Voorbereiding

Hoe goedkoop reizen? 10 Tips van een reispro

Zelf je reizen plannen voor stellen

Reizen wordt duurder, maar wil je minder vaak reizen? Nee, natuurlijk niet! En wil je om te besparen door plekken met slechte reviews verblijven? Dat lijkt mij ook nog niet. Met deze 10 tips die ik zelf altijd toepas, ga je goedkoop reizen, waarbij ik dezelfde leuke reis voor een betere prijs boek. Dus tips van een reiziger uit de praktijk, die ook nog eens in opleiding is tot reisadviseur. Geen geld kwijt zijn aan onnodige zaken. Dan kun je vaker weg of jezelf eens een leuke upgrade cadeau doen.

1. Hoe goedkoop reizen? Plan en boek alles zelf!

Mijn eerste tip is om je reisplanning zelf te maken en zoveel mogelijk zelf (los) te boeken, daarmee bespaar je een veel geld aan een reisadviseur die vast zit aan vaste pakketten van leveranciers en reisaanbieders. Zelf heb je de tijd en vrijheid om te zoeken naar goede deals. Moet reizen plannen wel ook je hobby zijn, want dat speuren kost veel tijd. En groot nadeel: als er iets misgaat met je reis, moet je dat zelf oplossen. Ik heb het er zelf voor over, want ik zoek graag fijne adresjes voor leuke prijsjes en stippel graag zelf mijn ideale route uit voor ons tweetjes.

Want met een vaste pakketreis of reisadviseur kun je vaak ook wel op goedkope adresjes komen, maar dat zijn dan vaak weer niet de beste plekken. Zo’n hotel met 2,8-sterren reviews op Google. En daar heb ik dan weer geen zin in. Zit jij vast ook niet op te wachten, want anders was je niet op dit reisblog gekomen.

2. Waar goedkoop reizen?

De ene bestemming is goedkoper dan de andere. In de keuze voor bestemmingen is het slim om te kijken op Budgetyourtrip.com. Daar vind je de ervaringen van andere reizigers over de kosten van vakantiebestemmingen, uitgesplitst naar low budget, midrange en luxe reiziger. Dan kun je bepalen of een bestemming wel of niet binnen je budget past. En of je misschien je reisstijl moet aanpassen om binnen je budget te passen.

Hoe goedkoop reizen binnen Europa

Goedkoop reizen binnen Europa? Ga op roadtrip en spaar de kosten uit van een vlucht en huurauto. Ga je met de auto, ga kamperen en bespaar een boel geld (tenzij je in het hoogseizoen voor een 5-sterrencamping aan de Cote d’Azur gaat). Vergeet vooral de afschrijving van je auto mee te rekenen. Besparen op campings doe je door wild te kamperen waar dat mag. Of bespaar in het voor- en naseizoen op campings met de ACSI-card, die je in de Campingcard ACSI gidsen vindt.

De keuze van de bestemming maakt natuurlijk alles uit binnen Europa. Veel landen zijn goedkoper dan Nederland. De Scandinavische landen en Zwitserland zijn juist duurder. Sommige landen vind ik vergelijkbaar met Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Oostenrijk, België of Frankrijk. De voormalige Balkan- en Oostbloklanden zijn relatief nog goedkoper. Spanje en Portugal vind ik ook altijd goedkoop. En ik heb gehoord dat hetzelfde voor Griekenland geldt.

Hoe goedkoop reizen buiten Europa

De meeste landen van Azië staan bekend als budgettopers. Ook in veel landen van het Midden-Oosten en Afrika kun je goedkoop reizen. Zeker als je er eenmaal bent. Hetzelfde geldt voor Zuid-Amerika en de Carribean, maar daar komen kost vaak meer omdat de vliegtickets meestal duurder zijn. Wellicht wil je naar een duurder land buiten Europa. Heb je geen haast, dan kun je de wisselkoers afwachten en pas bij een gunstige wisselkoers die kant op gaan.

