Oldtimer buscamper Voorbereiding

Boekentips: Leven in een campervan, hoe is het nou echt?

Boekreview van De Busjesblues

Oh, wat lijkt me dat heerlijk: ooit voor langere tijd weg met ons campertje. Maar hoe is leven in een campervan nu echt? Een aantal toffe boeken laten je precies zien hoe leuk het campervanlife echt is! Of niet… hieronder bespreek ik er drie met je! Twee boeken gaan wel over het campervanlife met kinderen, maar ook daar kun je natuurlijk veel van leren. Wil je weten hoe het is om voor kortere tijd met een campervan te reizen, dan heb ik natuurlijk veel blogs voor je, lees onderaan meer.

Het boek ‘Wat er is’ van Hedwig Wiebes

Over het grote verlangen naar een klein leven, dat is wat het boek ‘Wat er is’ van Hedwig Wiebes bespreekt. Hun reis werd niet door luxe ingegeven. Twee huizen, een flinke crisis en één hypotheek die afliep op het oude huis in hun oude woonplaats. De oplossing: beide huizen verkopen. En van de kleine overwaarde dan maar een oud camperbusje kopen om digital nomad te worden.

Zonder veel oriëntatie op de camper, dat klinkt mij wel heel bekend in de oren… Maar ook met twee linkerhanden en dat hebben wij gelukkig dan weer niet. Ik las het boek tijdens onze camperrondreis door de Baltische Staten. En ondanks alle tegenslagen en soms weinig rooskleurige verhalen werd ik toch een beetje jaloers. Ik kreeg haast zin om ons huis te moeten verkopen en met ons camperbusje Europa rond te trekken. Wat zij kunnen met 7m2 moet met onze T4 en 9m2 toch ook lukken? Vooral omdat zij ook nog honden mee hadden. En zij hadden tenminste ruim de tijd om ergens te rond te kijken.

Hedwig vraagt zich af: Hoeveel luxe en comfort lever je in voor de vrijheid van het leven in een campervan?

Hedwig stelt zichzelf veel vragen ter reflectie, dus ook aan de lezer. In hoeverre wil je in de pas lopen met het ideale leven: huisje, boompje en beestje? Hedwig vroeg zichzelf af of ze wel kinderen wilde. Haar oplossing om te stoppen met anticonceptie en het aan toeval over te laten ging mij dan wel weer wat ver. Je kunt je ook afvragen of je wel wilt wild kamperen. Wanneer ze verteld over haar plasavonturen in de bosjes. Of dan maar op de parkeerplaats van een grote supermarkt gaan staan zodat je jezelf daar kunt wassen in de toiletruimte, laat wel het eerlijke rauwe randje van het digital nomaden leven zien.

Tot slot eindigt het boek met dat ze toch een vaste woonruimte in Griekenland huren. En ja, ik snap het wel, want hun busje was wel echt heel erg klein. En er komt ook wel spanning in de relatie omdat de één er net wat vrijer en losser in staat dan de ander.

Leven in een busje is als een ketting, je kunt pas het ene doen als je het andere hebt gedaan – Hedwig Wiebes

Het boek De Busjesblues: 150 dagen op roadtrip door Europa in een camper

Om het antwoord te krijgen op hoe leuk het leven in een campervan is, las ik het boek De Busjesblues van Chiel Hugowaard. Dit boek stond in juli en augustus 2020 in de top-10 reisverhalen op Bol.com. Maar ik deel zelf ook mijn boekreview van De Busjesblues met je. Want je wilt het vast lezen als jullie zelf langere tijd wegwillen met een kampeerbusje of het boek cadeau geven aan iemand die deze droom heeft.

Zonder enige kampeerervaring leven in een campervan

In het begin moest ik al wel gniffelen: Chiel, Nia en hun driejarige zoontje kochten een spiksplinternieuwe kampeerbus en gingen zonder enige kampeerervaring meteen 150 dagen op stap door Europa. Dat leidt tot hele ongemakkelijke beschrijvingen van bijvoorbeeld de grasveldjes op de camping en het campingtoilet. De iets meer ervaren kampeerder weet natuurlijk allang: niet zeiken maar doorbijten. Het zijn geen typische (bus)kampeerders bovendien: ze hebben een dagbudget van 150 euro per dag en ze slapen ook regelmatig in een ‘echt bed’.

Laat je niet besmetten door het chagrijn

Nu is Chiel ook niet per se een literair talent. Dus het boek leest lekker weg, maar is niet heel bijzonder geschreven. Je moet ook oppassen dat je niet chagrijnig word van het chagrijn van Chiel. Nederlanders zijn niet leuk, Duitsers zijn niet leuk, Spanjaarden zijn niet leuk. Ik moet helemaal oppassen dat mijn boekreview van De Busjesblues niet te zuur wordt. Het boek is ook eigenlijk een karakterschets van Chiel. Als je anders in het leven staat, ervaar je zo’n camperreis waarschijnlijk toch positiever.

