Noord-Holland Reistips voor Nederland

Tulpenvelden Noord-Holland: de 3 best bewaarde geheimen

Tulpenvelden in Limmen Noord-Holland

Het tulpenseizoen is begonnen. Delen van Noord- en Zuid-Holland staan weer in bloei en mensen trekken er massaal op uit om de tulpenvelden te bewonderen. Daarmee zijn de tulpenroutes en tulpentochten ook weer populair. En het aantal mensen dat op social media steen en been klaagt over de drukte op deze routes neemt navanant toe: ‘je struikelt over de fietsers en al die influencers lopen gewoon de tulpenvelden in. Maar wat als ik jou vertel dat ik in Noord-Holland tulpenvelden ken, die nog niet ontdekt zijn door de massa? Eentje met unieke tulpen die bezoekers van over de hele wereld trekt, een gratis mini-Keukenhof maar dan zonder de massa’s en een plekje waar je tussen de tulpen mag lopen omdat je ze kunt plukken? Hieronder deel ik ze met je.

Hortus Bulborum in Limmen is een uniek tulpenveld in Noord-Holland

De Hortus Bulborum in het dorpje Limmen is één van de meest bijzonder tulpenvelden in Noord-Holland. Deze plek trekt met haar bijzondere collectie van bloembollen bezoekers aan van over de hele wereld. Maar geen massatoerisme. In deze bijzondere tuin staan maar liefst 4000 bloembollen met historische waarde: vooral veel tulpen, maar ook narcissen en hyacinten. En ook een aantal soorten Fritillaria en krokussen. Toegang tot de tuin kost €5,50 en dan kun je gewoon rondlopen tussen de bloemen. Je mag ze natuurlijk niet plukken! Het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken.

De museumtuin in ongeveer geopend van begin april tot half mei, in 2023 tot 16 mei. Maar aangezien de bloeiperiode ieder jaar kan verschillen, kun je beter even de website checken om te kijken voor actuele openingstijden.

Combineer Hortus Bulborum met de bloemendagen in Limmen

Ben je eind april of begin mei in het dorp, dan kun je er ook genieten van de bloemendagen in Limmen. De inwoners van Limmen maken dan de meest prachtige bloemmozaïeken van hyacinten. Vaak met actuele thema’s. Je kunt dan een route door het dorp fietsen of wandelen langs deze mozaïeken, terwijl het heerlijk naar hyacinten geurt.

De Poldertuin in Anna Paulowna is een heerlijk tulpenveld in Noord-Holland

Een Amerikaanse vriendin verzucht wel eens: ‘Is it heaven? Or am I the Poldertuin.’ Maar heb jij wel eens van dit best bewaarde geheim van Noord-Holland gehoord? Waarschijnlijk niet he! Terwijl de bijnaam liefkozend Klein Keukenhof is. Gratis toegankelijk, maar zonder drommen toeristen. Misschien omdat het helemaal in de kop van Noord-Holland ligt? Hier staan vooral veel tulpen, met enkele andere bloembollen tussendoor.

Met de naam Klein Keukenhof doe je deze tulpentuin eigenlijk te kort. Want het is hier prachtig. Ga je hierheen, dan kun je het beste op de website van de Poldertuin in Anna Paulowna kijken wanneer de tulpenpracht van dit tulpenveld in Noord-Holland op z’n mooist is. Wij waren hier op 12 mei tijdens mijn verrassingsnachtje weg van Vakantieadres Onbekend en de Poldertuin was de verrassing van onze trip! We waren hier aan het einde van de middag en één van de weinigen in deze uitgestrekte tulpentuin.

Is it heaven? Or am I in the Poldertuin?

De tulpenpluktuin Bakkum in Castricum is het leukste tulpenveld van Noord-Holland

Het allerleukste tulpenveld van Noord-Holland vind ik de pluktuin Bakkum, aan de rand van Castricum. Als vaste traditie ga ik hier ieder jaar met een vriendin en haar dochtertje heen om emmers vol tulpen te plukken. Je kunt zelf de mooiste uitkiezen en tussen de tulpen door lopen. Dan kun je ook Instagrammable foto’s maken. Al wordt het wel lastig foto’s zonder andere mensen te maken… want heel toeristisch is deze plek niet. Toch komen er ook veel locals uit Castricum tulpen plukken.

Voor 10 euro pluk je een emmer met zo’n 25 tulpen. Kijk ook hier altijd even op de website voor het exacte seizoen. Na de tulpentijd gaat de pluktuin Bakkum ook weer open voor de pioenen en zomerbloemen. Een adresje om te onthouden als je het leuk vindt om je eigen bloemen te plukken.

Insidertip: je trekt de tulpen met bol en al uit de grond. Je mag de bollen meenemen, ook al ontmoedigen ze dat door te zeggen dat het geen zin heeft. Toch neem ik ze ieder jaar wel meer naar huis. Thuis eerst drogen. Dan in de grond doen tot juli. Er dan weer uithalen, bewaren op een droog plekje en dan in het najaar weer planten. Het is mij al een aantal keer gelukt de volgende lente een leuk souvenier aan ons plukavontuur te hebben!

Dit vind je ook vast leuk!

Tips van locals voor Castricum

Overnachten in een leuk vakantiehuisje vlakbij Schoorl om de tulpenvelden van Noord-Holland te verkennen

Slapen in een eenkamerhotel in de haven van IJmuiden

Of verken de tulpenvelden in Noord-Holland vanuit B&B Hollands Welvaren

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.