Noord-Macedonië Reistips Europa

Noord-Macedonië: 4-daagse route langs de beste bezienswaardigheden

camperbus bij Sveti Jovan Bigorski Monastary bezienswaardigheden Noord-Macedonië

Ik hoor je al denken: 4 dagen naar Noord-Macedonië, is dat niet veel te kort? Dit Balkanland is ongeveer driekwart van de grootte van Nederland, en ook in dit geval is klein erg fijn! Wat betekent dat je in een paar dagen toch echt wel een flink aantal van de bezienswaardigheden kunt zien die Noord-Macedonië uniek maken. Wij bleven aan de westkant van het land, waar je de meeste hoogtepunten vindt. Ook omdat onze roadtrip door Noord-Macedonië deel uitmaakte van een langere camperrondreis door de Balkan en we via Servië het land inreden en bij de grens met Albanië er weer uit. Het kan, met deze reisroute van 4 dagen bezoek je het mooiste van Noord(west)-Macedonië!

Dag 1 van bezienswaardigheden in Noord-Macedonië: hoofdstad Skopje

Wat een indrukwekkende stad, met die neoclassische gebouwen en enorme beelden! Ondanks dat ik door het televisieprogramma de Tranen van Tito geleerd had dat de meesten uit de koker komen van een oud-premier in het kader van Skopje 2014, en de meeste gebouwen ook nog eens van slechte kwaliteit zijn, bleef ik onder de indruk. The brain can be fooled.

Het ziet er natuurlijk ook groots uit. Die enorme gebouwen en beelden, een Arc de Triomph, met op de achtergrond een wel eeuwenoud fort, historische stenen brug en de traditionele Ottomaanse wijk met haar minaretten. East meets West is de grootste bezienswaardigheid van de Noord-Macedonische hoofdstad.

24 uur of minder in de Macedonische hoofdstad Skopje

We waren minder dan 24 uur in Skopje. En dat was prima. Tenzij je wel veel musea in wil. Wij kozen slechts één museum uit. De National Gallery of Macedonia. Deze zit niet in zo’n ‘nieuw historisch’ pand, maar in een oud Ottomaans badhuis. Wel weer gevuld met moderne Macedonische kunst. Voor 4 euro toegang met z’n tweetjes kun je het dan wel proberen, toch? Voor mij het hoogtepunt van Skopje, ondanks dat de kunst niet mijn smaak was.

We beklommen het oude fort, waarvan de oudste delen uit de 6e eeuw stammen. Met de bouw van de twee musea die hier zouden komen, lijken ze te zijn gestopt. Jammer dus van die moderne ruïnes op de binnenplaats.

Er tegenover ligt de nog in gebruik zijnde Mustafa Pasha Moskee uit 1492. We konden gelukkig even een kijkje binnen nemen met hoofddoek en zonder schoenen. Hoewel het merendeel van de bevolking orthodox christelijk is, heeft de eeuwenoude bezetting door de Turken dus zeker sporen achtergelaten. Al gaat iedereen hier (in ieder geval voor het oog) heel gemoedelijk met elkaar om.

Zelf vond ik Skopje meer een stad om rond te lopen en je te verbazen. Je kunt bijvoorbeeld nog naar het geboortehuis van moeder Theresa. Maar zelf vond ik de sfeer van Skopje de meest unieke attractie van de stad,

Ook fijn: de stad is best vlak. En er zijn basic fietspaden, dus hebben we veel met de fiets gedaan. Je ziet ook locals fietsen. En ik ben er slechts 1 keer bijna vanaf gereden…

Overnachten en eten in Skopje

De ‘camperplaats’ in Skopje werden we niet blij van, dat was gewoon een parkeerplaats bij een autowasserij. Zonder sanitair en het voelde ook niet veilig. Uiteindelijk kozen we voor het basic hotel Kanet, vlak buiten het centrum en aan de rand van een groot park. Hier konden we de camper veilig parkeren en het was goedkoop.

Uiteten gingen we in het nabijgelegen gezellige Gjorgji Peshkov straatje waar je volgens de hotelreceptionist geen slecht restaurant kon kiezen. In de oude Ottomaanse wijk aten we baklava als dessert en dronken we de volgende ochtend koffie bij Coffee Mula. Lunchen deden we weer in een wijk vlakbij het hotel, bij het hippe Teeny Tajni.