Hij heeft het dan ook regelmatig over ruzies: met Nia en met z’n broer. Maar in plaats van dat dit het boek meer diepgang geeft, maakt hij het vervolgens toch weer oppervlakkig door te zeggen dat die ruzies een achtergrond hebben maar verder geen achtergrond te willen geven. Daarom lezen we het boek natuurlijk ook niet: we willen weten hoe het is om 150 dagen met een campertje te reizen! Verwacht niet dat dit boek een reisgids is, het is echt een dagboek. Toeristische bezienswaardigheden worden nauwelijks omschreven en pas achterin staan de adresjes van campings, hotels en restaurantjes in.

Leer van De Busjesblues van Chiel en Nia

Toch, hebben jullie al droom om ooit langere tijd op campertrip te gaan, dan is dit boek zeker een aanrader! Misschien wordt je niet heel enthousiast van mijn boekreview van De Busjesblues. Toch is het zeker leerzaam als jullie eigenlijk geen kampeerervaring hebben. Zo wordt je al gehaast van het tempo dat Chiel en Nia aanhouden in het boek: duidelijk niet het ideale campertempo. Zeker niet voor zoveel dagen. Ook zijn tip om een aparte rekening te openen en daar het reisbudget per dag naar over te maken vond ik een heel praktische. Ik moet eerlijk zeggen dat het idee van af en toe een echt bed mij wel aantrekkelijk lijkt wanneer je 150 dagen op een camperbed slaapt.

En uit het boek blijkt ook eigenlijk wel dat het heel belangrijk is om allebei dezelfde verwachtingen te hebben van jullie camperreis.

Het boek Reizen, Werken & Opvoeden: Te Gek of gekkenwerk?!

Een lange reis maken met het gezin: voor velen een droom. Voor slechts weinigen realiteit. ‘Is die realiteit altijd een droom? Hoe bereid je zo’n lange reis voor? Waar moet je aan denken? Niet onbelangrijk: hoe zorg je dat je geld verdient, terwijl je reist?’

Heel veel vragen waar Liesbeth je op haar eigen wijze een antwoord op probeert te geven. Zij reisde 7 maanden met haar vriend, puberzoon en twee honden in een tot camper omgebouwde DHL vrachtwagen door Europa. Omdat Liesbeth ook een puberzoon heeft, gaat een deel van het boek ook over de leerplicht en hoe je daaraan kunt ontkomen. Die delen kun je natuurlijk overslaan wanneer jullie net als ons zonder kinderen in een campervan reizen. Maar met haar ervaring is ze natuurlijk de aangewezen persoon om je meer te vertellen over hoe het is om langere tijd in een campervan te leven, reizen en werken.

Liesbeth neemt je mee op de reis van ervaringen, emoties, praktische zaken en inzichten waarmee ook jij jouw droom kunt realiseren. Met een vleugje sarcasme en zelfspot belicht zij de kanten van het leven en het reizen zoals zij het ervaart en het jou ook gunt. Haar enige doel is dat jij je niet neerlegt bij een droom. Maar dat je er alles voor gaat doen om die te realiseren.

Het boek Reizen, Werken & Opvoeden kost €19,95.

Wil je weten hoe het is om kortere tijd te leven in een campervan?

Wil je weten hoe het is om kortere tijd te leven in een campervan? Lees dan hier over onze camperreis door Frankrijk en campertrip door Portugal. Heb je net als ons geen zin om (meteen) een spiksplinternieuw campertje te kopen, lees dan hier hoe je een bestaand campertje kunt pimpen. Of natuurlijk eerst de aankooptips voor een tweedehands camper.

Dit is een handige inpaklijst voor vakantie met een campervan. En dit zijn leuke plekken waar je overdekt kan kamperen met de campervan wanneer het regent.

Hoe lijkt het jou om langere tijd in een campervan te leven? Of heb je dat al gedaan? Laat het mij hieronder weten!

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

4 Reacties

  1. Nu we niet zoveel mogen/kunnen reizen vind ik het echt zo fijn om dit soort boeken te lezen. Hoe ongemakkelijker, hoe beter 😉 Dank voor de tip!

    1. Nou, dan is de Busjesblues zeker een aanrader voor jou!

  2. Rondreizen door Europa in een busje lijkt me echt een droom!! Hier gelukkig wel een ervaren kampeerder, dus dat scheelt alvast! 🙂 Maar hoe dan ook, kamperen kun je leren (waarderen).

    1. Ja, het scheelt zeker als je al kampeerervaring hebt! Wij hebben na 3 weken klussen ons eigen busje meteen voor 2 weken naar Frankrijk gepakt en dat vonden wij heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.