Letland Reistips Europa

Bezienswaardigheden in Riga: 10 voor een bijzondere stedentrip

Bezienswaardigheid in Riga Blackheads Gildehuis waar de kerstboom vandaan komt

Riga is de hoofdstad van Letland én de art nouveau-hoofdstad van Europa. Dat klinkt misschien wat hautain, maar dat maakt deze stad wel erg bijzonder om te bezoeken, zeker als je goed omhoog kijkt! Dan zijn er ook nog vele andere historische bezienswaardigheden in Riga en veel hippe restaurantjes die maken dat het tof is deze stad te bezoeken. Een stad die volgens ervaren reizigers van Condé Nast, één van de 22 meest ondergewaardeerde steden van Europa is. En terecht dat dit onterecht is! Wij deden al het onderstaande in 24 uur in Riga, tijdens onze camperrondreis door de Baltische landen.

1. De belangrijkste bezienswaardigheid in Riga Letland: Art nouveau route

In Riga zijn meer dan 750 bouwwerken in de Art Nouveau-bouwstijl uit begin vorige eeuw gebouwd. Dat klinkt misschien wat saai en oudbollig… maar dat is deze uitbundige bouwstijl, waarvan het soms lijkt alsof de architecten een goede (of slechte) trip hadden tijdens het ontwerpen, allesbehalve. Wij deden een route van 2,6 kilometer uit de Lonely Planet, op de fiets. Deze vormde gelijk de basis van onze ontdekkingstocht door Riga, omdat een groot deel van die route ook door het oude stadscentrum komt. Her en der maakten we wel een omweggetje.

Dus ondanks dat 2,6 kilometer te lopen is, deden wij het met de fiets. Omdat we dus ook tijd uit trokken om onderstaande bezienswaardigheden te verkennen. En we dus in totaal slechts één dag hadden in Riga.

2. Een prachtig panorama over alle bezienswaardigheden van Riga vanaf de Sint Peterskerk

Een letterlijk hoogtepunt van Riga is de Sint Peterskerk. De hoogste kerk van Riga met een toren van 123.25. Met een lift kun je naar het tweede platform op 72 meter. Daar betaal je dan wel voor. Maar dan heb je wel een prachtig uitzicht over de stad en de rivier! Kun je alle bezienswaardigheden Riga die je al hebt gezien of nog gaat zien, ook vanuit de lucht bekijken. De kerk zelf is ook een highlight om te bezoeken: 800 jaar oud en daarmee één van de oudste middeleeuwse bouwwerken van de hele Baltische Staten.

3. Museum van de barricades in 1991, een unieke bezienswaardigheid in Riga

Dit museum is een herinnering aan de bezetting door de Sovjet-Unie en dan om precies te zijn aan de protesten die in Riga gehouden werden. De Letten wierpen in januari 1991 barricades op om te voorkomen dat de Sovjets de stad zouden overnemen. In mei 1990 riep de pro-onafhankelijkheidsregering van Ivars Godmanis namelijk de onafhankelijke republiek Letland uit.

Niet dat de Sovjets het ermee eens waren. Want pas op 21 augustus 1991 trad Letland uit de USSR en op 6 september 1991 werd deze onafhankelijkheid door het Kremlin erkend. De opstand van januari 1991 is dan ook grandioos mislukt. Maar dat maakt het bezoeken van dit museum des te indrukwekkender.

Maar uiteindelijk was deze opstand, net zoals bijvoorbeeld die van de menselijke ketting die in 1989 690 kilometer door de Baltische staten slingerden en waarvan we in Vilnius de herdenkingssteen zagen, één van de zetjes naar de onafhankelijkheid van Letland, Estland en Litouwen. Tip: neem cash mee. Want dit museum is gratis te bezoeken, maar een fooi wordt gewaardeerd.

4. Doen in Riga: fietsen of steppen

Wat je heel goed in Riga kunt doen, is fietsen! In de oude stad kun je de fiets op sommige plekken beter even aan de hand nemen, of even stallen. Maar wij vonden de fiets een heel geschikt vervoersmiddel door deze toch wat uitgestrekte stad. Ok, het fietspad stopt wel eens, en dan moet je zo maar een drukke weg op. Maar omdat er weinig hoogteverschillen zijn in Riga en de wegen over het algemeen prima, is fietsen toch een goed idee.

Ook vanaf de camperplaats waar wij stonden (zie onderaan dit blog) was het makkelijk om de stad in te fietsen. Overigens kun je ook overal elektrische stepjes huren. In de oude binnenstad wellicht wat minder comfortabel op de hobbelstraatjes.