Dag 2: Rijd naar Ohrid via bezienswaardigheid Sveti Jovan Bigorski Monastary

Voor deze dag hoef je gelukkig niet heel vroeg uit Skopje weg te rijden, al kun je dan nog meer zien onderweg. Want Ohrid is één van de bezienswaardigheden van Macedonië, en als je omrijdt via het klooster Sveti Jovan, voeg je er zo nog flink wat hoogtepunten aan toe. Letterlijk. Het is namelijk supermooi om door Mavrovo National Park te rijden. Slingerende bergweggetjes naast een helder bergbeekje in een rotsige kloof met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond (in mei), leuker rijden met de camperbus wordt het niet. Genoeg fotomomentjes en mogelijkheden om uit te stappen voor een (korte) wandeling. Fun fact: in de winter kun je skieën in dit Nationale Park. In de zomer wandelen.

Dé bezienswaardigheid van Macedonië: Sveti Jovan Bigorski Monastary

Op deze prachtige plek in de bergen staat al 1000 jaar een klooster. Niet precies deze, want het klooster is al meermaals afgebrand.

De plek is een populair oord en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië. Dat merkten we, tijdens het schoolreisjes-seizoen. We spraken er met een jonge monnik en een leerling. Ze vertelden ons dat nog best veel jongeren voor dit bestaan kiezen. Er zijn nog 30 monniken in dit klooster. Ze vertelden ook dat de Macedoniërs best gelovig zijn, maar dat ze door al die jaren communisme weinig kennis hebben van hun geloof. Overigens zagen we in dit berggebied/nationaal park meer moskeeën dan kerken en kloosters.

In de kerk vind je een enorm houtsnijwerk met meer dan 700 mini-mensjes en dieren. Gemaakt door drie broers, waarvan gezegd wordt dat ze daarna hun gereedschappen in de rivier hebben gegooid, zodat ze niet verleid konden worden hun artistieke kunsten elders in te zetten. De iconen op de kerk vond ik ook prachtig. En dat uitzicht! Als je dan toch monnik moet worden, dan maar hier.

Wel of niet overnachten bij Sveti Jovan Bigorski Monastary?

Toegang tot het klooster is 2 euro. En kleed je gepast. Tom werd terug gefloten met zijn korte broek en kon iets uit de bak kiezen, maar liep liever terug naar de camper voor zijn eigen lange broek… Je kunt zelfs besluiten om te overnachten in dit klooster. Wow! Maar aangezien we liever in de camper wilden overnachten en de parkeerplaats niet geschikt vonden voor wildkamperen. Reden we toch maar door naar het meer van Ohrid, wat zo’n anderhalf uur rijden is.

Weer een prachtige route. Onderweg kwamen we nog langs het klooster van St. George the Victorious. Tom kreeg ik niet zo gek om uit de camper te stappen. Gemiste kans, want ik was geïntrigeerd door de vele kleurtjes van het klooster. Ik kreeg nog net 1 minuut voor een foto.

Camping Rino aan het meer van Ohrid

Deze dag eindigden we aan het meer van Ohrid, bij camping Rino. Wel aan de andere kant van het stadje. Een verzorgde camping, maar tegelijkertijd de duurste tot nu toe: 26 euro voor een nacht. Wel met shotje rakjia bij de ontvangst en alle espresso die je maar wilt drinken. Ook ’s morgens voor je ontbijt mocht je een esprootje halen, misschien ook wel weer een rakija ;-).

Nog een voordeel: het uitzicht over het meer. Het weer viel helaas tegen, dus heb ik geen duik genomen in het meer. Hoefde ik mij ook geen zorgen te maken dat ik een slang zou tegenkomen. Ook al hing in het sanitairgebouw aangeplakt dat deze volstrekt onschuldig waren. Verder was het in mei nog erg rustig in het plaatsje Kalista. Er waren wat campings open. Maar geen restaurants. De enige supermarkt in het dorp had een heel beperkt assortiment. Dus kom voorbereid, of bereidt je voor op een diner van brood en worst.