Eén van de duurdere landen die wij ooit hebben bezocht is Australië. In Australië bespaarden we flink door te kiezen voor een oude camper in plaats van een gloednieuwe. Die vonden we via Budgetcampervans.com. Andere manieren waarop we in Australië bespaarden, waren tours via Groupon boeken, BYO (breng je eigen fles wijn mee naar het restaurant), veel zelf koken (de meeste campings en hostels hebben goed uitgeruste keukens) en samen doen met onze ijsjes (vier bolletjes was naar verhouding vele malen goedkoper dan ieder 2 bolletjes, dus twee lepeltjes erbij vragen en dan samendoen met 1 bakje). In Darwin sliepen we bij vrienden. Dat is ook een bespaartip, bij bekenden slapen.

Ook de Seychellen staan niet bekend als budgetproof bestemming, maar hier lees je hoe je kunt besparen op reizen naar de Seychellen. Want het is echt niet alleen maar voor miljonairs.

3. Goedkoop reizen en overnachten via boekingssite

Typ jij ook automatisch Booking.com in je zoekbalk voor de goedkoopste reizen? Niet doen! Ga naar Trivago en vergelijk verschillende aanbieders zoals Expedia, Agoda, Booking en Hotels.com. Nog meer vergelijken, kijk dan ook eens bij Kayak, waar je ook verblijven via verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Ik boek alleen via aanbieders die ik vertrouw. Ik heb geen zin om bij aankomst te ontdekken dat het hotel alsnog overboekt is.

Een stuk arbeidsintensiever en het lukt niet altijd: Maar e-mail of bel het hotel of appartement van je keuze of ze een betere deal kunnen geven dan wat je via andere aanbieders vindt. Soms werkt dat, de aanhouder wint! Bij hotels van ketens hebben ze vaak membership-programma’s. En ja, die hebben soms verbazingwekkend goede deals. Zo boekte ik een Thon-hotel via het rewardprogramma in Bergen voor €108,- per nacht, die via Trivago voor minimaal €149,- weg ging.

Ook kun je lid worden bij sites als Secret Escapes en Very Chic: Boek daar voor scherpe deals bij echt leuke en mooie hotels. Vaak met leuke extraatjes. Moet de bestemming van je keuze er wel net tussen zitten, al kun je natuurlijk ook daar heen gaan, waar je een leuke deal krijgt. Krijg 15 euro korting op je eerste boeking bij Secret Escapes.

Hebben websites als Expedia, Booking.com en Hotels.com nu vergelijkbare prijzen? Ga dan altijd voor dezelfde aanbieder. Als de prijzen hetzelfde zijn, ga ik zelf altijd voor Booking.com. Niet alleen omdat ik hun app fijn vind. Maar vooral om punten te scoren voor hun vaste klanten programma, zo kom ik nu inmiddels in aanmerking voor Genius-korting. Soms scheelt dat ook weer wat (maar niet altijd).

4. Goedkopere overnachtingen bij alternatieve plekjes

Denk ook na over alternatieve locaties waar je kunt overnachten. Je kunt natuurlijk veel geld besparen door te gaan kamperen. Is dat niet helemaal jouw ding: veel campings bieden ook goedkope huuraccommodaties aan, net al kleinschalige aanbieders.. Om dit soort plekjes te vinden moet je meestal campingswebsite napluizen en sites als AirBnB. Op Campspace vind je ook veel van dat soort plekjes waar ze leuke en goedkopere overnachtingsplekken aanbieden, zoals tipi-tenten, yurts en tinyhouses.

Ook met gesloten beurzen kom je een heel eind. Bijvoorbeeld bij een site voor huizenruil, waar vrienden bij zweren. Moet je het niet erg vinden dat iemand anders in ruil daarvoor ook bij jou komt overnachten.