5. Centrale markt in oude zeppelinhal

Ik vind dit een ontzettend coole bezienswaardigheid in Riga, Letland: de oude zeppelinhallen waarin nu de centrale markt zit. Toegegeven: de hallen zijn hier naartoe verplaatst voor de markt, nadat er geen zeppelins meer in werden gebouwd. Maar toch een gaaf idee, met stoere architectuur. De markt is echt nog een markt voor groenten, fruit, vlees en vis. Al zijn er ook wat kraampjes waar ze souvenirs verkopen. Er is (nog) geen hippe foodcourt. Buiten de markthallen vind je ook tientallen zo niet honderden kraampjes met allerhande producten. Eén van de grootste markten van zijn soort in Centraal-Europa.

Nu soms nog een beetje shabby, kan ik mij wel voorstellen dat dit ooit een hele hippe plek gaat worden. Er moet ook een trendy arts&entertainment gebied zijn hier, maar dat hebben we niet kunnen vinden. Het is dus zeker nog niet zo hip als de markt in Tallinn, maar deed mij wel denken aan de bizarre architectuur van de Seaplane Harbour in de hoofdstad van Estland.

6. Het Blackheads Gildehuis en de legende van de kerstboom

Wil je weten waar de traditie van het versieren van de kerstboom vandaan komt? Nou, bij het Blackheads Gildehuis, één van de belangrijke bezienswaardigheden van Riga. In 1510 was dit het wilde gildehuis voor ongetrouwde Duitse kooplieden. Op kerstavond besloten zij een dennenboom op te zetten voor het gildehuis, deze te versieren met bloemen en aan het einde van de avond in de fik te steken. Een jaarlijkse traditie was geboren. En het gebruik om dennenbomen voor de kerst te versieren verspreidde zich over de wereld.

Overigens is dit niet het originele gildehuis uit 1344. Dat werd in 1941 gebombardeerd en zeven jaar laten door de Sovjets platgegooid. Maar voor het 800-jarige bestaan van de stad, werd het gildehuis in 2001 weer opgebouwd volgens de originele bouwtekeningen. Bijzonder he!

De bezienswaardigheden van Riga verkennen met z'n tweetjes

7. Nativity of Christ kathedraal voor de Russische bling

Met de vergulde en blinkende koepels brengt de Nativity of Christ Church zeker weten de Russische bling aan in de skyline van Riga. Deze Byzantijnse, orthodoxe kathedraal komt uit 1883 en is zeker een bezoekje waard. Dit is zo’n plek waar je voelt hoe dichtbij Rusland eigenlijk is. Al maakten de Sovjets er een planetarium van, aangezien zij anti-religie waren. Als je naar binnen wilt, kleed je dan niet te bloot. Het interieur is ook bijzonder om te zien!

8. Strelnieku iela 4a: de Jugendstil bezienswaardigheid van Riga

Architectuur en art nouveau niet helemaal jouw ding? Dan zou ik alsnog de Strelnieku iela 4a wel bezoeken! Want dit gebouw laat je al het bijzondere en bizarre van de Jugendstil-bouwstijl zijn. Alsof architect Eisenstein koortsachtige dromen had tijdens het ontwerpen. Van mythische sexy godinnen tot bizarre futuristische robots. Allemaal op 1 gebouw!

Strelnieku iela 4a in Riga van Michaek Eisenstein

9. Chillen in het park bij de oude stadsgrachten

Vroeger lagen de stadsmuren langs de oude stadsgrachten. Maar van die middeleeuwse muren is in Riga weinig over, tenzij je bij de Zweedse poort bent. Rondom de oude kanalen ligt nu wel een mooi park en het is erg leuk om daar doorheen te wandelen of te fietsen. Of om te chillen en zonnebaden, net zoals de locals hier doen! Ik heb het idee dat sommige mensen hier zelfs zwemmen. Maar of dat nou leuk is? Ga dan liever naar het nabijgelegen Jurmala aan de kust van Letland.

Doen in Riga Letland fietsen

10. Hoogtepunt: Cocktails in de Skyline bar van het Radisson Blu

Ok, ik ben geen fan van hotel restaurants en bars, maar voor de Skyline bar van het Radisson Blu in Riga maak ik toch een uitzondering. Met een glazen lift ga je naar de 26e verdieping, naar deze ontzettend hippe cocktailbar met prachtig uitzicht over Riga en al haar bezienswaardigheden. Het allerbelangrijkste: de cocktails zijn erg lekker. Er zijn originele signature cocktails, soms met typische ingrediënten zoals rabarbersap en lokale likeuren. Je bent wel ongeveer 10 euro per cocktail kwijt hier.

Qua cocktails kan de Skyline bar in Riga zich stiekem wel meten met cocktailbar Nick&Nora in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Hierna bezochten we nog een erg bijzondere cocktailbar in Riga, daarover vertel ik je hieronder meer. Bij beide adresjes voorkom je dat je terecht komt tussen kluwen van bezopen Britse toeristen die goedkope vrijgezellenfeestjes in Riga houden.

