Reistips voor Nederland Staycation

5 Activiteiten op Vlieland: Een groots verblijf op een klein Waddeneiland

Zijn jullie ook zo dol op eilanden? Dan houden jullie ook vast van de Waddeneilanden! Waar je ook bent: de zee is nooit ver weg, al helemaal op Vlieland. Naast een prachtige natuur, met de de grootste zandvlakte van het Noorden, heeft Vlieland ook nog eens een schattig dorpje met leuke winkeltjes en restaurantjes. Alleen inwoners mogen autorijden op Vlieland, het is dus heerlijk rustig. De camper mag dus ook niet mee. We waren op Vlieland tijdens de tweede Coronagolf en we konden binnen de strengere maatregelen genoeg doen. Sterker nog, de midweek hiervoor waren we op Schiermonnikoog, waar alles al was afgelast. Op Vlieland waren een aantal excursies nog wel mogelijk: zeehonden spotten en de Vliehors Expres reed ook nog. Hierbij mijn top-5 activiteiten voor een groots verblijf op het kleinste bewoonde Waddeneiland: Vlieland.

Activiteit 1: Spot wilde grijze en waddenzeehonden vanaf Vlieland

Nummer 1 van de 5 tips voor Waddeneiland Vlieland is het spotten van wilde zeehonden op de Engelsmanplaat tussen Vlieland en Terschelling. Een fijne tour in Coronatijden, want je zit in de buitenlucht op een boot. De tocht die we wilden boeken was al volgeboekt. Op de website van Vlieland Robbentochten, zag ik de slogan: Jan vragen = altijd slagen! Dus hem gemaild en inderdaad: Jan kon zaterdagmorgen tijd voor ons vrijmaken om met zijn rib-boot naar de zeehonden te gaan.

Uiteindelijk zaten we slechts met z’n tweetjes op de boot, al was deze ook uitgerust met een plexiglasscherm tussen de zitjes. En de overenthousiaste Jan ging natuurlijk ook mee als schipper en gids: hij was al een tijdje niet naar de zeehonden geweest en hij kon niet wachten om de zeehondenpups te tellen! Zeehonden-pups? Nee, wij konden ook niet wachten!

Aangekomen bij de Engelsmanplaat keken we onze ogen uit: zeehonden zo ver als het oog reikt. Dit hadden we verwacht bij een natuurdocumentaire, niet in Nederland. We zagen in totaal zelfs 4 pups! En het worden de komende maanden (tot en met december) alleen maar meer zeehonden en meer pups. En dat waren alleen nog maar de grijze zeehonden. Toen we de hoek om voeren, zagen we ook de Waddenzeehonden. Minder talrijk, maar nog wat speelser en ze kwamen wat dichter bij de boot. Hun pups zijn al wat ouder, maar zeker nog schattig! Om te zien dan, want het blijven wilde roofdieren. Helaas zagen we een zeehond met verpakkingsplastic om zijn nek (gooi je afval in de prullenbak). Jan kon een speciaal team bellen die ’s middags het plastic zou verwijderen.

Low budget tip: in de haven of op het strand in het Oosten van Vlieland kun je ook ‘losse’ zeehonden spotten.

Activiteit 2 op Waddeneiland Vlieland: bezoek de Sahara van het Noorden met de Vliehors Expres

Ook de Vliehors Expres rijdt nog steeds op Vlieland. De Vliehors wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Het is dan ook een enorme zandvlakte. Alles lijkt een fata morgana: de duinen in de verte, het drenkelingenhuisje en de palen van de oude pier van de veerboot naar Texel. Surrealistisch mooi. Deze tweede tip van de 5 tips voor Waddeneiland Vlieland willen jullie dus eigenlijk ook niet missen.

De Vliehorsexpres is één van de vijf activiteiten op Waddeneiland Vlieland
De Vliehorsexpres

Eerste stop: het drenkelingenhuisje. Wat als je strandt op een langgerekt Waddeneiland? Want het is nogal een eindje lopen naar het dorp. Hier konden drenkelingen droge kleren aantrekken, opwarmen en de vlag uitsteken om te laten weten dat ze er waren. Tegenwoordig is het een juttersmuseum en staat het in de wereldwijde top-10 van mooiste trouwlocaties. Als jullie hier trouwen, mogen jullie de naam en datum op één van de balken zetten. Eerst met potlood en na 2 jaar met pen. Zo populair is deze plek. En terecht! Vanwege de Coronamaatregelen haalde de gids een aantal van de bezienswaardigheden naar buiten. Stel voor stel mochten we later alsnog een kijkje nemen in het huisje.

