De Seychellen is zo’n bestemming die jou waarschijnlijk ook tot de verbeelding spreekt. Veel reisliefhebbers hebben dit dan ook op hun bucketlist staan. Maar wat nou als je geen 300 euro per nacht te besteden hebt? Ook dan kun je voor een romantische eilandhop-trip naar deze eilanden. Volg mijn tips voor een low budget reis naar de Seychellen, je kan zelfs gaan backpacken op deze manier. Goedkoper, terwijl je wel naar dezelfde mooiste stranden ter wereld gaat, unieke activiteiten onderneemt en echt contact maakt met locals.
Sterker nog: wij zijn aan het einde van onze reis een keer voor een peperdure lunch gestrand bij een resort-strand. En wij vonden dat we tijdens de rest van onze reis veel mooiere en gratis stranden waren tegengekomen, Dus advies: ga vooral niet naar zo’n duur hotel en reis low budget naar dit bounty paradijs.
Hieronder eerst mijn zes tips om te besparen op eilandhoppen naar bountyparadijs de Seychellen en daarna vooral nog heel veel tips voor de leukste bezienswaardigheden op deze prachtige eilandengroep.
Low budget naar de Seychellen: hoe doe je dat?
1. Bespaar op je vliegtickets naar dit bountyparadijs
Ten eerste, we hebben geen dure vliegtickets geboekt. Dat hoeft namelijk niet. Er zijn regelmatig aanbiedingen die kant op. Ik kom zelfs wel eens spotgoedkope vliegtickets tegen die over Zuid-Afrika naar de Seychellen gaan. Het moet lukken om een goede deal op tickets te scoren en voor minder dan €700,- die kant op te gaan. Mits jullie op tijd boeken.
2. Slaap in guesthouses en appartementen
Ten tweede, slaap in guesthouses en appartementen. Toegegeven: de luxe resorts liggen vaak direct aan het strand. Goedkopere guesthouses en appartementen meestal niet. Echter, stranden zijn vaak op loop- of fietsafstand. En dat zijn dan vaak weer mooiere en vooral rustigere stranden dan die van de resorts. Dan kun je al voor minder dan €100,- per nacht ergens slapen.
3. Boek activiteiten ter plaatse op de Seychellen
Als derde punt: regel je activiteiten ter plaatse. Meeste activiteiten kun je vrij zelfstandig doen: huur een auto of fiets of ga wandelen. Georganiseerde activiteiten zijn wat duurder. Huur geen bootje om te vissen (dat deed een Noor die wij leerden kennen, en dat kostte hem 500 euro per ochtend!). Wij gingen wel duiken en dat ook dat is geen goedkope activiteit op de Seychellen, maar wel paradijselijk mooi!
4. Bespaar met deze tips op eten op de Seychellen
Vier: wees flexibel met eten. Kook een keer zelf, ga naar een buffet van een (‘goedkoper’) restaurant, schuif aan bij het avonddiner van jullie guesthouse of haal take-away voor de lunch (dat laatste is vaak een must: omdat veel mooie stranden zonder hotel geen beachbar hebben, dus bring your own lunch). Iedere avond á la carte eten maakt een vakantie naar de Seychellen niet low budget.
5. Betaal in euro’s (cash)
Spreek prijzen af in euro’s en neem voldoende euro’s mee om te kunnen betalen. Euro’s zijn namelijk populair, geliefder dan dollars. Met euro’s kun je afdingen. Nadeel is wel dat je gehele vakantiebudget mee moet in de portemonnee. Anderzijds is het als toerist lastig om aan de lokale munteenheid te komen en er dus mee te betalen.
6. Beperk je eilandhoppen tot de eilanden Mahe, Praslin en La Digue
Tot slot bespaartip 6: beperk je met het eilandhoppen tot de hoofdeilanden Mahe, Praslin en La Digue. Dit zijn eilanden waar de gewone Seychellers ook wonen, met voldoende betaalbare guesthouses, appartementen, restaurantjes en winkels. Ook zijn deze eilanden verbonden door de Cat Coco-veerboot. Op de andere eilanden zit vaak slechts één of enkele dure resorts. En die zijn lastiger te bereiken, dus duurder!
Zo gingen wij eiland-hoppend over de Seychellen
Enthousiast geworden over een budgettrip naar de Seychellen? Laat je hieronder dan inspireren met een verslag van onze drieweekse goedkope reis naar de Seychellen. Nu vragen jullie je misschien af: hebben we echt drie weken nodig om de eilanden te verkennen? Zoals ik al aangaf, het zijn net tropische waddeneilanden. Dus neem zoveel tijd als jullie fijn vinden. Wij zijn duikers, dus hebben uitgebreid de tijd genomen om het Seychelse onderwaterleven ook te verkennen.
