Staycation Voorbereiding

Mijn reistop-10 2020: mijn mooie dromen die zijn uitgekomen

Zonsondergang tijdens het varen van de Elfstedentocht zeilboot

Wat een bijzonder reisjaar: 2020. Hoe kijk jij erop terug? Onze reisdromen werden gecanceld: Cuba, Parijs. Maar andere reisdromen werden uit een laatje gehaald en afgestoft. Dromen die op onze bucketlist stonden, maar die lagen te wachten op een vakantie doorgebracht in Europa of gewoon Nederland. Dus ondanks dat het een vreemd reisjaar was, heb ik toch een reistop-10 2020. Die deel ik hieronder met je.

Het mooiste wat ik dit jaar heb gedaan, is het starten van Reisgelukjes. Sommige van mijn reisavonturen van het afgelopen jaar heb ik al met jullie gedeeld. Voor andere is het de eerste keer. Dus zeker de moeite waard om dit artikel te lezen.

Volg je mij op Instagram, dan herken je mijn reistop-10 wel. Alleen net iets anders. Want wat zal ik zeggen… social media draait ook om de mooie plaatjes en de juiste timing. Hieronder mijn top-tien in de juiste volgorde.

Ons kampeerbusje op camping La Sousta bij Pont du Gard

10. Op tien in mijn reistop-10: wandelen in de Peaks

December 2019 vierden we Kerst bij onze Engelse vrienden in Nottingham. In februari 2020 waren we alweer terug. De reden was minder leuk, een uitvaart. Gelukkig konden we onze vrienden nog wel steunen. En aangezien zij echte outdoor-fanaten zijn, deden wij dit ook door met hen te wandelen in de Peaks.

Zo’n wandeling met hoge pieken en diepe dalen en die in mijn top-10 van gaafste wandelingen ooit staat. We klommen naar de piek van de 517 meter hoge Mam Tor, waar het regende, waaide en hagelde. En daalden weer af aan de andere kant. Zo’n 10 kilometer later volgde de laatste afdaling door een stroompje. Het zicht op de vallei ontvouwde zich met de ruïne van het 11e-eeuwse kasteel van Peveril. Veel sprookjesachtiger kon deze wandeling niet worden. Dus op tien in mijn reistop-10 staat de primeur voor mijn reisblog: Wandelen bij Castleton in het Peak District.

Op 10 in mijn reistop-10: Wandelen in de Peaks

9. Mijn lijstje bewaarde Airbnb’s afvinken

Ken je dat? Zo’n uitdijende lijst met bewaarde Airbnb’s? Ik wel in ieder geval. Tijd om daar in het jaar van de staycation wat Nederlandse adresjes van te proberen. Dus toen we in de buurt waren, boekten we een nachtje in deze toffe pod in Dokkum. Prachtig gelegen aan de Ee: het heet dus B&B aan de Ee. Je kunt dus fietsen én kano’s lenen om Dokkum te verkennen. En dat zou ik zeker doen, want het is een mooie stad.

De volgende dag een heerlijke ontbijtmand om op bed te ontbijten met een mooi uitzicht. Ja, 2020 was voor mij het jaar om dit soort leuke adresjes van de bucketlist uit te proberen. Dus op negen in mijn reistop-10 2020.

8. Schiermonnikoog op acht in mijn top-10

In de herfst van 2020 durfden we ons gebruikelijke vliegreisje naar de zon niet aan. Dus werd het een reis naar Waddeneiland Schiermonnikoog. Ik was daar ooit één dag geweest met mijn middelbare school en Tom nog nooit. We boekten dus een midweek op dit eiland. En wat hebben we genoten. We konden zoveel wandelen en fietsen als we wilden en we hebben echt geluk gehad met het weer.

Dus Schiermonnikoog staat op acht in mijn reistop-10 2020.

Op acht: de Noordertoren op Schiermonnikoog

7. Kanoën in Frankrijk in mijn reistop-10 2020

Toen we in augustus klaar waren met ons campertje pimpen (zie verderop in deze top-10), besloten we meteen door te reizen naar Frankrijk. Het was laveren tussen de gebieden die op oranje gingen, typisch iets voor 2020.

Maar wat fijn om in het buitenland te zijn! Als echte reiziger zal je herkennen dat je het soms nodig hebt om even een andere omgeving om je heen te hebben. In Frankrijk waren er een aantal dingen die ik nog op mijn verlanglijstje had staan: zoals kanoën onder Pont du Gard door. En omdat we op de dag van vertrek onze reisplannen nog om moesten gooien, kwam kanoën in Gorge du Tarn daar ook bij. Omdat we op een dag ook met spoed Saint Tropez moesten verlaten, voegden we ook nog een canyoning trip door Gourge du Ray aan toe.

