderij-camping Nederrijkswald

Ook de Nijmeegse Romeinen genoten van een weekend Zeven Heuvelen

Of dat zo is weet ik natuurlijk niet. En ik denk ook niet dat ze het een staycation noemden. Echter, er zijn zoveel sporen van de Romeinen gevonden in deze omgeving dat er zelfs een museum is. Eerlijk is eerlijk: mijn verwachting van museum Het Valkhof was dat er drie Romeinse munten en een kruik zouden liggen. Maar de collectie van het museum is veelomvattender. Zoals een volledig opgegraven overwinningsmonument. En een verzilverde Romeinse gezichtshelm. En hoe zagen de Romeinen de wereld? Dat kun je zien op de Romeinse ‘wereldkaart’ die in 1598 door de Antwerpse drukker Plantin-Moretus gedrukt is. Niet zo van archeologie of oude kunst? Ook moderne kunst is te zien bij museum Het Valkhof. Maar daarvoor zou ik liever naar een gespecialiseerd museum gaan.

Lunchen met uitzicht op de Waal in Nijmegen

Waar in Nederland kun je nu lekker op een terrasje zitten met zicht op één van de grote rivieren? Dat kan dus in Nijmegen aan de Waalkade. Gezien onze relatie met water, is het niet zo gek dat de meeste steden hun centrum wat van de rivieren hebben afgekeerd. Maar in Nijmegen zit je lekker hoog en droog op een terras, terwijl je lekker bootjes kijkt. Lekkerste lunch ever? Mwah… Lunch met mooi uitzicht: Ja, zeker weten! Je kunt er natuurlijk ook dineren, maar in september vonden wij buiten lunchen ook wel goed. Waar we zaten? Bij het enige terras waar nog front row plek was op dat moment.

Vier jullie vrije weekendje staycation in het Vrijheidsmuseum

Eerlijk is eerlijk: ik maak mijn man meestal niet heel blij met musea. Behalve wanneer het een museum over de Tweede Wereldoorlog is. En laat er in Groesbeek nu net het Vrijheidsmuseum zitten dat daar uitgebreid op in gaat. Het nieuwe museum ging in 2019 open en lijkt op de parachutes die gebruikt zijn tijdens Operation Market Garden.

Het museum is heel interactief. Wat op mij vooral veel indruk maakte is dat we het verloop van Operation Market Garden zagen op een maquette, waardoor we ook zagen hoe het toen in de buurt van onze camping was geweest. En ik las net een roman over hoe de Tweede Wereldoorlog in Engeland werd beleefd. Het boek beschreef ‘gasmaskers’ voor baby’s en laat er daar nou net eentje van tentoongesteld worden in dit museum!

Ook was er een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in films. Ook werden er props getoond uit Nederlandse en buitenlandse oorlogsfilms. Dus zagen we een kostuum uit één van mijn favoriete films: Inglourious Basterds. Wat denk je: zou dit kostuum dicht bij Brad Pitt of George Clooney zijn geweest?

Bezoek Groesbeek Canadian War Cemetery middenin de Zeven Heuvelen

Niets maakt zo nederig als een bezoekje aan een oorlogsbegraafplaats. Al die jonge jongens die hun leven hebben gegeven voor ons leven geeft mij altijd kippenvel. En in Groesbeek hebben ze uit dankbaarheid de militairen wel een heel mooi plekje gegeven. Of eigenlijk: de burgemeester destijds vond deze plek geschikt omdat het uitkeek op de Duitse grens. Canadese soldaten die in Duitsland sneuvelden, mochten namelijk niet in Duitsland begraven worden. De meeste soldaten hier zijn dan ook in Duitsland gesneuveld maar hier begraven. Misschien niet het meest luchtige om te doen tijdens een weekendje staycation in de Zeven Heuvelen . Maar aan de andere kant het voelt toch altijd goed om je respect te betuigen aan deze mannen.

Gewoon genieten van een weekendje staycation in de Zeven Heuvelen en Nijmegen

Zoals al eerder gezegd kun je heerlijk fietsen en wandelen in deze omgeving. Ja, voor normale fietsers is het wat puzzelen om de routes leuk te houden. Maar met een e-bike of racefiets hebben jullie de tijd van jullie leven. Of nog beter: ga mountainbiken! Vanaf de camping vertrekken al leuke routes, die wij natuurlijk op onze gewone fietsen hebben geprobeerd (dat was erg grappig, maar niet heel handig).

Of slenter lekker rond in het historische centrum van Nijmegen (extra indrukwekkend wanneer je in het Vrijheidsmuseum de foto’s hebt gezien van de enorme oorlogsschade). Bewonder het Besiendershuis aan de buitenkant, het oudste huis van Nijmegen uit 1525. Of pak een terrasje aan de Grote Markt. Liever wat hippers? Loop dan naar het rand van het centrum naar The Fuzz, en neem een lekkere ijskoffie en een salade. Of wat anders natuurlijk. Heel toevallig werd deze aangeraden in de Viva die ik dit weekend meehad in de camper. Een terechte aanrader. En zo wordt het een heerlijk weekendje staycation in Nijmegen en de Zeven Heuvelen.

Where to stay(cation)?

Ik tipte al boerderij-camping Nederrijkswald. Is kamperen niet jouw ding, of is het daar het seizoen niet voor? In Nijmegen zijn ook andere leuke accommodaties te vinden.

Wat te denken van hotel Nimma? 1,1 kilometer buiten het centrum van Nijmegen, er worden fietsen verhuurd en jullie krijgen toegang tot Thermen Berendonck. De kamers zijn betaalbaar en zien er gezellig uit. Of ga naar hotel Credible, in het centrum van Nijmegen. De cosy-kamers zien er heerlijk uit voor een romantisch weekendje voor 2 en zijn wederom erg betaalbaar.

Overnachten aan de rand van het bos in Groesbeek, in de Zeven Heuvelen, kan bij Hotel De Wolfsberg. De comfortkamers zien er mooi uit, en ze bieden ook leuke arrangementen aan.

Voor meer overnachtingsmogelijkheden in deze omgeving: kijk op mijn Pintest-bord voor Gelderland. Hier vinden jullie leuke Airbnb’s, hotels maar ook nog meer campings in deze omgeving.

Meer inspiratie voor een weekendje in de omgeving van Nijmegen?

Staat Fiat 500 rijden ook op jullie bucketlist? Kirsten van het reisblog Where she goes reed met zo’n knalrood gebakje langs allerlei bezienswaardigheden in het Land van Cuijk. Dat ligt heel iets ten zuiden van de Zeven Heuvelen, aan de andere kant van de Maas. Daar kwam ze langs kastelen, een prachtige natuur en historische vestingstad Grave.

Meer stroomafwaarts kunnen jullie langs de prachtige molen van de Gebr. Remmerde wandelen, zoals Gabriëlle van Molenwandelingen deed. Deze route van 10,3 kilometer is een goed aangegeven klompenpad, waarvoor waterdichte wandelschoenen een must zijn. Lees hier meer over wandelen in Nederhemert.

Willen jullie liever wat meer noordelijk in Gelderland op stap? Dan is het zeker een aanrader om de Veluwe te bezoeken. Lees hier voor meer tips voor bezienswaardigheden op de Veluwe. Of bezoek één van deze twaalf steden in Gelderland met de tips van Natasja van Wat zij zegt.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.