Voor 800 Macedonische denar (13 euro) bracht de campingeigenaar ons retour naar Ohrid. Een rit van zo’n 25 minuten. Altijd leuk om dan lekker te kunnen praten over de staat van een land, zoals Macedonië.

camping Rino aan het meer van Ohrid in Macedonië

Dag 3: Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië: het stadje Ohrid

Sinds het meer van Ohrid door bepaalde Nederlandse touroperators als zomerzonbestemming wordt verkocht, is deze bestemming erg bekend als bezienswaardigheid van Noord-Macedonië. Helaas was er in mei weinig te merken van deze zomerzon én gelukkig ook niet van de bijbehorende drukte in het stadje Ohrid, waar de geschiedenis op straat ligt. Dit zijn mijn tips voor een dagje Ohrid.

De belangrijkste bezienswaardigheden van Ohrid voor een dag

De campingeigenaar dropte ons bijna bovenaan bij het fort, zodat we niet zo ver hoefden te stijgen tijdens het wandelen. Het fort komt al uit het jaar 1000. Je kunt een rondje lopen over de kasteelmuren (van de binnenkant kun je niet meer zoveel zien) en genieten van het uitzicht over Ohrid en het meer.

Na een klein omweggetje langs het oude amfitheater bezochten we Plaosnik. Op deze site zijn veel opgravingen. In de 5e eeuw was er een kerk. Die werd verwoest door een aardbeving, en werd veel kleiner terug gebouwd. Deze kerk werd vervolgens verwoest om een moskee te bouwen. Die moskee werd ook getroffen door een aardbeving. 20 jaar geleden werd de kerk weer opgebouwd op oude resten, dat onderscheid zie je goed. Ook de oude oriëntatie van de moskee is te zien.

Voor een paar honderd denar huurden we op deze plek een informele gids die ons veel vertelde over Plaosnik, de historie en het meer. Helaas was hij niet altijd goed te verstaan. Wel leerden we dat dit meer het diepste en oudste meer van Europa zou zijn, en dat het dus niet gek is dat de bewoning zo oud is en water een belangrijke rol speelde in hoe het geloof zich hier ontwikkelde: hier was veel drinkwater.

Kanao, het visserswijkje met het kerkje dat de beroemdste bezienswaardigheid van Noord-Macedonië is

Daarna liepen we naar de kerk Sveti Jovan bij Kanao, een piepklein visserswijkje in Ohrid. Volgens de Lonely Planet is deze kerk de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Macedonië en dat geloof ik wel. Mooi is het zeker! We wingen Na een lunch met zalmforel (uit het meer?), lieten we ons voor 600 dinar naar de haven van Ohrid brengen met een taxiboot. Want het is leuk om dit alles vanaf het water te zien.

Mijn favoriet van Ohrid: Sveta Sofija Kathedraal

Vervolgens liepen we een klein stukje terug over de boardwalk over het water, om op zoek te gaan naar de prachtige Sveta Sofija Kathedraal uit de 11e eeuw. Toch wel mijn favoriet van Ohrid. Daar waren bijzondere en oude Byzantijnse frescoes te zien. Die op ooghoogte hadden bijna allemaal geen ogen meer. Ik heb wel eens gelezen dat moslims dat gedaan hebben, omdat afgodsbeelden bij hen verboden zijn. We liepen ook nog langs de national workshop for handmade paper, ik moest mij inhouden om iets te kopen.

Ohrid is wel de meest toeristische stad tot nu toe. Na een week bijna geen Nederlands gehoord te hebben, struikel je er hier over de Nederlanders. Maar het is dan ook één van de belangrijkrijkste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië.

Eten en drinken in Ohrid

Een voordeel van het toerisme in Ohrid is dat de restaurants hier zeker wel open zijn in het voorseizoen/mei. Deze twee leuke adresjes wil ik zeker met je delen.

Fort cafe buiten het fort van Ohrid heeft een funky inrichting, met veel vintage. Lekkere koffie en prachtig uitzicht! Helaas mag er gerookt worden. In een semi-apart deel, maar toch.

Restaurant Kaneo: Mooie ligging aan het water, in het kleine visserswijkje vlakbij het fotogenieke kerkje,. Lekkere zalmforel met groenten voor 2. Niet heel goedkoop: 2500 dinar, inclusief fooi en 1 drankje per persoon.