5. Hoe goedkoper reizen? Pakketreis of los boeken?

Door alles los en zelf te boeken heb ik al veel mooie reizen kunnen maken, die ik anders niet had kunnen/willen betalen. Zo plan je de beste reis met z’n tweetjes voor de beste prijs. Bepaalde reizen kun je echter haast niet goedkoper regelen dan via een pakketreis. Zoals zonvakanties op een vaste plek. Zeker als je concessies wilt doen aan de kwaliteit van je verblijf en het niet erg vindt om op vervelende tijden te vliegen. Want met een pakketreis kan het zomaar gebeuren dat je erg vroeg op Schiphol moet zijn (misschien wel voor de eerste trein), waardoor je in de verleiding komt om toch maar een airport hotel te boeken. Of juist heel laat vliegt. Niet altijd fijn en handig.

Daarnaast vind ik soms aanbieders die exotische reizen goedkoop aanbieden, Bijvoorbeeld via Uitzondering: wintersport is bijna altijd goedkoper als pakketreis

Ga je als stel met z’n tweetjes op wintersport in Europa, en dan bedoel ik naar bijvoorbeeld Frankrijk, Oostenrijk, Italië of Zwitserland, dan is een pakketreis eigenlijk altijd wel goedkoper. dan heb ik eht wel over de reizen waar een skipas bij in zit. De touroperators bieden de pakketten inclusief skipas vaak zo scherp aan, omdat ze goede deals kunnen maken met de skigebieden, dat het lastig is om dat zelf goedkoper te regelen. Uitzondering kan zijn dat het met een groter gezelschap wel goedkoper kan zijn samen een appartement of chalet te boeken en de skipassen los te kopen. Volg jij het nog?

Tips om te besparen op een wintervakantie naar Fins Lapland

6. Goedkoper vliegtickets boeken

Skyscanner is je beste vriend wanneer je vliegtickets zoekt, omdat je veel verschillende airlines kunt vergelijken. En je kunt veel filters aanzetten om op de voor jou ideale tijden te vliegen en niet teveel overstappen te hebben. Wat veel mensen niet weten, is dat wanneer je flexibel bent, je de data ook op flexibel kunt zetten. Je ziet dan in één oogopslag in welke maanden goedkopere vliegtickets beschikbaar zijn. Én ook binnnen de maand zelf kun je kijken welke dagen dan goedkoper zijn om te reizen.

Bedenk je goed of je gevonden low budget vliegticket ook daadwerkelijk goedkoper is. Budget airlines rekenen vaak veel bijkomende kosten, maar zelfs bij maatschappijen als KLM komen er steeds meer kosten bij (voor bijvoorbeeld bagage en stoelkeuze).

En als je van of naar een verder weggelegen luchthaven vliegt, wat low budget maatschappijen veel doen (maar wat je ook bij een kwaliteitsmaarschappij als KLM kan overkomen) dan kost je dat ter plaatse extra reistijd en geld. Bijvoorbeeld extra kosten voor openbaar vervoer of autohuur. Tel dat ook bij de kosten op. En heb je wel zin om veel extra reistijd kwijt te zijn? Hoe verder weg, hoe meer kans dat je een vlucht mist wegens tegenslagen. Ik overnacht dan ook liever op maximaal een uur rijden van de luchthaven voor de terugvlucht.

Vlieg je heen- en terug op andere luchthavens, boek dan niet twee enkeltjes want dat is nog steeds duur bij reguliere vliegmaatschappijen maar zoek multicity! Bij de prijsvechters als Easyjet en Ryanair is het niet per se duurder. Maar voor een eerlijk vergelijk met maatschappijen als KLM kun je toch beter multi-city zoeken.

Beste dagen en tijdstippen om goedkoop (voor) te boeken

De tip om te boeken en zoeken op bepaalde dagen en tijdstippen schijnt eigenlijk een mythe te zijn. Ook over de befaamde cookies verschillen de meningen. Wat zeker wel uitmaakt: hoe lang je van te voren boekt. Last-minutes kunnen afhankelijk van de beschikbaarheid goedkoper of duurder worden. Het optimum schijnt 8 weken van tevoren te liggen, maar ook dat verschilt per bestemming. En de dag en tijdstip waarop je vliegt zijn ook bepalend voor de tijd. Weekendjes weg zijn sowieso populair: dus vrijdagavond heen en zondagavond terug is voor veel bestemmingen het duurste moment om op te vliegen. Op andere dagen en tijdstippen vliegen is vaak goedkoper.

