Oldtimer buscamper Voorbereiding

Boekreview van De Busjesblues: 150 dagen door Europa

Boekreview van De Busjesblues

Oh, wat lijkt me dat heerlijk: ooit voor langere tijd weg met ons campertje. Maar hoe is dat nu echt? Om het antwoord op deze vraag te krijgen, las ik het boek De Busjesblues. Dit boek stond in juli en augustus in de top-10 reisverhalen op Bol.com. Maar ik deel zelf ook mijn boekreview van De Busjesblues met je. Want je wilt het vast lezen als jullie zelf langere tijd wegwillen met een kampeerbusje of het boek cadeau geven aan iemand die deze droom heeft.

Boekreview van De Busjesblues

Zonder enige kampeerervaring op stap leidt inderdaad tot busjesblues

In het begin moest ik al wel gniffelen: Chiel, Nia en hun driejarige zoontje kochten een spiksplinternieuwe kampeerbus en gingen zonder enige kampeerervaring meteen 150 dagen op stap door Europa. Dat leidt tot hele ongemakkelijke beschrijvingen van bijvoorbeeld de grasveldjes op de camping en het campingtoilet. De iets meer ervaren kampeerder weet natuurlijk allang: niet zeiken maar doorbijten. Het zijn geen typische (bus)kampeerders bovendien: ze hebben een dagbudget van 150 euro per dag en ze slapen ook regelmatig in een ‘echt bed’.

Mijn boekreview van de stijl van De Busjesblues

Nu is Chiel ook niet per se een literair talent. Dus het boek leest lekker weg, maar is niet heel bijzonder geschreven. Je moet ook oppassen dat je niet chagrijnig word van het chagrijn van Chiel. Nederlanders zijn niet leuk, Duitsers zijn niet leuk, Spanjaarden zijn niet leuk. Ik moet helemaal oppassen dat mijn boekreview van De Busjesblues niet te zuur wordt. Het boek is ook eigenlijk een karakterschets van Chiel. Als je anders in het leven staat, ervaar je zo’n camperreis waarschijnlijk toch positiever.

Hij heeft het dan ook regelmatig over ruzies: met Nia en met z’n broer. Maar in plaats van dat dit het boek meer diepgang geeft, maakt hij het vervolgens toch weer oppervlakkig door te zeggen dat die ruzies een achtergrond hebben maar verder geen achtergrond te willen geven. Daarom lezen we het boek natuurlijk ook niet: we willen weten hoe het is om 150 dagen met een campertje te reizen! Verwacht niet dat dit boek een reisgids is, het is echt een dagboek. Toeristische bezienswaardigheden worden nauwelijks omschreven en pas achterin staan de adresjes van campings, hotels en restaurantjes in.

Leer van De Busjesblues van Chiel en Nia

Toch, hebben jullie al droom om ooit langere tijd op campertrip te gaan, dan is dit boek zeker een aanrader! Misschien wordt je niet heel enthousiast van mijn boekreview van De Busjesblues. Toch is het zeker leerzaam als jullie eigenlijk geen kampeerervaring hebben. Zo wordt je al gehaast van het tempo dat Chiel en Nia aanhouden in het boek: duidelijk niet het ideale campertempo. Zeker niet voor zoveel dagen. Ook zijn tip om een aparte rekening te openen en daar het reisbudget per dag naar over te maken vond ik een heel praktische. Ik moet eerlijk zeggen dat het idee van af en toe een echt bed mij wel aantrekkelijk lijkt wanneer je 150 dagen op een camperbed slaapt.

En uit het boek blijkt ook eigenlijk wel dat het heel belangrijk is om allebei dezelfde verwachtingen te hebben van jullie camperreis.

Korter weg met een kampeerbusje?

Wil je weten hoe het is om een kortere vakantie te maken met een kampeerbusje? Lees dan hier over onze camperreis door Frankrijk. Heb je net als ons geen zin om (meteen) een spiksplinternieuw campertje te kopen, lees dan hier hoe je een bestaand campertje kunt pimpen.

En je kan Chiel, Nia en de kinderen ook volgen op Instagram voor hun nieuwe reisavonturen.

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

3 Reacties

  1. Nu we niet zoveel mogen/kunnen reizen vind ik het echt zo fijn om dit soort boeken te lezen. Hoe ongemakkelijker, hoe beter 😉 Dank voor de tip!

  2. Rondreizen door Europa in een busje lijkt me echt een droom!! Hier gelukkig wel een ervaren kampeerder, dus dat scheelt alvast! 🙂 Maar hoe dan ook, kamperen kun je leren (waarderen).

    1. Ja, het scheelt zeker als je al kampeerervaring hebt! Wij hebben na 3 weken klussen ons eigen busje meteen voor 2 weken naar Frankrijk gepakt en dat vonden wij heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest