De wereld Jordanië

De vijf beste hikes van Jordanië onder de 3 uur

Hikes in Jordanië High Place of Sacrifice naar Qasr al Bint Petra

Jordanië is een fantastisch land wanneer je wilt gaan hiken. Maar wat nu als je naar Jordanië gaat en wel wat mooie wandelingen wilt maken, maar zeker geen geoefende hiker bent die zin en conditie heeft om minimaal 6 uur te lopen? Ook dan zijn er in Jordanië veel mogelijkheden om hikes korter dan 3 uur door de overweldigende natuur te maken. Onderstaande vijf hikes hebben we zelf gewandeld en wij vonden ze goed te doen. Let wel op: niet alle trails zijn het hele jaar open, maar ik geef je per hike de details.

1. Nawatef Trail in het Dana Nature Reserve

We konden heel weinig informatie vinden over de Nawatef Trail in het het Dana Biosphere Reserve. Toch had ik deze hike opgenomen in ons reisprogramma omdat het Dana Biosphere Reserve prachtig (moest) zijn, de hike maximaal 3 uur duurt en deze het hele jaar open is. Ook in november, toen wij onze reis naar Jordanië maakten. Dus dit was voor mij één van de hikes die ik in Jordanië wilde maken.

Waar het startpunt is? In ieder geval in de buurt van het Al Nawatef Ecocamp. Daarom besloten we ook om daar te verblijven.

De wandeltocht kun je officieel niet zonder gids maken, al heb ik gehoord dat er mensen zijn die dat toch doen. Ik zag alleen nergens bewegwijzering staan, dus succes als je dat probeert. Een gids kostte gelukkig maar 15 JOD per persoon (in 2023 accepteerden ze alleen cash bij het Ecocamp!). Onze gids Sale sprak slecht Engels, maar was wel erg enthousiast en grappig. Het was een prachtige hike. In eerste instantie een flink eind de kloof in, waarbij de gids on wees op jeneverstruiken, pistachebomen en woestijnuien.

Ook wel Klein-Cappadocië genoemd

In het dal kwamen we uit bij een deel dat vergeleken wordt met Cappadocië in Turkije, maar dan klein. Er waren veel grotten, volgens onze gids waren de meeste Bedouine, maar er was ook een grot van de Nabatheërs, de stichters van Petra. We hadden ongeveer een half uur pauze waarin Sale Bedouinethee voor ons maakte op een houtvuur.

Terug aan de andere kant van de kloof omhoog is minder ver, maar wel prachtig met alle rotspieken. We liepen door de regen over de rotsen, maar gelukkig werd het niet glad ondanks de stroompjes. Aan deze kant was het ook prachtig. We werden daar met de auto opgehaald. Volgens mijn fitbit heb ik zo’n 11.000 stapen gezet, 8 kilometer gelopen en 50 verdiepingen. De hike staat aangegeven als moderate, maar ik vond het meevallen. Nu maken we geen lange hikes, maar zijn nog wel redelijk fit.

Overigens verliep de organisatie bij het Ecocamp wat rommelig: eerst zouden er meer mensen meegaan, daarna waren we met z’n tweetjes over en kregen we dus eigenlijk een privé-tour. Ook zouden we lunchpakketjes voor na afloop krijgen (tegen extra betaling), maar die kregen we niet en we betaalden er ook niet voor. Dus besloten we ergens anders lekker vers te lunchen. In de buurt van Dana vind je ook onderstaande Wadi Ghuweir.

2. Eén van de mooiste hikes van Jordanië: de ingekorte Wadi Ghuweir

Wadi Ghuweir wordt door velen één van de mooiste hikes van Jordanië genoemd. En als je de hele kloof wilt uitlopen, moet je flink wat uren uittrekken (en vervoer voor terug regelen). Echter, je kunt bij deze hike in Jordanië op ieder willekeurig punt omdraaien en de route dus zo lang of kort maken als je zelf wilt.

Wij hebben zelf een uur heen en een uur terug gelopen en doordat het verval in de kloof vrij klein is, is dat heel goed te doen! Her en der heb je wat kleine klimmetjes, of moet je over krammen en stepping stones lopen als je geen natte voeten in het stroompje wil krijgen. Eerlijk is eerlijk, op deze manier ga je wat verder weg gelegen punten missen, die prachtig schijnen te zijn. Maar wij vonden het al bijzonder om te zien hoe groen de kloof op sommige plekken is en hoe het water er doorheen stroomt en soms een tijdje ondergrond verdwijnt.

Let wel: deze wandeling is van ongeveer november tot en met maart gesloten omdat het stroompje in het regenseizoen woest kan worden. Wij hadden op 12 november nog geluk omdat het nog niet geregend had. Maar de dag erna regende het wel, en werd de trail gesloten. In 2023 hoefden we in ieder geval geen entree te betalen. Al dronken we wel een kopje thee bij de tent bij de ingang.

Door om te keren in de kloof heb je het in ieder geval ervaren zonder minimaal 6 uur onderweg te zijn, en zonder heel duur transport voor een lange transfer met een taxi terug (2 uur!) nodig te hebben. Startpunt vind je in Google: een bergweggetje naar beneden slingerend waarvan je niet verwacht dat er nog wat is. Achter het ‘koffietentje’ sla je linksaf om de wandelroute langs het water te starten.

Deze hike in Jordanië kun je heel goed combineren met een bezoek aan de ruïnes van Shobak castle. En met bovenstaande Nawatef Trail en een bezoek aan het Dana Biosphere reserve.

3. Avontuurlijkste hike van Jordanië: Wadi Mujib – Siq trail vlakbij de Dode Zee

In de Wadi Mujib geen stroompje, maar een kloof vol water waar je doorheen waadt. Of soms zelfs tegenop klimt door een waterval. Met trappen en touwen, niet gezekerd. Dat maakt de Siq-trail in de Wadi Mujib voor ons in ieder geval de meest avontuurlijke hike die we in Jordanië hebben gemaakt. Je krijgt dan ook verplicht een zwemvest om. Een helm was overigens ook geen overbodige luxe geweest.

Deze trail loop je het beste op waterschoenen. Die kun je eventueel huren (maar zet ze zeker op je paklijst als je ook nog naar de Dode Zee en/of Rode Zee gaat). Net als een drybag voor je telefoon. Verder zou ik geen luxe spullen meenemen, want de kans dat je tegen een rots botst met je tas is vrij groot. Zonnebril en zonnebrand heb je niet nodig, want er komt geen zonlicht in de kloof.

We waren ongeveer 2 uur bezig met deze hike. Toegang is maar liefst 21 JOD per persoon en je krijgt dan geen gids mee. Ik heb wel eens gehoord dat personeel je helpt bij de moeilijkste punten, maar dat was bij ons niet het geval.

Officieel is deze hike dicht vanaf 1 november, omdat het dan gevaarlijk wordt door het regenseizoen. Maar toen de receptionist van het Mövenpick Resort & Spa Dead Sea hoorde dat wij de Wadi Bin Hammad zouden gaan lopen (die het hele jaar open is, en ook mooi, maar minder avontuurlijk), hebben ze snel naar het bezoekerscentrum gebeld van Wadi Mujib. En omdat de regen laat was, waren ze nog steeds open op 6 november. Tof! De hike start bij het visitor centre, die je in Google vindt. En een afslag is op de enige kustweg naar het zuiden.

Als de Wadi Mujib wel dicht is wegens regen, heb ik begrepen dat Wadi Bin Hammad een mooi alternatief is dat het hele jaar open is. Volgens sommigen ook één van de mooiste hikes van Jordanië.

4. Hike naar High Place of Sacrifice in Petra Jordanië

Had jij verwacht dat je in een plek als Petra ook heel goed en mooi kunt hiken? Ja, dat kan dus wel! En ook daar vind je hikes onder de drie uur. Misschien niet helemaal eerlijk, want je moet dan nog wel van en naar het start- en eindpunt van de hike. Maar daar zou je eventueel een kaartje voor de golfkarretjes van de organisatie voor kunnen kopen.

De mooiste hike vond ik die naar de High Place of Sacrifice. Die start achter de eerste toiletten/restaurantje die je tegenkomt na de Treasury. Je klimt dan ongeveer 45 minuten omhoog. Af en toe goed zoeken, of vraag de weg bij één van de souvenirstalletjes onderweg. Je krijgt een kaart bij de ingang met de routes maar wij gingen de mist in bij de souvenirshops die dicht waren. Gelukkig wees een man op een ezel ons de juiste weg. Onderweg zie je prachtig gekleurde rotsen en vergeet niet af en toe achterom te kijken voor uitzicht op de mooie koninklijke tombes. Eigenlijk is dit onze favoriete hike van Jordanië.

Bovenaan heb je twee opties: naar beneden afdalen langs dezelfde weg en dan de tombes meteen bezoeken. Of je weg vervolgen naar de Qasr al-Bint. Dat is ook vooral afdalen, maar dan ongeveer 1.15 uur. Dat laatste is eigenlijk het slimste. Want dan kun je via de hoofdweg terug en alsnog de tombes bezoeken. Deze wandelroute is het hele jaar open, en je hebt een toegangskaart nodig voor Petra om hier te komen. Wij hadden hiervoor de Jordan Pass gekocht, maar vergeet niet bij het visitor Centre op vertoon van je Jordan Pass het toegangsticket af te halen.

Tip: overweeg in je reisschema 2 volle dagen Petra op te nemen om (bijna) alles te zien!

Vergeet niet dat Petra enorm is: alleen de wandeltocht naar en door de Siq (kloof) richting de Treasury aan het begin kost al veel tijd. Gelukkig zijn er overal restaurantjes voor een pauze met pita falafel en een verfrissende lemon-mint juice. Of bespaar kilometers door af en toe een golfkarretje te nemen. Of, alleen als ze er gezond uit zien, een ritje op paard of muilezel, waarbij je vantevoren naar de prijs vraagt. Bespaar kilometers door niet naar Petra by Night te gaan, waar ik zeer wisselende ervaringen over las en die we dus niet hebben bezocht. Bespaar kilometers door een hotel in een wijk bij de ingang te zoeken. Zoals het Petra Moon Luxury Hotel waar wij overnachtten.

5. Backdoor trail naar de Monastary in Petra

Op je tweede dag in Petra wil ja a. zeker weten ook naar de Monastary. En heb je b. geen zin om diezelfde trappen twee keer te lopen. Dan neem je de Backdoor trail naar Petra! Over deze route bestaan veel onduidelijkheden. Uiteindelijk loop je gewoon ongeveer evenveel trappen. Alleen niet twee keer dezelfde trappen. En op de backdoor trail zijn geen souvenirshops en loop je gewoon veel rustiger omhoog omdat er minder mensen zijn.

Je start de backdoor trail vlak voor de ingang van Little Petra. Die zou ik eerst bezoeken, want een stuk kleinschaliger en minder druk dan het grote Petra. Wij namen voor ongeveer 20 JOD een taxi naar Little Petra. Maar ik hoorde later dat er achter het visitor centre van het grote Petra gratis shuttlebussen naar Little Petra gaan (die info konden wij nergens vinden). Je moet al wel een toegangskaartje voor Petra hebben om voorbij het startpunt van de trail te komen.

Nouja, startpunt? Je kunt er inderdaad voor kiezen om alvast 1.15 uur in de brandende zon langs een zandpad te lopen. Waarover ook jeeps van de overheid rijden. Die je voor 5 JOD per persoon in 15 minuten naar een ander startpunt onderaan de trappen brengen. Dat eerste leek ons een slechte besparing, tenzij je echt dol bent op dagen lopen. Maar genoeg lopen doe je daarna nog. Want vervolgens moesten wij nog ongeveer 45 minuten stevig hiken en traplopen om naar de Monestary in Petra te lopen. Wel weer met prachtig uitzicht op deze hike in Jordanië.

En toen waren we er nog niet, want we wilden ook nog naar een hoger uitzichtspunt om een nog mooier uitzicht over de Monastary te krijgen. Geen idee of je dezelfde weg terug kunt nemen om weer met de jeep naar Little Petra te komen (ik ga ervanuit dat het wel mag). Maar wij namen de gangbare weg terug naar Petra zelf, 45 minuten afdalen richting de Qasr al-Bint waar je weer een golfkarretje of paard kunt oppikken, vanaf dat punt wordt de route eigenlijk weer vlak. Respect voor sommige van de mensen die we op deze trappe zagen. We zagen heel wat 75-plussers, sommige zelfs met krukken, die eruit zagen alsof ze nog één doel hadden in hun leven: kost wat kost deze trappen bestijgen en de Monastary zien. Maar misschien was het projectie? Nouja, feit is dat dit ook één van de mooiste hikes van Jordanië is.

Het leuke was, bijna onderaan de trappen zie je een kleine kloof aan je rechterkant. Aangezien bijna iedereen zich hier het snot voor de ogen heeft gelopen loopt bijna iedereen hier langs. Ik had het ook bijna niet gezien, ware het niet dat onze voorganger dit kloofje indook. En daar vind je dan het Lion Triclinium. Een kleine tombe, voor jou alleen om te verkennen. Mits je nog de guts en energie hebt om naar de ingang te klimmen. Wij hielden het bij foto’s van de buitenkant.

Uitzicht op de Monastary Petra Jordanië

Zo reis je naar Jordanië voor de mooiste hikes

Jordanië is heel goed zelfstandig te bereizen, maar er gaan ook veel georganiseerde reizen naar dit land in het Midden-Oosten. Voor je hikes in Jordanië, maar ook om al het andere moois van dit land te ontdekken, de Dode Zee, de Rode zee, Jerash, de Wadi Rum etcetera.

  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik bijna in de verleiding was gekomen deze keer niet alles zelf te boeken en te gaan voor één van de individuele pakketreizen van Riksja Travel naar Jordanië, zo voordelig vind ik hun pakketreizen. Ze hebben ook toffe bouwstenen voor Jordanië.
  • Vlieg betrouwbaar met Transavia naar Amman in Jordanië, boek hier je vliegtickets
  • Ook via TUI vind je voordelige pakketreizen naar Jordanië, inclusief vlucht. Wel zo makkelijk en geeft veel zekerheid. Ze bieden zowel groepsreizen aan als individuele fly-drives.
  • Ga met Koning Aap naar Jordanië met een groepsreis
  • Iets meer te besteden, ga dan met Djoser naar Jordanië. Ze bieden zelfs specifieke wandelreizen aan.

Dit vind je vast ook leuk

Eén van mijn andere mooiste hikes van 2023 was in het Albanese Theth

Meer Azië? Dan is Maleisië ook een toffe bestemming voor jou!

Laat hieronder gerust achter wat jouw favoriete hikes in Jordanië zijn!

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.