7. De trein in plaats van vliegen om goedkoop te reizen

Veel gehoord argument om niet met de trein te reizen maar het vliegtuig te pakken, is dat het vliegtuig goedkoper zou zijn. Dat is echter niet altijd het geval. Zeker wanneer je de trein ruim van te voren boekt, kan deze nog wel eens goedkoper uitpakken dan het vliegtuig. Ook bijkomend voordeel: je hebt geen extra kosten om naar en van de luchthaven te komen en het opstap- of eindpunt van de trein is meestal dichterbij. In het Oostenrijkse Saalbach hadden we een hotel dat treinreizen wilde stimuleren en ons gratis ophaalde van het treinstation.

Reizen met een nachttrein spaart een overnachting in de stad zelf uit, waarbij je vaak ’s ochtends al op de bestemming aankomt en fris en fruitig aan je verkenning kunt beginnen (tip: neem wel oordopjes en een slaapmasker mee). Een eerlijk vergelijk maakt dat de keuze voor de trein aantrekkelijker wordt.

Een handig startpunt voor treinreizen is de website van NSInternational

Besparen met openbaar vervoer versus een huurauto

Heb je er ook wel eens over nagedacht op je bestemming met het openbaar vervoer te reizen in plaats van een huurauto? Toegegeven, soms kost het je extra tijd, maar de ervaring tussen de locals is onvergetelijk. Zo maakten we onze rondreis door Mexico, Guatemala en Belize gewoon met de tweedeklasse bus. Lekker taco’s smikkelen terwijl we wachten op het busstation, waar we in ons beste Spaans de tickets moesten regelen. Niet over de snelweg, maar door alle dorpjes, waar aan het begin van de lokale snackverkoper instapten. Ook Maleisië en Thailand deden we het het openbaar vervoer. En met de hogesnelheidstreinen in China waren we vaak nog sneller dan wanneer we hadden gevlogen.

In het o zo dure Noorwegen betaalden we met z’n tweetjes nog geen 75 euro om met de beroemde Bergensbanen-trein van Bergen naar Geilo te reizen en een paar dagen later naar Oslo. In totaal meer dan 7 uur treinen.

8. Goedkoop auto huren op reis

Veel reisbloggers zweren bij autohuur bij Sunnycars. De service moet geweldig zijn. Aan dit alles hangt wel vaak een flink prijskaartje, bij mij zijn ze meestal flink duurder dan als ik ergens anders zoek. Ik vraag mij wel eens af of de populariteit komt omdat reisbloggers veel kunnen verdienen bij Sunny Cars.

Zelf zweer ik voor autohuur bij www.economycarrentals.com. Dat is een vergelijkingssite voor meerdere autoverhuurbedrijven, de Skyscanner van de autoverhuur. Dus de plek om huurprijzen makkelijk te vergelijken. Reviews helpen om je keuze te maken. Wij kopen er ook altijd de Eigenrisicobescherming bij diefstal en schade extra bij. Dan is je eigen risico ook gedekt. Tot nu toe is dat altijd goed bevallen, en vele malen goedkoper dan bij Sunny Cars. Zelfs inclusief de afkoop van het eigen risico.

Lokaal huren scheelt op veel bestemmingen ook geld. Wil je op een bestemming voor een paar dagen een auto huren om te gaan sightseeën, kun je ook ter plaatse de autoverhuur binnenlopen, zoals wij op Ibiza deden.

We maken wel altijd foto’s en video’s van de buitenkant van de auto, om niet het risico te lopen het eigen risico te moeten betalen. Dan weten we zelf heel goed welke schade wij wel of niet hebben gereden.

