Noord-Holland Reistips voor Nederland Staycation

Verwarmend uitje in de Kerstvakantie: fietsroute met glühweinstops Castricum

Even geen zin in glühwein? Tijdens de glühbike kun je natuurlijk ook lekker warme choco drinken

Zoek je een verwarmend uitje voor in de Kerstvakantie of de winter? Dan is deze route glühbike langs diverse restaurants in het dorp, de duinen en op het strand een heerlijk uitstapje. Tijdens deze fietsroute kunnen jullie glühwein drinken om weer op te warmen, maar natuurlijk ook warme choco of ander lekkers. Hieronder deel ik de restaurants en de route met je. Je kunt de route op iedere dag fietsen ieder punt op de route, maar let op: niet alle restaurants zijn alle dagen open. Dat geeft niets, want er zijn maar liefst 6 tussenstops wanneer je bij alle restaurants stopt. De fietstocht is ongeveer 13 kilometer lang en zonder stops doen jullie er ongeveer een uurtje over.

Onderaan dit artikel geef ik nog praktische tips voor dit lekkere uitje. Dit is alvast de route op een kaartje en nu deel ik eerst alle zes de stops met je.

Glühbikestop 1 tijdens het uitje in de Kerstvakantie: Hof van Kijk-Uit

Vanuit het station van Castricum fiets je naar de duinen. Aan het einde van de mooie Oude Schulpweg vind je aan de linkerkant de tweede stop voor glühwein of warme choco. Misschien heb je onderweg al een kabouterhuisje in het bos gespot? Verwar het restaurant niet met het schattige huis waar je tegenaan fietst, het restaurant ligt hier links van.

Hof van Kijk-Uit is een voormalig jachthuis op een mooi open plekje in het bos. Een deel van de mensen die hier werkt doet dit als dagbesteding en er zijn ook vrijwilligers. Dit is dus een heel fijn en duurzaam plekje. Restaurant Hof van Kijk-Uit is niet iedere dag open, maar wel op woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Ik adviseer je voor de actuele openingstijden op hun Facebookpagina te kijken, want het kan wisselen.

Glühweinstop 2 tijdens deze fietsroute voor de Kerstvakantie

Vanaf Hof van Kijk-Uit rijd je rechtdoor naar het Westen. Je fietst langs een open vlakte en gaat aan het einde mee met de bocht naar links. Dan neem je vervolgens het eerste fietspad naar rechts: je fietst dan nog steeds op de Oude Schulpweg. Aan dit pad ligt aan je rechterhand het Boetje van Kees. Daar kun je vogels spotten in en rond het duinmeer. Uitgekeken? Aan het einde van het pad sla je af naar rechts en fiets je door het waterwingebied naar de Zeeweg. Je gaat linksaf waar je een flink klimmetje te wachten staat over de kluft. Stal je fiets aan het einde voor de derde stop van deze verwarmende fietstocht door de duinen en naar het strand van Castricum. Daar vind je de volgende stop: Club Zand.

Loop voor tussenstop 2 even het strandplateau op en af naar het strand. Het tweede strandpaviljoen aan de linkerkant is Club Zand, en dat is zo ongeveer de hipste huiskamer aan het strand van Noord-Holland. Met gezellige kachels, lekkere hapjes en honden zijn hier ook welkom. Club Zand is elke dag open vanaf 9.30 uur. Ook tijdens de feestdagen. Al moet je voor het diner wel reserveren.

Derde stop tijdens dit fietsuitje in de Kerstvakantie: Johanna’s Hof

En de fietsroute als uitje tijdens de Kerstvakantie of winter gaat nog verder. Wandel terug naar je fiets en fiets het duin weer af, yeah! Onderaan het duin fiets je de Zeeweg nog een stuk af. Totdat je aan de rechterkant restaurant Johanna’s Hog tegenkomt, de volgende stop.

Pannenkoekenhuis Johanna’s Hof het favoriete restaurant in Castricum van veel families met jonge kinderen. Johanna’s Hof staat natuurlijk vooral bekend om de pannenkoeken en poffertjes. En met grote speeltuin en kinderboerderij is dit adresje erg geschikt als je eens met kinderen op stap bent. En ze verkopen deze winter en Kerstvakantie glühwein binnen en op het terras. Iedere dag vanaf 9.00 uur zijn ze open. Beetje te vroeg voor een drankje: warme choco is ook lekker toch? Johanna’s Hof is alle dagen van het jaar geopend. Dus ook tijdens Kerstmis. Als je dan wilt lunchen of dineren met je wel reserveren.

