Frankrijk Reistips Europa Reizen voor 2

Parijs in de winter: een weekend weg vol romantiek

Een winterse vakantie naar Parijs

Parijs, de stad van de liefde. Een geweldige stad voor een romantisch weekendje weg met je lief. En nu kunnen jullie dat natuurlijk in ieder seizoen doen. Maar denk ook eens aan een weekendje Parijs in de winter. De stad is prachtig verlicht en overal zijn cafeetjes en restaurantjes om even op te warmen. En als het regent is dat niet zo erg, want dat is de perfecte gelegenheid om één van de vele musea die Parijs rijk is, binnen te lopen.

Hieronder laat ik je al het leuks zien dat wij tijdens ons weekendje Parijs in de winter hebben gedaan. De Eiffeltoren, Sacre Coeur, Notre Dame en Champs Elysees hadden wij al wel eerder tijdens een zomers dagje Parijs gezien. Dus nu konden we genieten van alles wat Parijs in de donkere maanden zo mooi maakt: een Verlichte Eiffeltoren, de grond in om de kou te ontlopen, uitgebreid musea verkennen. Nu deden we alles wat eigenlijk een beetje zonde is als het buiten heerlijk weer is. Ook geef ik leuke tips voor restaurantjes, foodmarkets en cocktailbars.

Bezoek je Parijs in de winter, bezoek dan het Louvre (of een ander museum)

De wintertijd is natuurlijk een heerlijke tijd om een museum in Parijs te bezoeken. Genoeg keuze in musea in Parijs. Je hoeft alleen maar te beslissen welk museum jouw voorkeur heeft: moderne kunst, impressionisme, beelden, oorlogstuig of van alles wat? Dan is het Louvre natuurlijk jouw museum. Eén van de beste musea ter wereld, en je zou ongeveer negen maanden nodig hebben om alles in dit museum te zien. Keuzes maken dus wat je het liefste wilt zien! Dat is in ieder geval wel wat we hebben gedaan. Natuurlijk namen we de moeite om de Mona Lisa te zien. Maar ook onder andere de Winged Victory of Samothrace en de Venus van Milo.

Waar ik mijzelf wel bewust van ben, is dat veel kunst in het Louvre gestolen kunst is. Gelukkig zijn er ook veel replica’s. En is sommige millennia oude schatten zijn juist bewaard doordat het in het Louvre staat, in plaats van te zijn vernietigd door een totalitair regime. Zoals in bijvoorbeeld Afghanistan, Syrië en Iran wel is gebeurd. En dan kunnen we het hier nog bewonderen zonder naar zo’n gevaarlijk land te gaan.

Wij bezochten het Louvre op een maandag: druk maar ik denk wel minder druk dan in het weekend. De rij voor de Mona Lisa was nog relatief kort. De rondleidingen door het Louvre moeten ook heel interessant zijn, maar daarvoor moet je echt veel langer van tevoren reserveren. Dat terwijl we al een week van tevoren kaartjes gekocht hadden voor het Louvre. Dat vind ik wel een nadeel. Eigenlijk wil je eerst weten op welke dag het regent in Parijs en dan gaan. Maar toen wij gingen was het stralend weer! Maar boek dus in ieder geval ook je toegangskaartjes met skip-the-line voor het Louvre van tevoren.

Ga je naar andere musea in de stad van de liefde, dan loont het om de eerste zondag van de maand in Parijs te zijn want dan kun je gratis de nationale musea in. Ga je meerdere musea in, dan kan het lucratief zijn om de Paris Museum Pass te kopen. Daar kun je onderstaande attracties helaas niet mee bezoeken. Dus bedenk voor aanschaf of het je uiteindelijk voordeel op gaat leveren.

Bezoek het Louvre tijdens de winter in Parijs
Bezoek het Louvre tijdens de winter in Parijs

Geniet van lichtkunst in Parijs in de winter: Atelier Lumieres

Parijs is natuurlijk prachtig verlicht in de winter. Niet alleen de straten, maar ook de gebouwen zijn uitbundig versierd. Met als hoogtepunt natuurlijk de Eiffeltoren als enorme Kerstboom. Ook heel mooi om te bezoeken is Atelier Lumieres. Een enorme hal met lichtprojecties, zo kan ik het denk ik het beste omschrijven, al doe ik het daarmee eigenlijk weer tekort. Wij hadden het geluk dat er een show rondom Dali was: wow, zo heeft Dali het denk ik ooit bedoeld. Wat een visueel spektakel. Ook was het leuk om de show van Gaudi te zien, al was die toch wat minder bijzonder.

