Finland Reistips Europa

Wintersport in Finland: 11 activiteiten voor een (ski)vakantie in Lapland

Uitzicht in winters Lapland

Fins Lapland, een bestemming die tot de verbeelding spreekt. En die waarschijnlijk ook wel op jouw verlanglijstje staat. Want je kunt er Noorderlicht spotten. En op huskysafari. Maar wat doe je eigenlijk de rest van de week? Nou, er zijn heel veel activiteiten die je kunt doen tijdens een wintersport in Finland die jullie nooit meer gaan vergeten. Hieronder zet ik alle tien de activiteiten en excursies voor je op een rijtje die je binnen de Poolcirkel kunt ondernemen: van dineren in een ijshotel tot een tocht met een rendierenslee. En tot slot geef ik ook nog tips voor het plannen van jullie wintersportvakantie in Finland. Maar die reistips geef ik je af en toe ook wel tussendoor!

1. Noorderlicht spotten binnen de Lapse Poolcirkel

Eén van de belangrijkste attracties tijdens een wintersport in Finland is natuurlijk het zien van het Noorderlicht, of Aurora Borealis. Helaas is er geen garantie, maar dat maakt het iedere avond speuren naar het Noorderlicht extra spannend. Is dit het? Is het een wolk of een flintertje groen? Je kunt hiervoor op een speciale excursie. Maar het Noorderlicht kun je net zo goed zelf spotten op een open en donkere plek met zo min mogelijk verlichting en op avonden zonder bewolking. Sterker nog: het mooiste Noorderlicht zagen we gewoon vanuit het slaapkamerraam: het danste voor onze eigen ogen boven het hotel van Levin Iglut. Toen we naar buiten spurtten om er deel van uit te maken, werd het alweer minder.

En nadat je buiten bijna bent bevroren terwijl je foto’s maakte? Lekker opwarmen in de sauna van je huisje. Want in Finland hebben bijna alle accommodaties een eigen sauna. Hoe fijn is dat? En het mooiste is, naast dat Aurora Borealis een prachtig natuurfenomeen is, deze wintersportactiviteit is helemaal gratis. En de gratis Aurora-app helpt je jullie kansen bepalen! Overigens is het Noorderlicht het beste zichtbaar met de camera. Al was onderstaand beeld met het blote oog net zo mooi als op de foto, dat is niet altijd zo!

Wintersport in Finland: het Noorderlicht boven Levin Iglut

2. Huskeysafari tijdens een wintersport in Finland

Deze winterse activiteit in Lapland staat toch wel bij heel veel mensen bovenaan de bucketlijst, bij jou ook? Terecht, want een huskysafari door de sneeuw in Finland is toch wel erg bijzonder. Wij deden een huskysafari bij Wingrens dogsafari’s in Köngas, onder andere over bevroren meren en door de besneeuwde bossen. Je krijgt daar niet alleen de traditionele Siberische husky’s voor de hondenslee. Maar wel heel enthousiast blaffende sledehonden, die maar één ding willen: gaan! Zodra de honden worden losgemaakt gaan jullie meteen van start. Wil je halverwege wisselen van bestuurder, dan is een ingewikkelde choreografie nodig, waarbij er ten alle tijden één van beiden met een voet op de rem moet staan. Valt er toch iemand van de slee, dan gaan de honden gewoon vandoor en wordt je opgehaald door een sneeuwscooter. Sturen doe je eigenlijk niet: het is een standaardrondje.

Er zijn verschillende opties bij iedere aanbieder van huskysafari’s, afhankelijk van hoe lang je wilt gaan. Lengtes zo kort als 1,5 kilometer en 20 minuutjes. Wij deden een huskysafari van 10 kilometer. Die tocht duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. Daarna warm je lekker op in een Finse kota met haardvuur, met een drankje terwijl je worstjes roostert. Lekker nagenieten.

Deze hondensafari boekten we zelf rechtstreeks voor €115,- per persoon. Boek je via een reisbureau, dan ben je soms wel 180 euro kwijt!

Huskysafari over een bevroren meer in Fins Lapland

3. Tocht met rendierenslee en ijsvissen

In de winter verzamelen alle Finse Lappen hun mannelijke rendieren op de boerderij. Er worden dan ook veel excursies naar rendierboerderijen aangeboden. Leuk, maar wat wij echt wilden doen, was met de rendierslee op pad! Deze excursie is dan ook echt een aanrader. Vooral ook omdat we met de slee naar een bevroren meer gingen waar we konden ijsvissen. Natuurlijk leren jullie van alles over rendieren. Zoals dat alle rendieren in Fins Lapland een eigenaar hebben. En dat alleen mannetjes geleerd kan worden om voor de slee te lopen en dat dit 3 tot 5 jaar duurt! Vrouwtjes niet? Nee, want die zijn drachtig in de winter. En nee, die mannetjes hebben geen gewei in de winter.

