Voorbereiding

17 Reiservaringen voor op jouw en mijn reisbucketlist

Stonehenge in Groot-Brittannië

Heb jij ze ook? Van die reiservaringen die je hoopt ooit eens waar te maken? Voor mij zijn het vaak niet eens per se landen waar ik ooit graag heen wil, maar juist ervaringen die ik graag wil meemaken. En bezienswaardigheden die ik graag wil zien. Hieronder deel ik mijn verlanglijstje met je. Misschien kan ik jou ermee inspireren voor je reisbucketlist.

En anders hoop ik dat het delen mij helpt om ze ooit te realiseren. Want soms helpt het om je dromen het universum in te slingeren. Zo droomde ik in Andalusië hardop tegen vrienden over dat ik op mijn eerste persreis wilde. 2 Weken later vloog ik naar de Costa Daurada op uitnodiging van een verkeersbureau.

Deze top-10 reiservaringen wil ik graag eens waarmaken

Dit zijn ze, de reiservaringen die ik graag wil beleven:

 1. Luipaarden in het wild zien. Want ik heb bijna de hele big five al in het wild gezien, behalve het luipaard. En als dat niet lukt vind ik jaguars ook prima om te zien.
 2. Ik ben al drie keer op stedentrip naar Valencia geweest, maar nog nooit tijdens het Fallas-festival in maart. In maart 2024 bezocht ik eindelijk het Fallas-festival. Staat dit ook op jouw bucketlist? Boek een hotel in Valencia via de eerlijke boekingssite Moonback
 3. Hetzelfde geldt voor Malaga: al twee keer op stedentrip geweest. De volgende keer wil ik daar dolgraag de iconische paasprocessies van Andalusië meemaken. En ook in het Spaanse Alora, waar onze vrienden wonen.
 4. Carnaval vieren in Venetië, één keer geweest. Al vaak carnaval in Brabant en Limburg gevierd. Maar nu zou ik het ook graag in het magische Venetië willen doen.
 5. Oktoberfesten in Munchen. Volgens mij wel het leukste met een groep en minder geschikt voor een romantisch weekendje weg als stel. Tot nu toch nog nooit iemand gevonden die in hetzelfde jaar tijd had als ons. Dus wie gaat er met ons mee?
 6. Incatrail lopen. Ik ben nog nooit op een meerdaagse hike geweest, dus als ik ooit ga doen, dan gelijk maar met een incatrail.
 7. Pan-American highway rijden door Zuid-Amerika, liefst met eigen camper. Moeten we onze camper wel verschepen. En dan kan ik gelijk mijn onderstaande puntje van mijn bucketlist strepen.
 8. Als kind talloze documentaires gezien over de Nazca-lijnen en waarom deze gemaakt zouden zijn. En inmiddels weten we dat nog steeds niet, maar vliegen over de Nazca-lijnen lijkt mij echt uniek!
 9. Festival van de Heilige tand in Sri Lanka. Ik heb onze reis naar Sri Lanka tot nu toe uitgesteld, omdat ik er dan ook tijdens dat festival zou willen zijn. En wie weet ook combineren met een weekje op een tropisch strand aan de Malediven.
 10. Een reisreportage schrijven voor Columbus Magazine: ik mocht laatst al een artikel schrijven voor het nieuwe tijdschrift van Weekendjeweg. Maar voor een echt reismagazine, dat is toch wel mijn droom!

Wat volgt na mijn top-10? Reiservaringen die ik ook nog wil waarmaken!

 1. Een Nijlcruise maken staat al een tijdje op mijn bucketlist. Volgens mij DE manier om het mooiste van Egypte te zien. Maar wel in het goede seizoen graag. En ik twijfel nog tussen een grote cruise of met een felucca (een Egyptisch zeilschip). Al schijnt dat laatste niet zo handig te zijn voor langere trips.
 2. Met de boot van Vlissingen, naar Groenland naar Spitsbergen: deze reis kwam ik tegen tijdens de vakantiebeurs Bijzondere Reizen. Lijkt mij een hele duurzame reis om te maken en uniek met een vertrekpunt gewoon in Nederland. Helaas dan wel weer terug vliegen.
 3. Zeilcruise over de Middellandse Zee, liefst Griekenland: ja een week aan boord van een zeilboot lijkt mij geweldig. Vooral als er iedere dag mooie stops op de Griekse eilanden in romantische baaitjes zijn!
 4. Oud & Nieuw vieren in Wenen: ik vier heel graag Oud & Nieuw in het buitenland. En in Wenen lijkt mij uniek met het Silvesterpfad op nieuwjaarsavond. En het nieuwjaarsconcert dat de volgende ochtend live gestreamd wordt op onder andere het Raadhuisplein. Tijd om deze reiservaring snel eens waar te maken!
 5. Stromende lava zien, lijkt mij gewoonweg één van de meest fascinerende reiservaringen!
 6. Tsjernobyl bezoeken: een behoorlijke spot voor dark tourism. Maar ik was bijna zes toen de ramp hier plaatsvond. Het is dan ook één van de eerste wereldgebeurtenissen die grote indruk op mij maakten. Ik kan mij de uitzendingen van het jeugdjournaal nog herinneren. Vanuit deze fascinatie zou ik hier toch heen willen, maar dat kan nu natuurlijk niet meer. Afgelopen zomer waren we tijdens onze camperrondreis door Litouwen wel heel dichtbij een tweelingbroer van deze kerncentrale. Helaas waren we te laat met het boeken van de rondleiding.
 7. Met onze camper met de veerboot naar IJsland voor een rondreis. Need I say more?