Hoe het precies werkt weet ik niet. Want ik dacht dat ik kaartjes voor Gaudi had gekocht en dat Dali al uitverkocht was, en toch zaten we wel bij Dali. Nou, we klagen niet! Enige nadeel: je zit op de grond. De bankjes waarschijnlijk afwezig vanwege het zicht, maar als het zo druk is, kunnen ze er net zo goed bankjes neerzetten. Het is slim om te reserveren voor Atelier Lumieres. Maar dat kan heel kort van tevoren, als je bijvoorbeeld de weersvoorspelling voor het weekend weet. Want dit is een heerlijke activiteit wanneer het regent in winters Parijs.

Atelier Lumieres is trouwens sinds kort ook Fabrique des Lumieres gestart in Amsterdam, hoef je niet zo ver te reizen voor deze mooie kunstshows.

Atelier des Lumieres in Parijs

Parijs in de winter verken je ondergronds: Les Catacombes de Paris

Als het buiten guur is, dan is het extra fijn om Parijs in de winter ondergronds te verkennen. En nee, dan bedoel ik niet reizen met de metro. Wij bezochten namelijk de intrigerende Catacomben van Parijs. Deze ietwat macabere attractie ligt iets buiten het toeristische centrum, dus je moet er wat tijd voor uittrekken om deze trekpleister te bezoeken.

Toen de 18e eeuw de begraafplaatsen in Parijs vol raakten en in verband werden gebracht met allerlei gezondheidsproblemen werd de oplossing gevonden in de vele kalkstenengroeven die de stad ondergronds rijk is. Stuk voor stuk werden de begraafplaatsen van de stad leeggehaald en de botten en schedels respectvol gegroepeerd. Bezoek je deze catacomben dan loop je in ongeveer een uur 1,5 kilometer langs een deel met een interessante audiotour. Iedereen ligt hier anoniem, er is slechts één grafsteen van een bekende Parijsenaar. Toch zijn er voldoende interessante andere highlights zoals een pilaar waar naar verluid in de 19e eeuw een duister concert werd opgevoerd voor de beau monde van Parijs.

Dit is natuurlijk een goede bezienswaardigheid voor Parijs in de winter, omdat alles onder de grond is. Behalve dan de wachtrij om naar binnen te komen. Vergeet niet om minimaal een paar dagen van te voren de Catacomben van Parijs te reserveren met skip-the-line, want deze attractie is populair. Je loopt een behoorlijk stuk ondergronds van en naar de in- en uitgang. Je komt dus op een heel andere plek weer bovengronds. Wij gingen hier trouwens heen met de fiets. Dat is gelijk mijn volgende tip.

Griezelen in de Catacombes de Paris

Ga lekker fietsen in winters Parijs

Fietsen in Winters Parijs, dat klinkt misschien niet heel aantrekkelijk. Maar klinkt het niet beter dan een overvolle klamme metro? Ja toch? Bovendien zie je boven de grond alle mooi verlichte straten en gebouwen. In Parijs liggen er tegenwoordig veel fietspaden, al blijven de verkeersregels voor fietsers wat vaag. Of eigenlijk: fietsers houden zich er eigenlijk niet aan. Toch voelden wij ons niet onveilig op de fiets. Wel was het soms pittig fietsen, er liggen toch meer heuvels onder de stad dan je verwacht.

Wij huurden fietsen via Velib: de groene fietsen in de stad. Zo’n systeem waarmee je 5 euro per dag betaald, maar waarbij de fietshuur verder gratis is, mits je de fiets binnen een half uur bij een volgend fietsstation inlevert. De eerste dag waren we tevreden. De tweede dag toen we de fietsen in de buurt van het Louvre inleverden, bleken alle omringende stations vol. We volgden de instructies op het station om de fiets alsnog in te kunnen leveren. En daarna kregen we de fiets niet meer mee, maar ook niet ingeleverd. Bellen via de stations gaf ons alleen Frans-sprekend personeel. Telefoneren een Engelstalige medewerker. Die verzekerde ons dat ons dit maximaal een dagtarief zou kosten. Totale kosten: 105 euro voor 1 dag 2 fietsen huren in Parijs. Auw! Leuk, maar dus wel opletten!

