Finland Reistips Europa

Low budget reis Finland: Een goedkopere winterdroom in Lapland

Huskysafari wintersport Finland

Lapland, een winters sprookje dat tot de verbeelding spreekt. Het Noorderlicht zien, op rendiersafari of een huskytocht maken. Een reis die veel mensen toch wel minimaal één keer in hun leven gemaakt willen hebben. Maar is het niet duur? Want alle pakketreizen die je hier naartoe ziet, zijn belachelijk duur. Goed sparen dan maar? Met de tips die ik je nu geef, wordt het een low budget reis naar winters Finland. Of gaan jullie in ieder geval flink goedkoper op deze bucketlisttrip.

Lees hier over de leukste winteractiviteiten tijdens een vakantie in Levi Finland

Sneeuwschoenwandelen in Levi Finland bij Raindeer Ice fishing

Tip 1: Boek alles zelf voor een winterse low budget reis naar Finland

Wil je in de winter low budget naar Finland? Boek dan alles zelf! Inkoppertje toch? Toch durft niet iedereen dat te doen. Terwijl een reis naar Finland heel goed zelfstandig te regelen is. Je kunt gewoon in Engels communiceren. En hieronder geef ik je tips hoe je de goedkoopste accommodaties in Finland vindt, maar ook goedkope vluchten. Zodat je jouw geld kunt uitgeven aan wat jullie echt belangrijk vinden.

Tip 2: Maak keuzes om te besparen op excursies voor een low budget reis naar Finland

Er zijn zoveel toffe excursies te boeken en activiteiten te ondernemen in Fins Lapland, dat helpt niet voor een low budget reis naar Finland. Maak keuzes! Wat willen jullie nou echt doen? En hoe lang en uitgebreid willen jullie dit doen?

Noorderlichtsafaris worden overal aangeboden. Maar als je accommodatie op een goede locatie zit (op een donkere plek met voldoende zicht), kun je de aurora borealis gewoon vanuit je huisje spotten, of tijdens een wandeling. Of als jullie een huurauto hebben, dan neem je gewoon de auto naar een donkere plek. Bespaar je minimaal 50 euro per persoon, want dat kosten zelfs de goedkoopste Noorderlichttochten al snel. Bovendien is het Noorderlicht tijdens geen enkele safari gegarandeerd. Misschien besteedt je al dat geld voor niets, terwijl je dezelfde activiteit overdag vaak iets goedkoper kunt doen.

Andere tips om te besparen op excursies in Fins Lapland

Wat is al schreef: kies niet alleen welke excursies je wilt doen, maar ook hoe uitgebreid je deze excursies wilt doen. Maak een keuze voor de duur van een trip. En een sneeuwscootersafari van een uur is natuurlijk goedkoper dan eentje van een hele dag. Dus hoe lang wil je op de sneeuwscooter zitten? Of op de hondenslee? Bedenk je bovendien dat een excursie van een halve dag vaak lang genoeg is. Daarna wil je waarschijnlijk ergens opwarmen.

Vergelijk aanbieders, want soms kun je dan alweer tientjes besparen. En kijk of er combitrips mogelijk zijn. Wij deden bijvoorbeeld een trip bij Reindeer And Fishing waarbij we met een rendierslee naar een meer gingen om te ijsvissen en waar we na de lunch nog gingen sneeuwschoenwandelen. Die trip kostte ons €125,- per persoon, inclusief lunch. Maar dat was dan weer goedkoper dan wanneer we dat als afzonderlijke trips bij verschillende aanbieders geboekt hadden.

Aan de andere kant zijn veel van de combipakketten die je bij een pakketreis ‘krijgt’ vrij standaard en vaak vrij kort (bijvoorbeeld 2.5 of 5 kilometer huskeysafari). Maakt je dat niet uit, dan is dat prima. Maar wil je graag een huskysafari op een bepaalde plek met een langere duur doen, dan is los boeken meestal verstandiger. Door keuzes te maken, heb je wellicht ergens anders al bespaard en geld over gehouden voor de excursies die je echt wilt doen!

Tip 3: Boek zelf en gezamenlijk een vakantiewoning voor een low budget reis naar Finland

Een manier om te besparen en een low budget reis naar Finland te realiseren, is natuurlijk om een vakantiewoning te huren. Meestal is dat voordeliger dan een hotel. Met een eigen keuken kunnen jullie bovendien zelf koken en dus meer besparen. Nou zijn de meeste vakantiewoningen minimaal 4-persoons. Jullie kunnen dus extra bezuinigen op deze reis door met 4 personen gaan. Ja, ik weet dat ik Reisgelukjes voor twee ben. Maar om te besparen raad ik nu een keertje aan om met vier of meer te gaan. En als je een auto huurt, dan kunnen jullie die kosten mooi met 4 delen. En dat is de manier te besparen voor een low budget reis naar Fins Lapland.

Vakantiewoningen in Fins Lapland zijn ook goed te vinden op Airbnb. Op Pinterest heb ik een overzicht van leuke en betaalbare accommodaties in Finland. Als Nederlander zou je wanneer je huurt via Airbnb geen servicekosten moeten betalen, heb je dat eerder wel gedaan, kijk dan hier hoe je jouw geld kunt terugkrijgen.

. Een pakketreis raad ik niet aan. En als je daarvoor wel kiest, dan loont het alsnog om de excursies in ieder geval zelf te boeken. Want meestal betaal je bij de aanbieders van pakketreizen veel voor een standaardexcursiepakket die korter zijn dan je zelf zou kiezen: bijvoorbeeld een huskysafari van 20 minuten, terwijl je minimaal een uur op een mooi plekje wilt!

Rendier voeren in Fins Lapland
Boek zelf een huisje voor een low budget reis naar Finland en ga sneeuwschoenwandelen in de omgeving

Tip 4: Hoe boek je een vlucht low budget voor een reis naar Fins Lapland?

Hoe kunnen jullie besparen op de kosten voor een vliegticket naar Fins Lapland? Dat betekent goed onderzoek doen naar de prijzen van vliegtickets. Eén van mijn favoriete websites om dit te doen is Skyscanner. Er zijn meerdere luchthavens in Fins Lapland, en wellicht kun je besparen door naar een verder weg gelegen vliegveld te vliegen. Bedenk je wel dat er hier geen snelwegen lopen, en de condities op de weg soms winters zijn, waardoor de dichtbij gelegen vliegveld toch de fijnste optie is. Skyscanner geeft altijd een goede indicatie van de vluchtprijs, maar vergeet niet te kijken of rechtstreeks boeken goedkoper is.

Een voordeel van alles zelf boeken is, is dat je de aankomstdag zelf kunt kiezen, dus niet per se van zaterdag tot zaterdag. Wij gingen zelf van zondag tot zondag op reis, waardoor we tientjes bespaarden op de vlucht. Kijk wel goed of de door jouw gekozen accommodatie dit mogelijk maakt.

Veel keuze in tickets is er niet. In het jaar dat wij naar Finland gingen hadden we keuze uit Transavia en Finnair. Als je de app van Hopper gebruikt, dan kun je ook een voorspelling krijgen wat de beste tijd is om goedkoper vliegtickets te boeken. Bij Skyscanner kun je een notificatie gebruiken om te zien wanneer de prijzen van tickets voor de door jouw gewenste data veranderen: duurder of goedkoper worden.

Over onze vluchten naar Fins Lapland

Wij boekten uiteindelijk via Gate1 een vlucht met Finnair, met 30 kilo ruimbagage en een overstap in Helsinki. De rechtstreekse vluchten van Transavia vertrokken heel vroeg, waardoor we anders in het holst van de nacht naar Schiphol moesten vertrekken. Niet ons sterkste punt… Ik durf te wedden dat het mogelijk is voor lagere prijzen naar Finland te komen, mits je flexibel bent en een goede deal kunt afwachten. Maar een dumpdeal voor 50 euro deze kant op, wordt heel erg lastig. Het blijft een dure bestemming.

Tip 5: Koop je winterse outfit in de uitverkoop, of huur deze voor een goedkopere reis naar Fins Lapland

Ben je al eens op wintersport geweest? Gelukkig, want dan heb je al veel wintersportkleding. Zo nee, dan wordt het tijd om te investeren in goede wintersportkleding. Ik had al een wintersportoutfit, maar besloot gezien de lage temperaturen een nieuwe donzen wintersportjack te kopen, en donzen wanten. En thermokleding van merinowol, net als sokken. En snowboots met een hoge isolatiewaarde van Sorel. Weet je al een jaar van tevoren dat je naar Fins Lapland gaat? Mooi! Want dat is de tijd om deze kleding alvast in de uitverkoop te kopen.

Ga je in maart? Mooi! Dan is de voorjaarsvakantie achter de rug en gaat alle wintersportkleding in de uitverkoop. En anders, vergeet niet dat de Decathlon ook redelijk goede wintersportspullen met dons of merinowol heeft. Daar hebben we bijvoorbeeld onze wanten, sokken en een extra donsjack voor onder mijn jas gekocht. Ja, ik ben een koukleum. Ik weet dat dons niet diervriendelijk is. Bij mijn jas heb ik daarom gelet op het Responsible Down-keurmerk. Dat is in ieder geval een stap in de goede richting. Ik geef toe dat ik uiteindelijk mijn eigen comfort in dit geval boven dierenwelzijn heb laten gaan.

Of huur je kleding ter plekke

Overigens krijg je bij veel activiteiten een extra overal, als je wilt. Of kun je besluiten ter plekke deze winteruitrusting te huren als je wilt. Het is vrij uniek dat je wintersportkleding kunt huren, maar in Fins Lapland is dat vrij gebruikelijk. En dat is misschien nog wel de beste manier om te besparen als dit je enige wintervakantie ooit gaat zijn en je toch op low budget reis wilt Finland. Dit is natuurlijk geen optie voor de echte fashionista, want de kleding is vrij standaard en vaak voorzien van groot logo. En dat is niet het merk van Gucci, Chanel of Louis Vuitton.

Tip 6: Timing en bestemming van jullie reis naar winters Lapland is bepalend voor het budget

Januari buiten de Kerstvakantie en maart zijn goedkopere periodes om jullie reis naar Fins Lapland te maken. In januari zijn de dagen nog kort, waarbij de zonsopkomst eigenlijk overgaat in een zonsondergang. Een dag van 5 à 6 uur. Heel bijzonder. In maart zijn de dagen veel langer, meer tijd voor activiteiten. En veel kans om het Noorderlicht te zien. Februari, wanneer de voorjaarsvakanties zijn, is duurder om te reizen.

Aan de hand van de activiteiten die jullie willen doen, maak je ook de keuze voor een gebied. Als gevorderde skiërs die ook wilden skiën, maakten wij de keuze voor Levi, omdat hier één van de grootste skigebieden van Finland is met ontzettend veel faciliteiten en mogelijkheden voor excursies door het winter wonderland. Echter, kiezen jullie voor een kleiner gebied, dan is dat meestal ook iets goedkoper qua verblijf. Eigenlijk hetzelfde als bij een wintersportvakantie in de Alpen: je betaald meer voor een groter skigebied.

Tip 7: Gebruik de gratis aurora app om low budget zelf het noorderlicht te spotten in Fins Lapland

Ja, als je een hotel boekt met noorderlichtalarm, dan wordt je meteen gewekt zodra het er is. Echter, daar hang ook vaak een prijskaartje aan. Zoals ik al eerder schreef: er zijn ook speciale Noorderlichttours, maar er is geen garantie dat aurora borealis zich die avond ook laat zien en die tours zijn vaak wel duur. En dan zijn er ook nog betaalde apps, die je waarschuwen zodra het te zien is.

Er is echter ook een gratis app waarmee jullie zelf kunnen speuren naar het noorderlicht: Aurora. Die heb ik gedownload en die werkte prima. We hebben het Noorderlicht op 3 avonden gezien en op één avond echt heel duidelijk en mooi. En dat kwam doordat de constant de KP-index in de gaten hielden, in combinatie met de kans om het Noorderlicht te zien.

Noorderlicht in Levi Fins Lapland
Wintervakanties Fins Lapland

Tip 8: Drink geen alcohol of neem het zelf mee

Staat vakantie voor jou synoniem aan drinken? Dan is Fins Lapland geen goedkope bestemming voor jou. Bezuinig door tijdens je droomreis naar Fins Lapland geen alcohol te drinken. Gaat dat je te ver, overweeg dan om je eigen bier, wijn of sterke drank mee te nemen. Persoonlijk ben ik daar nogal huiverig voor nadat ik op Schiphol ooit een stel een lekkende koffer van de band zag halen die een sterke alcoholwalm verspreidde. Andere optie: koop je drank bij de Tax free op Schiphol en neem het mee in je handbagage.

Willen jullie toch een biertje drinken op het terras? Denk dan aan 6 euro per glas, vanwege de hoge belasting op alcohol.

Tip 9: Kook zelf en breng je eigen worstjes mee naar de Finse kota

Overal in het Finse land staan kota’s waar een gezellig vuurtje brand. Daar kun je opwarmen en je zelf meegebrachte lunch eten. En nog beter: breng zelf worstjes, marshmellows of ander lekkers mee wat je boven het vuur kunt roosteren. Dit is echt onderdeel van de Finse cultuur, dus zelfs al wil je niet besparen op jullie reis naar Finland, dan is dit nog een aanrader. Kosten in de supermarkt zijn trouwens iets hoger dan die in Nederland, al is Finland goedkoper dan andere Scandinavische landen.

Uiteten gaan vonden wij prijzig. Zeker op de bijzondere plekken betaal je minstens 40 euro per persoon voor alleen het eten. Wij kozen ervoor toch bij een aantal van deze bijzondere plekken te eten zoals het ijshotel, in een glazen tipi bij het igloo-hotel en een Sammi-restaurant. En verder zelf te koken.