De duur van de vluchten naar de Seychellen valt wel mee. Rechtstreekse vluchten zijn er niet, dus de tussenstop kost soms nog de meeste tijd. Ik zou de tussenstop zelf gebruiken voor een leuke stopover, voor een mooie citytrip in Dubai of Abu Dhabi. Dan heb je twee bestemmingen voor bijna dezelfde prijs, lekker budgetproof. Dat hebben we zelf toen helaas niet gedaan.
‘Landen’ bij Jamalac Bungalows op Mahe
We besloten eerst 2 dagen op het grootste eiland te verblijven, Mahe. Daar waren we ook geland. Dit bleek een goede beslissing, want één van onze koffers was op de luchthaven van Abu Dhabi achtergebleven (tip: zorg altijd voor voldoende spullen in je handbagage, hetzelfde voor wanneer je vlucht overboekt raakt). We sliepen in een low budget bungalowtje van Jamalac Bungalows in Port Glaud, perfect voor twee. De accommodatie was vernoemd naar het tropische jamalac-fruit. Door de afgelegen ligging hebben de Seychellen een bijzondere flora en fauna, waaronder fruit wat je bijna nergens anders tegenkomt. De eilanden hebben dan ook veel gemeen met de Galapagos eilanden.
De familie was zeer gastvrij. We werden meegenomen voor een wandeling naar een waterval in de buurt. En ’s middags werden we uitgenodigd voor de typisch Seychelse zondagse barbecue op een nabijgelegen strand met nog meer familie en vrienden. Een toffe manier om het typisch Seychelse leven en de locals te leren kennen.
Op La Digue vonden we puur reisgeluk
Die maandag vertrokken we naar La Digue. We namen de vrachtboot om per persoon zo’n 30 euro te besparen op deze reis. Maar helaas mag dit niet meer vanwege ongelukken na die tijd. De golven waren dan ook vrij hoog en niet geschikt wanneer je ook maar een beetje zeeziek bent. We maakten ons regelmatig zorgen dat de teruggevonden koffer alsnog overboord zou vallen!
Weer een hartelijk ontvangst, door Doris en Charles van Buisson Guesthouse. Zo’n plekje waar niemand weg wilde en iedereen langer wilde blijven. En we verzuchten nog steeds regelmatig tegen elkaar dat we daar nog altijd een keer naar terug willen. Er was één andere kamer. Samen met de andere gasten en Doris en Charles bleven we lange avonden buiten zitten om te eten en te kletsen. Een plaats waar je vakantievrienden maakt. Toen de Noorse gast weg moest vanwege nieuwe Franse, kwam hij nog iedere avond mee eten en kletsen. Zo’n plek is dat. En uiteindelijk hadden we het geluk één nacht langer te mogen blijven dan gepland. Dit is ook nog eens een adresje waardoor jullie low budget naar de Seychellen kunnen.
Hier hebben we trouwens ook vliegende hond gegeten. Charles vroeg keurig of we dat nationale gerecht een keertje wilden proberen. Tuurlijk! Hij vertelde ons niet wanneer, dat was een verrassing. Op een gegeven moment kregen we een curry die naar duif smaakte, Hij vroeg ons wat we ervan vonden en het bleek de vliegende hond!
Low budget naar de Seychellen: met gratis of budgetproof bezienswaardigheden
La Digue, dat is een soort Vlieland. Maar dan tropisch. Met in het midden een berg van 333 meter hoog. Met een paar van de mooiste stranden ter wereld, zoals Anse Source D’Argent. En afgezien van de laatste strand, zijn alle stranden gratis! Wij werden zelf verliefd op Anse Coco, omdat we die altijd bijna voor onszelf alleen hadden, de zee zo blauw was en het strand zo wit. Inmiddels is er zelfs een kleinschalige beachbar, maar niet toen wij hier waren. Dit strand heeft wel mijn top 5 van mooiste stranden wereldwijd gehaald.
Andere bezienswaardigheden zijn L’Union Estate, een oude, maar nog werkende (kokos)plantage. Waar jullie flesjes kokosolie kunnen kopen. In Nederland stolt dit in de fles en kunnen jullie dit souvenir alleen nog op warme dagen gebruiken. Er wordt ook vanille verbouwd en jullie kunnen landschildpadden zien en de oude plantagewoning. Voor de liefhebbers: hier is in 1975 de Franse erotische film Emanuelle met Sylvia Kristel opgenomen. Je wilt toch tegen kleine betaling naar dit park, want het is de enige manier om naar Anse Source d’Argent te komen.
