Krijg je Airbnb-servicekosten terug in 5 simpele stappen - Reisgelukjes
Tips voor vakantie

Krijg je Airbnb-servicekosten terug in 5 simpele stappen

Ik ben dol op Airbnb, ik vind er unieke adresjes over de hele wereld (daarover een ander keertje meer). Wat minder mooi is, is dat ze zowel servicekosten aan de verhuurder als de huurder rekenen. En op 9 maart 2020 heeft de rechtbank in Amsterdam dan ook de uitspraak gedaan dat Airbnb de bemiddelingskosten van de afgelopen drie jaar aan huurders moet terug betalen. Airbnb is hier nog niet zo happig op. Voor individuele consumenten lijkt het dan ook een aardige mission impossible om het geld ooit terug te krijgen. Maar: krijg je Airbnb-servicekosten toch terug in 5 stappen.

Want gelukkig kunnen we meedoen met de Claimservice van de Consumentenbond. Want samen staan we sterker, en de Claimservice heeft veel ervaring met massaclaims. Ze vragen in ruil daarvoor wel 25% van het bedrag wat je eventueel terugkrijgt. Echter: no cure, no pay! En alles wat je terugkrijgt, lijkt me een mooie spaarpot voor een volgende vakantie!

Krijg je Airbnb-servicekosten terug van de afgelopen 3 jaar

Je kunt je Airbnb-servicekosten van de afgelopen 3 jaar terugvragen en wellicht zelfs 5! Volg de volgende stappen:

 1. Meld je aan via de Claimservice van de Consumentenbond. Ik heb het gedaan en het aanmelden is simpel.
 2. Open de link in de e-mail die je ontvangt en vul alle gegevens in die de Claimservice van je vraagt
 3. Daarvoor heb je een overzicht nodig van al je gehuurde accommodaties in de afgelopen 5 jaar (ze gaan proberen de servicekosten over 5 jaar terug te krijgen). Ga daarvoor naar Airbnb:
  1. kies voor je Profiel en klik dan op Reizen. Ga naar het tabje Afgerond.
  2. Open daar iedere woningreservering, en klik daar weer op Details weergeven. Heb je de details geopend, scroll dan naar beneden totdat je het linkje Factuur ophalen tegenkomt.
  3. Open dan je Factuur en dan kun je daar de servicekosten vinden. Tip: sla de facturen op, heb je dat overzicht gelijk compleet. Kun je een factuur niet vinden, denk dan goed na of een vriend of familielid deze reservering misschien had gemaakt (is mij gebeurd).
 4. Heb je je digitale dossier ingevuld, maak dan je automatische vernietigingsbrief voor Airbnb en de opdrachtbevestiging voor de Claimservice gereed
 5. Print beide uit en stuur op naar de Claimservice (kost je een postzegel en een envelop).

Verder doen zij alles voor je! Tegen een mooie fee, dat wel. Maar ook daarna blijft er vast genoeg over om weer een mooie reis van te maken!

Wacht niet te lang

Ik kan niet terugvinden hoelang deze claim open blijft staan. Dus voer deze stappen snel uit en krijg je airbnb-servicekosten terug! Het is even een gedoetje om je servicekosten boven water te krijgen, maar daarnaast wijst alles voor zich.

Nieuwe boekingen bij Airbnb

Heb je nou nog nooit via Airbnb geboekt, maar wil je het wel eens proberen, klik dan hier voor korting. Kijk hier voor inspiratie voor Airbnb’s die nog last-minute beschikbaar zijn. Helaas rekent Airbnb op dit moment nog steeds servicekosten aan zowel verhuurder als huurder. De Consumentenbond zet daar momenteel ook actie op. Alle nieuwe boekingen die je bovendien maakt, worden trouwens ook toegevoegd aan de claim die je maakt.