Eén van de aanbieders van pakketreizen naar Ohrid is D-Reizen. Je kunt zeker besluiten voor een week naar een hotel in Ohrid te gaan. Vanuit Ohrid kun je dan dagtrips maken naar andere bezienswaardigheden van Noord-Macedonië.

Dag 4: de rotskerken van het meer van Ohrid

Op dag vier bekeken we nog wat rotskerken rond het meer van Ohrid, voordat we Noord-Macedonië en haar bezienswaardigheden verlieten voor het vervolg van onze Balkan-rondreis in Albanië. Tip: wil je nog tanken om je laatste denars op te maken, dan kan dat niet meer tussen Kalista en de grens. Ga dan eerst richting Struga.

Het klooster van Kalista met bijzonder rotskerkje is een bijzondere bezienswaardigheid van Noord-Macedonië

Op de terugweg van Ohrid had de campingeigenaar een taxichauffeur geregeld, en die vond het maar gek dat we niet naar het klooster in ons ‘eigen dorpje’ gingen… tja, stond niet in onze grofmazige reisgids en is mij door niemand anders getipt. Maar is zeker een bijzondere bezienswaardigheid van Noord-Macedonië.

De deur van het 14e eeuwse grotkerkje was dicht. Maar een fractie later kwam een oud vrouwtje naar ons toe. Voor 240 dinar of 4 euro toegang maakte ze de deur open. Wat bijzonder! Via een middeleeuws trappenhuisje zagen we eerst wat kleine kamertjes. En tot slot het ienimienie kerkje met prachtige frescoes.

Het hele klooster lag er trouwens prachtig bij, zo pal aan het meer! Het klooster is tot zonsondergang open, alle tijd dus om het te bezichtigen.

Het dorpje en (rots)kerkje van Radozda als laatste bezienswaardigheid van Noord-Macedonië

Echt het allerlaatste dorpje voor de rustige grensovergang Kasafan is Radozda. Ook aangeraden door onze taxichauffeur gisteren. Mooie route er naartoe langs het meer. Zo kwamen langs een bijzondere camping met tientallen identieke caravans onder een afdakje, nog uit de yugo tijd? En later nog een, wat leek goed verzorgde, camping aan het meer.

Toeristisch gezien is dit een best interessant dorpje met een pietepeuterig kerkje aan het water en een mooi rotskerkje hoog boven het dorp. Daarnaast zijn hier een aantal visrestaurants die wel al open waren. Maar het was voor ons nog te vroeg voor vis, dus we hebben ze niet geprobeerd. Al zag het er wel gezellig uit!

Nog meer bezienswaardigheden Noord-Macedonië aan het meer van Ohrid

Heb je nog wat meer tijd bij het meer van Ohrid, dan zijn er nog meer bezienswaardigheden van Noord-Macedonie die ik kan aanraden. Zoals de hike naar de Two lakes view point aan de oostkant van het meer aanraden. Deze hebben wij zelf niet gelopen. De hike wordt door sommigen pittig genoemd: 7,5 kilometer met een stijging van 700 meter. Je schijnt ook alleen tot het punt te kunnen lopen waar je alleen de twee meren ziet.

Je kunt dan ook nog naar het Naum klooster aan de oostzijde van het meer. Met dat idee hebben we even gespeeld. Ware het niet dat het begon met regenen en we onze was moesten binnenhalen. Tja, camperlife. Maar uiteindelijk voelde het toch een beetje als een herhaling. We hadden al een klooster bezocht in Noord-Macedonië en ook de kenmerkende bouwstijl al van dichtbij bewonderd. Tijdens een roadtrip van 4 weken moet je toch ook je energie goed verdelen over de dagen en weken.

Je kunt ook een grensovergang aan de oostzijde van het meer van Ohrid pakken. Het meer van Ohrid is immers deels Albanees, al is de Noord-Macedonische kant voor toerisme interessanter. Lees hier meer over het vervolg van onze roadtrip in Albanië.

Liever een georganiseerde reis door Noord-Macedonië?

Verschillende reisorganisaties bieden georganiseerde reizen aan door Noord-Macedonië. Van kampeertrip tot (groeps)rondreis, maar ook pakketreizen vanuit één hotel.