Ook kunnen jullie op zoek naar de Paradise Flycatcher, La Veuve (weduwe in het Frans). Deze vogel met lange zwarte veren, komt alleen op La Digue voor. Of jullie laten verrassen door sporen van Afrikaanse cultuur, zoals een optreden wat wij spontaan tegenkwamen.
Een andere attractie was de wandeling naar Anse Marron. Deze trip is iets duurder, want je wandelt onder begeleiding van een gids. Je kunt hier namelijk alleen te voet komen, en dan nog alleen met door zee waden en door rotsspleten kruipen. Een tocht van zo’n 7 uur! Voor je gevoel kom je dichtbij Expeditie Robinson. Vooral wanneer je zelf kokosnoten mag splijten!
Een andere betaalde trip is snorkelen bij Ile Coco en Ile Felicite, waar je bijna gegarandeerd zeeschildpadden ziet. Wij hebben er in ieder geval zelfs verschillende gezien!
Praslin, home van de coco de mer
Met pijn in ons hart namen we afscheid van La Digue. Om vervolgens weer op een prachtige plek terecht te komen. Rosemary guesthouse op Praslin. Dit lag aan Anse Volbert, ook wel Cote d’Or. Misschien niet één van de mooiste stranden ter wereld. Maar wel met het zachtste strand wat ik ooit gevoeld heb, zachter nog dan op Whitehaven Beach in Australië, geloof me. In het maanlicht geeft dit zand zelfs licht!
Oké, de eigenaren waren wel minder hartelijk dan op La Digue. Maar we hadden een redelijk betaalbare kamer met zeezicht. En dat was ook heel bijzonder op de Seychellen.
Bezienswaardigheden op Praslin zijn ook low budget
Persoonlijk vonden wij het duiken op Praslin boven verwachting. Voor de duikers die dit lezen: we hebben onder andere gedoken met onder andere enorme whiptail stingrays, schildpadden haaien en kogelvissen.
Ook boven water was er het nodige te doen. Zo maakten we vanaf Praslin een dagtrip naar het eiland Curieuse, een voormalige leprakolonie. Door de mangrove liepen we naar een veld vol aldabra-reuzenschildpadden, waar je gewoon tussendoor mocht lopen om met ze te knuffelen. Ik ben dol op schildpadden! Jullie ook?
We namen het openbaar vervoer (bus) en bezochten Vallee de Mai. Dat is een 19,5 hectare groot Unesco Werelderfgoed park. De plek waar de tot de verbeelding sprekende Coco de Mer-palm groeit en nog meer endemische planten en dieren die alleen op Praslin voorkomen. Het hele woud geurt naar basmatirijst of popcorn: want zo ruiken de bloemen van de Coco de Mer-palm. De stampers en vruchten roepen heel andere associaties op (zie de foto hieronder)… Zeelieden noemden deze plek vroeger dan ook het Hof van Eden.
Praslin is ongeveer zo groot als Terschelling, maar dan wel met hoogteverschillen. Dus we huurden een autootje en reden een dag over Praslin, onder andere naar Anze Lazio, wat ook weer op veel ‘mooiste stranden ter wereld-ranglijsten’ staat. Het huren van een auto kostte ons zo’n €50,- per dag. En aangezien het eiland niet groot is, zijn jullie niet veel kwijt aan benzine.
Praslin heeft ook een eigen museumpje, compleet met markante eigenaar… Hier mochten we vliegende honden voeren. Wat een schatjes. We voelden ons toen wel schuldig dat we ze gegeten hebben.
Fun en vertier op Mahe
Tot slot brachten we nog een paar dagen door op Mahe, het grootste eiland van de Seychellen. Met ’s werelds kleinste hoofdstad Victoria. Met 25.000 inwoners. Wij verbleven daar in Beau Vallon, voor Seychelse begrippen een bruisende badplaats. Wij verbleven er in Pierre’s Studio’s. Dat lag op loopafstand van het strand, en vanaf het balkon keken we uit op de bergen en de jungle gelukkig. Ook was dit verblijf niet duur, dus zo gaan jullie low budget naar de Seychellen.
Ik wil Mahe graag vergelijken met een tropische Texel. En ik hoop niet dat jullie ooit gaan factchecken, want het blijkt dat het totale landoppervlak van de Seychellen bijna net zo groot is als heel Texel. Mijn vertekende beeld komt vast omdat het hoogste punt van Mahe wel 905 meter is. Texel, eat your heart out! Beau Vallon Beach heeft wel het meeste vertier van alle Seychellen. Hier kun je bijvoorbeeld parasailen of met een boot met glazen bodem op excursie.