9. Goedkope & gratis tours en museumbezoeken

Sowieso: doe research naar de plek waar je heen gaat. En stem je reisdata daarop af. Zo kun je iedere zondag de laatste twee uur gratis naar het Picasso-museum in Malaga, net als veel andere musea. En kun je iedere eerste vrijdagavond van de maand gratis naar het Louvre. Veel andere Parijse musea zijn gratis op de eerste zondag van de maand

Het heeft altijd zin om de website van het toeristenbureau te bezoeken en te kijken wat ze gratis aanbieden. Er zijn heel veel steden waar museumbezoek op bepaalde dagen gratis is. Of waar free walking tours worden aangeboden. Op een website als Guruwalks vind je ook gratis stadswandelingen, en kun je met een fooi de gids belonen als je het de moeite waard vond.

Dan heb je nog alle Visit-stad-kaarten. Afhankelijk van de kaart en stad krijg je dan toegang tot musea gratis, korting op attracties en soms gratis openbaar vervoer. Als jetijdens je stedentrip flink actief bent, dan haal je die kaarten er zeker uit, maar meestal moet je dan wel meer dan 1 museum per dag bezoeken In Stockholm hadden we zeker veel voordeel van deze kaart. Met name van wintersportgebieden in Duitstalige landen ken ik dit soort kaarten die in de zomer ook (gratis) worden aangeboden voor de toeristische attracties. Waarschijnlijk om buiten het skiseizoen ook toeristen te trekken. Altijd de moeite waard om uit te zoeken als je in de zomer naar de bergen gaat om goedkoop te reizen.

10. Goedkope reis- en annuleringsverzekering

Mijn advies is om nooit allemaal losse, aparte annuleringsverzekeringen af te sluiten. Tenzij het om een bedrag gaat wat je niet kunt en wilt missen. Je zult zien dat je de (ooit mogelijke) annulering terugverdient, wanneer je het geld wat je eraan zou besteden op een aparte spaarrekening zet en zo je eigen annuleringsverzekering wordt. Voor een frequente reiziger is het veel voordeliger om een goede doorlopende reisverzekering met annuleringsverzekering af te sluiten. Deze dekt al heel veel! Zoals eerder aangegeven moet je zelf je problemen oplossen wanneer je zelf je reizen plant en boekt. Maar wij zijn tot nu toe erg tevreden over de reisverzekering van Univé. En bespaar trouwens nooit op een goede reisverzekering. Die helpt je bij veel situaties uit de brand.

Tot slot: Bedenk goed wat iets je waard is!

Wat is iets je waard, dat is ook belangrijk. Zo is vliegen naar Groot-Brittanië vaak veel goedkoper. Maar probeer ik zo min mogelijk te vliegen. Dus kies ik vaak voor de duurdere veerboot. Die ook andere voordelen heeft zoals je eigen auto mee, onbeperkte bagage mee en als je een nachtboot met hut boekt: uitgeslapen op je bestemming aankomen en de vakantie kan beginnen.

Besparen op tours en excursies is altijd leuk! Maar niet als je daardoor mist wat uniek voor de plek is. Zo wisten we afgelopen zomer pas vrij laat wanneer we met de camper in Milaan zouden zijn. En dan kun je dus geen kaartjes meer krijgen voor Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Behalve via tussenpartijen als Get Your Guide. Die kaarten waren flink duurder. Maar aangezien het nog altijd duurder is om er apart een keertje voor naar Milaan te reizen, die kaartjes toch maar gekocht. Bijkomend voordeel: we hadden er gelijk een gids bij die veel wist te vertellen over de muurschildering en ons op details wees die we zelf nooit hadden gezien.

Heb jij nog goede bespaartips? Deel ze hieronder!

Dit vind je vast ook leuk!

Bespaar op bountyparadijs Seychellen

Low budget naar Fins Lapland in de winter

Bespaar op een wintersport naar Zwitserland

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.