Ook in dit geval stuur je het trekkende dier niet. Het touw wordt losgemaakt en naar je toegegooid. En je enige taak is ervoor zorgen dat het touw niet tussen de benen van je rendier komt. En eigenlijk mag je niet met je armen zwaaien, omdat het rendier een vluchtdier is. Mocht je rendier stilstaan, dan pas mag je met je armen zwaaien. En dan loopt het rendier de route wel. Ons rendier heette White William. Omdat ie vrij jong was, ging hij er met een bokkensprong vandoor en wilde haast door de slee van zijn voorganger heen denderen.

Het is een heerlijk rustgevende activiteit waarbij je vooral de slee over de sneeuw hoort glijden en de natuur op je in laat werken. Om vervolgens bij een prachtig meer uit te komen. In de ijslaag boor je een gat om vervolgens op een krukje te gaan zitten ijsvissen. Je hengeltje af en toe op en neer bewegend. Tijdens de lunch krijg je vissoep, niet van zelf gevangen vis, want gemiddeld genomen wordt er 1 keer per week daadwerkelijk een vis gevangen. Natuurlijk mag je je rendier wat mos voeren om op krachten te komen, want je neemt straks ook de rendierslee weer terug. En mocht je nog puf hebben: wandel dan met sneeuwschoenen naar een prachtig uitzichtpunt.

We boekten deze rendierexcursie rechtstreeks bij Reindeer and Ice Fishing en kostte ons €125,- per persoon.

Feestdagen wintersport Trysil-Salen

4. Sneeuwscootertocht tijdens een wintersport in Finland

Sneeuwscooterrijden, staat dat ook op jouw verlanglijstje voor een wintersportvakantie in Finland? Terecht! Deze activiteit zorgt voor de nodige adrenaline. Met 60 kilometer per uur zoef en stuiter je over de sneeuw door prachtige landschappen. De manier om in korte tijd heel veel van het landschap in Fins Lapland te zien. Overal in Lapland lopen sneeuwscooterpaden, dus de keuze in tochten is groot.

Ga met de sneeuwscooter naar een bezienswaardigheid als een rendierenboerderij, Lapse tent of zelfs sauna. Of kies voor een tocht waarbij jullie vooral van de natuur genieten. Verschillende afstanden zijn mogelijk en ook bepalend voor de prijs. Bijna overal zit een pauze met een warm drankje en snack inbegrepen. Want deze activiteit is vrij koud, je krijgt niet voor niets een dik overal over je wintersportoutfit aan.

Wij kozen in Finland voor het sneeuwscooterrijden van de Kätkäloop van Kino’s Safari’s. Deze 45 kilometerlange tocht duurde ongeveer 2,5 uur en kostte €112,- per persoon. We zaten met z’n tweetjes op één sneeuwscooter, en konden onderweg wisselen van bestuurder. We kregen ook een gids mee. Maar de route wordt overal goed aangegeven, dus als je ervaring hebt, kun je natuurlijk prima ook zelf een sneeuwscooter huren en besparen!

Sneeuwscootertocht in Fins Lapland

5. Eten of slapen bij een ijshotel kan niet ontbreken aan een wintersport in Finland

Ook al berucht en op veel wensenlijstjes: een bezoek aan een ijshotel tijdens een wintersport in Finland. Van een wintersportavontuur in Frankrijk wisten we nog hoe koud het slapen in een igloo is, ondanks goede slaapzakken. Daarom kozen we er deze keer niet voor om in het ijshotel te blijven slapen, maar er alleen te gaan eten. Want dat kan ook. En we hebben er heerlijk gegeten in een ijzige omgeving.

Het hele hotel is gebouwd uit grote blokken ijs die uit de rivier worden gezaagd. Dat is natuurlijk een verschil met een igloo. Van deze ijsblokken worden de mooiste dingen gemaakt. In het restaurant zijn alle tafels en stoelen van ijs. Daarom staan de borden op houten onderzetters, zodat de tafel niet smelt. Het eten was ook heerlijk, helemaal niet wat je van zoiets toeristisch zou verwachten.

Hotelgasten mogen pas om 22.00 uur hun hotelkamer in, daarom kun je na het eten in alle rust een kijkje nemen in de rest van het hotel en alle kamers. Normaal moet je betalen om het hotel te mogen zien, maar aangezien we toch wel een prijzig menu hadden gegeten in het hotelrestaurant (dat kost toch zo’n 55 euro per persoon!) zijn we maar gewoon langs de kassa gelopen. Overigens heeft het ijshotel ook een buffetrestaurant wat niet van ijs is. Een goedkopere optie om te eten als je toch een kijkje wilt nemen, maar niet met al je wintersportkleding en handschoen aan wilt eten.

Eten in een ijshotel tijdens een wintersport in Finland

6. Langlaufen als activiteit tijdens een wintersport in Lapland

Wij gaan wel vaker op wintersport. Maar normaal zijn wij behoorlijk ski-minded. We zien wel andere leuke activiteiten, maar kiezen toch telkens weer voor de ski’s. Natuurlijk kan dat ook tijdens een skivakantie in Fins Lapland, kijk maar naar puntje 10. Maar omdat de skigebieden niet zo groot zijn, hielden we voldoende tijd over voor een lesje langlaufen. Wat we stiekem al heel lang wilden doen.

Is langlaufen dan zo moeilijk? Nou, het is wel net wat anders dan skiën. Meer een soort kruising tussen skiën en schaatsen. Maar dan met hele lange schaatsen. Dus we moesten leren vallen en opstaan. En hoe je uit het spoor komt wanneer er iemand voor je is die langzamer langlauft of gevallen is. En jeetje, wat intensief. Wat niet hielp was dat het die dag sneeuwde en dus rond de nul graden was. We hebben het de rest van de week niet meer zo warm gehad.

Langlaufen is een heel goede manier om te besparen op de kosten van deze toch wel dure reis. Deze langlaufles van 2 uur in Levi kostte €57,- per persoon. En het huren van langlaufski’s en schoenen kost ongeveer €125,- voor 6 dagen. En is daarmee omgerekend één van de goedkoopste activiteiten om te doen.

7. Paardrijden of met een arrenslee door de sneeuw

Nu ben ik dol op paardrijden en laat geen kans onbenut om dat in het buitenland op unieke plekjes te doen. Dus zodra ik doorhad dat het mogelijk is om op die stoere Finse paarden door de sneeuw te rijden, boekte ik meteen een tocht. Ook voor mijn man. Want de Finse paarden zijn misschien niet heel hoog, maar als werkpaarden wel fors. Dus zelfs Tom met zijn 2.01 meter (en bijpassend gewicht) mocht op deze paarden rijden (dat is helaas niet altijd mogelijk). We kozen toch voor de rit in het donker, hopende op Noorderlicht. Maar helaas. De ruiterpaden lagen diep in de sneeuw en het was een magische ervaring door het winterwonderland te rijden. De heatpack in mijn sneeuwboot zat niet goed, waardoor mijn voeten snel afkoelden.

Mijn ouders waren mee op skivakantie naar Finland. Aangezien zij niet paardrijden, regelde ik voor hen bij deze stal een arrensleetocht. Hoe romantisch! Helaas waren zij vergeten om foto’s te maken van dit avontuur. Met de arrenslee ben je ongeveer 20 à 30 minuten onderweg en met het paard wel bijna een uur. Een paardrijdtocht door de Finse sneeuw kost dan ook €95,- en met de arreslee €60,-. We boekten deze ervaring met Finse paarden in de sneeuw bij Polar Light Tours in de buurt van Levi. En toen we terug kwamen bij ons vakantiehuisje, toen zagen we het Noorderlicht alsnog!

8. Tijdens een wintersportvakantie in Finland kun je overal sneeuwschoenwandelen

Huur je via Airbnb een huisje, dan zitten er regelmatig sneeuwschonen bij. Maar anders kun je deze voor €55,- voor de week huren. Overal vind je sneeuwschoenpaden. En ook dit is een pittige conditietraining, met recht een wintersport in Finland. Zeker als je besluit voor de grap even van het pad af te wijken. Een wandeling van 6 kilometer maak je dus niet zo maar. Het is ontzettend leuk om te doen op een moment dat je verder geen andere activiteiten gepland hebt en makkelijk om te leren. Eigenlijk heb je hier geen les voor nodig. Maar ook dat kun je wel boeken als je daar behoefte aan hebt.

Sneeuwschoenwandelen tijdens een wintersport in Finland

9. Eten in een echt Sami-restaurant

Lonely Planet tipte ons deze ervaring in winters Fins Lapland: een heus Sami restaurant. In de binnentuin van Hotel K5 Levi is dit traditionele restaurant ingegraven in de grond en de sneeuw. Binnen wordt de zalm alvast geroosterd boven het vuur. Tussendoor yoikt (traditionele Sami-zang) een zanger. En de bediening is gekleed in klederdracht. Normaal ben ik hier niet zo van, omdat ik dat zo toeristisch vind. Echter, de Sami zijn gewoon heel trots op hun cultuur. En dit trekt ook veel Finnen aan. De zanger spreekt alleen Fins/Sami en er wordt regelmatig gelachen om zijn verhalen.

Het eten was ook heel goed, met traditionele Finse gerechten, dus veel rendier, zalm en forel op het menu. Het diner in het Sami-restaurant kost €49,- per persoon. Overigens kun je goed met dieetwensen en voedselallergieën terecht in Finland. Relatief veel Finnen hebben gluten- en met name lactose-intolerantie. Waardoor je op veel plaatsen bijvoorbeeld een haver-latte of lactosevrij dessert kunt bestellen.

10. Skiën tijdens een wintersport in Finland

Een andere traditionele wintersport in Finland is natuurlijk skiën. De skigebieden in Finland zijn niet heel groot. De reden dat we voor Levi kozen, was omdat het het op één na grootste skigebied van Finland heeft: 39 kilometer. Ben je beginner, dan is dat natuurlijk ruimschoots voldoende. Maar ben je gevorderd zoals ons: dan is dit een leuk skigebied om je af en toe een middag te vermaken na je andere activiteiten. Zelfs de zwarte World Cup-afdaling vonden wij niet lastig, omdat het steile stuk maar kort is.

Wij kochten geen skipas voor de hele week, maar voor af en toe 3 uur of een dag. En dat deden we ook met de huur van materiaal. Het is wel slim om van te voren in te schatten hoeveel je gaat skiën, zodat je kunt besparen op het pakket. Maar er is hier zoveel te doen, dat skiën vast niet de hoofdmoot van jullie skivakantie vormt.

Het is heel tof kennis te maken met de Finse pistecultuur die weer net wat anders is dan in de Alpen. Zo staan overal langs de pistes Finse kota’s waarin een vuurtje brandt. Hier kun je zelf meegebrachte worstjes roosteren en opwarmen. Omdat de pistes niet druk bezocht zijn, is een gezellig praatje met medeskiërs ook niet ongebruikelijk. En het uitzicht over het Finse landschap is ook fenomenaal vanaf de pistes. Fins Lapland bestaat uit verschillende fells met grote dalen ertussen. Vanaf een fell kun je dus ontzettend ver weg kijken. En ook dat is weer een heel andere beleving dan je normaal in de Alpen hebt.

11. IJskarten tijdens een wintersportvakantie in Finland

Tot slot nog een activiteit om de adrenaline even flink rond te laten pompen tijdens jullie wintersport in Fins Lapland: ijskarten. Ja, met een kart het ijs op. Dit is een heel nieuwe ervaring ten opzichte van gewoon karten, want het ijs is glad. Ondanks de noppen op de banden, wordt er veel geslipt en gespind tijdens een heat op de track. De eerste heat is vooral inkomen. Tijdens de tweede heat rijd je de andere kant op, en dan wordt het spelletje wel heel serieus!

Mijn tactiek: geen fouten maken! Zo reed ik heel lang als een elastiekje achter Tom aan. Die was veel sneller in de bochten, terwijl ik daar telkens zocht naar de maximale uitslag om niet in een spin te raken. Want spinnen is verliezen. Het kost dan zoveel tijd om weer de goede kant op te komen en snelheid te maken. Dus gewoon geen fouten maken! Totdat Tom vlak voor het einde wel in een spin raakte en ik er langs kon. Gewonnen!

Tips voor een reis naar Fins Lapland

We hebben alles zelf geregeld voor onze reis naar Fins Lapland. En omdat deze reis tot de verbeelding spreekt, krijg ik er ook veel vragen over. Zoals wat de beste tijd is om voor een skivakantie naar Fins Lapland te reizen. Die vraag is lastig te beantwoorden, want wat is je voorkeur? In december en januari zijn de dagen erg kort: de zonsopgang gaat over in een zonsondergang. Op een zonnige dag is het licht dan heel bijzonder, op een grijze dag wordt het dan nauwelijks licht. Lijkt me heel bijzonder om mee te maken. Maar wij kozen voor maart: wanneer de dagen lang zijn, de zonsondergangen lang duren en er veel kans is om het Noorderlicht te zien. De gemiddelde temperatuur ligt in maart ook wat hoger: tussen de -15 en -5 graden. Februari is een wat duurdere maand.

In Fins Lapland zijn er veel plekken om een wintersportvakantie te vieren. Zelf kozen wij voor het centraal gelegen Levi, omdat de mogelijkheden voor excursies daar eindeloos zijn en Levi het op een na grootste skigebied van Finland heeft. Het ligt ruim binnen de Poolcirkel, dus genoeg kans om het Noorderlicht te zien. Echter, een wat kleiner gebied heeft ook zo zijn charmes, zoals een nog wat donkerdere nachtelijke hemel. Wel hebben we een auto gehuurd om zelf rond te rijden, zo bespaarden we op sommige excursies, bovendien was de supermarkt te ver om te lopen.

Qua accommodaties is er veel keuze en het goede nieuws, ze komen bijna allemaal met een sauna! Wij kozen tijdens deze vakantie voor een wat luxer verblijf met zelfs een buitenjacuzzi. Gelegen op een heuvel tegenover het hotel Levin Iglut, bekend van de glazen iglo’s. Alleen betaalden wij een fractie van de prijs voor hetzelfde uitzicht. Zo’n glazen iglo is leuk, maar als je toevallig een bewolkte nacht hebt, is het zonde van je €350,-. Wil je meer inspiratie voor accommodaties in Fins Lapland, kijk dan op mijn Pinterestbord.

Een wintersport in Finland is helaas niet goedkoop. Toch zijn er veel manieren waarop jullie kunnen besparen, vooral door alles zelf te regelen. En ik hoop dat je dan wat hebt aan mij tips. Maar lees hierover vooral meer in mijn blog over low budget reizen naar Finland. Daarin geef ik nog wat meer tips over de locatie, planning, kleding etcetera. Heb je na het lezen van deze blogs toch nog vragen over jullie wintersport naar Finland, stel ze mij dan gerust!

Of bereid je reis naar Fins Lapland goed voor met deze reisgidsen:

Reisgelukjes

Deze reis naar Fins Lapland in de winter is natuurlijk één groot reisgelukje. Toegegeven, we maakten deze reis met z’n vieren omdat mijn ouders ook graag naar Fins Lapland wilden, maar niet van die reizigers zijn die dit allemaal zo maar ondernemen. En dat was ook speciaal. Toch kan ik me voorstellen dat deze reis heel romantisch is met z’n tweetjes. Zelfs al ga je met meerdere mensen, dan nog zijn er voldoende momenten waarop je even met z’n tweetjes bent. Bijvoorbeeld tijdens de huskysafari of in de rendierslee.

Tja, die fijne prijs… ik geef je dus tips om alsnog te besparen, maar dit zal nooit een heel goedkope vakantie worden. Toch zou ik graag een keertje terug gaan en dan toch naar een kleiner en goedkoper gebied. En dan ook meer low budget activiteiten doen zoals sneeuwschoenwandelen, langlaufen en fatbikes huren! Ja, die laatste activiteit hebben we nog niet gedaan, maar kan ook goed in Fins Lapland! Duurzaam: ja, eigenlijk is alles hier kleinschalig en in het bezit van de lokale bevolking. Ja, je vlucht is niet duurzaam. En activiteiten als sneeuwscooterrijden en ijskarten ook niet. Maar verder eet je veel lokaal, de toiletten in de buitengebieden zijn zaagseltoiletten. Dus ja, het is duurzamer dan de gemiddelde wintersportvakantie.

Zelf rijden in Finland: ja soms zijn de wegen zo besneeuwd
Zelf rijden in Finland: ja soms zijn de wegen zo besneeuwd

Meer over reizen naar winterse bestemmingen

Een citytrip naar Stockholm in de winter

8 Wintersportgebieden waar je meer kunt zien

Een afwisselende wintersport in de Zwitserse Jungfrau Region

De leukste en meest romantische Kerstmarkten van Europa

Meer over Oud&Nieuw vieren in het buitenland

Onze teleurstellende ervaring in Saalbach

Reislegende schreef ook een blog over 25x wat te doen in Lapland

Anne bezocht een husky farm in Zweeds Lapland

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

2 Reacties

 1. Hello! I understand this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does operating a well-established blog like yours require a large amount of work?
  I am brand new to operating a blog but I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I can share my personal experience and
  feelings online. Please let me know if you have any kind of suggestions
  or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!

  1. Hi Sports Move,
   Well, well-established is a big word. It does require some work. Take at least a day per week to work on your blog. Not only writing, but link-building for being found on Google is very important. Find like-minded Facebook-groups for working on your linkbuilding. And start writing guestblogs in return for links to start working on the value of your blog for Google!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.