Beter ga je mee met Bajabikes op één van de fiets tours in Parijs

Fietsen in Parijs in de winter

Ga shoppen in Winters Parijs

Parijs staat natuurlijk ook bekend om alle grote warenhuizen en modemerken. Misschien niet heel betaalbaar en duurzaam, maar je kunt natuurlijk ook goed window shoppen in Parijs en je vergapen aan alle bijzondere etalages en decoraties, met name in de weken voorafgaand aan Kerst. Sommige warenhuizen zijn ook halve bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het Warenhuis Le Bon Marché in het zesde arrondissement. Het architectenbureau van Gustav Eiffel heeft dit warenhuis helpen ontwerpen en dat kun je goed zien. Heel mooi en zeker de moeite waard om even binnen te lopen. Andere indrukwekkende warenhuizen zijn Galeries Lafayette aan de Champs-Élyseés en BHV Marais. En nog leuker, in de wijk Le Marais vind je ook vele leuke en meer betaalbare boetiekjes.

Warenhuis Le Bon Marche in Parijs

Eet en drink je weg door winters Parijs

In de winter naar Parijs, dat vraagt natuurlijk om regelmatig een hapje en een drankje om even op te warmen. Hieronder deel ik een paar van de leukste adresjes met je die wij hebben gevonden in de wijk Le Marais, maar ik zeg: duik vooral ergens naar binnen wanneer je iets leuks tegenkomt.

Lunchen op de overdekte Marché des Enfants Rouges

Ben je ook zo dol op foodhallen? Dit is de nog ruwe ongepolijste versie hiervan. Marché des Enfants Rouges is klein, druk, niet hip, maar wel erg lekker en niet duur. En grotendeels overdekt. Wij aten hier Caribisch-Afrikaans met een lekker pittige gember-sap. Naast allerlei eetkraampjes vind je hier ook nog diverse levensmiddelenstalletjes met verse groenten, fruit, vis en vlees. Wel goed opletten als je hierheen gaat, want de ingang is net als de rest: authentiek en onopvallend. Oh, en in de wijk Le Marais.

Opwarmen met Bretonse crepes en galettes bij Breizh Cafe

In eerste instantie waren we van plan te lunchen bij Breizh Cafe. Maar de enorme rij in combinatie met onze enorme trek schrok ons af. Toen we er op de terugweg langskwamen was de rij geschonken en wilden we nog wel een toetje na onze lunch. We moesten alsnog even wachten, maar dat maakt Breizh wel waar. Wat een enorme keuze aan crepes en galettes. We gingen natuurlijk voor de geflambeerde versie. Njam, wat lekker.

Ga romantisch cocktails proeven bij Little Red Door

Wij zijn er dol op: gezellig cocktails drinken. En dan het liefst aan de bar, waar je de bartenders hun kunsten ziet vertonen. Heb jij dat ook? Nou, dan kun je je lol op bij Little Red Door. Niet zo maar een cocktailbar. Maar in dit achter een onopvallende rode deur verstopte mix-paradijs drink je de meest waanzinnige cocktails. Move over sex on the beach en gin tonic. Hier wordt ieder jaar een menukaart met 10 bijzondere cocktails met een duurzaam verhaal gemaakt. Ik ga niet teveel verklappen, maar de buckwheat is echt zoveel lekkerder dan ie klinkt. Deze cocktailbar is de moeite waard om voor in de rij te staan. Of ga op tijd!

Word wakker met een lekker bakkie van La Cafeotheque

Na het cocktails proeven is het de volgende dag misschien lastig wakker worden? Ga dan naar La Cafeotheque voor een lekkere koffie. Ook alle taartjes en cakejes zagen er heerlijk uit, maar wij hadden net het hotelontbijt achter de kiezen. Niet goedkoop trouwens, hier je bakje troost. Wel keuze uit twee koffies van de dag en een hippe plek zonder dat het over de top gaat.

Dompel je onder in een romantische wereld in Café La Favorite

Schuin tegenover ons hotel (zie onderaan bij de praktische tips), zat café La Favorite. Een roze Instagramwereld vol met roze nepbloemen. De reviews voor dit plekje zijn niet heel goed. Maar het is wel een fijn plekje om op te warmen. Want de ouderwetse warme chocolademelk is wel heel lekker. Misschien moet je er alleen niet gaan eten.

Tot slot: Bezoek tijdens een romantische trip naar Parijs in de winter de kerstmarkten

Ga je eind november of december naar Parijs, dan kun je ook de kerstmarkten in winters Parijs bezoeken. De grotere kerstmarkten zijn eind november al open. Maar niet alle kerstmarkten, sommigen openen pas half december. De meesten zijn er ook nog in de kerstvakantie. Maar waar de ene kerst zo ongeveer stopt met kerst, gaat de ander door tot en met 2 januari. Wat het ook leuk maakt om ze met Oud & Nieuw in Parijs te bezoeken. Eind november konden wij naar de grotere markten in Jardin de Tuileries en naar de Marché de Noel de la Défense. En de kleinere markten op Place des Abbesses in de Montmatre en de de Kerstmarkt aan de Boulevard Saint-German.

Nu zijn de Franse Kerstmarkten lang niet zo gezellig als de Duitse. Die aan de Boulevard Saint-German was een regelrechte aanfluiting. Voor de anderen zou ik zeker niet omfietsen. Maar als je toevallig in de buurt bent… Een kerstmarkt met champagne, oesters, warme cider en andere typische Franse hapjes is toch leuk om eens mee te maken.

Praktische informatie over reizen naar Parijs in de wintermaanden

Wij gingen zelf met de Thalys naar Parijs. Duurzaam, je hoeft je geen zorgen te maken over parkeren en je staat in een kleine vier uur van Amsterdam Centraal op Paris Gare du Nord. In de aanbieding scoor je enkeltjes al vanaf 35 euro per persoon, dus dat is betaalbaar.

Wij overnachtten in hotel Temple de Jeanne in de sfeervolle wijk Le Marais. Een kleinschalig boutiquehotelletje met bijzondere inrichting en gastvrij personeel. Je stapt zo het plein waar je de metro en velibfietsen vindt. Voor dit hotel zijn regelmatig goede aanbiedingen, even googlen! Le Marais is een gezellige wijk met veel winkeltjes, restaurants en barretjes. Zonder dat het heel toeristisch wordt.

Dit hotel boekte ik via Secret Escapes. Ken je dat al? Daar hebben ze vaak hele goede hoteldeals, voor scherpe prijzen met leuke extraatjes. Nee, je hebt er niet zoveel keuze als via een traditionele hotelboekingssite. Maar de hotels zijn vaak erg leuk, dus waarom zou je verder zoeken. Krijg hier 15 euro korting op je eerste boeking via Secret Escapes.

Of boek een hotel in Parijs via de eerlijke boekingssite Moonback

Vera heeft nog meer budgettips voor Parijs. En dit zijn de wijken van Parijs.

Deze blogs vind je waarschijnlijk ook leuk om te lezen:

Oud & Nieuw vieren in onder andere Parijs en andere wereldsteden

De leukste Kerstmarkten van Europa

Een stedentrip naar de kerstmarkten en meer van leuk Aken

Een camperreis van 2 weken door Frankrijk

Een vakantie naar Malaga en omgeving

Op low budget wintervakantie naar Fins Lapland

Een citytrip naar Stockholm in de winter

24 uur in de hoofdstad van Estland Tallinn

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

8 Reacties

 1. Leuk, ik heb gisteren ook Thalys tickets geboekt naar Parijs voor volgende maand. Ik ben er zestien jaren geleden ooit geweest met school, maar ik heb echt geen idee meer dus wij gaan lekkere alle highlights bij langs. Ik ga een aantal tips uit je blog zeker opslaan, die foodhallen lijken me top, ook de catacomben ben ik benieuwd naar. Naast die fietsen, hebben ze toch ook overal elektrische steps die je kunt huren?

  1. Wat leuk Janet! Ja, ze hebben er zeker ook overal elektrische steps om te huren! En dat is denk ik beter, want over de klantenservice/service van de Velib-fietsen waren we zeker niet te spreken. Stepjes van Bolt zijn goedkoper dan die van Uber, tip!

 2. Ik ben echt in alle seizoenen in Parijs geweest en ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme. De dôme des Invalides (Napoleon) blinkt prachtig in het winterzonnetje!

  1. Ja, ik ben nu in de zomer en winter geweest en wil Parijs ook graag in andere seizoenen bezoeken. Aanrader dus!?

 3. Ik heb Parijs in de zomer en in mei bezocht, beide leuk, ook al hadden wij in mei echt een zootje rot weer. Ik wil in de winter wel nog eens die kant op, want rondom kerst lijkt me echt super! Ziet er leuk uit allemaal. De Catacmomben hebben wij nog nooit bezocht, daar ben ik wel benieuwd naar

  1. Als ik dat zo lees, hebben wij in december dan juist veel geluk gehad met het weer. De Catacomben zijn ook zeker een aanrader!

 4. Leuke stad. Het is voor ons enige tijd geleden dat wij naar Parijs zijn gegaan, volgens mij was dat ergens in februari. Een heerlijke stad om in rond te dwalen. Wij hadden destijds ook geluk het was niet zo extreem druk bij Mona.

  1. Ja, dan heb je echt een reisgelukje. Ik denk dat maandag ook een goede dag is voor het Louvre!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.