In Stockholm was ik minder te spreken over de HIGH cocktailbar van het Radisson Blu

De rooftopbar van het AC Hotel van Marriot Malaga Palacio was al wat leuker

Eten en drinken tijdens het bezoeken van de hoogtepunten in Riga

Naast bovenstaande cocktailbar zijn er nog genoeg andere leuke plekken in Riga voor een hapje of drankje. Dit vond ik de leukste:

MiiT Coffee voor ontbijt

Als we op een camperplaats in een stad staan, vinden we het vaak leuk om toch uit ontbijten te gaan. MiiT Coffee in Riga is daar een heel leuk plekje voor. Alles is hier vegetarisch of vegan. We hadden hier wafels en pannenkoeken én hele lekkere koffie. Dat alles op een leuk binnenplaatsje.

Lunchen bij Fat Popo! in Riga

Fat Popo! is een lekker informeel restaurantje in het centrum van Riga. Geschikt voor een snelle lunch tussen het zien van alle bezienswaardigheden in Riga. De bediening is vriendelijk en vlot en ze hebben er lekkere burgers en drankjes.

Nog meer koffie bij Caffeine in Riga

Move over Starbucks, de koffieketen van de Baltische Staten is Caffeine. Voor gewone koffie, maar ook verkoelende ijskoffies. En natuurlijk met wat lekkers erbij. Ik wil niet zeggen dat ik in iedere stad een Caffeine heb bezocht, maar wel in veel. Ik vond het altijd prima, beter dan Starbucks.

Dineren bij restaurant Melnais Kiploks in het centrum van Riga

Het restaurant Melnais Kiploks lag in het centrum van Riga. Ik werd niet per se blij toen ik naar binnen keek. Maar verder leek alles in het centrum ons iets te toeristisch, we hadden geen reservering en de Google reviews waren wel goed. En dat klopt wel, want later doopten we dit restaurant om tot ‘De alles is knoflook.’ De vertaling van de naam is dan ook zwarte knoflook. Herkenningspunt: buiten staat het beeld van een enorme knoflook. De borrelplank is echt een aanrader. En het was ook niet duur, voor zo’n 60 a 70 euro hebben we heerlijk gegeten met z’n tweetjes.

Cloud Nine cocktailbar

Nog een cocktailbar is het ontzettend hippe Cloud Nine in Riga. We hadden geen reservering, maar daardoor werden we aan de bar geplaatst en konden we goed kijken hoe alle cocktails gemaakt werden. Hier maakten ze ook bizare cocktails. Ik bestelde ‘Das Experiment’, wat wel een scienceproefje leek, want deze werd met vloeibaar stikstof gemaakt, maar was toch lekker. De meeste andere gasten leken hier trouwens Gin&Tonics te bestellen.

Deze cocktailbar deed mij met alle experimentele cocktails denken aan Little Red Door in Parijs.

Camperplaats Riga: Camping & Yachts

In Riga vind je op het schiereilandje Kipsala, schuin tegenover de oude stad een aantal campings. Wij stonden zelf op Camping & Yachts. Niet per se de mooiste plaats, want je staat daar met de camper op asfalt. Maar het uitzicht op Riga, aan de overkant van de Daugava-rivier, is ongeevenaard. 25 euro is niet heel goedkoop voor een camperplaats in de Baltische landen, maar dan heb je wel alle voorzieningen als douche en toilet. En dus op 3 kilometer fietsen van het oude centrum.

Meer over campings en camperplaatsen in de Baltische landen

Camperplaats Camping & Yachts in Riga Letland

Meer over een stedentrip naar Riga en alle bezienswaardigheden

Onze 24 uur in Riga was onderdeel van onze hele rondreis van 19 dagen door de Baltische landen. We vonden Riga de drukste van alledrie de hoofdsteden, dus in vergelijiking met Vilnius en Tallinn. Kan ook komen doordat we er op een donderdagavond waren, toch wel een stapavond. Langer dan 24 uur kun je jezelf hier ook wel vermaken. We hebben niet alles bezocht, maar ik zou toch ook nog wel graag naar de flat met de bijzondere bijnaam Stalin’s Birthday Cake willen gaan.

Zelf waren wij in augustus in Riga om al haar bezienswaardigheden te bezoeken. Het was toen zeker zomers en warm. Riga wordt ook vaak gecombineerd met dagtrips naar bijvoorbeeld de kust van Jurmala. En naar het Nationaal Park rondom de Gauja-rivier, met de vele kastelen. Daarover kun je meer lezen in mijn blog over onze week in Letland met de camper.

Dit vind je vast ook leuk:

Riga versus Tallinn versus Vilnius: de leukste stad van de Baltische landen

Een avontuurlijke roadtrip met de camper door de Baltische Staten

Doen in Letland met de camper

Bezienswaardigheden voor 24 uur in Tallinn

Een week in Estland met de camper

24 uur zien en doen tijdens een stedentrip in Vilnius

Een week in Litouwen met de camper

Een stedentrip naar winters Stockholm

Een stedentrip naar authentiek Jerez de la Frontera in Spanje

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.