Friesland Reistips voor Nederland Staycation

Weekend Vlieland: zeehonden spotten op de wadden en meer

Drenkelingenhuisje Vlieland

Zijn jullie ook zo dol op eilanden? Dan houden jullie ook vast van de Waddeneilanden! Waar je ook bent: de zee is nooit ver weg, al helemaal op Vlieland. Naast een prachtige natuur, met de de grootste zandvlakte van het Noorden, heeft Vlieland ook nog eens een schattig dorpje met leuke winkeltjes en restaurantjes. Alleen inwoners mogen autorijden op Vlieland, het is dus heerlijk rustig. De camper mag dus ook niet mee. Hierbij de leukste activiteiten voor een weekend Waddeneiland Vlieland: van wilde zeehonden spotten tot met een overlandertruck naar de Sahara van het Noorden.

Ik ben trouwens een echte Waddeneiland-kenner, want ik heb ze allemaal al bezocht. Zo waren we de midweek hiervoor op Schiermonnikoog. Vlieland is echt wel mijn favoriete Waddeneiland.

Tips voor een weekend Waddeneiland Vlieland: wandel naar de vuurtoren voor een prachtig uitzicht

Activiteit 1: Spot wilde grijze en waddenzeehonden vanaf Vlieland

Nummer 1 van de 5 tips voor een weekend op Waddeneiland Vlieland is het spotten van wilde zeehonden op de Engelsmanplaat tussen Vlieland en Terschelling. Een fijne tour in Coronatijden, want je zit in de buitenlucht op een boot. De tocht die we wilden boeken was al volgeboekt. Op de website van Vlieland Robbentochten, zag ik de slogan: Jan vragen = altijd slagen! Dus hem gemaild en inderdaad: Jan kon zaterdagmorgen tijd voor ons vrijmaken om met zijn rib-boot naar de zeehonden te gaan.

Uiteindelijk zaten we slechts met z’n tweetjes op de boot, al was deze ook uitgerust met een plexiglasscherm tussen de zitjes. En de overenthousiaste Jan ging natuurlijk ook mee als schipper en gids: hij was al een tijdje niet naar de zeehonden geweest en hij kon niet wachten om de zeehondenpups te tellen! Zeehonden-pups? Nee, wij konden ook niet wachten!

Alsof je in een natuurdocumentaire vaart

Aangekomen bij de Engelsmanplaat keken we onze ogen uit: zeehonden zo ver als het oog reikt. Dit hadden we verwacht bij een natuurdocumentaire, niet in Nederland. We zagen in totaal zelfs 4 pups! En het worden de komende maanden (tot en met december) alleen maar meer zeehonden en meer pups. En dat waren alleen nog maar de grijze zeehonden. Toen we de hoek om voeren, zagen we ook de Waddenzeehonden. Minder talrijk, maar nog wat speelser en ze kwamen wat dichter bij de boot. Hun pups zijn al wat ouder, maar zeker nog schattig! Om te zien dan, want het blijven wilde roofdieren. Helaas zagen we een zeehond met verpakkingsplastic om zijn nek (gooi je afval in de prullenbak). Jan kon een speciaal team bellen die ’s middags het plastic zou verwijderen.

Low budget tip: in de haven of op het strand in het Oosten van Vlieland kun je ook ‘losse’ zeehonden spotten.

Meer wild zien? Ga dan wilde beren spotten in Estland

Activiteit 2 tijdens een Weekend Waddeneiland Vlieland: bezoek de Sahara van het Noorden met de Vliehors Expres

Ook de Vliehors Expres rijdt nog steeds op Vlieland. De Vliehors wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Het is dan ook een enorme zandvlakte. Alles lijkt een fata morgana: de duinen in de verte, het drenkelingenhuisje en de palen van de oude pier van de veerboot naar Texel. Surrealistisch mooi. Deze tweede tip van de 5 tips voor Waddeneiland Vlieland willen jullie dus eigenlijk ook niet missen.

De Vliehorsexpres is één van de vijf activiteiten voor een Weekend Waddeneiland Vlieland
De Vliehorsexpres

Eerste stop: het drenkelingenhuisje. Wat als je strandt op een langgerekt Waddeneiland? Want het is nogal een eindje lopen naar het dorp. Hier konden drenkelingen droge kleren aantrekken, opwarmen en de vlag uitsteken om te laten weten dat ze er waren. Tegenwoordig is het een juttersmuseum en staat het in de wereldwijde top-10 van mooiste trouwlocaties. Als jullie hier trouwen, mogen jullie de naam en datum op één van de balken zetten. Eerst met potlood en na 2 jaar met pen. Zo populair is deze plek. En terecht! Vanwege de Coronamaatregelen haalde de gids een aantal van de bezienswaardigheden naar buiten. Stel voor stel mochten we later alsnog een kijkje nemen in het huisje.