De grote parkeerplaats bij dit restaurant maakt dit een geschikt startpunt van de route: ook omdat je hier duinkaarten kunt kopen. Het tegenover gelegen bezoekerscentrum De Hoep is interessant om meer te leren over de duinen en het waterwingebied.

Uitje Kerstvakantie: glübikestop 3 tijdens de fietsroute

Fiets naar het vierde restaurant met glühwein: Het Ruiterhuys

Vanuit Johanna’s Hof fiets je nog een klein stukje langs de Zeeweg. Neem dan het eerste fietspad naar links, naar de Van Speyklaan. Deze fiets je uit tot de t-splitsing en dan sla je rechtsaf. De fietsroute vervolgt tot achter Hotel Huize Koningsbosch waar je de t-splitsing weer naar rechts neemt. Tot slot steek je de Heereweg over en je bent gearriveerd bij Restaurant het Ruiterhuys. Ook hier weer glühwein, of mijn favoriet warme choco met minimarshmellows, en dan in een gezellig winterdorpje.

Het Ruiterhuys in Castricum is ook iedere dag vanaf 9.00 uur tot 23.00 uur open. Ook tijdens de feestdagen. Als je dan wilt eten, moet je wel reserveren. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik persoonlijk niet onder de indruk ben van de keuken hier, de nouveau riche van de regio komt hier wel.

Ook hier is een parkeerplaats, wat het een geschikt startpunt maakt van deze fietsroute wanneer je met de auto en fietsendrager komt.

Mijn tip voor wanneer je verder fietst: verlaat het Ruyterhuis aan de achterkant. Dit is open voor wandelaars en fietsers en zo voorkom je dat je langs de drukke Heereweg moet fietsen. In plaats daarvan fiets je door de prachtige polder. Helaas kan ik deze route niet intekenen op de kaart, omdat deze weg officieel niet in Google bestaat. Maar fiets lekker door de weilanden over het Jan Miessenlaantje en de Achterlaan, en snijdt zo een stuk van de drukkere Heereweg af. Zodra je daar uiteindelijk wel uitkomst, sla je linksaf.

Glühwein met een verhaal tijdens deze fietsroute als uitje in de Kerstvakantie of winter: De Oude Keuken

Aan het einde van de Heereweg kom je bij een rotonde. Steek die over en ga rechtsaf. Fiets een stukje de Zeeweg af en sla linksaf de Oude Parklaan in. In plaats van de Heereweg kun je er ook voor kiezen langs de Haagscheweg te fietsen, maar dat is wel zandpad, en dan de Zeeweg weer over te steken. Welke route je ook kiest, je ziet vanzelf de bordjes met ‘De Oude Keuken’ erop en die volg je op weg naar tussenstop 5 van deze fietsroute als uitje in de Kerstvakantie of tijdens de winter.

Als tiener werkte ik regelmatig op zondag in de instellingskeuken van Duin & Bosch en die is nu verbouwd tot het restaurant de Oude Keuken. Gevestigd in een prachtig historisch pand, is het een sociale onderneming met bijzondere leerwerkplekken. Ook hier kun je glühwein drinken. Daarnaast hebben ze ook fairtrade chocolademelk van Tony Chocolonely.

De Oude Keuken is de hele week open van 9.00 tot 17.00 uur.

Stop voor warme choco en glühwein tijdens de fietsroute door Castricum

Glühweinstop 6: Bij de buurvrouw in Castricum

Vanaf de Oude Keuken fiets je weer terug richting het dorp, en wel naar Steakhouse Bij de Buurvrouw. Hoe? Deze fietsroute gaat via de Duinenboschweg in een rechte streep terug naar het station. Aan je rechterkant zie je de landerijen van tuinders, waar in de lente onder andere bloembollen bloeien. Bij het station steek je de spoorwegovergang richting Steakhouse Bij de Buurvrouw over: de laatste fietsstop van dit uitje voor de Kerstvakantie en de winter. Ze hebben hier een overdekt terras of ga binnen zitten. Of neem een lekkere tweepersoons borrelplank voor thuis mee.

