Oldtimer buscamper Voorbereiding

Boekentips: Leven in een campervan, hoe is het nou echt?

Boekreview van De Busjesblues

Oh, wat lijkt me dat heerlijk: ooit voor langere tijd weg met ons campertje. Maar hoe is dat nu echt? Een aantal toffe boeken laten je precies zien hoe leuk het campervanlife echt is! Of niet… hieronder bespreek ik er twee met je! Beide boeken gaan wel over het campervanlife met kinderen, maar ook daar kun je natuurlijk veel van leren! Wil je weten hoe het is om voor kortere tijd met een campervan te reizen, dan heb ik natuurlijk veel blogs voor je, lees onderaan meer.

Het boek Reizen, Werken & Opvoeden: Te Gek of gekkenwerk?!”

Een lange reis maken met het gezin: voor velen een droom. Voor slechts weinigen realiteit. ‘Is die realiteit altijd een droom? Hoe bereid je zo’n lange reis voor? Waar moet je aan denken? Niet onbelangrijk: hoe zorg je dat je geld verdient, terwijl je reist?’

Heel veel vragen waar Liesbeth je op haar eigen wijze een antwoord op probeert te geven. Zij reisde 7 maanden met haar vriend, puberzoon en twee honden in een tot camper omgebouwde DHL vrachtwagen door Europa. Omdat Liesbeth ook een puberzoon heeft, gaat een deel van het boek ook over de leerplicht en hoe je daaraan kunt ontkomen. Die delen kun je natuurlijk overslaan wanneer jullie net als ons zonder kinderen in een campervan reizen. Maar met haar ervaring is ze natuurlijk de aangewezen persoon om je meer te vertellen over hoe het is om langere tijd in een campervan te leven, reizen en werken.

Liesbeth neemt je mee op de reis van ervaringen, emoties, praktische zaken en inzichten waarmee ook jij jouw droom kunt realiseren. Met een vleugje sarcasme en zelfspot belicht zij de kanten van het leven en het reizen zoals zij het ervaart en het jou ook gunt. Haar enige doel is dat jij je niet neerlegt bij een droom. Maar dat je er alles voor gaat doen om die te realiseren.

Het boek Reizen, Werken & Opvoeden kost €19,95.

Het boek De Busjesblues: 150 dagen op roadtrip door Europa in een camper

Om het antwoord te krijgen op hoe leuk het leven in een campervan is, las ik het boek De Busjesblues. Dit boek stond in juli en augustus 2020 in de top-10 reisverhalen op Bol.com. Maar ik deel zelf ook mijn boekreview van De Busjesblues met je. Want je wilt het vast lezen als jullie zelf langere tijd wegwillen met een kampeerbusje of het boek cadeau geven aan iemand die deze droom heeft.

Boekreview van De Busjesblues

Zonder enige kampeerervaring leven in een campervan

In het begin moest ik al wel gniffelen: Chiel, Nia en hun driejarige zoontje kochten een spiksplinternieuwe kampeerbus en gingen zonder enige kampeerervaring meteen 150 dagen op stap door Europa. Dat leidt tot hele ongemakkelijke beschrijvingen van bijvoorbeeld de grasveldjes op de camping en het campingtoilet. De iets meer ervaren kampeerder weet natuurlijk allang: niet zeiken maar doorbijten. Het zijn geen typische (bus)kampeerders bovendien: ze hebben een dagbudget van 150 euro per dag en ze slapen ook regelmatig in een ‘echt bed’.

Laat je niet besmetten door het chagrijn

Nu is Chiel ook niet per se een literair talent. Dus het boek leest lekker weg, maar is niet heel bijzonder geschreven. Je moet ook oppassen dat je niet chagrijnig word van het chagrijn van Chiel. Nederlanders zijn niet leuk, Duitsers zijn niet leuk, Spanjaarden zijn niet leuk. Ik moet helemaal oppassen dat mijn boekreview van De Busjesblues niet te zuur wordt. Het boek is ook eigenlijk een karakterschets van Chiel. Als je anders in het leven staat, ervaar je zo’n camperreis waarschijnlijk toch positiever.

Hij heeft het dan ook regelmatig over ruzies: met Nia en met z’n broer. Maar in plaats van dat dit het boek meer diepgang geeft, maakt hij het vervolgens toch weer oppervlakkig door te zeggen dat die ruzies een achtergrond hebben maar verder geen achtergrond te willen geven. Daarom lezen we het boek natuurlijk ook niet: we willen weten hoe het is om 150 dagen met een campertje te reizen! Verwacht niet dat dit boek een reisgids is, het is echt een dagboek. Toeristische bezienswaardigheden worden nauwelijks omschreven en pas achterin staan de adresjes van campings, hotels en restaurantjes in.

Leer van De Busjesblues van Chiel en Nia

Toch, hebben jullie al droom om ooit langere tijd op campertrip te gaan, dan is dit boek zeker een aanrader! Misschien wordt je niet heel enthousiast van mijn boekreview van De Busjesblues. Toch is het zeker leerzaam als jullie eigenlijk geen kampeerervaring hebben. Zo wordt je al gehaast van het tempo dat Chiel en Nia aanhouden in het boek: duidelijk niet het ideale campertempo. Zeker niet voor zoveel dagen. Ook zijn tip om een aparte rekening te openen en daar het reisbudget per dag naar over te maken vond ik een heel praktische. Ik moet eerlijk zeggen dat het idee van af en toe een echt bed mij wel aantrekkelijk lijkt wanneer je 150 dagen op een camperbed slaapt.

En uit het boek blijkt ook eigenlijk wel dat het heel belangrijk is om allebei dezelfde verwachtingen te hebben van jullie camperreis.

Wil je weten hoe het is om kortere tijd te leven in een campervan?

Wil je weten hoe het is om kortere tijd te leven in een campervan? Lees dan hier over onze camperreis door Frankrijk en campertrip door Portugal. Heb je net als ons geen zin om (meteen) een spiksplinternieuw campertje te kopen, lees dan hier hoe je een bestaand campertje kunt pimpen. Of natuurlijk eerst de aankooptips voor een tweedehands camper.

Hoe lijkt het jou om langere tijd in een campervan te leven? Of heb je dat al gedaan? Laat het mij hieronder weten!

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

4 Reacties

  1. Nu we niet zoveel mogen/kunnen reizen vind ik het echt zo fijn om dit soort boeken te lezen. Hoe ongemakkelijker, hoe beter 😉 Dank voor de tip!

    1. Nou, dan is de Busjesblues zeker een aanrader voor jou!
      Reisgelukjes onlangs geplaatst…Vakantie Malaga: de onbekendere parels van deze provincieMy Profile

  2. Rondreizen door Europa in een busje lijkt me echt een droom!! Hier gelukkig wel een ervaren kampeerder, dus dat scheelt alvast! 🙂 Maar hoe dan ook, kamperen kun je leren (waarderen).

    1. Ja, het scheelt zeker als je al kampeerervaring hebt! Wij hebben na 3 weken klussen ons eigen busje meteen voor 2 weken naar Frankrijk gepakt en dat vonden wij heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest