Finland Noorwegen Reistips Europa

Wat is leuker wintersporten in Scandinavië: Fins Lapland of Noorwegen?

Landschap van Geilo in Noorwegen

Een wintersport naar winterwonderland Scandinavië staat vast ook bij jou op je wishlist. Maar welke bestemming kun je dan het beste kiezen? Fins Lapland is inmiddels ontzettend populair, terwijl een wintervakantie in Noorwegen nog wat meer voor de Noren zelf lijkt. Wij zijn zowel in Fins Lapland als in Noorwegen op wintervakantie geweest. In Noorwegen in het meer zuidelijke skiresort Geilo en in Fins Lapland naar Levi binnen de poolcirkel. In dit blog deel ik onze ervaringen met wintersport in Scandinavië met je. En welke bestemming je het beste kunt kiezen wanneer je gaat voor ruige natuur, noorderlicht of veel verschillende activiteiten.

Waar in Fins Lapland of Noorwegen moet je zijn voor een skivakantie?

Ga je voor een uitgebreide skivakantie naar Scandinavië, dan maakt het gek genoeg wel verschil waar je moet zijn in Fins Lapland of Noorwegen. In Noorwegen vind je de grotere skigebieden eigenlijk in de onderste helft van het land. De bovenste helft (Noors Lapland) wordt voor een groot deel in beslag genomen door de fjordenkust. En je gaat daar vooral naartoe om van november tot en met januari walvissen en orka’s te spotten. En in de winter Noorderlicht te zien. Natuurlijk kun je ook hier andere activiteiten doen zoals een huskysafari en sneeuwscooterrijden. Maar de skigebieden bestaan in het noorden van Noorwegen slechts uit enkele pistekilometers per stuk. Voor grotere gebieden moet je een stuk zuidelijker in Noorwegen gaan, zoals naar skiresort Geilo. Of het grootste skigebied van beide landen: Trysil.

In Finland vind je de skigebieden juist vooral in de bovenste helft van het land, in Fins Lapland, zoals skiresort Levi. Als ik Geilo in Noorwegen vergelijk met Levi in Fins Lapland, zijn de faciliteiten voor skiën in Levi minder spartaans. In Geilo zijn er nog veel sleepliften en ouderwetse stoeltjesliften, ondanks dat Geilo het Sankt Moritz van Noorwegen wordt genoemd. Tot slot: wil je een skigebied met meer dan 100 pistekilometers, dan moet je uitwijken naar Zweden.

De natuur in Noorwegen is veel ruiger

Houd je van besneeuwde landschappen, dan zit je zowel in Fins Lapland of Noorwegen goed. Besneeuwde bomen en een wit landschap zover als het oog reikt: check!

Het landschap in Fins Lapland is wel veel lieflijker. Veel vlak, met af en toe een flinke heuvel. Een fell heet dat. In Noorwegen kwamen we een veel ruiger landschap tegen: met hogere bergen en bevroren watervallen. Of ga inderdaad naar Noors Lapland en beleef een wintervakantie aan de Noorse fjorden en spot walvissen, orka’s en Noorderlicht. Hier is de natuur ook vrij spectaculair en dramatisch!

Finland lijkt een stuk toeristischer met meer activiteiten

Ik schreef het eerder al: Nederlanders lijken Fins Lapland al wel goed te vinden. En alhoewel een vakantie in Noorwegen ook steeds gangbaarder lijkt, lijkt Noorwegen als wintersportbestemming minder populair. Ik schreef al: meer voor de Noren.

Dat betekent ook dat Fins Lapland een stuk toeristischer is. Is dat erg? Niet per se, want daardoor zijn er in Fins Lapland ook meer bijzondere activiteiten. Zo zijn we in Fins Lapland veel vaker uiteten geweest omdat daar veel bijzondere restaurants waren. Uiteten in een ijshotel: leuk! Dineren in een glazen tipi met noorderlichtkans, leuk! En een origineel Samirestaurant: gaaf! Je vakantie in Fins Lapland wordt daardoor wel een stuk duurder, maar je kunt wel bucketlistitem voor bucketlistitem afvinken! En het is ook nog eens eenvoudig alles in een week te plannen.

In Noorwegen zijn dat soort attracties minder aanwezig. Je gaat voor de natuur. Ook worden er (nog) niet vaak tours inclusief transport aangeboden. Dus moet je maar een dure taxi bellen als de skibus er niet komt. Hoewel de Noren bekend staan als stug, hebben wij ervaren dat de meesten Nederlanders toch met open armen ontvangen. Mits ze op je e-mail reageren. Want ook dat gebeurt niet overal. Een e-mailtje met een vraag hoe je het beste bij een activiteit kunt komen, wordt rustig niet beantwoord.

Uitzondering is trouwens de westkust van Noorwegen en dan vooral Tromso, de cruisehoofdstad van Noorwegen. Daar schijnen bijvoorbeeld megakennels te zitten, zodat alle cruisepassagiers op huskysafari kunnen.

Waar heb je de grootste keuze in activiteiten: Noorwegen of Fins Lapland?

Fins Lapland is wat toeristischer en trekt veel buitenlandse toeristen. En het aanbod heeft zich daaraan aangepast: al je winterse bucketlistdromen kun je hier meestal redelijk eenvoudig waarmaken in een week tijd. Van huskysafari tot rendierslee, ijskarten en noorderlicht spotten.

Voor Noren start het skiseizoen laat, dus in sommige skigebieden het activiteitenaanbod ook. In Geilo startte het activiteitenseizoen voor de meeste activiteiten gelukkig wel vroeg. Zeker voor de grote 4: skiën, huskysafari, langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor Vosse en Myrkdalen. En soms moet je wat verder reizen of toch een ander wintersportgebied kiezen. Ga je als stel naar Noorwegen, dan heb je soms ook een probleem. Sommige activiteiten worden pas vanaf 4 volwassenen aangeboden, zoals ijsrijden in Geilo. Jammer dan.

De grootste Noorderlichtkansen vind je in Fins Lapland

Als je in één van de zuidelijke wintersportgebieden van Noorwegen gaat wintersporten, dan heb je helaas wel veel minder kans om het Noorderlicht te zien, dan wanneer je binnen de poolcirkel verblijft. Wil je jouw kansen vergroten om aurora borealis te zien, dan kies je dus voor Fins Lapland. Of toch een stuk noordelijker in Noorwegen, zoals nabij Tromso.

De sneeuwzekerheid zit wel snor in Scandinavië

Voor sneeuwzekerheid zit je in Scandinavië wel goed. Zeker ten opzichte van de Alpen tegenwoordig. Kies je in Noorwegen voor een skigebied dichtbij de kust, zoals Voss, dan kan de sneeuwzekerheid wel tegenvallen. Heb je in Geilo of Trysil geen last van.

Wil je wel of niet per se binnen de Poolcirkel wintersporten?

Ik kan mij voorstellen dat het je droom is om binnen de poolcirkel op wintersport te gaan. Tja, dan is Fins Lapland wel de betere keuze, zeker als je de nodige piste kilometers piste wilt hebben. Ga je ook voor walvissen spotten en een dramatische kustlijn in de winter, dan is Tromso in Noorwegen ook het overwegen waard. Daar zijn wij zelf (nog) niet geweest. Ook omdat ze daar tot half januari de poolnacht hebben, en ik weet niet of ik tegen zo weinig daglicht kan.

Ga je voor veel daglicht tijdens de wintersport, kies dan Geilo

Ik zeg wel: kies voor Geilo als je veel daglicht gaat. Maar dat is afhankelijk van de maand waarin je gaat. Zo heb je in Levi op 1 januari minder dan 1 uur tussen zonsopgang en zonsondergang, maar op 31 januari al meer dan 5,5 uur. Dagen worden snel langer en ook de zonsopgangen en zonsondergangen duren lang. Wij waren in maart in Levi en hadden meer dan voldoende daglicht en zon. In maart gaan de dagen al van net iets minder dan 10 uur lucht naar bijna 14 uur licht per dag.

In Geilo gaan de dagen in januari van 5,5 uur tussen zonsopkomst tot zonsondergang naar 7.45 uur. In maart zijn de dagen in Geilo en Levi Lapland al ongeveer even lang! En stevenen ze in Fins Lapland binnen de poolcirkel af op de midzomernacht.

Afstand naar en bereikbaarheid van skigebieden: Noorwegen dichterbij dan Fins Lapland

Het maakt nog wel verschil of je naar Zuid-Noorwegen reist of Fins Lapland voor een wintersport. Als je het vliegtuig overweegt, dan is het zo’n 1,5 uur vliegen naar de Noorse skigebieden. Naar Fins Lapland is het alweer 3,5 uur vliegen. En is het lastiger om rechtstreekse low budgetvluchten te vinden.

Ga je met eigen vervoer, dan is het ook makkelijker om naar Geilo te reizen. Je kunt dan met de auto bijvoorbeeld in 10 uur naar naar het Deense Hirthals rijden en daar voor een paar tientjes in 4 uur oversteken naar Noorwegen. In Noorwegen is het dan nog zo’n vier uur rijden naar Geilo. Naar Levi Finland ben je al snel de dubbele tijd onderweg!

Fins Lapland of Noors Geilo: beiden bereikbaar met de trein

Of je nu naar Noors Geilo of Fins Lapland gaat: beiden zijn bereikbaar met de trein. Geilo met de iconische bergensbahnen trein, die je in ongeveer 7 uur langs de prachtigste winterse landschappen rijdt. Om naar Fins Lapland te komen kun je ervoor kiezen juist de nachttrein vanuit Helsinki te nemen. Van beide treinen vallen de kosten mij reuze mee. Een mooie en duurzame manier om binnen Noorwegen en Finland te reizen.

Het prijsniveau van Noorwegen versus Fins Lapland

Tja, misschien is het voor jou wel doorslaggevend: het prijsverschil tussen Noorwegen of Fins Lapland. In mijn reisblogs over beide bestemmingen geef ik een gedetailleerd overzicht van beide bestemmingen en de kosten. Hoewel ik het idee heb dat met name (uit) eten en drinken veel duurder is in Noorwegen, zijn de reiskosten om naar Fins Lapland te komen hoger. En het belangrijkste: er zijn veel meer activititeiten in Fins Lapland te ondernemen, waardoor de kosten daarvan vaak snel oplopen. Noorwegen versus Fins Lapland: 1-1.

Kort een overzicht van wat wij in 2019 in Levi Finland betaalden en in 2024 in Noors Geilo:

KostenpostLevi in Fins LaplandGeilo in Noorwegen
Vliegtickets€950,-€600,-
Binnenlands vervoer€500,- (huurauto week)€62,- (trein)
Boodschappen per dag€18,-€32,50
Accommodatie per dag€100,-€106,-
Langlaufles€114,-€130,-
Huskysafari 10 kilometer€230,-€220,-
Biertje?€6,-€12,-
Langlaufski’s 6 dagen huren€126,50€100,-
Low budget uiteten (ex drankjes)€54,-€60,-
Overzicht van onze kosten in Fins Lapland in 2019 en in Noors Geilo in 2024

Verschil in pistecultuur en andere opvallende verschillen tussen Fins Lapland en Noorwegen

Wat ons opviel was dat we op veel plekken in Fins Lapland hutjes tegenkwamen met een vuurtje waar je je eigen worstjes of marshmellows kunt roosteren. Vooral op de piste, maar soms ook op andere plekken. In Noorwegen hebben wij dit niet gezien. Sowieso lijken Noren te denken: pauze is voor watjes! Of misschien vinden ze het te koud voor pauze. Tijdens het langlaufrondje rondom het meer van Geilo kwamen we in 2 uur tijd geen enkele pauzemogelijkheden of toiletten tegen. Ja, heel af en toe een picknicktafel met prullenbak diep weggezakt in de sneeuw.

Verschillen tussen de accommodaties in Scandinavië

Er zit één opvallend verschil tussen de accommodaties in Fins Lapland en Noorwegen. Waar in Fins Lapland een sauna bij je huisje, hotel of appartement de standaard lijkt te zijn. Is dat in Noorwegen een stuk minder gebruikelijk. Goed speuren dus als je in Noorwegen na een koude winterdag vol activiteiten in de sneeuw lekker wilt opwarmen in een sauna.

Fins Lapland versus Noorwegen: de conclusie

Maak je winterse bucketlistdromen waar en kies voor Fins Lapland. Dat zou ik in eerste instantie zeggen. Tenzij je liever voor een ruig landschap gaat, dan kun je beter naar Noorwegen gaan. Of als je in de winter orka’s wilt spotten in de buurt van het Noorse Tromso. Ga je liever iets meer van de gebaande paden, of ben je al eens naar Fins Lapland geweest, dan is het zeker absoluut de moeite waard om juist naar winters Noorwegen te reizen.

Met z'n tweetjes proosten in het ijshotel in Finland
Met z’n tweetjes proosten in het ijshotel in Finland

Lees hier over onze ervaringen in het Noorse skiresort Geilo

Of onze bucketlist winterreis naar het Finse Levi

Dit vind je vast ook leuk

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.