Tips om als uitje in de Kerstvakantie een glühbike door Castricum te plannen

Onze fietsroute heeft als insteek om in de natuur met alle ruimte te genieten van een lekker hapje en drankje. Je kunt de route fietsen wanneer je wilt, wel is niet alle horeca langs de route iedere dag open. De openingstijden staan hierboven bij alle tussenstops, zodat je voor jou het beste moment kunt kiezen om deze route af te leggen. Je kunt de route zowel linksom als rechtsom fietsen. En al begint de route die ik hier omschrijf in het dorp, je kunt de route op ieder willekeurig punt starten. Zo kun je dus je eigen fietsroute plannen.

Kom je van buiten Castricum met de auto met fietsdrager, dan kun je onder andere goed parkeren bij het station in Castricum, Johanna’s of bij Restaurant het Ruiterhuys om daar de route op te pakken. Op het strand parkeren is ook mogelijk, maar daar is het betaald.

De route komt dus in de buurt van het station. Daar kun je heel goed een OV-fiets op het station huren als je niet uit Castricum komt en niet zelf je fiets wilt meenemen. Of huur een fiets bij Tuut Tuut. Let op: je hebt vanaf 18 jaar een duinkaart nodig om in het duingebied van Castricum te mogen wandelen of fietsen. Die koop je hier eenvoudig online voor een dag, week, jaar of zelfs 3 jaar. Of anders bij kaartautomaten die bij diverse ingangen het natuurgebied staan. Kom je met de e-bike? Een gratis oplaadpunt staat bij het Dorpsplein in het centrum van Castricum, vlakbij stop 1 en 6.

Houd je meer van wandelen? Ik heb ook een wandelroute voor je uitgestippeld door het bos en de duinen waarbij je in 8,2 kilometer langs 4 van de bovenstaande restaurants wandelt. En vergeet vooral niet om een duinkaart bij de PWN te kopen als je die nog niet hebt! Dit kan online of bij een aantal toegangspunten van het duin.

Winterse Fietsroute door de duinen van Castricum

Hoe plannen jullie een eigen glühbike als uitje in de Kerstvakantie?

Woon je niet in Castricum of de regio eromheen? Waarom plan je dan niet je eigen fietsroute langs glühwein stops? Zelf plannen is heel simpel: zoek een aantal leuke horecazaken op waar ze een take-away kraampje buiten hebben staan en waar ze lekkere hapjes verkopen. En plan er een logische route tussen. Ga met je partner, gezin of een vriend/vriendin genieten van de route. Deel hieronder je route met mij en anderen.

Wil je toch liever op vakantie en ergens anders een fiets- of wandelroute langs glühweinstops houden? Dan kan ik je de natuur van Schiermonnikoog, de rust en ruimte daar aanraden. Oh, en ook op Schiermonnikoog zijn er horecazaken waar je lekkere take-away kunt kopen voor, na of tijdens je wandeling of fietstocht over dit Waddeneiland. Net als op Vlieland.

Wil je toch wat verder weg in de winter of tijdens de Kerstvakantie, dan kan ik je de leukste Kerstmarkten van Europa zeker aanraden waarvan een aantal ook nog na de Kerst gehouden worden, of het vieren van Oud & Nieuw in een wereldstad. Vier een echte Engelse Kerst. Ga voor oudjaarsavond naar Stockholm of bezoek Parijs in december. Ik geef ook tips om deze thuis te vieren. Versier dan ook lekker je Kerstboom in reisthema en leg leuke Kerstcadeaus voor camperaars en andere reizigers onder de boom.

Laat je me hieronder weten of je de route hebt gefietst en wat je ervan vond? Ik ben erg benieuwd!

Woon je niet in Castricum, maak dan je eigen glühwein met deze leuke karaffen. Ook toffe cadeautjes!

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

2 Reacties

  1. Oh, kan dit nu ook nog? Kom regelmatig in Castricum en dit klinkt tof. Al ben ik bang dat ik na 6x glühwein niet meer recht kan fietsen hahaha. De wandeling lijkt me een goed alternatief. 4x glühwein moet wel lukken 😉

    1. Zeker dat dit nu nog kan. Voor mij is zelfs 4 glühwein al veel, dus ik wissel meestal af met warme choco of gemberthee. Misschien ook een idee voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.