Tweede stop: het meest westelijke puntje van Waddeneiland Vlieland met een prachtig uitzicht op de vuurtoren met Texel. Wist je dat dit deel van Texel vroeger aan Vlieland vast zat? Dit komt omdat de Waddeneilanden van West naar Oost wandelen. De oude palen van de steiger van het Waddenveer Vlieland-Texel geven dit plekje ook een mysterieuze vibe. De veerboot gaat helaas niet meer. Vanaf hier kunnen jullie met een verrekijker op een zandplaat in de verte ook zeehonden zien liggen. Wil je zeehonden van dichtbij zien, dan zou ik dus echt op de eerder genoemde zeehondentocht gaan.

Low budget tip: Wandel zelf naar het drenkelingenhuisje. Gelukkig maar, want vanaf het Reddingsbootpad op Vlieland (westelijker kom je niet met de fiets) is het ongeveer 13 kilometer heen en terug lopen om bij het Drenkelingenhuisje te komen. En tel er nog zeker 4 kilometer door mul zand bij op om naar het meest westelijke punt van dit Waddeneiland te komen.

Activiteit 3: ga wandelen en fietsen tijdens een weekend op Waddeneiland Vlieland

De Waddeneilanden zijn natuurlijk heel geschikt voor wandelen en fietsen. Sterker nog: aangezien je op Vlieland niet met je auto mag komen, zullen jullie wel moeten. Er zijn natuurlijk een aantal highlights om te bezoeken.

Wandel bijvoorbeeld van de jachthaven naar het meest Oostelijke strand op Waddeneiland Vlieland en duim dat jullie een verdwaalde zeehond tegenkomen. Of klim te voet of met de fiets naar de vuurtoren van Vlieland op het 40 meter hoge Vuurboetsduin. Hier vandaan hebben jullie een prachtig uitzicht over een groot deel van het eiland en bij helder weer kunnen jullie zelfs Texel, Terschelling en delen van de kust van Friesland en Noord-Holland zien.

Terschelling is niet het enige Waddeneiland waar Cranberry’s groeien. Ze groeien op alle eilanden, alleen op Vlieland zijn er net als op Terschelling grote velden. Bessen zijn rijp tussen september en november. Maar begin november waren de meeste bessen al geplukt. Je mag wel zelf plukken! Of maak een wandeling door Kroon’s polders: destijds aangelegd om te voorkomen dat Vlieland tijdens een storm in tweeën zou breken en nu een geliefd plekje bij vogelaars. Het aantal fietspaden op het eiland is beperkt: zoek dus zelf een leuke route uit of gebruik de fiets om naar het startpunt van jullie wandeling te komen.

4. Shop voor souvenirs op Waddeneiland Vlieland

Onder het mom van support your locals: op Vlieland zijn er heel veel leuke boetiekjes en souvernierwinkeltjes voor allerlei budgetten. De hoofdstraat van Oost-Vlieland is geen Kalverstraat. En dat betekent ook dat het er niet zo druk is. Dus shop in alle rust voor een tof souvenir. Zo was ik een lekkere warme sjaal vergeten en die kocht ik dus bij Eb&Vloed lifestyle. En bij A La Mer stond een enorme gifgroene tuinkabouter in de etalage die we niet konden laten staan. Veel winkels hebben overigens geen webshop. Dat maakt je souvenir dus uniek. Hier zit trouwens wel een verschil met Schiermonnikoog waar veel minder cadeauwinkeltjes zijn. Vinden jullie het leuk om op vakantie wat te shoppen, kies dan vooral voor Vlieland.

Lekker eten en drinken aan het strand is de vijfde activiteit op Waddeneiland Vlieland

Genoeg restaurants op Vlieland! Persoonlijke favoriet: na je strandwandeling neerstrijken bij strandpaviljoen ’t Badhuys voor een warme choco of gluhwein. De picknicktafel staat al klaar. En de prachtige zonsondergang krijgen jullie erbij cadeau. Liever in het dorp eten? Bij het Loodshotel kun je ook lekker eten. En ik vind het ook fijn om halverwege een fietstocht bij Het Posthuys te stoppen voor een stuk appeltaart, dit is het meest westelijke restaurant van Vlieland.