Kortom: 2020 was het jaar om flexibel te zijn met reisplannen. En waarin het nog steeds mogelijk was om hele mooie plekjes in Europa te ontdekken! Deze zet ik dus op zeven. Heb je ‘m al door? Hier wijkt mijn reistop-10 af van Instagram…

In mijn reistop-10: Kanoën onder Pont du Gard

6. Reisdroom: overnachten in een tiny house op zes in mijn reistop-10 2020

Het liefst zou ik in een tiny house willen wonen, al heb ik daar waarschijnlijk een te romantische beeld bij. En met een man van 2.01m ook niet heel realistisch. De tiny houses van Droomparken stonden daarom al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Bijkomend voordeel is dat ze prachtig gelegen zijn op de Veluwe, veel te doen in de omgeving. 2020 was voor mij dus het jaar om ook dit van mijn bucketlist af te strepen. Check, en op nummer zes in mijn reistop-10 2020.

Slapen in een tiny house op de Veluwe in mijn reistop-10 2020

5. Reisdromen waarmaken met een mondkapje voor

Dat had ik nooit gedacht: dat ik eindelijk naar Carcassonne zou gaan en dat ik op de eerste foto met het verplichte mondkapje sta. Want in Frankrijk waren ze iets eerder en ook wat strenger met het mondkapje. In de toeristische centra moest het mondkapje namelijk ook in de buitenlucht op.

Dus toen Tom zei: nu je na al die jaren eindelijk in Carcassonne bent, moet je ook op de foto, kon dat alleen met mondkapje op. Laten we eerlijk zijn. In een jaaroverzicht 2020 kan een vakantiekiekje met mondkapje ook niet ontbreken toch?

4. Vlieland op vier in mijn reistop-10 2020

Vlieland, daar waren we al eerder geweest. Dit Waddeneiland heeft een speciaal plekje in ons hart, dus wilden we hier graag nog een keertje heen in de herfst van 2020.

Ondanks de Coronamaatregelen konden we hier dingen doen die we nog niet eerder hebben gedaan. Zo gingen we met een boot naar de Engelsmanplaat waar we honderden zeehonden met hun pups zagen, alsof we midden in een natuurdocumentaire vaarden.

Ook konden we eindelijk met de Vliehors-Expres naar de Vliehors. De grootste zandvlakte van het Noorden en zo’n fotogenieke plek met het Drenkelingenhuisje en de oude pier van de vroegere veerboot tussen Texel en Vlieland. Zie hier meer prachtige foto’s van dit weekendje.

3. Nog zorgeloos wintersporten in Cervinia, met een groep

In januari 2020 vonden we dit nog niet zo bijzonder: Wintersporten in Italië, met een groep nota bene. De eerste berichten over Covid-19 drongen al wel door. Maar het was nog iets van China, Azië. Ergens begrepen we al wel dat het zo besmettelijk zou zijn dat het niet goed zou aflopen als ook maar iemand in de apres-ski tent het had.

Wij genoten echter vooral van al het moois dat het skigebied van Breuil-Cervinia te bieden had. Zeker in combinatie met Zermatt. De Gornergrat bahn omhoog, met het op een na hoogste treinstation van Zwitserland, en zicht op meer dan twintig vierduizenders. Hier heb ik nog niet over geschreven op Reisgelukjes, dus je hebt weer een primeur hier!

Op drie: Zorgeloze wintersport in Italië

2. Met op twee in mijn reistop-10 2020: de Elfstedentocht varen

Al jaren hadden we het erover: het varen van de Elfstedentocht. Maar hoe dan? Tja, dat bleek gewoon te kunnen zonder vaarbewijs en ervaring. En toen in mei de maatregelen wat versoepelden en we een boot konden huren, hebben we dat meteen gedaan. En wow, wat is dit een bijzondere ervaring in Nederland. Gelijk een manier voor ons om Friesland te ontdekken: de mooie stadjes, de indrukwekkende meren en de prachtige natuur. Wil je meer weten over deze vaartocht van een week? Lees dan hier verder.

Met op twee: de Elfstedentocht varen

1. De winnaar van 2020: Een oud campertje kopen en opknappen

He, op Instagram staat deze op 7. Maar dat klopt natuurlijk niet… het kwam gewoon zo uit met de prachtige Kerstillustratie die ik van Studio Pics & Zo had gekregen van ons campertje.

Maar eigenlijk staat het waarmaken van deze reisdroom natuurlijk op 1 in mijn reistop-10 2020. Want dit wilden we al sinds onze rondreis door Australië in 2013. Maar met alle verre buitenlandse reizen was het gewoon geen handige droom. Maar nu kochten we eindelijk een oude Volkswagen T4 Westfalia-camper. De binnenkant is al opgeknapt, en in 2021 gaan we lekker verder met de buitenkant.

ik voor onze nieuwe oude camper voordat we begonnen met pimpen

Jouw reistop-10 2020?

Welke reisdroom heb jij dit jaar waargemaakt in jouw reistop-10 2020? Ik vind het leuk als jij jouw reistop-10 hieronder met mij deelt, in ieder geval jouw winnaar!

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.