Praktische informatie over roadtrippen door Macedonië

Vroeger stond het leuke Noord-Macedonië bekend onder de naam Macedonië. Maar aangezien Griekenland een provincie heeft die zo heet, heeft Noord-Macedonië onder druk haar naam veranderd. Dit zegt gelijk iets over de ligging van Noord-Macedonië, in Oost-Europa in de Balkan. Het wordt omringd door Griekenland, Albanië, Kosovo, Servië en Bulgarije. Reizen naar Noord-Macedonië is volgens Skyscanner de trend van 2024! Hoofdstad Skopje staat in de top-10 van meest gezochte bestemmingen. En in plaats van vliegen, kun je dit land dus ook prima met de camper bereiken.

Reizen langs de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Macedonië is ons erg goed bevallen, ondanks dat het wellicht wat kort was omdat we een hele roadtrip door de Balkan maakten. We voelden ons er veilig. In Skopje schrokken we wel erg van het aantal zwervers. Vooral op kruispunten waar bedelaars je autoruiten willen wassen voor geld en we voor de zekerheid de camper toch maar op slot deden.

Betalen en geldzaken in Noord-Macedonië

Meer praktische informatie naast de bezienswaardigheden van Noord-Macedonië: Je betaalt hier met de denar. Die konden wij ter plaatse pinnen. Geen noodzaak van te voren te regelen. Toegang krijg je met een identiteitsbewijs of paspoort. We hadden een uitgeprinte groene kaart aangevraagd bij onze verzekering, omdat we eerst misschien ook naar Kosovo zouden gaan. Het beviel ons goed om die papieren te kunnen overhandigen bij iedere grensovergang.

Eten in Noord-Macedonië

In Noord-Macedonië kun je smullen van de Balkan-keuken, met een Oosters tintje. Verwacht bij het uit eten gaan wel groenten, maar vooral ook veel vlees. De supermarkten hebben trouwens vaak een beperkt assortiment aan verse producten. Het prijsniveau ligt trouwens op bijna de helft van Nederland. Ons diner in Skopje kostte ons omgerekend 32 euro, niet heel uitgebreid, maar toch. In de oude Ottomaanse wijk aten we vervolgens met z’n tweetjes voor 2 euro baklava als dessert. Koffie met een glas water kostte bij een hip tentje omgerekend 4 euro. En we lunchten voor omgerekend 20 euro bij het hippe Teeny Tajni, waar we allebei avocadotoast hadden, beiden twee drankjes en een cookie to go. Een aperol spritz kun je hier voor 4 euro drinken!

Telefoon en internet in Noord-Macedonië

Je mobiele telefoonabonnement werkt niet in Noord-Macedonië. Dat losten we op door een SIM-kaart in Skopje te kopen in een extra mobiel die we als hotspot gebruikten. Maar tegenwoordig kun je ook de aanschaf van een e-SIM overwegen, via een app. Dat is wat duurder, maar dan kun je jouw mobiel gewoon blijven gebruiken. Airalo is een aanbieding waarmee Tom goede ervaring heeft, krijg hier 3 dollar korting op je eerste aanschaf van Airalo.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Route voor een roadtrip door de Baltische landen

Een avontuurlijke kampeertrip in Slovenië

Reisroute voor een roadtrip door Servië

Route van een week door Albanië met de camper

Route voor een roadtrip door Litouwen

Roadtrip met de camper door Letland

Route voor een roadtip door Estland

Over auteur

Ik ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes. Ik schrijf over de leukste reizen voor 2, adultproof, voor een fijne prijs en liefst met een duurzamer karakter.

Je kunt je voorstellen dat het onderhouden van een reisblog veel tijd en geld kost. Daarom zijn sommige van de links op deze website gesponsord. Als je via deze links iets besteld of boekt, dan kost het jou niets extra's, maar krijg ik een kleine bijdrage. Wat mij weer helpt om deze website zo interessant mogelijk te houden.

Vind je een blog leuk? Laat dan vooral een reactie achter! Ook dat helpt mij om deze website zo actueel mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang maximaal 1 keer per maand de nieuwste artikelen en reistips

Je aanmelding voor de nieuwsbrief is gelukt! Ik zal je niet spammen, beloofd!

Er is een error opgetreden, probeer het opnieuw.

Reisgelukjes will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.