Leer meer over de Seychellen op Mahe
Mahe is dus de plek om meer te leren over de Seychellen. In het Natural History Museum in Victoria zagen we onder andere de schedels van enorme krokodillen, die gelukkig voor de toeristen zijn uitgeroeid nadat de eerste schepen aan wal kwamen.
Dan zijn er in die stad ook nog een National Museum of History, botanische tuinen, een nationaal museum en een nationale bibliotheek. Al deze bezienswaardigheden zijn low budget. Bewonder ook de Hindoestaanse tempel en een markt vol exotisch fruit.
Ook op Mahe huurden we goedkoop een auto. De Engelsen die een tijd over de eilandengroep heersten waren (gelukkig) één van de eersten die de slavernij afschaften. En ze bevrijdden de slaven van andere landen. De ruïnes van de Missie waar destijds de vrijgemaakte slaven werden opgevangen, zijn nu nog te bezoeken. Ook brachten we een bezoekje aan een theefabriek. Alles gebeurde hier nog handmatig. Omdat de theeproductie op de Seychellen zo laag is, wordt er Sri Lankaanse thee bijgemengd.
Mahe is een mengeling van stijlen: Koloniaal, maar er staan ook kerken die op het Engelse platteland niet zouden misstaan!
Pas wel op: door de hoogteverschillen en kronkelweggetjes, kost het reizen op Mahe meer tijd dan verwacht. Tijdens ons dagtripje met de auto op Mahe wilden we ergens lunchen. Uiteindelijk konden we hiervoor geen ander plekje vinden dat een luxe zoveel-sterren-resort. Twee broodjes en één smoothie sloegen een gat van 35 euro in ons budget. En toen we de hotelgasten daar hutjemutje op rijen strandbedjes zagen liggen, kwamen we ook nog eens tot de conclusie dat het zelfs veel beter, relaxter én mooier is om de Seychellen budgetproof te bezoeken!
Hoe bereid je je reis naar de Seychellen goed voor?
Inmiddels zijn er meer reisgidsen, maar ik heb de volgende reisgids gebruikt om onze budgetproof reis naar de Seychellen voor te bereiden:
Maar gelukkig is er steeds meer keuze aan reisgidsen. De onderstaande lijken mij ook erg fijn.
Reisgelukjes
En, hoe doen de Seychellen het tegen de Reisgelukjes-barometer?
Met z’n tweetjes
De Seychellen zijn natuurlijk één van de meest romantische bestemmingen ter wereld. Honeymoonmateriaal zullen we maar zeggen. Alle adresjes die wij hebben bezocht waren dan ook geschikt voor twee personen. Ook voor gezinnen kan dit een fijne bestemming zijn, maar voor de meeste gezinnen wordt zo’n vakantie al snel te prijzig.
Fijne prijs
Low budget naar de Seychellen? Om maar met de deur in huis te vallen: alles inclusief (ook tickets) kun je met z’n tweetjes de Seychellen voor (veel) minder dan 100 euro per persoon per dag bereizen. Backpackbudget is dat natuurlijk nog steeds niet en ik heb er dan zelf ook geen hostels gevonden. Om low budget naar de Sechellen te reizen kunnen jullie het beste mijn bovenstaande tips volgen. En hoeveel jullie zelf besluiten te beknibbelen of juist uit de band te springen, heeft natuurlijk effect op het totale budget. En de duur van jullie reis is ook belangrijk: voor een trip van een week zijn de tickets duur.
Bewuster
Dan nog de andere kant van ‘fijne prijs’. De Seychellers zijn geen rijk volk (ook niet superarm, je komt hier gelukkig geen bedelaars of krottenwijken tegen). Alle accommodaties die wij bezochten, tourcompanies en restaurants waren in het bezit van locals. En dat is natuurlijk de beste manier om hen te steunen, in plaats van de aandeelhouders van een luxe hotel (oké, minus die ene lunch dan…).
Kortom: de Seychellen zijn zeker reisgeluk voor 2. Ik hoor graag of je iets kunt met deze tips of vul ze gerust aan!
Lijkt zo’n reis naar het luxeparadijs de Seychellen je iets? Laat het me hieronder weten! Toch liever dichter bij huis eilandhoppen? Dan is een weekendje Vlieland of een midweek Schiermonnikoog misschien meer iets voor jou? Of, heel iets verder weg, kun je ook een relaxte vakantie op Ibiza hebben.
Ultieme bucketlist: combineer een low budget reis naar de Seychellen met een rondreis door Namibië.
Wat een leuk reisverhaal ! Ik krijg instant zin om naar de Seychellen te gaan !
Hoi Stefanie,
Dankjewel! Is echt een aanrader 🙂
Groetjes Maaike