Erwtensoep op de dijk van Vlieland

Praktische tips voor een weekend Waddeneiland Vlieland

Nog wat praktische tips voor jullie weekend op Waddeneiland Vlieland. De boot naar Vlieland vertrekt vanaf Harlingen. De boot van tevoren boeken is slim. De overtocht naar Vlieland duurt 90 minuten. Dit Waddeneiland ligt het verst van de kust. en heeft dus echt dat ultieme eilandgevoel. Auto’s mogen niet mee. Fietsen wel. Al zijn er voldoende fietsverhuurbedrijven op het eiland. Ga je met de auto naar de terminal in Harlingen, houd er dan rekening mee dat de terminal nog best een eindje lopen is vanaf de parkeerplaats. Er zijn ook pendelbussen, maar aangezien die ook iedere 10 minuten vertrekken, raad ik je aan om op tijd te komen. Op Vlieland kom je midden in het dorp aan en kun je zo naar een fietsverhuur lopen.

Toffe overnachtingsplekjes op Vlieland

En dan nu de leuke informatie: overnachtingsplekken! Wij sliepen bij het Loodshotel Vlieland, in hun charmezolderkamer (niet gesponsord). En charmant was het zeker. We hadden een romantische gashaard met hangstoel ervoor en uitzicht over de Waddenzee. De bar en het restaurant van het hotel waren open, dus we konden ’s middags hier borrelen en ’s avonds uiteten. En er was natuurlijk een uitgebreid hotelontbijt iedere ochtend. We voelden ons heel welkom. En honden zijn dat ook, voor honden en hun baasjes is er zelfs een speciaal gedeelte in het hotel. Ben je bang voor honden: veel eigenaren nemen hun viervoeter ’s avonds mee naar de bar en soms zelfs het restaurant.

We vonden de kwaliteit van het eten zelf helaas niet helemaal in verhouding staan tot de bijzondere charmekamers, want het eten was enigszins ‘standaard’: zalm, schnitzel, hamburger, maar ook een wildschotel. Op een kamer stond een Nespresso-apparaat en er waren zakjes speciale zwarte thee. Maar toen ik vroeg of er ook gezorgd kon worden voor groene thee, rooibos of kruidenthee kreeg ik te horen dat ik dan de Pickwickthee van het het ontbijt maar mee moest nemen. Gemiste kans, want als er van die mooie zakjes luxe zwarte thee staan, dan wil je dat toch ook voor de andere theesoorten?

Gaan jullie met meer personen naar Vlieland? Dan kan ik het huisje De Wadloper zeer zeker aanraden. De woonkamer van dit zespersoonsvakantiehuis ligt op de bovenste verdieping, waardoor jullie een prachtig uitzicht over de duinen hebben. Bovendien is het slechts 2 minuutjes lopen naar het Noordzeestrand. Het dorp is ongeveer 5 minuutjes fietsen.

Meer informatie over de Waddeneilanden?

Kun je geen genoeg krijgen van de Waddeneilanden? Dan is Schiermonnikoog ook een goed idee voor een vakantie. Lees hier meer over onze midweek op dat eiland. Het dorpscentrum is wel minder knus dan dat van Vlieland, dus hier ga je echt voor de natuur heen! Natuurlijk staat het bezoek aan Vlieland hoog in mijn reistop-10 2020. Wist je dat er ook Waddeneilanden zijn in Duitsland en Denemarken? Lees hier het leuke blog dat Marcella Molenaar over haar bezoek aan het Duitse Waddeneiland Borkum schreef. 

Ben je dol op eilanden, maar ook op zonzekerheid? Lees dan hier meer over mijn bezoek aan het Spaanse eiland Ibiza zonder feesten of hier meer over die keer dat Tom en ik low budget gingen eilandhoppen op de Seychellen. Op Sardinië krijg je minder het eilandgevoel, maar het is wel prachtig!

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

5 Reacties

  1. Het klinkt heerlijk zeg! Ik krijg ook weer zin om naar Vlieland te gaan.

  2. Yvonne zegt:

    Genoeg te doen dus. Fijn dat het ondanks Corona toch mogelijk was om dingen te ondernemen. Het lijkt me een heel mooi, natuurlijk eiland. Die grote zandvlakte is volgens mij echt geweldig om te bezoeken.. zo indrukwekkend, die enorme hoeveelheid zand!

  3. […] 2-Reis gelukjes: Waddeneiland-Vlieland […]

  4. […] Lees meer over het verblijf van Maaike op Vlieland en de zeehonden die zij op de Engelsmanplaat hebben gespot […]

  5. […] we richting de haven van Harlingen. De tickets voor de boot hadden we al online geboekt. Op internet hadden we gelezen dat de parkeerplek niet direct aan de haven was, dus we waren op tijd van huis […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.