Tweede stop: het meest westelijke puntje van Waddeneiland Vlieland met een prachtig uitzicht op de vuurtoren met Texel. Wist je dat dit deel van Texel vroeger aan Vlieland vast zat? Dit komt omdat de Waddeneilanden van West naar Oost wandelen. De oude palen van de steiger van het Waddenveer Vlieland-Texel geven dit plekje ook een mysterieuze vibe. De veerboot gaat helaas niet meer. Vanaf hier kunnen jullie met een verrekijker op een zandplaat in de verte ook zeehonden zien liggen. Wil je zeehonden van dichtbij zien, dan zou ik dus echt op de eerder genoemde zeehondentocht gaan.

Low budget tip: Wandel zelf naar het drenkelingenhuisje. Gelukkig maar, want vanaf het Reddingsbootpad op Vlieland (westelijker kom je niet met de fiets) is het ongeveer 13 kilometer heen en terug lopen om bij het Drenkelingenhuisje te komen. En tel er nog zeker 4 kilometer door mul zand bij op om naar het meest westelijke punt van dit Waddeneiland te komen.

Activiteit 3: ga wandelen en fietsen op Waddeneiland Vlieland

De Waddeneilanden zijn natuurlijk heel geschikt voor wandelen en fietsen. Sterker nog: aangezien je op Vlieland niet met je auto mag komen, zullen jullie wel moeten. Er zijn natuurlijk een aantal highlights om te bezoeken.

Wandel bijvoorbeeld van de jachthaven naar het meest Oostelijke strand op Waddeneiland Vlieland en duim dat jullie een verdwaalde zeehond tegenkomen. Of klim te voet of met de fiets naar de vuurtoren van Vlieland op het 40 meter hoge Vuurboetsduin. Hier vandaan hebben jullie een prachtig uitzicht over een groot deel van het eiland en bij helder weer kunnen jullie zelfs Texel, Terschelling en delen van de kust van Friesland en Noord-Holland zien.

Terschelling is niet het enige Waddeneiland waar Cranberry’s groeien. Ze groeien op alle eilanden, alleen op Vlieland zijn er net als op Terschelling grote velden. Bessen zijn rijp tussen september en november. Maar begin november waren de meeste bessen al geplukt. Je mag wel zelf plukken! Of maak een wandeling door Kroon’s polders: destijds aangelegd om te voorkomen dat Vlieland tijdens een storm in tweeën zou breken en nu een geliefd plekje bij vogelaars. Het aantal fietspaden op het eiland is beperkt: zoek dus zelf een leuke route uit of gebruik de fiets om naar het startpunt van jullie wandeling te komen.

Shop voor souvenirs op Waddeneiland Vlieland

Onder het mom van support your locals: op Vlieland zijn er heel veel leuke boetiekjes en souvernierwinkeltjes voor allerlei budgetten. De hoofdstraat van Oost-Vlieland is geen Kalverstraat. En dat betekent ook dat het er niet zo druk is. Dus shop in alle rust voor een tof souvenir. Zo was ik een lekkere warme sjaal vergeten en die kocht ik dus bij Eb&Vloed lifestyle. En bij A La Mer stond een enorme gifgroene tuinkabouter in de etalage die we niet konden laten staan. Veel winkels hebben overigens geen webshop. Dat maakt je souvenir dus uniek. Hier zit trouwens wel een verschil met Schiermonnikoog waar veel minder cadeauwinkeltjes zijn. Vinden jullie het leuk om op vakantie wat te shoppen, kies dan vooral voor Vlieland.

Lekker eten to go is de vierde activiteit op Waddeneiland Vlieland

In deze Coronaherfst waren alle restaurants gesloten in Nederland (behalve die van de hotels voor hotelgasten). De restaurants op Vlieland speelden hierop in door voldoende eten en drinken to go aan te bieden die je vervolgens op een mooi plekje kon nuttigen.

Als jullie in Coronatijd naar Vlieland gaan, hoeven jullie je dus geen zorgen te maken dat je niets lekkers kunt krijgen voor de lunch, of na je strandwandeling niet lekker bij ’t Badhuys aan de warme choco of gluhwein kunt. De picknicktafel staat al klaar. En de prachtige zonsondergang krijgen jullie erbij cadeau.

Erwtensoep op de dijk van Vlieland

Praktische tips voor Waddeneiland Vlieland

Voordat jullie deze 5 activiteiten op Waddeneiland Vlieland gaan doen, eerst nog wat praktische tips!