Kota in Finland
Kota in Finland waar je low budget kunt roosteren door je zelf meegebrachte worstjes te roosteren

Conclusie: Aan wat voor budget moet je denken voor jullie low budget reis naar Lapland

Fins Lapland zal nooit een low budget bestemming worden zoals Thailand. Maar hopelijk heb ik je wel tips kunnen geven om deze bucketlisttrip haalbaarder te maken voor jullie budget. Dan ben je vast benieuwd aan wat voor uitgaven je wel moet denken voor een week reizen in Fins Lapland. Ik geef je een overzicht van richtbedragen. Dit zijn minimumprijzen voor kortere excursies. Je zult zien dat je sommige trips toch wat uitgebreider wilt maken, maar dat is dan een bewuste keuze. Ook is het appartement dan het meest basic appartement voor 2 personen. Als je in staat bent met meer personen te gaan, kun je al een luxer huisje huren. Zo kostte ons huisje €150,- per stel per nacht, maar daar hadden we dan ook 3 slaapkamers, een jacuzzi, sauna, kachel en hippe inrichting voor.

Sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

Het budget voor twee voor een winterse reis naar Finland:

 • Vliegtickets voor 2: €950,- (Finnair met overstap in Helsinki en 2 keer 30 kilo ruimbagage)
 • 4- persoons appartement met twee voor 7 nachten: €700,-
 • Autohuur, 4-persoons stationwagen: €500,-
 • Een week boodschappen/zelf koken voor twee: €120,-
 • Toch een keertje budget uiteten met twee: €54,- (exclusief drankjes)
 • Eten bij het ijshotel: €110 voor 2 (exclusief drankjes)
 • Rendierentocht met ijsvissen, sneeuwschoenwandelen en lunch: €195,- pp
 • Sneeuwscootertocht met 2 personen op 1 scooter, ongeveer 2 uur: €170,-
 • Huskysafari 5 kilometer: €70,- p.p.
 • Sneeuwschoenen huren voor 6 dagen: €55,- p.p.
 • Langlaufles: €57,- p.p.
 • Langlaufski’s inclusief schoenen voor 6 dagen: €126,50 p.p.
Activiteiten als langlaufen helpen besparen op een reis naar Fins Lapland

Toch liever een georganiseerde reis naar Fins Lapland?

Toch nog niet overtuigd om zelf een reis samen te stellen en ga je liever op een georganiseerde reis naar Fins Lapland zodat je iets meer zekerheid hebt?

Of bereid je reis goed voor met deze reisgids en stel je vragen gerust onderaan dit blog:

Op de paklijst voor Fins Lapland

Zoals ik eerder al schreef: een aantal items zijn onmisbaar om warm te blijven tijdens een reis in Fins Lapland. Deze items zijn mijn favorieten, dus zet ze op je shoppinglist! Misschien vind je de zonnespray een beetje gek, maar het advies is vanwege de kou en bevriezing dus geen zonnebrand/dagcreme op basis van water te gebruiken in Fins Lapland. En de meeste speciale skiproducten zijn toch op waterbasis. Maar deze dus niet. Mijn echte favo van Lancaster is helaas niet meer te verkrijgen.

Dit vind je vast ook leuk

11 Onvergetelijke activiteiten in winters Fins Lapland

Wat is leuker wintersporten in Scandinavië: Fins Lapland of Noorwegen?

Meer tips om te besparen op reizen

In december op stedentrip naar Stockholm

Route voor een camperrondreis van 18 dagen door de Baltische landen

Rondreis van een week met de camper door Litouwen

Route van 7 dagen met de camperbus door Estland

Besparen op een reis naar luxe paradijs de Seychellen

Leuke wintersportbestemmingen voor als je meer wilt zien

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

3 Reacties

 1. Mooi lijstje! Ik heb Lapland (eigenlijk vooral Zweeds Lapland) heel hoog op mijn verlanglijstje staan voor een wintervakantie maar de reizen zijn inderdaad behoorlijk aan de prijs. Handig om zo wat budgettips te krijgen!

  1. Reisgelukjes zegt:

   Hopelijk heb je er iets aan Anne! Nee, heel goedkoop zal het nooit worden en helaas weet ik ook niet precies hoe het voor Zweeds Lapland zit.

 2. […] Een vakantie naar Lapland kun je volgens ons het beste vooraf boeken en vastleggen. Dit komt omdat het in de winter een populaire bestemming is, waar accommodaties en excursies snel vol zitten. Maaike van Reisgelukjes.nl heeft nog wat tips voor een budgetreis naar Finland! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.