Natuurlijk ben ik dankbaar voor de reisdromen die ik al wel heb waargemaakt

Ik heb natuurlijk al heel veel reiservaringen wel waargemaakt: een oud campertje gekocht om te pimpen, een wandeling gemaakt over de Chinese muur, het terracottaleger in Xi’an gezien. Gesnorkeld met zeekoeien in Belize, geluierd op de tropische stranden van de Seychellen. Kangaroos en koala’s gezien, gesnorkeld met walvishaaien in Mozambique terwijl we walvissen hoorden zingen, het Noorderlicht in Finland gespot, maar zelfs ook in mijn woonplaats Castricum op het strand, uitgestapt op het hoogste treinstation van Europa op de Jungfrau. Het Alhambra gezien, gedoken met enorme schildpadden bij Isla Mujeres in Mexico, en gedoken met manta’s en enorme zonvissen op Bali.

Walvissen gezien in Mozambique, Australië en ‘gewoon’ bij Gran Canaria. Gedoken bij het Great Barrier Reef. Pizza gegeten in Napels, gondel gevaren in Venetië.

Paardgereden op Lusitano’s in Portugal, op Andalusische paarden in Andalusië, op Camarguepaarden in de Camargue en omringt door een kudde zebra’s in Swaziland. Vier van de Big Five gespot in Zuid-Afrika. Geslapen in een igloo, overnacht in een boomhut, in een yurt in Spanje, wilde beren gespot vanuit een bear-hide in Estland. Tempels beklommen in Tikal. Onder Pont du Gard door gekanoed en op een vulkaan in Bali gestaan (Mount Agung) en op de Vesuvius. Om Stonehenge heen gelopen. Gehiked in Petra Jordanië.

En nog zoveel andere reiservaringen waarover ik nog niet eens tijd heb gehad om te bloggen. Ervaringen waar ik ook erg dankbaar voor ben.

Over ervaringen voor op je reisbucketlist

Ik besef ook wel dat ik met sommige dingen geen decennia meer moet wachten, omdat je er toch wel een goede conditie voor nodig hebt. Of zoals puntje 16 op mijn reisbucketlist… De wereld verandert soms in een paar jaar zo snel, dat het bezoeken van die bezienswaardigheid onverwachts onmogelijk wordt! Zoals Tsjernobyl. Al is het voor de mensen daar natuurlijk duizenden malen erger.

En nu ben ik heel benieuwd! Wat is de mooiste reiservaring die jij ooit hebt waargemaakt? En wat staat er juist nog op jouw verlanglijstje? En zijn dat vooral landen, of ook belevenissen?

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

4 Reacties

 1. Mooie lijst! Hopelijk mag je komende jaren alles waarmaken ✨

  Op mijn lijstje staan het Noorderlicht, Patagonië, meedoen met de UTMB en het beklimmen van de Mont Blanc heel hoog

  1. Dankje! Jouw lijst klinkt lekker sportief, ik moest de utmb wel even Googlen!

 2. bert zegt:

  hoi.

  mbt het oude en nieuw, zou ik zeker wenen verder boven aan zetten. heb dit afgelopen jaar gedaan aansluitend aan mijn ski vakantie. eerst ´s avonds met een goedkoop ticket naar de zauberflote opera geweest ( je moet tenslotte alles een keer meegemaakt hebben) en dan naar de silvesterpfad. geweldi, hoewel ik het centrum gemeden heb, maar er is overal live muziek. en idd om 0.00 uur wordt overal de weense wals in gezet. geweldig om mee te maken, en overigens de rest van Wenen is ook leuk. tijdens mijn bezoek was er een expositie in het Haus der geschichte, over overblijfselen van de 2e WO, en de vraag wat je daar mee moet doen. zeer indrukwekkend. Oh ja, en men viert op kerstavond de Chanouka zeer uitgebreid midden in het centrum. bijzonder omdat ik dit midden in amsterdam niet zie gebeuren.

  1. Oh, wat een enthousiast verhaal en goede tips! Ik kan niet wachten om te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.