De boot naar Vlieland vertrekt vanaf Harlingen. En op dit moment moeten jullie deze boot boeken. Van de terminals tot aan de boot zelf, overal is een mondkapje verplicht. De overtocht naar Vlieland duurt 90 minuten. Dit Waddeneiland ligt het verst van de kust. en heeft dus echt dat ultieme eilandgevoel. Auto’s mogen niet mee. Fietsen wel. Al zijn er voldoende fietsverhuurbedrijven op het eiland. Ga je met de auto naar de terminal, houd er dan rekening mee dat de terminal nog best een eindje lopen is vanaf de parkeerplaats. Er zijn ook pendelbussen, maar aangezien die ook iedere 10 minuten vertrekken, raad ik je aan om op tijd te komen.

En dan nu de leuke informatie: overnachtingsplekken! Wij sliepen bij het Loodshotel Vlieland, in hun charmezolderkamer (niet gesponsord). En charmant was het zeker. We hadden een romantische gashaard met hangstoel ervoor en uitzicht over de Waddenzee. De bar en het restaurant van het hotel waren open, dus we konden ’s middags hier borrelen en ’s avonds uiteten. En er was natuurlijk een uitgebreid hotelontbijt iedere ochtend. We voelden ons heel welkom. En honden zijn dat ook, voor honden en hun baasjes is er zelfs een speciaal gedeelte in het hotel. Ben je bang voor honden: veel eigenaren nemen hun viervoeter ’s avonds mee naar de bar en soms zelfs het restaurant.

We vonden de kwaliteit van het eten zelf helaas niet helemaal in verhouding staan tot de bijzondere charmekamers, want het eten was enigszins ‘standaard’: zalm, schnitzel, hamburger, maar ook een wildschotel. De kamer een Nespresso en bijzondere zwarte thee. Maar toen ik vroeg of er ook gezorgd kon worden voor groene thee, rooibos of kruidenthee kreeg ik te horen dat ik dan de Pickwickthee van het het ontbijt maar mee moest nemen. Gemiste kans, want als er van die mooie zakjes luxe zwarte thee staan, dan wil je dat toch ook voor de andere theesoorten?

Gaan jullie met meer personen naar Vlieland? Dan kan ik het huisje De Wadloper zeer zeker aanraden. De woonkamer van dit
zespersoonsvakantiehuis ligt op de bovenste verdieping, waardoor jullie een prachtig uitzicht over de duinen hebben. Bovendien is het slechts 2 minuutjes lopen naar het Noordzeestrand. Het dorp is ongeveer 5 minuutjes fietsen.

Meer informatie over de Waddeneilanden?

Kun je geen genoeg krijgen van de Waddeneilanden? Dan is Schiermonnikoog ook een goed idee voor een vakantie. Lees hier meer over onze midweek op dat eiland. Het dorpscentrum is wel minder knus dan dat van Vlieland, dus hier ga je echt voor de natuur heen! Natuurlijk staat het bezoek aan Vlieland hoog in mijn reistop-10 2020.

Wist je dat er ook Waddeneilanden zijn in Duitsland en Denemarken? Lees hier het leuke blog dat Marcella Molenaar over haar bezoek aan het Duitse Waddeneiland Borkum schreef.

6 Reacties

 1. Het klinkt heerlijk zeg! Ik krijg ook weer zin om naar Vlieland te gaan.

  1. Reisgelukjes zegt:

   Dankjewel! Is zeker een aanrader, het is er nu zo mooi!

 2. Yvonne zegt:

  Genoeg te doen dus. Fijn dat het ondanks Corona toch mogelijk was om dingen te ondernemen. Het lijkt me een heel mooi, natuurlijk eiland. Die grote zandvlakte is volgens mij echt geweldig om te bezoeken.. zo indrukwekkend, die enorme hoeveelheid zand!

  1. Reisgelukjes zegt:

   Zeker indrukwekkend. Alles wat je wel in de verte ziet, lijkt wel een fata morgana! Voor Europese begrippen is het echt een enorme zandvlakte.

 3. […] Een vakantie op Waddeneiland Schiermonnikoog is fijn. Houdt je naast natuur ook erg van horeca en kneuterige winkeltjes dan is Vlieland volgens mij geschikter voor jullie vakantie op een Waddeneiland, omdat er dan iets meer keuze is. Lees hier meer. […]

 4. […] met het Drenkelingenhuisje en de oude pier van de vroegere veerboot tussen Texel en Vlieland. Zie hier meer prachtige foto’s van dit […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Pinterest